QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Explicati diferentele dintre Consiliul UE si Consiliul Eruopean
Explicati diferentele dintre Consiliul UE si Consiliul Eruopean


Consiliul UE nu trebuie sa fie confundat cu Consiliul European, care este o institutie diferita a Uniunii Europene, chiar daca foarte apropiata de aceasta.

Consiliul European este o institutie interguvernamentala, in timp ce Consiliul Uniunii Europene, este un  organ (fuzionat) al Comunitatilor Europene (CE si EURATOM),acesta fiind ancorat inca de la inceputuri in Tratat,acest lucru nu este valabil si pentru Consiliul European, asa cum reiese din Articolul 4 al Tratatului UE, Consiliul European nu are,propriu-zis, statut de institutie a UE, insa are un rol esential in trasarea prioritatilor si definirea orientarilor politice generale ale UE, avand functii importante de conducere, care se afla deasupra celor trei piloni, pe care ii angreneaza.
Consiliul Uniunii Europene, denumit si Consiliul de Ministri, reprezinta, impreuna cu Parlamentul European, ramura legislativa a Uniunii Europene

Consiliul Uniunii Europene este organul de decizie cel mai important al UE, decide cu privire la legile propuse de Comisie, in colaborare cu Parlamentul European;in comparatie cu Consiliul European care nu are un rol formal in promulgarea legilor UE, chiar daca este cea mai influenta organizatie in acest proces.

Deciziile politice ale Consiliului European trebuie traduse in lege urmand procedurile legislative standard, care implica Comisia, Consiliul de Ministri si, in majoritatea problemelor, Parlamentul European. Nu este abilitat sa abordeze detalii legislative, functia lui principala este de a conferi, mai degraba, impulsul politic necesar adoptarii deciziilor si sa puna bazele principiale ale politicii si dezvoltarii arhitecturii europene.

Consiliul Uniunii Europene isi are locul de intalnire sediul de la Bruxelles, iar Consiliul European la Strasbourg

Consiliul UE este alcatuit din 27 de membrii,in functie de domeniu, reprezentanti la nivel ministerial din fiecare stat membru al UE. Membrii Consiliului se intrunesc in functie de domeniul politic in discutie, in componenta diferita, pe domenii de resort: Consiliul Ministrilor pentru Agricultura, Consiliul Ministrilor pentru Mediu etc. In plus, aici trebuie sa fie prezent si membrul Comisiei responsabil de domeniul luat in discutie;

in timp ce Consiliul European este alcatuit din ”sefii de state si guverne” + presedintele Comisiei, sprijiniti de ministrii de externe si un membru al Comisiei.Ministrii de externe si membrul Comisiei Europene nu au insa decat un rol consultativ.Consiliul UE are atributii absolut diferite de cele ale Consiliului European,si anume:Consiliul UE are puteri legislative si bugetare cu prvire la:

- Coordonarea politicilor economice Definirea PESC si coordonarea cooperarii politienesti si judiciare in materie penala Incheierea de acorduri internationale

Iar Comisia Europeana

“impulsioneaza” procesul de integrare si ofera “indicatii politice generale”;- Adopta “strategii comune” + indicatii privind PESC, politicile economice si privind ocuparea fortei de munca.

Conform deciziei Consiliului European, de la 1 ianuarie , regula alegerii presedintelui Consiliului European a fost modificata pentru ca toate statele noi membre ale UE sa-si poata asuma presedintia.Presedintia Consiliului European se schimba o data la sase luni, din randul sefilor de stat si de guvern ai UE, conform unui complicat procedeu de rotatie in care se tine cont atat de ordinea alfabetica, cat si de populatia si marimea tarilor membre. Tara care detine presedintia in Consiliul de Ministri o preia automat si pe cea din Consiliul European, devenind, astfel, gazda acestuia.

Presedintia Consiliului European ofera statelor posibilitatea de a conferi politicii europene un impuls national propriu si de a-l pune in practica prin mijloacele diplomatice existenteloading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }