QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Asigurarea de risc financiar

Asigurarea de risc financiar

1 . Caracteristici generale

Activitatea comerciala este supusa unor riscuri variate. In fiecare an zeci sau sute de mii de companii din toata lumea dau faliment ramanand cu mari datorii fata de parteneri. Nu de putine ori motivul il reprezinta insolvabilitatea cumparatorilor lor, care face imposibila recuperarea sumelor respective si prin urmare, seria problemelor continua si se revarsa si asupra altora. Majoritatea comerciantilor incheie si deruleaza tranzactii comerciale fara sa se protejeze in fata acestui pericol real: de a nu incasa de la cumparatori contravaloarea marfii vandute sau a serviciilor prestate.

Pe de alta parte, daca in trecut se putea vorbi de afaceri initiate sau derulate pe banii proprii, azi acest lucru este de neconceput. In lumea moderna s-a trecut de la sloganul „cumpara acum si plateste acum” la „cumpara acum si plateste mai tarziu”;
Desi creditul inseamna in primul rand incredere, este totusi necesara o protectie a creditorilor pentru riscul de a nu recupera sumele date cu imprumut. Aceasta se face printr-o forma de asigurare a pierderilor financiare. Asigurarile legate de activitatea comerciala influentata de conjunctura economica si de posibilitatea cumparatorului de a-si achita obligatiile de plata la scadenta, sunt cunoscute sub denumirea de asigurare ale riscurilor financiare si politice. Denumirea provine de la faptul ca sunt acoperite pierderile de bani si nu daunele materiale sau raspunderea. Datorita caracteristicilor riscurilor si metodelor specifice de evaluare, aceste tipuri de asigurari nu fac parte de obicei din obiectul de activitate al societatii de asigurare obisnuite, ci sunt practicate de societati de specialitate.

Creditul comercial reprezinta atat valoarea transferata cumparatorului de catre un vanzator pe incredere, cat si intervalul de timp de dinainte de rambursarea de catre cumparator a valorii sub forma platii.

Asigurarile financiare sunt diferite de garantiile bancare. Prin asigurarea financiara se preiau riscurile numai in anumite conditii, in timp ce garantiile bancare implica asumarea neconditionata a tuturor obligatiilor.

Garantiile comerciale- care provin din nevoia persoanelor raspunzatoare pentru a oferii garantii impotriva neplatii, au inceput sa fie folosite cu mii de ani in urma. O astfel de garantie a fost oferita prin intermediul uneia sau mai multor garantii private care isi asumau raspunderea pentru riscul de neplata.

Asigurarea de credit : - protejeaza comerciantii si producatorii in fata riscului de neplata de catre consumatorii care cumpara sau inchiriaza bunuri sau beneficiaza de facilitati de credit similare.

Ea a aparut ca o necesitate izvorata din faptul ca marea majoritate a contractelor de comert se incheie in conditiile in care plata se face partial sau total dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor ce fac obiectul contractului, deci cu plata amanata, respectiv vanzarea pe credit. Astfel asigurarea de credit vine sa elimine temerea vanzatorului privind neplata de catre cumparator a sumelor ce i se cuvin oferind protectie pentru riscul de neplata. Motivul il poate reprezenta situatia financiara a cumparatorului sau in cazul in care vanzarea are loc intr-o alta tara decat cea in care se afla vanzatorul, cauzele legate de situatia tarii importatorului (reglementari, razboi, etc.).De aceea asigurarea de credite apare ca o protectie directa a vanzatorilor fata de riscul de neincasare si in acelasi timp, ca o garantie in fata bancii, constituind si o posibilitate de acces la finantare.

Asigurarea se poate face pe un singur credit sau pe cifra de afaceri.

Cu alte cuvinte scopul asigurarii de credite este de a proteja impotriva pierderilor financiare rezultate din neplata, incapacitatea de plata sau insolvabilitatea cumparatorilor ce au achizitionat bunuri pe credit sau din insolvabilitatea beneficiarilor de credit.

Prin contractul de asigurare de credite sunt protejate substantial incasarile din activitatea comerciala in conditiile transferarii riscurilor de neincasare asupra asiguratorului si drept consecinta se poate creste cifra de afaceri.

Asigurarea creditelor este considerata o asigurare de lux, ea fiind caracteristica si functionand in conditii optime in cadrul economiei de piata cu un sistem de credite stabil si bine dezvoltate. La nivel global, cele mai multe asigurari de credite se practica in tarile dezvoltate.

Investigarea creditelor incepe din momentul cotarii riscului si presupune cunoasterea statutului debitorului, verificarea periodica a acestuia, a capacitatii de plata. Acest lucru este facut de underwriter. Supravegherea are loc dupa emiterea politei, prin sprijinirea asiguratului, in vederea recuperarii si administrarii sumelor intarziate la plata, chiar si pentru initierea procedurilor legale necesare recuperarii, daca este cazul. In aceasta privinta, exista o apreciabila solidaritate profesionala prin Uniunea de la Berna si de la Credit Aliace. Necesitatea existentei acesteia poate fi considerata ca o masura de management a riscului, intrucat se limiteaza repetarea unor situatii asemanatoare altor asigurati pentru aceeasi clienti.

Desi asigurarile impotriva acestor riscuri sunt disponibile pe pietele nationale si internationale de asigurari, numai un numar relativ redus de comercianti apeleaza la ele in intreaga lume.

Este important de remarcat ca, indiferent de dimensiunea riscurilor, se disting trei cerinte pentru asigurati:

prevenirea, prin colectarea si interpretarea informatiilor despre clienti, in vederea minimizarii riscului de neplata;

colectarea datoriilor, respectiv abilitatea de a recupera debitele oriunde in lume, indiferent de deosebirile privind limba, cultura sau sistemul legislativ;

asigurarea, respectiv plata despagubirii in caz de neplata a debitorului asiguratului.

Riscurile asigurabile pot fi grupate in doua categorii:

1. Riscurile comerciale, care sunt legate de situatia financiara a cumparatorului si se refera la:

a)     neplata datorata insolvabilitatii cumparatorului;Insolvabilitatea poate fi determinata de diverse cauze precum: faliment; orice masura de executare silita asupra proprietatii debitorului care nu a condus la plata integrala in favoarea asiguratului a sumelor facturate; executarea unei hotarari judecatoresti de omologare a concordatului incheiat intre debitor si creditorii sai, concordat fara procedura judiciara cu toti creditorii sau cu majoritatea acestora; suspendarea sau moratoriul oferind asupra platilor datorate de debitor sau orice masuri asemanatoare conform legislatiei din tara debitorului.

b)     imposibilitatea temporara sau definitiva a cumparatorului de a plati bunurile cumparate sau serviciile prestate;

c)     refuzul cumparatorului de a accepta marfurile contractate din motive independente de vanzator.

2. Riscul politic, care reprezinta o categorie aparte, dar foarte importanta pentru evaluarea corecta a posibilitatii de returnare a creditului si implicit a riscului de neplata.

Acest risc intervine numai la asigurarea creditelor de export. El poate fi determinat, in principal, de „elemente subiective” existente in tara importatorului. Prin producerea unuia dintre riscurile aferente tarii respective, intreaga relatie contractuala dintre parteneri poate fi deteriorata.

Riscul politic se poate concretiza in:

a)     dificultati si intarzieri (mai mari de un anumit numar de zile, de regula 180) in procesul de transfer al bunurilor din tara cumparatorului, ca urmare a unui moratoriu general, privitor la datoria externa, declarat de guvernul din tara cumparatorului sau de guvernul unei terte tari, prin intermediul careia se efectueaza plata;

b)     imposibilitatea transferului sumelor respective din tara importatorului in tara exportatorului ca urmare a unor actiuni guvernamentale din tara respectiva (a cumparatorului) ce implica indeplinirea contractului de export sau determina intarzieri in transferul banilor;

c)     introducerea unor reglementari privind licentele de export sau import in tara cumparatorului, retragerea sau nereinoirea licentei de export sau impunerea unor restrictii comerciale, dupa data intrarii in risc;

d)     razboi, razboi civil si alte evenimente similare, in afara tarii exportatorului, ce fac imposibila indeplinirea contractului de export, daca paguba nu este asigurabila ca risc comercial;

e)     riscurile privind cumparatorii publici; prin cumparatori publici se inteleg acele entitati ce nu pot fi declarate in faliment;

f)      pierderile rezultand din imposibilitatea de a institui proceduri legale in tara cumparatorului datorita lipsei sau proastei functionari a sistemului legal in tara in cauza.

In mod deosebit pentru asigurarea creditelor de export, riscurile asigurabile reprezinta pericolele rezultate din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pe credit, in afara tarii.

Neplata prelungita reprezinta un risc ce poate afecta situatia financiara a asiguratului. Se considera caz de intarziere de plata atunci cand debitorul sau garantul nu a platit partea din datorie o anumita perioada agreata, de regula 6 luni de la scadenta stabilita prin contract. Cazurile de forta majora, dificultatile in transferul banilor sau alte cauze politice, dezastrele naturale, epidemiile sau oricare forma de violenta in societate sunt, in principiu, exceptate.

Riscurile excluse:

reclamatii pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii necorespunzatoare;

penalizari sau orice alte pierderi in legatura cu neexecutarea obligatiilor contractuale conform contractului de vanzare-cumparare incheiat de vanzator (asigurat) cu cumparatorul;

pierderile rezultate din diferentele de curs valutar;

despagubiri ca urmare a riscurilor politice (hotarari sau dispozitii ale organelor conducatoare de stat, civile sau militare, care au impiedicat pe cumparator sa adopte masuri generale pentru respectarea obligatiilor prevazute in contract, neefectuand, astfel, plata in strainatate);despagubiri ca urmare a unui razboi declarat sau nedeclarat, razboi civil, revolutie, rascoala, rebeliune, sabotaj sau alte evenimente asemanatoare;

despagubiri ca urmare unor calamitati naturale (ciclon, inundatii, cutremur, eruptii vulcanice, revarsarea marii, uragan, tornade sau alte evenimente asemanatoare).

Tipuri ale asigurarii de risc financiar

A) asigurarea de credite, respectiv asigurarea creditelor interne, asigurarea creditelor de export, asigurarea ratelor de credit si asigurarea creditelor de investitii ;

B)asigurarea de fidelitate.

A. Asigurarea de credite elimina intr-o masura substantiala riscul de pierdere financiara, mai ales atunci cand este vorba de tranzactii de valori mari sau numarul partenerilor de afaceri este relativ redus; acest lucru poate determina aparitia unei situatii dificile in cazul in care unul sau mai multi debitori nu isi achita obligatiile de plata. Totusi nu intotdeauna asigurarile de credite sunt profitabile, in special in situatia in care creditele individuale sunt reduse, iar riscurile sunt dispersate pe o cifra de afaceri mare.

Asigurarea de credit este o asigurare de indemnizare, deoarece presupune despagubirea platita asiguratului pentru pierderea suferita ca urmare a insolvabilitatii sau incapacitatii de plata a clientului asiguratului, si nu producerea unui eveniment „fizic” cum este cazul celorlalte asigurari. De aceea este vorba de o asigurare pecuniara, de pierdere financiara si nu materiala.

Deosebirile dintre asigurarea obisnuita, de despagubire si asigurarea de credit provin din natura riscului si a partilor interesate, si anume:

- In asigurarea de credit sunt implicate trei parti, fiecare fiind constienta de existenta celorlalte.

- Raspunderea privind rambursarea creditului revine debitorului, iar raspunderea garantului (asiguratorului) este pe planul doi, fiind raspunzator numai daca primul nu-si indeplineste obligatia de plata din motive incluse in contractul de asigurare.

- Asiguratorul nu are nici un interes in contract, decat cel de garantor pentru cumparator.

Asigurat
(creditor), Contract de vanzare-cumparare,Cumparator
(debitor),AsiguratorAsigurarea creditelor interne:

Prin asigurarea creditelor interne, asiguratul se protejeaza impotriva riscurilor de neplata prelungita de catre cumparator sau a insolvabilitatii sale pe durata cuprinsa intre productie si distributie, de regula inainte de vanzarea finala catre cumparator.

Pot exista mai multe tipuri de contracte:

pentru o singura tranzactie;

pentru o anumita durata pe baza cifrei de afaceri – administrarea acestor asigurari, este costisitoare si necesita un volum mare de munca, de aceea se foloseste pentru tranzactii de valori mari;

pentru un numar limitat de tranzactii;

pentru unul sau mai multi cumparatori, asiguratul avand libertatea de a decide asupra acestora. Ea se incheie pe o perioada determinata -12 luni-;

pe cifra de afaceri pe credit – cea mai utilizata, asigura toate afacerile vanzatorului cu unul sau mai multi cumparatori, pe o durata determinata;

pentru mai multe conturi ale unui asigurat, atunci cand acoperirea este limitata la acei clienti care depasesc un anumit nivel determinat al datoriilor si a caror neplata prelungita va avea un impact mare asupra disponibilitatilor in contul de numerar al asiguratului.Aceste tipuri de asigurari presupun costuri reduse de administrare; asiguratorul poate evita antiselectia deoarece clientii vor solicita asigurari pentru toate contractele pe credit, nu numai pentru cele cu un risc mare si va exista posibilitatea de verificare a solvabilitatii si bonitatii clientilor sai prin intermediul evaluarilor riscului si al asiguratorului.

Asigurarea creditelor de export :

Forma cea mai cunoscuta este polita generala pe cifra de afaceri cu deosebirea ca se refera la importatorii care cumpara pe credit. Principala diferenta fata de asigurarea creditelor interne consta in faptul ca in cazul exporturilor pe credit, importatorul asiguratului isi desfasoara activitatea intr-o alta tara, motiv pentru care evaluarea riscului trebuie sa aiba in vedere multi factori exteriori cumparatorului, respectiv factori legati de tara sa. Acest lucru se refera la riscul de tara, care se evalueaza printr-o analiza a factorilor economici si a celor politici, la care se adauga reglementarile legale, factorii de risc, uzantele tarii cumparatorului.

Aceasta analiza este foarte importanta pentru ca, desi scopul asigurarii de credit este identic pentru comerciantii din orice tara, definirea insolvabilitatii, a  politelor de asigurare si a procedurilor necesare platilor sumelor asigurate pot fi diferite.

Asigurarea ratelor de credit

Ca o varianta a asigurarii de credite, s-a dezvoltat asigurarea ratelor de credite care se utilizeaza in prezent pentru creditele ce se ramburseaza in plati esalonate pe o perioada determinata. Acest tip de asigurare presupune o participare a asiguratului de aproximativ 25% din valoarea creditului. Asiguratul este vanzatorul pe credit, respectiv producatorul sau comerciantul. In general se incheie se incheie asigurare pe cifra de afaceri a asiguratului pentru a evita ca acesta sa asigure mai multe credite, deci pentru a evita antiselectie.

Asigurarea creditelor de investitii :

Asigurarea creditelor pentru investitii presupune asigurarea contului de debitori pe termen mediu si lung, practicandu-se asigurarea prin contract de asigurare general pe cifra de afaceri pe credit. Aceasta nu exclude incheierea unor contracte individuale. Ea se foloseste pentru exportul de bunuri de investitii, imprumuturi, etc. in paralel cu asigurarea in tranzactiile de leasing.B. Asigurarea de fidelitate

Reprezinta asigurarea drepturilor sau intereselor patrimoniale si de aceea sunt incadrate in categoria asigurarilor patrimoniale. Aceste asigurari au ca scop acordarea protectiei unei societati in calitate de asigurat impotriva unor prejudicii produse activelor sale ca urmare a actelor necinstite sau frauduloase ale personalului sau care administreaza o parte a acestora, indiferent daca ei au actionat singuri sau impreuna cu alte persoane.

Exista diferite tipuri de asigurari:

garantia de fidelitate are ca scop compensarea unui angajator pentru pierderile cauzate de necinstea angajatilor ( ex: casierul care poate fura banii societatii, vanzatorii din magazine).Se despagubesc sumele de bani furate sau marfurile distruse sau deteriorate de angajatii asiguratului.

Prin aceasta asigurare se despagubesc numai daunele propriu-zise, nu si pierderile de consecinta sau costurile efectuate de asigurat pentru determinarea nivelului pierderii propriu-zise.

Aceste contracte se pot emite individual, pentru fiecare persoana in parte, pentru anumite posturi sau pot fi generale, adica pentru toti angajatii unei societati, de obicei cu sumele pana la care se asigura fiecare dintre ei. In  acest ultim caz, schimbarea unuia dintre angajatii inclusi in contract trebuie imediat notificata asiguratorului.

Pentru incheierea asigurarii, angajatii complecteaza cererea de asigurare, la care vor atasa si o cerere speciala individuala, in care se solicita date personale de stare civila, proprietatile in posesie, salariul, locul de munca anterior, situatia financiari (datorii, falimente, asigurari de viata).

Din partea angajatorului mai sunt necesare detalii privind modul de recrutare si selectie a personalului, referinte folosite pentru recrutare si verificarea acestora.

Politele generale sunt des folosite pentru asigurarea institutiilor financiare (banci comerciale, intermediari, uniuni de credit etc.) dar si pentru companii din alte domenii care ar putea fi prejudiciate in acest mod. In unele institutii financiare, garantiile de fidelitate sunt obligatorii pentru asigurarea impotriva riscurilor de frauda si necinstea angajatilor, furtului in timpul transportului, inselaciunii, bancnotelor false chiar rapirilor.

In ultimii ani daunele cele mai mari platite de asiguratorii de fidelitate, a fost determinate de fraude la sistemele electronice, furtul prin computere si Internet.

Asigurarea riscurilor politice

Se face numai pentru creditele de export si include numai riscurile pure la care sunt expusi exportatorii sau investitorii in strainatate (confiscare, expropiere, nationalizare) se asigura in mod frecvent unele evenimente cu caracter special, care pot fi afectate de situatia politica a altei tari, precum: rezilierea inaugurarii unor expozitii, rapiri si rascumparari, forta majora si altele.

Aceasta forma de asigurare cunoaste o dezvoltare puternica in ultimele decenii ca urmare a complexitatii activitatii economice, a comertului si investitiilor internationale, modificarii reglementarilor nationale, instabilitatii climatului politic general. De aceea, riscul politic este mult mai dificil de evaluat si cunoaste diferente foarte mari de la o tara la alta. Acest lucru este determinat si de lipsa unor statistici in domeniu, de modificarile rapide de la o perioada la alta intr-o singura tara, precum si de varietatea sistemelor sociale sau politice. Toate acestea, alaturi de complexitatea evaluarii riscului si relativa noutate pe piata asigurarilor duc la un nivel relativ ridicat al primelor de asigurare cu aceleasi mari diferente de la o tara la alta.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }