QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Timpul de latentaTIMPUL DE LATENTA

Odata cu cresterea vitezei avioanelor, un rol vital in siguranta zborului il are capacitatea de reactie a pilotului bazata pe promptitudinea proceselor de analiza si decizie ale acestuia.Uneori o cat de mica intarziere in derularea acestui ciclu poate deveni fatala. Unui pilot ce zboara cu o viteza mult superioara vitezei sunetului si aflat pe un curs de coliziune, ii sunt necesare cateva secunde pentru evitare. Astfel, o medie a timpilor necesari este:
- perceptia obiectului 0,2 sec.
- identificarea ca avion 1,0 sec.
- identificarea cursului de coliziune 5,0 sec.
- decizie pentru schimbarea cursului 4,0 sec.
- schimbarea cursului 2,0 sec.
Total > 12,0 sec.
Acest interval de timp poate fi mai mic sau mai mare, in functie de o serie de factori:
. conditii atmosferice
. marimea si luminozitatea obiectului
. miscarea acestuia
. unghiul sub care a fost perceput etc.
. se poate adauga si timpul necesar citirii aparatelor de bord.
Aici pot interveni doua iluzii optice : spatiu orb si explozia vizuala (vezi figura).
Prima iluzie este declansata tocmai de viteza crescuta a avionului.Asa cum am aratat mai sus, din momentul in care imaginea unui obiect a aparut pe retina pana la perceptia acestuia trec 0 -0,3 sec.. La o viteza supersonica, avionul parcurge in acest interval de timp peste 100 m. Subiectiv, pilotului i se pare ca obiectul se gaseste in punctul in care a inceput perceperea lui pe cand in realitate ci se gaseste mult mai aproape.
A doua iluzie o continua pe prima in cazul in care obiectul vizualizat este un avion ce se deplaseaza din sens invers cu o viteza asemanatoare. Pana la identificarea ca avion mai este necesara 1 secunda, deci in total 1 -1,3 secunde. Pe fondul insumarii celor doua viteze de deplasare, practic pilotului ii ,,exp1odeaza" (se dilata brusc) in fata ochilor imaginea celuilalt avion.
Timpul da reactie depinde de tipul de aeronava pozitionarea comenzilor (mana, palonier), forta necesara si amplitudinea deplasarii acestora. Timpul de reactie al avionuui este intervalul de timp dintre momentul aftionarii comenzilor si momentul in care avionul se inscrie pe cursul dorit. In primul rand, acest interval de timp depinde de viteza avionului. Astfel, distanta parcursa de avion pana la inscrierea pe un curs de evitare creste direct proportional cu marimea vitezei.CONCLUZII:
. necesitatea cunoasterii limitelor sistemului vizual si a problemelor asociate acestuia
. necesitatea utilizarii rnai multor surse de informatii, pentru aprecierea corecta a situatiei
. necesitatea culegerii datelor in vederea formularii unei concluzii si nu modelarea concluziilor in raport cu asteptarile bazate pe experiente anterioare.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }