QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Cadrul juridic de organizare a activitatii de prevenire a criminalitatii
Cadrul juridic de organizare a activitatii de prevenire a criminalitatii


Scara alarmanta a criminalitatii, aflata in continua crestere, obliga la o mai
buna organizare a efortului general de aparare a valorilor sociale fundamentale, a drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Astfel, se impune cu necesitate ca prevenirea criminalitatii sa devina o misiune permanenta a organelor de politie. Statul este cel care, in functie de ordinea prioritara stabilita prin politica sa in domeniul apararii sociale, combaterii criminalitatii si realizarii unui climat de ordine si liniste publica, trebuie sa realizeze un echilibru intre munca de prevenire si cea de combatere a criminalitatii. Acest echilibru trebuie privit sub aspect dinamic, in sensul deplasarii accentului catre o latura sau cealalta, in functie de prioritatile stabilite prin politica statului respectiv.
Legea fundamentala a tarii, Constitutia Romaniei din 2003, reglementeaza drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, iar Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane enumera clar atributiile ce revin Politiei in activitatea sa de aparare a cetateanului si de protejare a drepturilor sale.

Astfel, Constitutia Romaniei reglementeaza in art.22 - dreptul la viata si la integritate fizica si psihica, in art.23 - libertatea individuala, in art.26 - viata intima, familiala si privata si in art,44 - dreptul de proprietate privata.

Tot in sensul prevenirii criminalitatii, Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane prevede in art. l:

„ Politia Romana face parte din Ministerul de Interne si este institutia care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii.“

La fel ca si majoritatea statelor europene, si Romania a elaborat propriile programe de prevenire a criminalitatii. Astfel, in luna decembrie 2004, a intrat in vigoare Hotararea nr.2074 privind aprobarea Strategiei nationale de prevenire a criminalitatii pe perioada 2005-2007.

In cuprinsul acestei strategii se precizeaza ca rata relativ crescuta a criminalitatii reprezinta o amenintare grava impotriva democratiei, sigurantei publice, ordinii de drept si capacitatii institutionale in Romania. Drepturile si libertatile fundamentale sunt puse in pericol de fiecare data cand un cetatean devine victima a criminalitatii.

Criminalitatea genereaza teama in randul populatiei, slabeste increderea acesteia in autoritati si in capacitatea lor de a se implica activ in dezvoltarea economica a statului.

Avand in vedere aceste premise, o strategie de prevenire a criminalitatii se impune in mod firesc ca o prioritate nationala.

Obiectivele acestei strategii se impart in generale si specifice.

A.        Obiective generale:

1. reducerea fenomenului si a ratei criminalitatii;

2. cresterea gradului de siguranta publica;

3. reducerea riscului de victimizare;

4. reabilitarea si reinsertia sociala a infractorilor

B.         Obiective specifice:

1. identificarea factorilor de risc,  a cauzelor si circumstantelor
favorizante ale savarsirii infractiunilor;

2. constientizarea asupra pericolului criminalitatii;

3. dezvoltarea de programe si politici legislative in scopul
diminuarii criminalitatii si in vederea realizarii obiectivelor stabilite;

4. compatibilizarea institutionala si functionala cu structurile europene.La nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, a fost adoptata Dispozitia inspectorului general al Politiei Romane privind activitatea desfasurata de Politia Romana pentru prevenirea criminalitatii.

Din art.l din dispozitia sus-mentionata reiese faptul ca „prevenirea si combaterea criminalitatii constituie atributele esentiale ale Politiei Romane, () si au ca obiectiv prioritar apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor si ale comunitatii, precum si apararea ordinii publice in conditiile legii.“

Activitatea de prevenire a criminalitatii desfasurata de politie se fundamenteaza pe urmatoarele elemente:

a)    studierea fenomenului infractional si a cauzelor care il genereaza;

b) prognozarea schimbarilor cantitative si calitative ale structurii
criminalitatii pe termen mediu sau lung, la nivel national, regional si local;

c) derularea de activitati si programe menite sa impiedice sau sa
descurajeze comiterea de infractiuni;

d) utilizarea eficienta a resurselor materiale, financiare si umane
disponibile.[1]

Pe plan international, in domeniul activitatii de prevenire a criminalitatii, se remarca Recomandarea R 19/1987 a Comitetului Ministrilor Statelor Membre ale Consiliului Europei, care:

„Luand in considerare preocuparea crescanda a publicului fata de cresterea numarului infractiunilor, efectul limitat al masurilor represive penale si incarcatura deosebita care rezulta din acestea pentru sistemele de justitie penala; () Recomanda Statelor membre sa includa prevenirea ca misiune permanenta in programele guvernamentale de lupta impotriva criminalitatii in scopul de a crea prin acestea obligatii concrete de actiune si de a prevedea creditele necesare acestui scop; in acest context, sa se asigure ca exista responsabilitati precise in cadrul instantelor guvernamentale pentru organizarea si dezvoltarea prevenirii criminalitatii“.

I.G.P.R., Dispozitia nr. S/126 din 09.09.2003
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }