QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Analiza incendiului din data de 07.03.2002, la grupul de locuinte din satul suletea, judetul vasluiANALIZA INCENDIULUI DIN DATA DE 07.03.2002, LA GRUPUL DE LOCUINTE DIN SATUL SULETEA, JUDETUL VASLUI


Evenimentul s-a produs in ziua de 07.03.2002, orele 12:30 la un grup de patru gospodarii din localitatea Suletea judetul Vaslui, situata la 42 km de Sectia de Pompieri Barlad si 20 km de Serviciul Public de Pompieri Civili a localitatii Murgeni, dupa cum urmeaza:

DRAGNEA TITI - depozit furaje si adapost animale;

DRAGNEA VIRGINEL - depozit furaje si gard scandura;

DRAGNEA VIRGIL - casa de locuit;
DUMBRAVA ION - depozit furaje si adapost animale.

Constructiile afectate de incendiu (casa lui Dragnea Virgil si adaposturile de animale ale numitilor Dragnea Titi si Dumbrava Ion) sunt de gradul IV - V rezistenta la foc, avand in compunere elemente de constructie apartinand predominant claselor de combustibilitate C3 (CA2c) si C4 (CA2d), iar depozitele de furaje facand parte din categoria materialelor usor inflamabile si fiind amplasate la distante mici (8 - 10 m) intre ele, au constituit factor ce au favorizat propagarea rapida a incendiului.

Interventia pentru stingerea incendiului s-a desfasurat in conditii de vant puternic (peste 75 km/h), perioada secetoasa si grad ridicat de uscaciune, surse de apa fara rampe special amenajate, amplasate la distante mari (1,5 km).

Incendiul a fost observat la orele 12,32 si anuntat telefonic la Sectia de Pompieri Barlad la orele 12,35. Prima interventie a fost asigurata de formatia de interventie, salvare si prim-ajutor din cadrul Serviciului Public de Pompieri Civili al comunei Suletea si A.T.I. - R.12.215 al Serviciului Public de Pompieri Civili al comunei Murqeni, cu care Consiliul Local al comunei Suletea are incheiat protocol de colaborare privind interventia la incendii, care a sosit la locul interventiei la ora 13,10.

Sosirea la locul interventiei a Garzii de Interventie a Sectiei de Pompieri Barlad a avut loc la orele 13,27, iar lichidarea incendiului s-a facut la orele 14,05. Retragerea din dispozitiv s-a realizat la orele 14,20.

Cauza incendiului, rezultata in urma cercetarii la fata locului, a fost stabilita ca fiind „foc in aer liber', concluzie ce are la baza urmatoarele imprejurari: numitul Dragnea Titi, in varsta de 54 ani, a dat foc la gunoaie si resturi menajere in apropierea depozitului de furaje, in conditii de vant, scanteile provenite de la acesta s-au depus pe materiale combustibile (furaje), determinand incendierea acestora.

Pe raza localitatii nu exista surse de apa artificiale sau naturale care sa aiba amenajate rampe pentru alimentarea autospecialelor.

Comuna Suletea si satele apartinatoare sunt cunoscute din punct de vedere al particularitatilor de interventie in caz de incendiu, prin recunoasterile preliminare executate de catre personalul Sectiei de Pompieri Barlad, constatandu-se o serie de aspecte, dupa cum urmeaza:

in unele zone ale localitatii Suiete - densitate mare a constructiilor si acces greoi;

surse de apa amplasate la distante mari (peste 1 km), fara rampe special amenajate;

foarte multe adaposturi pentru animale gen saivane;

depozite de furaje amplasate in apropierea anexelor sau imobilelor de locuit etc. Dispozitivul de interventie a fost realizat, intr-o prima etapa, in scopul limitarii propagarii incendiului pe directia vantului, cu trei tevi tip „C'de la A.T.I. - R.12.215 apartinand Sectiei de Pompieri Barlad, completat cu un dispozitiv circular realizat cu trei tevi tip „C' pentru localizare-lichidare si protectia vecinatatilor de la APCA - R.12.215 apartinand aceleiasi subunitati. De asemenea, au fost organizate doua echipe de „vanatori de scantei', compuse din m.a.b.c, membri ai Serviciului Public de Pompieri Civili si cetateni ai comunei, cu misiunea de identificare si lichidarea eventualelor focare de incendii. Serviciul Public de Pompieri Civili a localitatii Murgeni a realizat un dispozitiv cu trei tevi tip „C' pentru localizarea incendiului si protectia vecinatatilor.

Personalul Garzii de Interventie si-a indeplinit in mod corespunzator atributiunile, incendiul fiind localizat si lichidat in limitele gasite. Nu au fost consemnate accidentari in randul personalului de interventie.

La locul evenimentului s-a deplasat grupa operativa constituita la nivelul unitatii, sub comanda sefului de stat major, care a preluat comanda actiunii in momentul sosirii la locul interventiei, aproband dispozitivul existent si luand in plus urmatoarele masuri:

suplimentarea echipelor de „vanatori de scantei', dotarea acestora cu mijloace initiale de stingere (galeti, lopeti, maturoaie, prelate umezite cu apa etc.);solicitarea sprijinului de la administratia locala si politie pentru mobilizarea unui numar mai mare de cetateni, in vederea evacuarii bunurilor materiale din directia de propagare a incendiului;

identificarea celor mai apropiate surse de apa in vederea alimentarii autospecialelor.

Autospecialele subunitatii de pompieri Barlad, Serviciului Public de Pompieri Civili al comunei Murgeni au functionat corespunzator, nesemnalandu-se probleme de natura tehnica. Nu s-au inregistrat deteriorari, distrugeri sau pierderi de accesorii sau alte echipamente.

Pe timpul interventiei au fost aplicate corespunzator principiile tactice de stingere specifice unor astfel de situatii, incendiul fiind mentinut pe toata durata sub control, iar interventia, pe ansamblu, fiind apreciata ca reusita din punct de vedere tactic, tehnic si logistic.

Consecintele evenimentului

Au ars:

600 kg coceni, 3 pneuri remorca auto, anexa gospodareasca (sopron acoperit cu stuf) de 18 mp apartinand lui Dragnea Titi;

300 kg coceni, 45 m gard scandura apartinand lui Dragnea Virginei;

60 mp acoperis casa apartinand lui Dragnea Virgil;

1 tona furaje, 9 mp acoperis adapost animale apartinand lui Dumbrava Ion.

Pentru inlaturarea neregulilor constatate pe timpul interventiei s-au stabilit urmatoarele masuri:

intensificarea controalelor de prevenire a incendiilor de catre membrii Serviciului Public de Pompieri Civili, in perioade secetoase si vant puternic;

- verificarea modului de amplasare a constructiilor, anexelor gospodaresti, depozitelor de furaje si altor materiale combustibile;

amenajarea unor rampe de alimentare cu apa la sursele existente pe raza localitatii;

prin organele administratiei publice locale si organele de politie, mobilizarea cetatenilor pentru localizarea-lichidarea incendiilor si protectia vecinatatilor in asemenea conditii.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }