QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente biologie

Notiuni despre anatomia si fiziologia sistemului ososNOTIUNI DESPRE ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI OSOS


1. Oasele si structura lor


Oasele in ansamblu constituie scheletul si impreuna cu articulatiile reprezinta elementele pasive ale aparatului locomotor, care sunt puse in miscare de elementele active, respectiv muschi.

Totalitatea oaselor din corp (aproximativ 200 la numar), legate intre ele prin articulatii, formeaza scheletul corpului.Forma, structura si modul de legatura a oaselor pentru a forma scheletul corpului uman, reprezinta expresia adaptarii la statiunea bipeda si locomotorie.

Oasele au forme si structuri variabile, legat de functia si situatia lor in corp.

In general intr-un os se gaseste o substanta compacta sau osul cortical, iar in interiorul oaselor scurte, plate si in epifiza oaselor lungi se gaseste o retea aparent sponginoasa, in ochiurile careia se gaseste maduva osoasa.

Dupa forma lor deosebim:

oase lungi

oase plate

oase scurte

oase pneumatice


Oasele lungi ca de exemplu femurul, se compune din corp (diafiza) si doua extremitati (epifize). In interiorul diafizei se gaseste canalul medular, in care se afla maduva rosie sau galbena.


Oasele plate precum oasele craniului sunt formate din doua lame de os compact intre care se afla tesutul spongios.


Oasele scurte cum ar fi metacarpienele si carpienele, au un strat exterior de tesut cortical iar in interior contin tesutul spongios.


Oasele pneumatice precum maxilarul superior, etnoidul, au in interiorul lor cavitati tapetate cu mucoasa in care se gaseste aer.


Oasele sunt invelite la exterior de o membrana numita periost in care se gasesc multiple terminatii nervoase.

Canalul medular este captusit de o membrana numita endoos.

Vasele sanguine impreuna cu filetele nervoase patrund in os prin gauri nutritive.

Tesutul osos este o varietate de tesut conjunctiv, adaptata la maximum functiei de sustinere si rezistenta.

Acesta se datoreaza impregnarii substantei fundamentale cu saruri minerale (fosfo-calcice) si orientarii fibrelor conjunctive sub influenta fortelor mecanice care actioneaza asupra osului.

Celulele osoase sunt de trei tipuri:

a) Osteoblaste - celule care secreta substanta preosoasa care le inconjoara perfect.

b)    Osteocite - celule cu forma ovolara si turtita cu multe prelungiri. Osteocitele sunt adapostite in cavitati stelate sau fuziforme determinate - osteoplaste. Aceste cavitati comunica intre ele prin numeroase canicule osoase subtiri care se anastomozeaza intre ele cu caniculele osteoplastelor invecinate. Prin aceste canicule patrund prelungirile osteocitelor, care nu se anastomozeaza cu ale osteocitelor vecine.

c) Osteoclastul - este o celula giganta, multinucleara, care indeplineste functia de distrugere si limitare a formarii tesutului osos in functie de necesitatile fiziologice. Poseda un bogat echipament enzimatic.


Substanta fundamentala a tesutului osos are doua componente: organica si anorganica (minerala):

a) componenta organica - constituie aproximativ 34% din masa totala a substantelor fundamentale. Este formata din oseina secretata de osteoblaste;

b) componenta anorganica - constituie aproximativ 66% din masa totala a substantei fundamentale, ea fiind mai redusa la embrioni si la noi nascuti, ca si in unele conditii patologice (osteomaladie). Este formata din fosfat si carbonat de calciu (saruri) si cantitati mici de magneziu, fluor si sulf.

Oseina impregnata cu saruri minerale se dispune sub forma unor lamele osoase.

In functie de dispunerea lamelelor se deosebesc doua varietati de tesut osos spongios.

Tesutul osos compact - formeaza diafiza oaselor lungi, stratul de la suprafata epifizelor si a oaselor scurte, precum si lamelele interna si externa a oaselor late. Pe sectiunea transversala, in diafiza unui os lung se observa in centru canalul medular ce contine maduva rosie la fat si galbena la adult. In exterior periostul acopera diafiza. Intre periost si canalul medular se afla substanta osoasa a diafizei formata din lamele osoase dispuse concentric in jurul unor canale subtiri - canalele Hawers.

In interiorul acestor canale se afla capilare sanguine, terminatii nervoase si tesut conjunctiv lax in cantitate redusa. Canalele Hawers strabat osul pe toata lungimea lui si se leaga intre ele prin canale oblice sau transversale. Ansamblul format de un canal Hawers, de lamelele osoase care il inconjoara si de osteoplaste cu osteocite, constituie o unitate morfologica si functionala numita OSTEON (sistem haversian). In sistemul haversian se gasesc arcuri de lamele osoase denumite sisteme intrahaversiene.


Tesutul spongios se afla in epifizele oaselor lungi si in interiorul oaselor scurte si late. Este format din lamele, oase diferit asezate denumite trabecule, ce se intretaie delimitand cavitati areolare - de aspect si marimi diferite.

Acestea dau osului spongios aspectul de burete. Areolele comunica intre ele si contin maduva osoasa rosie (hematogena).Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }