QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Examinarea si semiologia radiologica a aparatului respirator. Examinarea toraco-pleuro-pulmonara

Examinarea si semiologia radiologica a aparatului respirator. Examinarea toraco-pleuro-pulmonara


Examinarea regiunii toracale se face obligatoriu din profil si „din fata” . Examinat din profil imaginea radiologica a toracelui apare de forma triunghiulara flancata superior de o latura dreapta , orinzontala , marcata raioopac de complexul musculo-vertebral spinal . A 2a latura este oblica , coboara de la jonctiunea cu latura dorsala unde formeaza un unghi ascutit denumit „unghiul dorsal al imaginii toaracale „ , aceasta a 2a latura reprezinta imaginea tangentiala a portiunii diafragmatice situate mai avansat de torace . Cea de-a 3a latura usor oblica , din spre unghiul cranial al imaginii toracale spre stern . In acest triunghi toracal manifestarea semiologica a aparatului respirator este exprimata prin radiotransparenta .

Radiotransparenta pulmonara apare de intensitate diferita chiar in conditii morfofiziologice normale . La animalele cu torace bombat transparenta pulmonara este mai accentuata . La cele cu imbracaminte piloasa bogata este mai estompata .
Radiotransparenta pulmonara creste in : acumulari de aer sau gaze in spatiile interpleurale (pneumotorax ) , intraalveolare (emfizem pulmanar alveolar ) sau interalveolar . Se pot remarca uneori zone delimitate de radiotransparenta cum ar fi cele plasate caudal ( prediafragmatic in herniile transdiafragmatice ) sau in alte zone ca urmare a pneumotoraxului . Desi in edemul pulmonar creste continutul lichid din bronhii si alveole , prin dilatarea compensatorie impusa de nevoia schimbului respirator imaginea radiologica in aceste situatii se apropie de cea din emfizemul interstitial .

Plasata orizontal , traheea toracala se evidentiaza ca o bandeleta de radiotransparenta segmentata de linii verticale radioopace care se incheie intr-un punct luminos , zona de bifurcare .

Procesele inflamatorii pleuro-pulmonare se evidentiaza prin radioopacitate discreta , delimitata la anumite zone ( pneumoniile lobare ) , generalizate ( pleuro-pneumonii ) si ca puncte radioopace (izolate sau confluate in bronho-pneumonii ) , toate aceste opacifieri pulmonare fiind insotite de modificari termice corporale specifice .

Cartografierea imaginii radiologice toracale din profil : imaginea toracala latero-laterala se poate imparti si 6 regiuni .

  • Pe orizontala aceasta imagine se subimparte in 2 sectoare si anume , luand ca reper baza cordului , prelungita anterior si posterior de limita superioara a celor 2 vene cave , se stabileste un sector dorsal sau supracardiac si unul ventral . Aceste sectoare se impart pe verticala prin 2 linii care flancheaza cordul , in 3 regiuni si anume : sectorul dorsal in regiunea supracardiaca anterioara (craniala ) , regiunea supracardiaca mediana(traheo– bronsica ) si regiunea supracardiaca caudala  ( unghiul vertebro-diafragmatic ) .

In cazul prezentei continutului hidric sau hidrogazos in spatiul interpleural se poate recurge la modificarea pozitiei animalului examinat prin ridicarea lui de trenul anterior si o usoara basculare pe plan vertical . In aceste conditii , lichidul isi schimba pozitia , confirmand diagnosticul de hidrotorax .

A 2a pozitie , obligatorie in cursul examinarii radiologice a toracelui respirator este cea denumita impropiu „ pozitie de fata „ .

Prin incidenta dorso-ventrala sau ventro-dorsala se poate preciza daca localizarea modificarii este in hemitoracele stang sau in cel drept . In incidentele „ de fata „ se pot preciza distantele atat fata de peretii costali cat si fata de subzona mediastinala .

Pt localizarea leziunilor la nivelul pulmonilor este deasemenea necesara o sistematizare a imaginii radiologice prin caroiaj . Astfel la nivelul fiecarui pulmon , la cca 1-2 cm distanta de linia sagitala , printr-o linie verticala trasata imaginar , se flancheaza matitatea sterno-cardio-vasculara mediastinal.Printr-o linie orizontala , trasata la jumatatea inaltimii pulmonare se delimiteaza o regiune paramediana superioara si una ventrala . Prelungind aceasta linie orizontala pana la peretele costal lateral se obtin 2 regiuni mari , una plasata deasupra acestei linii denumita regiunea pulmonara craniala(anterioara ) si una inferioara denumita regiunea pulmonara caudala(ventrala ) . La randul lor aceste 2 mari regiuni se subimpart astfel :

  • Zona craniala (anterioara sau posterioara ) se subdivide in 2 zone inegale ca dimensiune , de catre imaginea oaselor claviculare . Prin subdivizare apare o subzona supraclaviculara foarte mica si o subzona subclaviculara mai mare .
  • Zona caudala ( ventrala sau posterioara ) se poate divide tot in 2 sibzone , printr-o linie orizontala imaginara care pleaca din varful imaginii tangentiale a cupolei diafragmatice catre peretele costal lateral . Deasupra acestei linii se plaseaza subzona pulmonara mediana ( mai amre ca suprafata ) , iar sub orizontala subzona distala sau ventrala propriu-zisa  .

Hemitoracele stang este in mare parte radioopac pt ca ¾ din suprafata o ocupa cordul , amplasat aproape integral in zona medio-ventrala a imaginii radiologice si care prin radiopacitatea lui intensa face imposibila relevarea eventualelor semne ce pot fi produse de manifestari patologice pulmonare pericardiace .

Hemitoracele drept , liber in conditiile normale de imagini parazite ( ale altor organe toracice ) ofera la examinare o suprafata instinsa si care poate fi analizata topografic conform cartografierii .

Elemente de radiodiagnostic in principale afectiuni toraco-pleuro-pulmonare la animale :

Rahitismul costal este decelabil si prin aspectul modificat al coastelor si coloabei vertebrala toracale . Coastele apar slab opacifiate cu contur neregulat si redus dimensional . La nivelul regiunii condrocostale se evidfentiaza nodozitati succesive la fiecare coasta – matanii costale . Coloana vertebrala : cifoza , reducerea dimensiunii corpurilor vertebrale si latirea varfului apofizelor spinoase .

Fracturile costale : pot fi partiale sau totale .

Hiperosteozele costale si osteofitozele vertebrale toracale :sunt consecutive calusarii deformante a fracturilor vechi . Apar ca deformari cu caracter nodular sau fusiform , singulare sau asociate la mai multe coaste care se pot suda intre ele , formand punti intercostale . Hiperostozarea se poate prezenta calcificata fie sub forma unor coloane la marginea ventrala a vertebrei , fie sub forma unei coarde lungi cuprinzand mai multe vertebre toracale . Osificarea ligamentului vertebral ventral reduce mobilitatea coloanei si produce o retractare ventrala aparand cifoza , mai poate sa apara si procesul de osificare care cuprinde tot ansamblul vetebral , transformand o zona a coloanei intr-o piesa unitara anchilozata denumita sacralizare vertebrala –toracala .Osteoliza si caria vertebro-costala : radiologic degradarea structurii osoase se exprima prin radiotransparenta localizata , neregulata , cu pastrarea integritatii arhitecturii osoase , sau prin pierderea continuitatii imaginii osului – aspect de „ os ciupit sau muscat „ .

Emfizemul pulmonar se poate prezenta sub forma de emfizem intraalveolar sau de enfizem interalveolar . In acest caz creste transparenta pulmonara , generalizata sau localizata , uni sau bilaterala .

Edemul pulmonar acumularea exsudatului sau transsudatului in alveolele pulmonare , determina cresterea lichidului intraalveolar . Acest lucru provoaca o bariera pt schimbul respirator si are ca efect  instalarea unei insuficiente respiratorii grave .

Bronhopneumonia reprezinta inflamatia concomitenta a micilor bronhiole si a alveolelor distributiv corespunzatoare . Bronhopneumoniile sunt caracterizate prin organizarea exsudatului realizat in procesul inflamator intr-un proces coagulat la nivelul unui lob pulmonar .

Pneumonia inflmatia parenchimului pulmonar ce se instaleaza pe o mare suprafata de pulmon . Deaceea procesul inflamator lobar a fost denumit si pneumonie franca sau adevarata . Radiologic pe imagine se materializeaza sub forma unei opacifieri destuil de nete , cuprinzand un lob pulmonar sau mai multi , cu radioopacitate delimata net mai ales ca tesutul pulmonar din vecinatate se vicariaza devenind mai transparenta pt a suplini insuficienta provocata de inflamatii .

Abcesul pulmonar :apare ca urmare a aspirarii unor corpi straini sau a regurgitatului( pneumonia abingestis ) . Se exprima radiologic prin radioopacitate puternica nodulara , rotunda sau neregulata , marcata periferic de o radiotransparenta inelara.

Radioopacifierile de neoformatie : chistii parazitari sau tumorile pulmonare benigne apar ca radioopaciefieri rotunde cu contur net bine delimitat .


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }