QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Perchezitia. Procedeu probator in procesul penal.
Perchezitia. Procedeu probator in procesul penal.


Perchezitia este procedeul probatoriu prin intermediul caruia sunt cautate si ridicate obiecte sau inscrisuri ce pot servi ca mijloace de proba in procesul penal a caror existenta sau situare este doar banuita de organele judiciare. Perchezitia poate fi corporala, asupra vehiculelor si domiciliara.

Perchezitia corporala presupune cautarea de obiecte si inscrisuri asupra corpului unei persoane, inclusiv in imbracaminte si bagaje. Perchezitia asupra vehiculelor consta in verificarea obiectelor detinute in vehiculul cu care persoana se deplaseaza. Perchezitia corporala, precum si cea asupra vehiculelor, pot fi dispuse, dupa caz, de organul de cercetare penala, de procuror sau de judecator si se efectueaza de organul judiciar care a dispus-o, cu obligatia de a se legitima in prealabil, sau de persoana desemnata de acest organ. Persoana care procedeaza la efectuarea perchezitiei corporale trebuie sa fie de acelasi sex cu pers.perchez.Perche domiciliara presupune o activitate de cautare desfasurata in incaperile unde locuieste persoana perch si in dependin.acestora. Perchezitia domiciliara poate fi dispusa numai dupa inceperea urmaririi penale, numai de catre judecator, prin incheiere motivata. In baza incheierii, judecatorul emite de indata autorizatia de perchezitie, care trebuie sa cuprinda: a) denumirea instantei; b) data, ora si locul emiterii; c) numele, prenumele si calitatea persoanei care a emis autorizatia de perchezitie; d)perioada pentru care s-a emis autorizatia; e)locul unde urm. a se efectua perchezitia; f)numele persoanei la domiciliul sau resedinta careia se efectueaza perchezitia; g) numele inv. sau inculpatului. Autorizatia poate fi folosita o singura data.Proced.efectuarii perchezitiei Ridicarea de obiecte si inscrisuri, precum si perchezitia domiciliara se pot efectua numai intre orele 6-20, iar in celelalte ore, numai in caz de infractiune flagranta sau cand perchezitia urmeaza a se efectua intr-un local public. Perchezitia inceputa intre orele 6-20 poate continua si in timpul noptii. Inainte de a proceda la efectuarea perchezitiei organul judiciar este obligat sa se legitimeze si sa prezinte, daca este cazul, autorizatia data de judecator. Se procedeaza apoi la cautarea obiectelor si inscrisurilor, organul judiciar avand dreptul de a deschide orice incaperi sau alte mijloace de pastrare in care s-ar putea gasi obiecte sau inscrisuri. Ob si inscr.descop.vor fi ridicate numai daca au leg.cu fapta sav. sau daca circulatia sau detinerea lor este interzisa.Cele ce urm.a fi ridicate se prez pers de la care se ridica si celor care asista, pt a fi rec.si.insemnate,spre neschimb, dupa care se eticheteaza sau impacheteaza, dupa caz, si se sigileaza. O copie de pe pr vb se lasa pers.la care s-a facut perch. sau de la care s-au ridicat obiecte sau inscrisuri sau persoanei care a asistat la efectuarea acesteia.In cazul in care perchezitia sau ridicarea de obiecte sau inscrisuri se efectueaza cu urmatoarele precizari:
Org.jud.se legit.si, dupa caz, infatiseaza reprez.pers.j autoriz data;

perch, prec.si ridicarea de ob sau inscrisuri se efectueaza in prezenta reprezentantului persoanei juridice;

martorii asistenti pot face parte din personalul unitatii;

copia de pe pr vb se lasa reprez. pers j.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }