QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

U.E. ii este specifica unitatea sau diversitatea? Argumentati.

U.E. ii este specifica unitatea sau diversitatea? Argumentati.Ambele trasaturi caracterizeaza UE. Mai precis, UE ii este specifica 'unitatea in diversitate' (motto-ul sau).

In cursul evolutiei istorice, comunitatea de civilizatie si divizarea, prin excelenta politica, au reprezentat dimensiunile constante ale Europei. Divizarile politice, religioase si economice au marcat trecutul continentului si, intr-o masura mai redusa, continua sa o faca.
Europenii se bucura de o comunitate de valori care s-a cristalizat de-a lungul secolelor, creand premisele unei unitati mai vaste, reale si necesare intre popoarele Europei. Inainte de toate, unificarea Europei nu este o opera artificiala, conceputa de «tehnocrati», de «eurocrati». Ea a dobandit poate un caracter prea tehnic, prea economic. Dar opera este profund politica si se sprijina pe indelungate traditii intelectuale, morale, spirituale.

UE este o constructie unitara, prin obiectivele urmarite si impartasite de statele membre, prin principiile care guverneaza functionarea sa, precum si prin sistemul institutional unic. Unitatea promovata rezulta si din existenta tratatelor europene ratificate de statele membre, a institutiilor comune (Consiliu, Comisie, etc.), din implementarea acquis-ului comunitar, existenta monedei unice, principiile in functie de care se aplica dreptul comunitar, iar simbolic, din existenta unui drapel, a unei cetatenii unice si a unui imn propriu, etc.

UE respecta diversitatea politica, sociala si culturala a popoarelor sale intrucat este o constructie democratica. Experienta istorica arata ca imperiile s-au prabusit tocmai pentru ca incalcau valorile proprii popoarelor de sub stapanirea lor. UE nu propune un model care se impune, se substituie modelelor nationale ale statelor membre, ci un model unitar, care le respecta si le completeaza.Faptul ca UE admite diversitatea rezulta:

simbolic din motto-ul sau ('unitate in diversitate'); tot la nivel de simbol, moneda unica EURO are inscriptionat pe o parte insemnele nationale ale statului emitent.

- din preambulele tratatelor (indeosebi proiectul de tratat constitutional), conform carora Uniunea sprijina si admite diversitatea si bogatia culturala; UE urmareste conservarea si dezvoltarea patrimoniului cultural european.

sub aspect legislativ, Uniunea urmareste mai curand o armonizare intre statele membre si mai putin o uniformizare (preponderenta directivelor).

UE este o constructie compatibila cu mentinerea de catre state a traditiilor proprii, a identitatii nationale, a propriilor politici fiscale.


Alte argumente in sprijinul respectarii diversitatii: toate limbile statelor membre sunt limbi oficiale ale UE; maniera in care este format Parlamentul european (sufragiul universal direct); in general, modul in care fiecare stat participa in cadrul institutiilor comunitare si la luarea deciziilor; importanta respectarii drepturilor fundamentale, preponderenta directivelor acte juridice ale UE (atentie la definitia lor); acceptarea derogarilor de la normele comunitare, etc.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }