QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Incetarea functiei de membru al Guvernului

Incetarea functiei de membru al Guvernului

Functia de membru al Guvernului inceteaza la expirarea mandatului acestuia, in mod exceptional, aceasta functie inceteaza, inainte de expirarea mandatului, in urmatoarele situatii:

demisie;

pierderea drepturilor electorale;

revocare;

intervenirea unei stari de incompatibilitate;
deces;

demitere.

Demisia reprezinta o manifestare unilaterala de vointa a unui membru al Guvernului de a renunta la aceasta demnitate publica. Demisia produce efecte juridice fara a fi necesara aprobarea sa de catre primul-ministru sau Presedintele Romaniei.

Potrivit art. 6 din Legea nr. 90/2001, demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris Primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii.

Din acest text de lege decurg urmatoarele concluzii:

pentru a produce efecte juridice demisia trebuie depusa in scris;

demisia este irevocabila, ceea ce inseamna ca, titularul ei isi mai poate pastra functia de membru al Guvernului, cel mult 15 zile de la data depunerii, in scris, a demisiei.

Pierderea drepturilor electorale poate fi consecinta punerii sub interdictie judecatoreasca a alienatilor sau debililor mintali ori poate avea caracterul unei pedepse complementare sau accesorii in cazul celor condamnati definitiv si irevocabil la executarea unor pedepse cu inchisoarea, in conditiile art. 64 si 65 din Codul penal.

Revocarea reprezinta o sanctiune politica ce intervine in cazul retragerii sprijinului politic acordat unui membru al Guvernului de catre formatiunea sau partidul politic din care acesta face parte. Revocarea este, deci, consecinta pierderii increderii de care s-a bucurat un membru al Guvernului din partea formatiunii sale politice. Revocarea se dispune de catre Presedintele Romaniei la propunerea Primului-ministru [art. 85 alin. (2) din Constitutie].

Prin revocarea unor membrii ai Guvernului se realizeaza asa numita 'remaniere guvernamentala' Numirea unui alt membra interimar al Guvernului pana la aprobarea altei investituri de catre Parlament se face in aceleasi conditii ca si revocarea din aceasta functie.Demiterea din functia de membru al Guvernului arc ioc in urmatoarele situatii:1

a. membrul Guvernului a fost condamnat penai printr-o hotarare
judecatoreasca definitiva;

b. averea membrului Guvernului a fost declarata, in tot sau in parte,
ca fiind dobandita in mod ilicit, printr-o hotarare judecatoreasca
irevocabila.

Daca se afla intr-una din aceste situatii, membrul Guvernului va fi demis de Presedintele Romaniei, la propunerea Primului-ministru.

Potrivit art. 8 alin. (1) din Legea nr. 90/2001, in urma incetarii calitatii de membru al Guvernului in situatiile aratate. Presedintele Romaniei, la propunerea Primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului.

Daca primul-ministru se afla intr-una din situatiile care atrag incetarea calitatii de membru al Guvernului sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile Primului-ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor Primului-ministru inceteaza, daca acesta isi reia activitatea in Guvern, in cel mult 45 de zile.

In aceleasi situatii poate fi desemnat, la propunerea Primului-ministru, si un alt membru interimar al Guvernului, insa tot pentru o perioada de cel mult 45 de zile [art. 9 alin.(2) din Legea nr. 90/2001], in cadrul acestui termen, primul-ministru va initia procedurile legale pentru numirea unui alt membru al Guvernului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }