QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Asigurarea de aviatie

Asigurarea de aviatie


1. Caracteristici generale

In domeniul asigurarilor de aviatie au existat preocupari pentru crearea unor organisme menite sa uniformizeze practica asigurarilor de aviatie, sa colaboreze in domeniul statisticilor privind accidentele aviatice, al evaluarii daunelor si al raspunderilor precum si al altor probleme aparute

Evenimentul cel mai frecvent intalnit in asigurarea de aviatie il reprezinta catastrofa sau pierderea totala. Sumele ce vor fi platite drept despagubire pot depasi sumele pe care asiguratorii si-ar dori sa le plateasca intr-un accident si se pot ridica la peste 125 milioane pentru aeronava. Daca avionul este plin cu pasageri, despagubirile platite pot depasi 500 milioane Pentru riscuri mai mari, tranzactiile de asigurare fie se impart cu alti asiguratori in contracte de coasigurare fie se incheie de societati de asigurare care de regula le cedeaza in reasigurare.
Cele mai mari pierderi din istoria aviatiei au fost cele din 11.09.2001 cand patru avioane pline cu pasageri s-au prabusit. Despagubirile platite s-au ridicat la 2,7 miliarde numai pentru avioane.

Nivelul daunelor este in crestere afectand prima de asigurare, ceea ce face ca producatorii sa renunte la asigurarea traditionala si sa se gandeasca la alte forme de protectie cum ar fi asigurarea la propriile companii captive si reasigurarea pe pietele specializate.

Companiile romanesti de asigurari care ofera produse de asigurare de aviatie sunt: OMNIASIG, ASTRA, ARDAF, ASIROM, ALLIANTZ-TIRIAC.

Sub aspect calitativ, practica romaneasca a asigurarilor de aviatie a fost puternic influentata de uzantele internationale si cerintele impuse asiguratorilor romani de catre reasiguratorii  internationali. In acelasi timp, o influenta mare au avut-o cerintele datorate inaspririi conditiilor de siguranta a zborurilor impuse de operatorii si organizatiile internationale la care Romania este parte.

Principalele tipuri de asigurari oferite de asiguratorii romani, sunt:

Asigurarea aeronavei pentru pierdere totala,

Asigurarea de raspundere fata de terti, inclusiv sau exclusiv pentru pasageri, marfuri si posta,

Asigurarea de raspundere fata de pasageri, marfuri si posta,

Asigurarea aeronavei pentru riscul de razboi,

Asigurarea de accidente persoane,

Avarii la motorul aeronavei,

Asigurarea de raspundere a aeroportului, companiilor de aprovizionare cu combustibil si trafic aerian.

Riscurile acoperite in asigurarea de aviatie se cuprind in asigurare:

a)     riscurile pentru pierderea sau avarierea accidentala a aeronavei;

b)     riscurile de raspundere pentru deces, vatamare corporala, pagube materiale produse tertilor ( altii decat pasagerii ). Clientii care solicita aceasta acoperire sunt compania de transporturi aeriene si aeroporturile;

c)     riscul de raspundere pentru deces, vatamare corporala, pagube materiale produse pasagerilor.

d)     asigurarea marfii, de obicei in conditia A,

e)     asigurarea de grup pentru accidente – incheiata separat pentru echipajul aeronavei si separat pentru pasageri;

f)      asigurarea de raspundere a producatorului sau reparatorului aeronavei, acoperind raspunderea ce rezulta din proiectarea sau producerea defectuoasa a aeronavei,

g)     asigurarea de pierdere a licentei pentru personalul aeronavei.

Cumparatorii acestor asigurari sunt companiile de transport aerian, proprietarii unor avioane- companii sau persoane fizice, cluburi aeronautice.

De regula o polita completa – contract complet – cuprinde acoperirea aeronavei insasi (corpul aeronavei –hull ), raspunderea fata de terti.2. Asigurarea aeronavei

Obiectul asigurarii. Sunt asigurate navele aeriene apartinand companiilor aeriene de transport si asociatiilor sportive, pentru:

pierderea sau avarierea aeronavei;

raspunderea fata de pasageri si pentru bagajele acestora, precum si pentru marfurile transportate;

raspunderea civila legala fata de terti.Riscuri asigurate. In baza contractului de asigurare pentru pierderea sau avarierea aeronavei, se acorda despagubiri pentru:

pierderea fizica directa sau pierderea totala constructiva, ori avarierea aeronavei, in timpul zborului, rularii la sol si al stationarii la sol;

disparitia aeronavei;

avariile pricinuite aeronavei de masurile de salvare;

cheltuieli facute pentru salvarea si conservarea aeronavei;

cheltuielile de judecata, arbitraj, etc., facute de asigurat, cu  acordul asiguratorului, in scopul formularii pretentiilor fata de terti.

Pierderea fizica directa reprezinta distrugerea completa a aeronavei, fiind imposibila repunerea ei in stare de folosinta.

Pierderea totala constructiva reprezinta avarierea grava a aeronavei, astfel incat cheltuielile implicate de operatiunile de salvare, de masurile de limitare a pagubei, de transport, reparatie si repunere in stare de folosinta depasesc 75% din suma asigurata.

In baza asigurarii aeronavelor pentru raspunderea legala fata de terti, asiguratorul acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de despagubiri si cheltuieli de judecata pentru:

vatamarea corporala sau decesul pasagerilor ca urmare a accidentarii acestora la bordul aeronavei sau in cursul operatiunilor de imbarcare sau de debarcare;

pierderea, avarierea sau distrugerea bagajelor si a bunurilor aflate asupra pasagerilor;

pierderea, avarierea sau distrugerea marfurilor transportate;

vatamarea corporala sau decesul persoanelor ori avarierea sau distrugerea bunurilor din afara aeronavei, cu conditia ca acestea  sa fi fost cauzate in mod direct de aeronava sau de obiecte desprinse ori cazute din acesta.

Excluderi. La asigurarea aeronavelor nu sunt acoperite urmatoarele situatii:

pierderea suferita ca urmare a folosirii pistelor si a terenurilor de aterizare neautorizate, cu exceptia cazurilor de forta majora;

pierderile provocate de transportul de pasageri si marfuri peste numarul de locuri si greutatea admisa de capacitatea de transport a aeronavei;

pierderile provocate de actiunea intentionata sau de culpa grava a asiguratului sau a reprezentantilor sai;

pierderea suferita in perioada in care aeronava este folosita in scop ilegal sau este utilizata in alt mod decat cel conform termenilor din certificatul de aeronavigabilitate;

pierderea suferita ca urmare a folosirii aeronavei in alt scop decat transportul de pasageri si de marfuri;

pierderea ca urmare a transferului de interese al asiguratului in legatura cu aeronava, fara existenta consimtamantului scris al asiguratorului;

pierderile provocate de razboi, piraterie aeriana, greve si alte pericole asemanatoare;

pierderile produse din cauza zgomotului, poluarii si a altor pericole similare.

Asiguratul nu are raspundere civila legala daca accidentul a fost produs:

dintr-un caz de forta majora;din culpa exclusiva a persoanei pagubite;

din culpa exclusiva a unei terte persoane.

Fransiza - este in general diferentiata. De regula ea reprezinta 1% din valoarea aeronavei

noi si se aplica fiecarei daune produse in timpul zborului sau evolutiei la sol, respectiv sub 1% daca dauna apare pe durata in care aeronava este garata. Fransizele sunt mai mari pentru aeronavele vechi si elicoptere, caz in care fransiza este de 5-10% pe fiecare eveniment, deoarece avariile partiale pot fi mari chiar ca urmare a unor accidente minore.

Suma asigurata. Aeronavele se asigura la sumele declarate de asigurat si agreate de asigurator si care nu trebuie sa depaseasca valoarea de inlocuire a aeronavei la data incheierii asigurarii.

Raspunderile se asigura la sumele declarate de asigurat pentru pasageri, bagaje si pentru marfurile transportate, precum si pentru terti, in limitele prevazute de legislatia din Romania, in conventiile internationale la care tara noastra este parte sau in acordurile incheiate de asigurat cu partenerii externi.

Despagubirile. In caz de pierdere fizica directa sau de disparitie, asiguratul este despagubit cu suma asigurata.

In caz de pierdere totala constructiva, despagubirile se acorda in felul urmator:

daca aeronava poate fi reparata, despagubirea este reprezentata de costul reparatiilor necesare, din care se scade valoarea reperelor ce se mai pot intrebuinta sau valorifica;

daca aeronava nu mai poate fi reparata sau daca efectuarea reparatiei nu este justificata, despagubirea este reprezentata de suma asigurata, din care se scade valoarea reperelor ce se mai pot intrebuinta sau valorifica.

Perioada asigurata. Asigurarea aeronavelor se poate incheia fie pentru o perioada de timp, fie pentru o calatorie determinata.

Excluderi generale – In conditiile de asigurare practicate pe piata Londrei, piata de referinta in asigurarea de aviatie, sunt mentionate drept excluderi de la acoperirile practicate, urmatoarele categorii de riscuri:

clauza de excludere pentru riscuri nucleare,

clauza de excludere a riscurilor de zgomot si poluare;

clauza de excludere a riscului de razboi si rapire.

Raspunderea asiguratorului. In asigurarea pentru pierderea sau avarierea aeronavei, la asigurarile incheiate pentru o perioada de timp, raspunderea asiguratorului incepe si inceteaza la datele prevazute in polita de asigurare.

La asigurarile incheiate pentru o calatorie determinata, raspunderea asiguratorului incepe:

in momentul inceperii operatiunilor de imbarcare sau incarcare pe aeroportul de plecare;

in momentul pornirii motoarelor (in cazul unei calatorii fara pasageri sau marfuri);

si inceteaza:

in momentul terminarii operatiunilor de debarcare sau descarcare pe aeroportul de destinatie;

in momentul opririi motoarelor (in cazul unei calatorii fara pasageri sau marfuri).


3. Asigurari de raspundere fata de terti practicate in asigurarea de aviatie

Acestea se pot practica la sumele declarate de asigurat pentru pasageri, bagaje si pentru marfurile transportate, precum si pentru terti in limitele prevazute de conventiile internationale, legislatiile nationale si acordurile incheiate de asigurat cu partenerii sai. Este important de mentionat faptul ca limitele privind asigurarea de raspundere si conditiile de asigurare cunosc unele diferente de la un stat la altul in afara conventiilor internationale care reglementeaza aceste aspecte.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }