QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

Cat de mare este puterea legislative a Parlamentului European? Realizati o diagrama care rezuma legaturile dintre Consiliul de Ministrii, Comisia Europeana si Parlamentul European cand este vorba de votarea legilorCat de mare este puterea legislative a Parlamentului European? Realizati o diagrama care rezuma legaturile dintre Consiliul de Ministrii, Comisia Europeana si Parlamentul European cand este vorba de votarea legilor


Parlamentul European (PE) este primul organism la nivel supranational.

El poarta un nume cunoscut noua, din contextul sistemelor politice nationale.Totusi, PE este mult diferit de parlamentele nationale. Competentele si rolul PE in cadrul Comunitatii s-au aflat intr-o permanenta schimbare, inca de la infiintarea CECO, acesta devenind din ce in ce mai influent.Etape importante in acest sens au fost:-extinderea competenŃelor sale in privinta bugetului (1975) ;- primele alegeri directe (1979) ;- introducerea procedurii de cooperare (1986);- si a procedurii de codecizie (1992);- precum si extinderea considerabila a domeniilor de aplicare a procedurii de codecizie, prin Tratatul de la Amsterdam.

Alte modificari au aparut si dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Nisa.

Rolul PE, ca organ participant  impreuna cu Consiliul Ministrilor - la procesul legislativ,se afla in plin proces de extindere si de consolidare.

Tratatul de la Lisabona sporeste competentele Parlamentului European la

nivel legislativ, bugetar in materie de aprobare a acordurilor internationale.

PE reprezinta vocea cetatenilor UE si interesele acestora.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }