QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Examinarea si semiologia radiologica a aparatului digestiv. Stomacul si intestinul

Examinarea si semiologia radiologica a aparatului digestiv. Stomacul si intestinul


Examinarea radiologica a tomacului la monogastrice are ca scop principal diagnosticarea topografica a corpilor straini si a dispepsiilor gastrice ; se realizeaza prin expunere latero-laterala si incidenta de fata .

In urma expunerii latero-laterale stomacul prezinta o imagine relativ greu de identificat atunci cand se foloseste doar contrastul natural . Prin incidenta dorso-ventrala in imaginea obtinuta stomacul se plaseaza transversal in abdomen , imediat inapoia radioopacitatii hepato-diafragmatice , oblic dinspre stanga spre dreapta ; are forma unui cimpoi cu mica curbura plasata la marginea superioara si amrea curbura la cea vetrala a stomacului .
Malformatiile congenitale : sunt diagnosticate rara si nu sunt compatibile cu viata .

Herniile transdiafragmatice decelabile la pasajul baritat prin difuzarea contrastului artificial in directie creniala , transdiafragmatica in cutia toracica . Deobicei stomacul herniat este in hemitoracele drept si poate antrena si o parte din intestin .

Stomacul in cascada este determinat de schimbarea raportului intre fornix si corpul organului reprezentand un unghi care determina plasarea partii ventrale a stomacului spre posterior si pozitionarea sa orizontal pe axul animalului .

Modificarile de ordin functional :

-distonia : modificari ale peristaltismului , formei , volumului , modului de umplere si evacuare a stomacului .

-hipertonia sau spasmul gastric : imposibilitatea formarii unui continut stomacal la administrarea contrastului radioopac .

-dispepsiile gastrice sunt tulburari ale motilitatii organului (dispepsii motorii) sau ale secretiei mucoasei gastrice ( dispepsii gastrice) .

-aerofagia : o acumulare de aer in fornixul gastric provenit din deglutirea acestuia odata cu alimentele .

Examinarea si semiologia radiologica a intestinului :

Intestinele ocupa retrogastric toata cavitatea abdominala . Se impune examinarea pe gol si cu ajutorul contrastului artificial al acestui sector . Examinarea se poate realiza din ambele incidente (profil si de fata ) .Stenozele intestinale congenitale sunt adesea provocate de bride si aderente peritoneale sau ca urmare a atreziei unui segment intestinal . Deobicei se remarca prin aspectul linear radioopac al zonei stenozate si printr-o radiotransparenta vacuolizata .

Ileusul congenital se exprima printr-o desprindere a anselor jejunale , o staza ileala si semne de ocluzie .

Modificarile functionale :

-distoniile (hipotonia intestinala si hipertonia intestinala )

-dischinezia

-invaginatia intestinala

-volvulusul reprezinta torsiunea in jurul axului a unui segment de intestin .

-enteritele inflamatii ale mucoasei intestinale care pot sa cuprinda mai multe segmente intestinale sau unul singur . Radiologic se exprima prin distonii , tulburari de tranzit si de secretie.

-diverticulii intestinali : dilatatii produse pe fond morfologic prin dilacerarea peretelui intestinal sau prin atonia cronica a acestuia .


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }