QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Analiza stocurilor de materiale

ANALIZA STOCURILOR DE MATERIALE


STOCURILE reprezinta acea parte din activele circulante cu rol determinant, atat pentru activitatea din domeniul comertului, cat si pentru activitatea din domeniul productiei. Ele reprezinta acele produse sau resurse materiale care asigura continuitatea activitatii (comerciala sau de productie).

Analiza stocurilor de materii prime este necesara in cazul fiecarei intreprinderi pentru a identifica acele oportunitati de aprovizionare cu principalele materii prime si materiale.

In cazul oricarei inreprinderi, activitatea de aprovizionare este o activitate dinamica, continua, planificarea acestei activitati se realizeaza in mod rational, coreland permanent necesarul de resurse materiale cu celelalte activitati ale intreprinderii.O aprovizionare corecta si bine fundamentata poate determina (influenta) nu numai costul produsului vandut, dar si costurile activelor fixe a caror eficienta creste odata cu imbunatatirea utilizarii capacitatii de productie. Aprovizionarea cu resurse materiale trebuie sa urmareasca achizitionarea acelor resurse in cantitatile si structura ceruta, in conditii de eficienta economica sporita (costurile cele mai reduse). De aceea, se studiaza structura resurselor de aprovizionare pe principalii furnizori si zone, precum si gradul de dependenta de anumiti furnizori.

Desfasurarea procesului de aprovizionare se realizeaza pe baza unor planuri sau programe, iar desfasurarea efectiva a aprovizionarii presupune respectarea urmatoarelor etape :

1-asigurarea acoperirii cu contracte a necesarului de aprovizionat, contractul fiind legea fundamentala in relatiile de afaceri dintre parteneri;

2-realizarea programului de aprovizionare trebuie facut pe total si pe categorii de resurse;

3-asigurarea necesarului de productie din punct de vedere cantitativ, calitativ si la termenele de aprovizionare.


ANALIZA STOCURILOR DE MATERII PRIME SI MATERIALE

O asemenea analiza este necesara pentru a evita imobilizarile financiare pe termen mediu si lung. In desfasurarea oricarui proces de productie, este necesara constituirea de stocuri de resurse materiale. Insa aceste stocuri trebuie rational dimensionate. Daca nivelul lor depaseste un anumit barem sau volum, ele creaza serioase probleme financiare (in mod deosebit de trezorerie).

In teoria si practica economica, se pune un accent deosebit pe prevenirea formarii de stocuri supranormative, cu cele 2 mari componente: cu miscare lenta si fara miscare.Analiza stocurilor de materiale se realizeaza din punct de vedere metodologic sub diverse aspecte:


1- O prima problema se refera la studierea evolutiei stocurilor, comparativ cu dinamica cifrei de afaceri, pentru a stabili daca marimea acestora (a stocurilor) a avut influenta favorabila asupra volumului productiei si al vinzarilor.ANII

Cifra de afaceri (CA)

(mil.lei)

Stocuri de materiale

(mil.lei)

Indici (%)

CIFRA DE AFACERI

Indici (%)

STOCURI

Rotatia stocurilor

( CA / ST )


Din datele prezentate in tabel pe un interval de 5 ani, se evidentiaza faptul ca stocurile de materiale au inregistrat o evolutie oscilanta. In primii 3 ani au crescut semnificativ, insa nu se poate spune ca situatia a fost mereu favorabila intreprinderii, deoarece numarul de rotatii s-a redus, deci ritmul mediu al aprovizionarilor a scazut. O asemenea situatie se poate explica, ca fiind data de :

1-cresterea cererii de piata pentru produsele proprii intr-un ritm mai lent decit volumul productiei;

2-existenta unei structuri necorespunzatoare a stocurilor de materii prime necesare procesului de productie, fapt care ar determina strangulari in procesul de productie (intreruperi de flux);

3-pierderii unor furnizori importanti la anumite materii prime si materiale, ceea ce ar face imposibila realizarea productiei la nivelul programat.


Cauzele ce au stat la baza unei asemenea situatii sunt multiple.

In cel de-al 4-lea an de activitate al intreprinderii, atat stocurile cat si vanzarile s-au diminuat, iar in ultimul an se inregistreaza cea mai mare crestere a stocurilor si a cifrei de afaceri pe fondul unei accelerari a vitezei de rotatie a acestora. Este posibil ca societatea sa isi fi modificat politica sau strategia de dezvoltare.

In conditii de stabilitate economica, stocurile de materii prime si materiale trebuie sa evolueze in concordanta cu volumul productiei si cu cel al vanzarilor.


2-Un al doilea aspect al analizei stocurilor de materiale se refera la studierea evolutiei lor, comparativ cu o baza de raportare. Orice agent economic trebuie sa-si stabileasca o dimensiune a stocurilor si sa urmareasca daca aceasta este respectata.


3-Un al treilea aspect in analiza stocurilor se refera la gradul de imobilizare a stocurilor. Din acest punct de vedere, gradul de imobilizare (durata de imobilizare) este data de relatia :

, unde:

= stocul mediu anual dintr-o resursa materiala;

E = iesirile de materiale din magazie pentru consumuri interne;

360 = numarul zilelor dintr-un an.


De exemplu, daca durata medie de stocare este de 30 zile, stocurile de resurse materiale ce au o durata de rotatie mai mica decit aceasta viteza (de 30 zile), fac parte din grupa stocurilor normale, iar cele care au o viteza de rotatie cuprinsa intre 30 si 60 zile, reprezinta stocuri cu miscare lenta, iar cele mai mari de 60 de zile sunt stocuri fara miscare.


Influenta utilizarii stocurilor de materiale asupra principalilor indicatori economico-financiari: 

a)-volumul productiei fizice;

b)-valoarea productiei obtinute;

c)-costul produsului;

d)-profitul unitar;

e)-rata rentabilitatii resurselor consumate pe produs.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }