QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Cauzele aparitiei inflatiei si formele acesteiaCauzele aparitiei inflatiei si formele acesteia

Principalele cauze ale inflatiei sunt:

a) creare de mijloace de plata lichide pentru finantarea deficitului bugetar. Este vorba de inflatie bugetara.

Deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 2% fata de produsul intern brut. Depasirea acestui nivel conduce la cresterea ratei inflatiei, ca urmare a acoperirii unei parti a deficitului bugetar prin emisiunea de bani de hartie. Or, aceasta situatie creeaza impresia falsa ca exista suficiente fonduri bugetare si ca atare, se pot efectua cheltuielile prevazute in buget. In realitate, acesti bani neavand acoperire in marfuri si servicii afecteaza direct puterea de cumparare a populatiei.

b) excesul emisiunii monetare a bancii centrale.

Ca urmare apare inflatia de moneda. Daca oferta de moneda este superioara cererii, publicul va reactiona prin a incerca sa reduca lichiditatile sale monetare, fie pe calea consumului, fie prin cumpararea de titluri imobiliare, cu influente directe asupra majorarii ratei dobanzii.spirala inflationista a salariilor, cauzata de majorarea lor fara sa fie insotita in aceeasi proportie de cresterea productivitatii muncii. Avem de-a face cu inflatia salariala. Majorarea salariilor realizata in concordanta cu cresterea productivitatii muncii nu are caracter inflationist, nu declanseaza spirala salarii - costuri - preturi, fiind justificata din punct de vedere economico - monetar si realista sub aspect social politic.

cheltuielile de investitii excesive fata de volumul economiilor banesti, mai ales in perioadele postbelice.

nerambursarea la scadenta a creditelor bancare, concomitent cu acordarea de noi credite intr-un volum mai mare, desi productia a scazut. Este vorba de inflatia de credit.

deficitul comertului exterior si al balantei de plati, ca urmare a deteriorarii ratei de schimb. Inflatia se transmite prin importuri de materii prime si transferarea preturilor de import si a taxelor vamale asupra produselor finite destinate productiei interne. In felul acesta apare inflatia importata.


Formele inflatiei

Din punct de vedere al intensitatii, inflatia este de doua feluri:

galopanta (alarmanta). O inflatie puternica incetineste cresterea si creeaza un climat economic instabil. Inflatia galopanta mai poarta denumirea de hiperinflatie, considerara de unii economisti ca un mare pericol pentru instaurarea democratiei si ca o piedica in realizarea reformelor economice in tarile in curs de dezvoltare;

taratoare (clementa). O inflatie slaba este inerenta si face ca programulde reforma sa fie mai credibil.

Avand in vedere cauzele fenomenului inflationist, se poate aprecia ca sunt trei maniere de aparitie a inflatiei:

Inflatia prin exces de cerere;

Inflatia prin costuri;

Inflatia prin structura.

a) Inflatia prin exces de cerere

Cererea excesiva fata de oferta globala duce la ceea ce numim "spirala inflationista" salarii - consum - preturi sau cercul vicios al inflatiei. Inflatia prin cerere contribuie la cresterea preturilor mai rapid decat costurile, datorita unei expansiuni anterioare de disponibilitati monetare, ca urmare a punerii in circulatie a unei cantitati suplimentare de moneda prin sistemul bancar sau cu ocazia schimbului de valute contra moneda nationala. Marirea cererii antreneaza o urcare a preturilor atunci cand oferta nu poate sa creasca intr-o cantitate suficienta in perioada de referinta, datorita unor cauze economice ca: insuficienta stocurilor de materii prime, neutilizarea integrala a capacitatilor de productie, somaj etc.

Oferta de bunuri devine din ce in ce mai  rigida, in sensul ca producatorii, sperand la noi urcari de preturi nu se grabesc sa le vanda, preferand cresterea stocurilor la productie finita. In acest context, preturile de vanzare vor fi stabilite tinand seama nu de costurile reale de productie ci de costurile viitoare de inlocuire evaluate intr-o tendinta de urcare. Pe de alta parte, cumparatorii, asteptandu-se la urcari succesive de preturi, maresc cantitatea de bunuri cerute, preferand sa transforme lichiditatile monetare in bunuri reale.

b) inflatia prin costuri

Ideea de baza a explicarii inflatiei prin costurile de productie este aceea ca inflatia provine dintr-o crestere a remunerarii factorilor de productie, superioara sporirii productivitatii lor.

Urcarea automata a salariilor, ca urmare a revendicarilor sindicale, fara o crestere a productivitatii genereaza inflatie. Cum salariul este un element al costului de productie, va duce la urcarea preturilor si indirect la diminuarea puterii de cumparare a salariatilor.

Si alte elemente ale costului de productie daca se maresc genereaza o urcare a preturilor de livrare de tip inflationist. Avem in vedere, de exemplu, materiile prime si energia importate, care s-au scumpit ca urmare a deteriorarii ratei de schimb, tariful ridicat al transporturilor, cheltuielile pentru protectia sociala etc.

c) Inflatia prin structuri

Acest tip de inflatie tine de structura pietei, respectiv de stabilirea unor preturi industriale de catre structurile sub forma de oligopol, sau marile monopoluri pe baza de acorduri si intelegeri ca o exceptie de la legea cererii si ofertei.

In realitate, cele trei maniere de aparitie a inflatiei sunt strans implicate, se interfereaza, converg, fara a se sti care este predominanta.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }