QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Notiuni despre toxicitate, toxocinetica si toxodinamie

Notiuni despre toxicitate, toxocinetica si toxodinamie 

1.1.1. Istoric


De-a lungul timpului s-au incercat diferite definitii pentru notiunea de toxicitate, cum ar fi: otrava este medicamentul care ucide-Gerelamo Mercuriale, secolul  XVI.

Otrava este orice si nimic nu este fara otrava; doza o face sa fie otrava sau remediu-Paracelsus, sec XVI.

Otrava este orice substanta a carei prezenta in organism nu este nici normala si nici obisnuita-Ogier, Kohn-Abrest, sec XIX.
La ora actuala notiunea de TOXIC se defineste ca fiind acel produs care are proprietatea ca, patruns in organismul viu, indiferent de cale si de mod de administrare, sa provoace de la o anumita doza, prin procesele fizico-chimice pe care le declanseaza, perturbari functionale si de structura care genereaza o stare patologica numita intoxicatie (in categoria toxicelor  nu sunt incluse mijloacele care actioneaza mecanic – alice de plumb, sticla pisata, sau toxine produse de microorganisme.

Substanta sau produsul cu proprietati agresive asupra organismului viu poarta denumirea de toxic (etimologic provenind de la “toxon” – arc cu sageti otravite sau de la “tako” cuvant egiptean ce inseamna prapad, distrugere, moarte) sau de otrava (de la cuvantul slavon “otraviti” ce inseamna a amara, viata cuiva.1.1.2. Notiuni despre toxicitate


Toxicitatea este o caracteristica aparte a unor produsi, diferite de proprietatile lor curente (stare fizica, culoare, constante fizico-chimice, etc.) ; ea reprezinta ocomportare biochimica a substantei fata de un organism viu si este conditionata de:

Organismul asupra caruia actioneaza

Doza patrunsa in organism

Unii factori care modifica, gradul de toxicitate

Organismul asupra caruia actioneaza- reactia biochimica rezultata din actiunea asupra organismului viu este in unele situatii legata de specia respectiva: sunt substante foarte toxice pentru om si practic netoxice pentru alte vietuitoare .Aceasta caracteristica este datorata echipamentelor enzimatice diferite cantitativ si calitativ ale diferitelor specii

Doza reprezinta relatia dintre cantitatea de substanta administrata si efectul produs asupra organismului viu.

Actiunea supra organismului poate fi in cazul medicamentelor terapeutica sau toxica, de aici si cele doua tipuri de doze cu referire la medicatie : doza maxima pentru o data si doza maxima pentru 24 de ore.


Compus

Concentratia terapeutica sanguina

Concentratia toxica sanguina

Concentratia letala sanguina

Amitriptilina

5-20 mcg%

40mg%

1-2 mg/100 ml

Imipramina

0.05-0.016 mg/100ml

0.07 mg/100 ml

0.2 mg/100 mlDoxepin

0.02 mg/100 ml

1-8 mg/100 ml

3- 10 mg/100 mlEfectele toxice cu sfarsit letal pentru toate substantele cu potential toxic se exprima prin aprecierea cantitativa a unei doze minime letale (DML) capabile sa provoace moartea unei persoane adulte in doza unica.

Aceasta doza a fost stabilita deobicei prin extrapolarea la om a dozelor rezultate din studii experimentale pe animale, care se apropie de reactivitatea organismului uman. Doza experimentala se exprima prin DL50(doza letala medie) si reprezinta cantitatea de toxic, exprimata in gram /kilocorp animal care provoaca la administrarea in doza unica moartea intr-un timp determinat a 50% din animalele unui lot pe care se practica determinarea toxicitatii acelei substante.

In functie de valoarea DL50 si DML este apreciat gradul de toxicitate al unei substante incadrand-o in diverse grupe: supertoxice, extrem de toxice, foarte toxice, moderat toxice, cu toxicitate redusa si practic netoxice.

CATEGORIA

DL50

SUPERTOXICE

EXTREM DE TOXICE

FOARTE TOXICE

MODERAT TOXICE

CU TOXICITATE REDUSA

PRACTIC NETOXICE

≤ 5 mg/kg

5-50 mg/kg

50- 500 mg/kg

0,5-5 g/kg

5-15 g/kg

>15 g/kgPentru stabilirea DML la copii s-au propus o serie de tabele si formule bazate pe varsta si pe greutatea corporala. De exemplu formula propusa de Young este:

DML copil = V/V+12 x DML adult

Unde V este varsta copilului in ani.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }