QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Mercantismul

A rezultat o rasturnare completa a averilor si a ierarhiei sociale, trezirea spiritului de aventura si de cistig . Unei lumi prin esenta rurala si artizanala ii va urma o lume comerciala si manufacturiala. Preponderenta a trecut de porturile mediteraneene la cele ale Antanticului . Cantitati considerabile de metale pretioase provenind din Mexic si Peru au fost conduse catre Spania unde au provocat o prosperitate extraordinara, dar si o crestere verginoasa a preturilor care se va raspindi curind pe tot continentul .

Pe plan intelectual, s-au realizat in acelas timp importante realizari politice si morale.Statele moderne, centralizate si unificate, s-au cladit pe rulinele feodalitatii. Renasterea si Reforma au provocat o unire a spiretelor care vor duce la un amoralism economic si la abondonarea progresiva a prencipiului medieval al moderatiei cistigului . Pentru prima data gindirea economica facea abstractie de considerentele etice.


Toate aceste fapte au permis aparitia doctrinelor mercantiliste care au dominat Europa de la mijlocul secolului al XV-lea pana la mijlocul secolului al XVIII-lea [La Jugie, 1976, pp 9-10]
Din punctul de vedere semantic, termenul de mercantilism deriva din cuvintele italienesti ¨ mercanto¨ (piata), ¨mercante¨ (negustor) si ¨mercantile¨ (legat de cistigul banesc).Temenul a fost folosit cu precadere de criticii ganditorilor din secolele XV-XVII la mult timp dupa geneza acestei literaturi.
Terminul folosit in Germania pentru a desemna acest gen de literatura economica a fost ¨cameralism¨, de la ¨kamera¨, cuvint care indica locul de pastrare a tezaurului statului respectiv.

Esenta doctrinei economice mercantiliste este caracterizata de trei idei mai importante: conceptia despe bogatie sau avutie (individuala sau nationala), conceptia despre originea si rolul profitului , precum si despre bani si relatia lor cu produsele aduse pe piata spre vinzare [ Suta –Selejan, 1994, pp. 68]
Mercantilismul este prima doctrina care face din imbogatirea natiunii scopul intregii natiuni umane, iar din interes mobilul principal al acestei activitati si liantul solidaritatii dintre indivizi. Pentru prima data, teza aristotelica a primatului politicului fata de economie este inversata .Importanta primordiala a activitatii economice pentru bunastarea unei natiuni este afirmata raspicat. Stiinta despre economie capata, tot pentru prima data, sub condeiul lui Antoine de Monchretien, denumirea de ¨Economie politica¨.
Conceptia mercantilista despre stat se incadreaza aprope organic noii conceptii a epocii. Este vorba despre realismul si ¨spiritul laic¨ in materie politica.
Inspirati de acest mediu , Jean Bodin sau Antoine de Monchretien sustin ideea unui stat puternic, autonom si nesubordonat bisericii, un stat condus de un suveran.Omniprezenta statului este o garantie a intereselor individuale, a pacii si a proprietatii . In aceste conditii supunerea fata de suveran era necesara si de dorit . Interesul national se identifica cu interesul printului.Statul trebuia sa vageze asupra comertului si industriei; sa protejeze inventiile ,sa acorde facilitati constructiilor navale, sa se ocupe de formarea cadrelor si de ocuparea fortei de munca. El trebuia sa intervina cu taxele de protectie la produsele realizare in tara, dar sa se manifeste liber-schimbist pentru produsele ce puteau fi fabricate doar in exterior.


In virtutea solidaritatii economice, mercantilistii au sustinut idea moderna ca imbogatirea unui individ se poate realiza fara a afecta interesele celorlati. Dimpotriva, ceea ce era cosiderat a insemna progres pentru unul, putea fi, fara piedici, generalizat.
Solidaritatea economica paleste sau disparte total in relatiile cu exteriorul. Conceptia mercantilista despre metido-economie este una statica. Ea se incadreaza in regulile unui joc cu suma nula: ceea ce o natiune cistiga, in mod obligatoriu, o alta pierde, sau, altfel spus, nu te poti imbogati decat in defavoarea si prin sacrificiul altuia. Relatiile dintre natiuni nu pot fi decat conflictuale si, de aici, politica economica externa de factura mercantilista nu este alta decat una a impunerii prin forta. Asadar, pace, coeziune si solidaritate in interior, dar razboi si colonizare in exterior.

Mercantinistii sint primii economisti care au creat si au pus in opera o doctrina a cresterii economice.Desi cu imperfectiuni,cu mari si multe contradictii si lacune metodologice,pentru timpul cind a fost gindita ea a insemnat o mare realizare.
Preocupati de stabilirea conditiilor (factorilor) progersului, mercantilistii au fost aproape unanimi a le vedea in: abundenta populatiei, a banilor, si in existenta unui stat puternuc.W.Petty vedea in munca si pamint cei doi factori fundamentali de care depinde productia.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }