QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Ce se intelege prin „multi-level governance”?

Ce se intelege prin „multi-level governance”?


Teoria federalismului si cea a  interguvernamentalismului nu mai corespunde realitatilor statului-natiune modern, ale UE si ale globalizarii, prin urmare apare o noua teorie, cea a guvernantei pe mai multe niveluri (multi-level governance)

Statul-natiune (guvernul) si-a pierdut autoritatea exclusiva in procesul decizional, impartind-o, pe de o parte, cu institutii internationale si supranationale si, pe de alta parte, cu actori privati, creandu-se astfel diferite niveluri de guvernanta. Constructia europeana reprezinta o forma deosebit de elaborata a acestui sistem, putand fi considerata un prototip al statului postmodern.
Uniunea Europeana cuprinde:- euroregiuni;- guvernele nationale;- institutiile supranationale (Comisia Europeana, Parlamentul European, Curtea Europeana de Justitie, Banca Centrala Europeana);- grupuri transnationale de interes si lobby; -regimuri functionale cu scopuri si reglementari diferite (UEM, PAC, reguli de mediu, Protocolul Social) etc.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }