QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Functionarea societatilor in comandita simplaFunctionarea societatilor in comandita simpla


1. Comanditari si comanditati

Regimul juridic specific functionarii societatilor comerciale in comandita simpla este direct influentat de existenta celor doua categorii de asociati: asociati comanditari si asociati comanditati.

In aceste conditii, responsabilitatea pentru operatiunile societatii revin, in principiu, asociatilor comanditati, acestia fiind insa si cei care directioneaza efectiv activitatea societatii. In acest sens, art. 88 din Legea nr. 31/1990, republicata, stabileste in mod clar ca administrator al unei societati in comandita simpla nu poate fi decat un asociat comanditat. Solutia se explica prin faptul ca asociatii comanditati sunt cei direct implicati in insasi existenta societatii, suportand si raspunderea pentru societate, solidar si nelimitat ca orice asociat in cadrul unei societati de persoane.
In ceea ce priveste situatia comanditarului, acesta poate incheia operatiuni in contul societatii, numai in masura in care este imputernicit in baza unei procuri speciale, inregistrate la Registrul comertului, de catre reprezentantii societatii (respectiv administratorul ‑ asociat coman­ditat). In cazul in care totusi, asociatul comanditar executa operatiuni in contul societatii fara o asemenea procura speciala pentru acea operatiune, se considera ca el a lucrat ca un comanditat si, ca atare, dobandeste mai departe o raspundere de tipul celei a asociatilor comanditati. Astfel, asocia­tul comanditar va raspunde nelimitat si solidar cu ceilalti asociati comanditati pentru toate obligatiile societatii, pe care aceasta si le‑a asumat de la momentul in care asociatul comanditar a efectuat o operatiune in contul societatii fara procura speciala a administratorului societatii.

2. Drepturile asociatilor comanditari

Prin lege, comanditarului i se recunosc urmatoarele drepturi:

sa indeplineasca servicii in administrarea interna a societatii

Avand in vedere dispozitiile imperative ale art. 88 din Legea nr. 31/1990, republicata, conform carora nu poate fi administrator decat un asociat comanditat, rezulta ca serviciile pe care le‑ar putea face un asociat comanditar in administrarea interna a societatii, ar avea fie caracterul unor servicii cu titlu gratuit, in favoarea societatii si conform solicitarii administratorilor comanditati, fie ca angajat al societatii, desfasurand in aceasta calitate prestatii pentru acea societate;

sa realizeze acte de supraveghere

De exemplu, s‑ar putea considera ca un asociat comanditar este in drept sa solicite interventia unor cenzori care sa supuna controlului societatea respectiva;

sa participe la numirea si revocarea administratorilor.

Chiar daca, din anumite puncte de vedere posibilitatea de interventie a unui comanditar intr‑o societate in comandita este mai limitata decat a unui comanditat, el ramane totusi asociat in societatea respectiva. In virtutea acestei calitati, este normal sa aiba drepturi depline de a participa la sedintele adunarii generale a asociatilor, inclusiv la actele de decizie cu privire la numirea si revocarea celor care asigura administrarea societatii;

sa acorde, in limitele actului constitutiv, autorizarea administra­torilor pentru operatiuni ce depasesc puterile lor.

Astfel, pe baza unor asemenea autorizari, parte din prerogativele comanditarilor, se pot realiza prin intermediul unui asociat comanditat, care este administratorul societatii.

sa solicite copii de pe situatiile financiare anuale

sa supuna controlului exactitatea datelor inscrise in actele financiare ale societatii, avand posibilitatea sa cerceteze registrele si orice alte documente justificative ale societatii.

In concluzie, se poate afirma ca asociatilor comanditari li se interzice prin lege participarea la actele de administrare externa efectuate de societate, respectiv acele acte care angajeaza societatea in relatiile cu tertii, in primul rand, pentru ca astfel se urmareste protejarea intereselor tertilor. Astfel, avand in vedere raspunderea specifica a asociatilor in cadrul societatii in comandita simpla, exprimata printr‑o diferentiere de tratament juridic aplicabil intre asociatii comanditari si comanditati, un tert care ar trata cu un comanditar ar putea considera ca acesta raspunde pentru operatiunile efectuate pentru societate cu intregul sau patrimoniu, fapt ce nu este valabil decat in cazul asociatilor comanditati.

In schimb, asociatul comanditar poate participa la activitatile de administrare interna ale societatii, si in calitate de asociat, alaturi de asociatii comanditati, avand dreptul sa supravegheze activitatea efectiva ce se desfasoara in cadrul societatii respective.

3. Raspunderea asociatilor in societatile in comandita simpla

Art. 3 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, republicata, stabileste ca la fel ca si in cazul societatii in nume colectiv, asociatii comanditati dintr‑o societate in comandita simpla raspund solidar si nelimitat pentru obligatiile sociale.

In schimb, asociatii comanditari, conform art. 3 alin. 3 din lege, raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris, acestia neavand o raspundere personala fata de creditorii sociali, asa cum exista in cazul asociatilor comanditati.

In situatia in care, asociatii comanditari nu varsa aportul la care s‑au obligat, in bani sau in natura, creditorii sociali pot avea impotriva comanditarilor vinovati o actiune oblica. Jurisprudenta, in special cea straina, a considerat ca la indemana creditorilor sociali poate exista si o actiune directa impotriva asociatilor comanditari, creditorii sociali fiind autorizati sa actioneze direct impotriva comanditarilor pentru nevarsarea aportului la capitalul social al societatii in comandita simpla

Interdictia cu privire la calitatea de asociat intr‑o alta societate cu raspundere nelimitata se refera exclusiv la cazul asociatilor comanditati. Ca atare, un asociat comanditar poate fi in acelasi timp asociat la mai multe societati, chiar daca, acestea sunt cu raspundere nelimitata, sau chiar daca au un obiect de activitate in concurenta cu cel al societatii in comandita simpla. De asemenea, pot desfasura activitati pe cont propriu, sau operatiuni in acelasi fel de comert sau intr‑unul similar.Cu toate acestea, consideram ca, daca in actul constitutiv al societatii in comandita simpla se stipuleaza o clauza de interzicere a activitatilor concurente si pentru asociatii comanditari, se naste si in sarcina acestora o obligatie de nonconcurenta, de tipul celei care exista pentru asociatii comanditati. VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE


S-a constituit o societate in comandita simpla in care asociatul comanditat „SM” a ascuns faptul ca sotia sa este asociat intr-o societate in nume colectiv cu aceleasi obiect de activitate.

Asociatii comanditari „MN” si „SV” au solicitat excluderea din societate a asociatului comanditat „SM” pentru conflict de interese si, mai cu seama ca nu i-a incunostiintat pe ceilalti asociati despre existenta unei alte societati in care sotia sa este asociat cu raspundere nelimitata.

Intrebare

Poate fi exclus asociatul comanditat in situatia de fapt prezentata? Motivati solutia.


Societatea in comandita simpla „MN si FL” a fost obligata prin hotarare judecatoreasca, sa plateasca altei societati de antrepriza de lucrari – constructii suma de 400.000.000 lei pentru efectuarea mai multor lucrari de consolidare a cladirii in care se afla sediul societatii debitoare. Impotriva societatii debitoare s-a incercat executarea silita dar s-a constatat ca aceasta nu are bunuri cu care sa achite datoria, motiv pentru care creditoarea s-a adresat asociatilor comanditati L.F. si V.M. Acestia au refuzat achitarea datoriei motivand ca hotararea judecatoreasca este pronuntata impotriva societatii si, ca atare, nu le este opozabila.

Intrebare

Apararile asociatilor comanditati sunt intemeiate? Motivati solutia.


3. Poate fi administrator al unei societati in comandita simpla:

a) atat un asociat, cat si un tert fata de societate;

b) numai asociatii comanditari si comanditati;

c) numai asociatii comanditati;

d) numai asociatii comanditari.


4. Asociatii comanditati pot aduce la capitalul social:

a)      numai lichiditati;

b)     numai bunuri in natura;

c)      lichiditati, bunuri in natura si creante;Asociatii comanditati raspund pentru obligatiile societatii:

a) solidar si nelimitat;

b) numai solidar;

c) in mod colectiv cu ceilalti asociati.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }