QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Notiune, definitie si caractere juridice - titluri de credit

Notiune, definitie si caractere juridice - titluri de credit


Inca din antichitate cei care realizau activitati comerciale au inteles limitele pe care le impune folosirea exclusiva a numerarului in derularea operatiunilor comerciale. Acest lucru a dus la crearea unor instrumente care sa faciliteze efectuarea tranzactiilor, instrumente materializate prin intermediul titlurilor de credit.

Practic, titlurile de credit sunt documente care pot circula mult mai usor decat banii, fiind totodata negociabile. Ele permit titularilor sa-si exercite, la scadenta, drepturile literale si autonome mentionate in cuprinsul lor; existenta acestor drepturi este strans legata de existenta materiala a documentului.
Trebuie sa ne ferim de eventuale confuzii care ar putea sa apara intre aceste documente si titlurile de credit din dreptul civil. Astfel, notiunea de titlu din dreptul civil desemneaza un inscris care consemneaza un drept al unei persoane, iar cea de titlu de credit se refera la acel inscris care consemneaza existenta unui drept de creanta a carui realizare urmeaza a se face dupa un timp (la termen), pana in momentul respectiv existand doar o creanta neexigibila. Insa, in timp ce titlurile de credit din dreptul comercial presupun o stransa legatura intre drept si documentul care il consemneaza si care lasa chiar impresia ca ar constitui izvorul dreptului pe care il consemneaza, in dreptul civil simpla traditiune a titlului nu echivaleaza cu transmiterea dreptului pe care acesta il consemneaza. Aceasta operatiune presupune anumite formalitati pe care nu le intalnim in cazul transmiterii titlurilor comerciale de credit.

Putem defini titlul de credit ca fiind acel document in temeiul caruia posesorul sau legitim are posibilitatea de a exercita dreptul consemnat in acel inscris, la o data determinata.Titlurile de credit se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

Formalismul. Titlurile de credit se exprima printr-un inscris sau document.

Literalitatea. Dreptul mentionat in titlu se realizeaza numai in conditiile indicate prin inscris.

Autonomie. Dreptul din titlul de credit este independent in sensul ca fiecare posesor legitim al titlului dobandeste un drept propriu si autonom.

Noul drept este determinat numai de relatia dintre posesor si titlu.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }