QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Diagnosticul formelor de obezitate
Diagnosticul formelor de obezitate

OBEZITATE PRIMARA

Diagnosticul formei primare de obezitate se face in cazul in care se exclude existenta formelor secundare si a formelor speciale.

In cadrul obezitatii primare se deosebesc:

v    Forme familiale, la care se atesta prezenta obezitatii in familie (rude de gr. I) de regula este vorba de obezitate poligenica.
v    Forme nonfamiliale carora nu li se evidentiaza factorul familial.

In ambele cazuri se pot intalni urmatoarele circumstante etiologice:

a) Cu comportament alimentar abuziv (hiperfagica)

- motivat de bolnav si cu cauze decelabile: pubertate, menopauza, sarcina, stres psihic, avort, interventii chirurgicale, refulari si compensare orala.

- nemotivat de bolnav si fara cauze decelabile.

b) Sedentarismul, obezitatea la „ex sportivi”.

c) Forme mixte (a+b).

d) Fara cauze aparente: comportament alimentar normal si fara sedentarism (normofagica).

OBEZITATEA SECUNDARA

Obezitatea secundara apare in cadrul bolilor redate anterior, ca atare diagnosticul se face in acest context destul de facil.

In endocrinologe, obezitatea se imparte in:

a) de tip Cushing – grasimea se dispune, caracteristic, la nivelul gatului (ceafa de bivol), fetei (fata „in luna plina”) si abdomenului (sort abdominal).

- membrele raman subtiri proximal si distal.

b) Obezitatea din sindromul adipozo-genital – apare la varste foarte tinere, cuprinde sanii, abdomenul, regiunea pubiana, radacinile membrelor, soldurile si coapsele, ceea ce da baietilor un aspect feminin.

c) Obezitatea din hipotiroidie – dominata de mixedem se dispune difuz cu predominanta la fata, gat, cap, periarticular la glezna si genunchi.

d) Obezitatea hipotalamica – rara, predomina la femei (80%) si se instaleaza brusc, de obicei dupa o trauma; este dispusa pe abdomen, trunchi, la radacina membrelor, cap, gat.

e) Obezitatea din insuficienta gonadica – difera dupa sex: la barbati are dispozitie feminina; nu intereseaza extremitatile membrelor, gatul si capul.

OBEZITATEA ANDROIDA, GINOIDA SI MIXTA

Obezitatea androida

Se caracterizeaza prin cresterea masei tesutului adipos preferential pe torace. Acest tip de obezitate predispune la diabet zaharat si ateroscleroza. Se intalneste mai frecvent la barbati.Obezitatea ginoida

Se defineste prin depunerea de grasimi pe abdomen, fese, coapse. Este mai frecventa la femei si se pare ca predispune mai degraba la complicatii mecanice osteoarticular.

Obezitatea mixta - intruneste caractere din ambele tipuri descrise anterior.

OBEZITATEA STATICA SI DINAMICA

Obezitatea dinamica

Obezul incadrabil in aceasta faza a bolii se caracterizeaza printr-un apetit exagerat, comportament alimentar abuziv, plus ponderal progresiv si ritmic.

Obezitatea statica

In aceasta faza a obezitatii, bolnavul are apetitul si comportamentul alimentar normal. Greutatea este stationara, desi afirmativ nu consuma multe alimente.

OBEZITATEA HIPERPLAZICA, HIPERTROFICA SI MIXTA

Diagnosticul acestor forme histopatologice de obezitate este dificil deoarece necesita efectuarea punctiei biopsii din tesutul adipos si apoi aprecierea numarului si a incarcarii adipocitelor cu trigliceride. Tehnica fiind foarte laborioasa nu este un uz clinic curent.

Precizam totusi ca:

- obezitatea hiperplazica (cresterea numarului adipocitelor) se instaleaza pana la 18-20 de ani si de regula nu se intalneste de alte tulburari metabolice.

- obezitatea hipertrofica (cresterea volumului adipocitelor) debuteaza intre 25-30 ani si se insoteste frecvent de diabet zaharat, hiperlipoproteinemie, hiperuricemie.

- obezitatea mixta debuteaza intre 20-25 ani si se insoteste de tulburari metabolice

FORME SPECIALE DE OBEZITATE

Exceptand lipoamele, celelalte forme speciale de obezitate sunt rare iar diagnosticul lor este relativ facil.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }