QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

U.E. este o constructie necesara sau intamplatoare? Argumentati.U.E. este o constructie necesara sau intamplatoare? Argumentati.


UE are un caracter necesar raportat la cauzele si premisele care au stat la baza constituirii sale. Fondarea UE a fost considerata solutia optima pentru a asigura pacea in Europa, precum si o dezvoltare economica optima si eficienta.

Europenii se bucura de o comunitate de valori care s-a cristalizat de-a lungul secolelor, creand premisele unei unitati mai vaste, reale si necesare intre popoarele Europei. Din acest punct de vedere, UE nu este o constructie intamplatoare. Inainte de toate, unificarea Europei nu este o opera artificiala, conceputa de «tehnocrati», de «eurocrati». Ea a dobandit poate un caracter prea tehnic, prea economic. Dar opera este profund politica si se sprijina pe indelungate traditii intelectuale, morale, spirituale.Un nucleu de valori comune sta astazi la bazele Uniunii Europene, constructie politica, juridica, economica si sociala, densa si elaborata, aflata intr-un permanent proces de dezvoltare. Departe de fi uniforma, civilizatia europeana are in centrul sau aceeasi conceptie a fiintei umane, numitorul comun al culturilor europene.

Contextul creat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a favorizat demararea constructiei comunitare (Razboiul Rece, etc). Din acest punct de vedere, Europa comunitara a fost favorizata si de conjunctura internationala existenta.

Europa comunitara reprezinta o constructie necesara, atat din punct de vedere economic, juridic, social, cat si politic. Rezultatele, cu precadere economice, pe care aceasta le-a inregistrat in cei peste 50 de ani de functionare, constituie o dovada vizibila in acest sens. Tarile vest-europene, nucleul Uniunii europene, se remarca prin democratia solida, bunastarea economica si dezvoltarea generala. In anii 1950, cand a demarat constructia comunitara, aceste tari se aflau in ruina, in declin politic si economic si traiau incertitudinea pacii. Gratie integrarii economice, eficientei de ansamblu a sistemului comunitar si eforturilor conjugate ale statelor membre, Europa de Vest a redevenit un spatiu al prosperitatii economice si o putere mondiala, iar razboiul, doar o amintire dureroasa a istoriei.

Intr-o alta ordine de idei, Uniunea Europeana reprezinta proiectul politic care va permite statelor europene, in general de dimensiuni mici si mijlocii, sa joace un rol major in istoria universala. Unita, Europa are sansa de a redeveni o superputere. Posibila prin Istoria sa, Europa este astazi necesara.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }