QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Contabilitatea imobilizarilor necorporaleContabilitatea imobilizarilor necorporale


Imobilizarile necorporale se compun din urmatoarele:

A)   Fondul comercial format din clientela, vad, prestigiu, reputatie etc.

B)    Cheltuielile de constituire, formate din cheltuieli de infiintare si extindere a activitatii (capitalului) bancii, cum ar fi: cheltuieli de inmatriculare, cheltuieli privind emiterea si vanzarea de actiuni, cheltuieli de publicitate;C)    Alte imobilizari necorporale, formate din programe informatice, concesiuni, brevete, licente si alte drepturi de proprietate intelectuala.


Una din particularitatile contabilitatii imobilizarilor corporale si necorporale ale bancilor o constituie clasificarea lor in doua grupe: 44 "Imobilizari ale activitatii de exploatare" si 45 "Imobilizari in afara activitatii de exploatare".


Astfel vom remarca pentru fiecare din cele trei componente ale imobilizarilor necorporale, din cadrul activitatii de exploatare bancara, cate un cont sintetic distinct, adica:

4411 "Fondul comercial";

4412 "Cheltuieli de constituire";

4419 "Alte imobilizari necorporale ale activitatii de exploatare", si un cont pentru evidenta celor din afara activitatii de exploatare, adica:

451 "Imobilizari necorporale in afara activitatii de exploatare".


Clasificarea conturilor de imobilizari in doua grupe se face doar in scopul detalierii informatiilor necesare unor analize complexe, insa functia contabila a conturilor privind activitatea de exploatare este identica cu a celor in afara activitatii de exploatare.


Conturile de evidenta a imobilizarilor necorporale, indiferent de grupa din care fac parte, se debiteaza cu valoarea intrarilor de imobilizari necorporale sau cresterea cheltuielilor de constituire, in corespondenta cu diverse conturi si la preturi diferite, in functie de sursa de provenienta. Cele provenite din cumparari se evalueaza si se inregistreaza la costul de achizitie, iar cele realizate pe cont propriu la costul de productie sau la nivelul cheltuielilor efectuate.


Conturile corespondente creditoare pot fi urmatoarele:

3566 "Alti creditori diversi" cu valoarea celor achizitionate de la terti;

7494 "Venituri din productia de imobilizari", cu valoarea celor realizate pe cont propriu;

431 "Imobilizari necorporale in curs" cu valoarea celor a caror creare s-a realizat in decursul mai multor luni si care pe masura efectuarii si decontarii lucrarilor au fost inregistrate in acest cont;

541 "Subventii pentru investitii", cu valoarea celor primite cu titlu gratuit;

conturile curente si de corespondent pentru platile efectuate la constituirea sau largirea societatii.


Valoarea imobilizarilor necorporale se include in cheltuieli, in mod esalonat, sub forma amortizarii liniare, pe o durata de cel mult cinci ani.


In planul de conturi este cuprins cate un cont rectificativ de valori, sub forma amortizarii, pentru fiecare cont de evidenta a imobilizarilor necorporale, grupat pentru cele ale activitatii de exploatare si in afara activitatii de exploatare, dupa cum urmeaza:

46111 "Amortizarea fondului comercial";

46112 "Amortizarea cheltuielilor de constituire";

46119 "Amortizarea altor imobilizari necorporale", pentru imobilizarile in cadrul activitatii de exploatare bancara si

4621 "Amortizarea imobilizarilor necorporale", pentru cele in afara activitatii de exploatare.


Toate conturile privind amortizarea imobilizarilor, inclusiv a celor necorporale, se crediteaza in corespondenta cu conturile de cheltuieli privind amortizarea, adica:

651 "Amortizarea imobilizarilor necorporale", cu valoarea amortizarii curente;

6731 "Cheltuieli exceptionale privind amortizarea", cu amortizarea determinata de cauze exceptionale.


Dupa amortizarea completa, imobilizarile necorporale se scot din evidenta, operatie care se inregistreaza in corespondenta cu conturile rectificative privind amortizarile.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }