QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

U.E. este o constructie democratica? Argumentati.
U.E. este o constructie democratica? Argumentati.


UE este o constructie democratica, atat prin vocatie (a se vedea traditia democratica elena, dar nu numai), cat si din necesitate. Democratia reprezinta o conditie existentiala pentru UE, aceasta reuniune de 27 de popoare, fiecare cu traditiile si cu specificul sau istoric (a se completa si cu raspunsul de la prima intrebare).
Argumente:

- ratificarea Tratatelor europene anterior intrarii lor in vigoare de fiecare stat membru (conditie esentiala pentru intrarea lor in vigoare).

- importanta cetateniei europene si a continutului sau, precum si importanta crescanda a drepturilor fundamentale si a societatii civile europene.

alegerea prin sugrafiu universal direct a membrilor Parlamentului European.

- recunoasterea principiului subsidiaritatii, in acceptiunea sa de principiu de proximitate (luarea deciziilor cat mai aproape de cetateni).

- initiativa legislativa cetateneasca, inovatie a Tratatului de la Lisabona, care nu se aplica deocamdata.

- aplicarea principiului proportionalitatii in privinta atribuirii nr. de voturi fiecarui stat in cadrul Consiliului de ministri, nr. de locuri in cadrul Parlamentului european, precum si in cadrul organelor complementare (Consiliul Economic si Social, Comitetul Regiunilor)

recunoasterea ca limbi oficiale a limbilor nationale ale statelor membrefolosirea preponderenta a directivelor

caracterul actelor de drept comunitar de a fi acte negociate (adoptate in Consiliul de ministri)

aderarea la UE, proces care are un caracter negociat

cresterea prerogativelor Parlamentului UE, prin Actul Unic European, Tratatul de la Maastricht, Tratatul de la Amsterdam, etc.

reprezentarea fiecarui stat, prin functionari, in toate structurile UE


Totusi, UE i se reproseaza uneori un deficit de democratie, mai mult sau mai putin real. Motivele tin de gradul de tehnicitate prea avansat, de lipsa de vizibilitate de procesului decizional, precum si de promovarea unui anumit elitism in recrutarea personalului, in luarea deciziilor, etc.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }