QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Fotografia judiciara operativa
Fotografia judiciara operativa


I.        Fotografiile de la locul faptei – fixeaza in faza statica a cercetarii locul faptei si imprejurimile, precum si probele materiale existente in perimetrul sau[1]. Sub aspect procesual ele constituie o parte integranta din procesul verbal de cercetare la fata locului bucurandu-se de aceeasi valoare probatorie. Fotografia judiciara reprezinta si un mijloc de proba distinct, reglementat in sectiunea “Inregistrarile audio sau video si fotografiile”, art.91/1 – 91/5 C.pr.pen.
Fotografia de orientare cuprinde tabloul general al locului faptei si imprejurimile. Ea poate fi:

unitara efectuata dintr-o singura pozitie

panoramica presupune fotografierea pe segmente a locului savarsirii faptei, in doua variante:

- circulara, aparatul fiind rotit pe stativ intr-un arc de cerc de 180 grade, spre a fotografia un loc intins, pe segmente;

- liniara, care presupune deplasarea trepiedului pe o linie paralela cu axa longitudinala a obiectului de fotografiat (ex. un teren deraiat)

Fotografia schita oglindeste locul savarsirii faptei cu toate particularitatile sale, fara imprejurimi, avand in prim plan obiectul central al cercetarii criminalistice. Se realizeaza in faza statica a cercetarii la fata locului.

a)     Alegerea pozitiei de fotografiere

- unitara – dintr-o singura pozitie

- in serie – mai multe fotografieri din pozitii diferite

- panoramica – aceasta metoda a fazei de orientare

- pe sectoare – se imparte locul in sectoare pentru realizarea fotografiilor

- contrara – doua pozitii diametral opuse

- incrucisata – din patru extremitati

b)     Problema iluminarii uniforme, fara umbre puternice se va rezolva prin montarea a doua surse de lumina dispuse in partile laterale  ale aparatului.


3. Fotografia obiectelor principale se efectueaza in faza statica si vizeaza obiectele corp-delict, cele care au suferit modificari de pozitie ori deteriorari, precum si toate urmele create  cu aceasta ocazie; se fotografiaza in corelatie cu obiectele vecine, obiectivul aparatului trebuie sa fie perpendicular pe zona de mijloc; nu se recomanda fotografierea de la un capat sau altul (ex. cadavrul victimei).Cadavrele se fotografiaza cel putin din doua parti.

4. Fotografia detaliilor  se efectueaza in faza dinamica, reda detaliile urmelor si ale obiectelor fotografiate fiecare separat. (ex. fotografierea leziunilor cadavrului. Aparatul se fixeaza pe trepied, in pozitie verticala fata de obiectul vizat care este iluminat, dupa caz, din spatele aparatului si din lateral (ex. fotografierea urmelor de adancime).


II. Fotografia de reconstituire este utilizata cu ocazia efectuarii reconstituirii, pentru fixarea locului respectiv si a diferitelor secvente din procesul comiterii faptei, reproduse artificial. Ea cuprinde:

fotografia locului reconstituirii care oglindeste locul savarsirii faptei

fotografia secventelor reconstituirii, au ca scop redarea principalelor momente reproduse artificial. In ultima vreme se foloseste tot mai mult inregistrarea video, care este mai avantajoasa.


III.Fotografia de perchezitie cuprinde ansamblul locului perchezitionat, ascunzatoarea in care sunt descoperite obiectele cautate precum si obiectele separat.

fotografia locului perchezitionat cuprinde ansamblul locului cu imprejurimile, fiind similara fotografiei de orientare;

fotografia ascunzatorii obiectelor descoperite cuprinde locul unde a fost gasite obiectele cautate;

fotografia obiectelor descoperite, reda fiecare obiect in parte.

Ion Mircea, op.cit., p.29
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }