QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Infractiuni care pot fi savarsite cu ajutorul armelor de foc
Infractiuni care pot fi savarsite cu ajutorul armelor de foc


Facand o analiza atenta a infractiunilor ce pot fi savarsite cu ajutorul armelor de foc, putem constata numarul mare al acestora, precum si rolul si locul diferit al armei in cadrul infractiunilor. Din aceasta cauza se poate observa ca tratarea amanuntita a fiecarui caz in care este prezenta o arma de foc necesita un spatiu vast, personal propunandu-mi sa tratez doar locul si rolul armei in savarsirea anumitor infractiuni ce prezinta mai mare interes din punct de vedere criminalistic.

Astfel in cadrul infractiunii arma de foc poate constitui:

obiectul material al infractiunii;
instrumentul sau mijlocul material de savarsire a infractiunii;

w circumstanta agravanta;

w cerinta esentiala;

w parte a elementului material al laturii obiective.


Arma de foc si munitia - obiect material al infractiunii.


Este cazul infractiunii prevazute de art.279 C.pen. - nerespectarea regimului armelor si munitiilor, in care obiectul material il constituie armele si munitiile asupra carora se rasfrange activitatea infractionala, cu exceptia armelor asimilate prevazute in alin.2 art.151 C.pen. deoarece acestea nu sunt arme propriu-zise. Nu constituie obiect material al infractiunii nici piesele sau partile dintr-o arma sau armele care nu sunt in stare de functionare, precum si munitia ce nu poate fi folosita.

Aceasta infractiune este incriminata in trei variante: varianta tip, una asimilata si alta agravanta.

Varianta tip consta in detinerea, portul, confectionarea, transportul si orice operatii privind circulatia armelor si munitiilor sau functionarea atelierelor de reparat arme, toate acestea fiind facute “fara drept” (art.279 C.pen. alin.1).

Varianta asimilata consta in nedepunerea armei sau munitiei in termenul fixat de legea la organul competent, de catre cel caruia i s-a respins cererea pentru prelungirea valabilitatii permisului.

Varianta agravata presupune:

detinerea, instrainarea sau portul, fara drept, de arme ascunse ori arme militare, precum si amunitiilor pentru astfel de arme;

detinerea, instrainarea sau portul, fara drept, a mai multor arme, cu exceptia celor prevazute la lit.a, precum si armelor de panoplie ori munitiile respective in cantitati mari.

S-a constatat ca acest gen de infractiuni detine ponderea cea mai mare din randul infractiunilor savarsite cu ajutorul armelor de foc. Sunt frecvente cazurile in care persoane neautorizate au fost descoperite ca detineau sau purtau arme si munitii ori si-au confectionat artizanal arme si munitii. De aici rezulta ca subiect activ al infractiunii poate fi orice persoana care intruneste conditiile raspunderii penala, subiect pasiv general fiind in toate cazurile statul, ca titular al valorilor sociale puse in pericol prin savarsirea infractiunii.

Trebuie remarcat faptul ca cerinta esentiala pentru existenta variantei tip si a celei agravate este aceea de a infaptui actiunile enumerate in alin.1 si 3, art.279 C.pen. “fara drept”. Aceste actiuni sunt efectuate “fara drept” atunci cand nu s-au respectat prevederile Legii nr.17/1996 cu privire la regimul armelor si al munitiilor.


Arma de foc - instrument sau mijloc material de savarsire al infractiunii.


Acest rol este detinut de arma de foc in cazul unora dintre infractiunile:

contra statului: Atentatul care pune in pericol siguranta statului (art.160 C.pen.); Subminarea puterii de stat (art.162 C.pen.);contra persoanei: Omorul (art.174); Uciderea din culpa (art.178); Determinarea sau inlesnirea sinuciderii (art.179)etc.

contra libertatii persoanei: Amenintarea (art.193)

contra proprietatii: Talharia (art.211); Pirateria (art.212);

contra pacii si omenirii: Genocidul (art.357) s.a.

Dintre aceste infractiuni consider ca infractiunile contra vietii persoanei, respectiv omorul (simplu, calificat si deosebit de grav) intereseaza in principal munca criminalistului.

Actiunea de ucidere a unei persoane sta la baza tuturor celorlalte infractiuni contra vietii persoanei, actiune prin care este definit in art.174 C.pen.- omorul.

Deoarece legiuitorul nu precizeaza modalitatea de infaptuire a infractiunii de omor, putem concluziona ca aceasta poate fi savarsita inclusiv cu ajutorul armelor de foc, modalitate care a luat proportii odata cu cresterea posibilitatilor de procurare a armelor de foc. Putem spune ca arma de foc este instrumentul “preferat” pentru comiterea omorului pentru ca reprezinta mai multa siguranta in manuire, are precizie mai mare si efecte mai puternice.

Subiectul activ al omorului prin impuscare poate fi orice persoana care se foloseste de o arma pentru aceasta, la unele infractiuni existand conditii expres prevazute, ca de exemplu conditia ca autorul sa fie sot sau ruda apropiata cu persoana pe care a ucis-o (art.175 lit.c C.pen.) sau sa mai fi savarsit un alt omor (art.176 lit.c C.pen.).

Subiectul pasiv poate fi, de asemenea orice persoana, cu conditia sa fie in viata in momentul in care actiunea de ucidere se indreapta asupra sa. La fel ca si in cazul subiectului activ, si aici se face o calificare, subiect pasiv putand sa fie o persoana aflata in imposibilitatea de a se apara (art.175 lit.d C.p.) sau femeie gravida (art.176 lit.e C.p.).

Sub aspect criminalistic, in cazul omorului prin impuscare, se pune problema identificarii armei, cand aceasta nu este descoperita la fata locului, a autorului infractiunii si a modului de savarsire a infractiunii, precum si stabilirea exacta a faptului daca fapta comisa este omor sau sinucidere.Prezenta armei ca circumstanta agravanta apare in cadrul infractiunilor:


w contra libertatii persoanei: Lipsirea de libertate in mod ilegal (art.189 C.p.) Violarea de domiciliu (art.192 C.p.);

w care impiedica infaptuirea justitiei: Evadarea (art.269 C.p.).

In aceste cazuri este suficient ca asupra autorilor infractiunilor mentionate sa se gaseasca o arma, acest lucru constituind circumstanta agravanta.

Astfel, in cazul violarii la domiciliu, fapta este mai grava daca se savarseste de o persoana inarmata. Aceasta modalitate este posibila numai daca autorul poarta arma in mod vizibil - caci numai asa poate influenta victima - indiferent daca a facut sau nu uz de arma. Daca persoana inarmata savarseste si acte de amenintare sau de violenta, va exista concurs de infractiuni.Evadarea (art.169 C.p.) impune inca de la inceput ca subiect activ (autorul) sa fie calificat, adica sa fie o persoana aflata in stare legala de retinere sau de detinere. Agravanta actioneaza si in acest caz daca autorul se foloseste de arme pentru a evada, fapt ce mareste gradul de pericol social al infractiunii cu specificatia ca armele trebuie folosite efectiv ori sa fi avut atitudinea obiectiva de a facilita evadarea.


Arma - cerinta esentiala pentru existenta infractiunii.


La unele infractiuni actiunea sau infractiunea ce constituie elementul material al infractiunii, este intregita, prin prevederile normei de incriminare, cu unele conditii denumite in literatura juridica cerinte esentiale, a caror neindeplinire face ca fapta respectiva sa nu constituie infractiune.

Cerinta esentiala sub forma existentei armei de foc asupra infractorului, apare si in cazul furtului calificat (art.209 C.p.), cerinta ce confera tocmai caracterul calificat al furtului.

Savarsirea furtului de catre o persoana avand asupra sa o arma de foc este retinuta ca o agravanta deoarece faptuitorul savarseste fapta cu mai multa sigurannta stiind ca are la dispozitie mijlocul cu care sa anuleze o eventuala rezistenta din partea victimei sau a unei terte persoane. Art.209 C.p. lit.b cere ca faptuitorul sa aiba asupra sa o arma in momentul sustragerii, neavand relevanta scopul in care el a detinut arma.

Prin urmare, daca infaptuitorul nu are asupra sa o arma si daca nu se incadreaza la literele a, c, d, e, f, g alin.2 al art.209 C.p., atunci fapta comisa nu constituie furt calificat ci furt, incriminat de art.208 C.p. In cazul in care infractorul foloseste arma aflata asupra sa in timpul comiterii furtului, din nou avem de-a face cu schimbarea incadrarii juridice a faptei, aceasta devenind talharie (art.211 C.p.). Iar daca arma era detinuta in mod ilegal, furtul calificat sau, dupa caz, talharia intra in concurs real cu infractiunea prevazuta de art.279 C.p.- nerespectarea regimului armelor si munitiei.


Arma de foc, parte a elementului material.


Prin element material al unei infractiuni se intelege activitatea fizica - manifestarea sub forma de actiune sau inactiune, interzisa si descrisa prin textul incriminator al acelei infractiuni.

Situatia in care armele de foc sunt parte a elementului material este ilustrata de art.162 ali.1 C.p. - subminarea puterii de stat la care elementul material consta dintr-o “actiune armata”, cu alte cuvinte actiunea unor persoane inarmate (“de natura sa slabeasca puterea de stat”).

Prin “arme” se intelege instrumentele, piesele sau dispozitivele astfel declarate prin dispozitii legale (art.151 ali.1 C.p.), deci armele de foc definite de art.3 din Legea 17/1996.

In doctrina dreptului penal se aprecieaza ca nu are relevanta faptul ca inarmarea s-a facut in mod special pentru a participa la actiunea armata sau ca cei in cauza aveau armele asupra lor din alte motive. De asemenea, nu intereseaza daca armele au fost sau nu folosite de catre cei care le purtau ori daca armele au fost ascunse sau purtate la vedere, pericolul social al faptei fiind determinat, in cea mai mare masura de imboldul si increderea pe care o resimt faptuitorii stiindu-se protejati de respectivele arme pe care sunt gata oricand sa le foloseasca.

Aria infractiunilor ce pot fi savarsite cu ajutorul armelor de foc este mult mai vasta, existand posibilitatea, cel putin teoretica, de a se comite si alte infractiuni pentru care prezenta armelor de foc nu este necesara.

Explicatia acestui fapt este aceea ca la ora actuala armamentul de foc este mijlocul de atac si aparare cel mai sigur si eficient, fiind preferat - in limita posibilitatilor de procurare - de majoritatea infractorilor, in special a celor recidivisti.

Prin exemplificarile de mai sus am dorit sa atrag atentia asupra importantei armei de foc in sfera infractionalitatii si implicit a importantei balisticii judiciare in cadrul criminalisticii.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }