QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Regatul unit al marii britanii si irlandei de nord - prezentare generala

REGATUL UNIT AL MARII BRITANII SI IRLANDEI DE NORD
Introducere

In lucrarea aceasta s-a dorit prezentatrea turismului cultural din principalele oras al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Londra.

Bogatia culturala a acestui tinut dateaza din epoci stravechi, iar inceputurile acestei civilizatii sunt inca in umbra misterului. Nici azi cercetatori nu pot stabili cu exactitate o perioada anume pentru inceputul civilizatie pe taramurile actualului Regat Unit.

Inca din vremea romana locuitori acestor tinuturi au avut propria cultura, care nu a fost influentata de trecerea popoarelor barbare, acestia au preluat traditii si obiceiuri din culturile acestora, dar baza culturi s-a creat de la sine. Regatul unit este singurul timut din fostul Imperiu Roman care nu mai pastreaza urmele treceri acestora, dar maretia lui si-a lasat urme in intreaga lume.

Fostul Imperiu Britanic a avut o intindere vasta, ocupand parti din toate continentele lumii, chiar si azi Canada si Australia se afla intr-o oarecare masura sub influenta Coroanei Britanice. Datorita raspandirii culturi engleze in intreaga lume, limba si anumite obiceiuri inca se mai afla in cultura si traditiile unor anumite popoare.

Regatul Unit in sine exprima noblete atat prin importanta lui istorica, cat si prin cea politico-militara, pe langa impertanta adusa in cultura, artatura, litera si industrie, acesta a avut mereu un cuvant de spus in deciziile la nivel mondial.

Oamenii acestui popor sunt renumiti pentru conservatorismul lor, cu greu poti face un englez sa-si schimbe obiceiurile si cu atat mai greu iti este sa multumesti unul. Disciplina este o litera de lege pentru acestia si am putea afirma ca in umbra succesului si maretiei acestui popor punctul principal este aceasta, deoarece chiar si in cele mai dezastruoase situatii poporul englez a dat dovada de ingenuozitate si tact.

Frumusetile Regatului Unit nu pot fi prezentate in doar cateva zeci de pagini, asa ca aceasta lucrare contine doar o parte din inima acestuia si anume partea culturala a Londrei, dar si o parte a divertismentului inegalabil pentru care aceasta este renumita in lume.


Capitolul 1. Prezentare generala

1.1.Generalitati


Nume oficial:United Kindom of Greate Britan and Northen Ireland (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord)

Situarea: In vestul Europei, intre 49°10’- 60°50’ latitudine nordica si 1°45’ - 8°10’ latitudine estica.

Suprafata: 244.000 km2

Lungimea coastei: 8.000 km

Populatia: 62.041.708(estimare 2010)

Densitatea populatiei: 254 locuitori/km2

Populatia urbana: Reprezinta aproximativ 90% din populatia tarii.

Orase importante: Londra – capitala tarii si a tinutului administrativ Anglia: 7.172.091 locuitori

Birmingham: 970.892 locuitori

Glasgow: 629.501 locuitori

Liverpool: 469.017 locuitori

Edinburg – capitala administrativa a Scotiei: 430.082 locuitori

Cardiff – capitala administrativa a Tarii Galilor: 292.150 locuitori

Belfast – capitala administrativa a Irlandei de Nord: 276.459 locuitori

Forma de stat: monarhie constitutionala

Sarbatori nationale: A doua zi de sambata din luna iunie, se celebreaza printr-o parada militara numita Trooping the Colour.

Limba oficiala: engleza

Limbi regionale recunoscute oficial: irlandeza, galica, galeza sau velsa, ulter scots, scots, welsh, cronwall.

Moneda oficiala: lira sterlina(GBP – 1 pound sterling = 100 pence)

Fus orar: GMT(UTC+0); BST(UTC+1)

Cod telefonic

Domeniu internet: .uk

Circulatie rutiera: partea stanga


1.2. Pozitie geografica


Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este situat pe coasta de nord-vest a Europei continentale. Aceasta este o tara insula, care acopera un arhipelag, inclusiv Marea Britanie, partea de nord-est a Irlandei, si multe insule mici. Irlanda de Nord este doar o parte din Marea Britanie, cu o frontiera terestra cu Republica Irlanda. In afara de aceasta frontiera terestra, Marea Britanie este inconjurata de Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Canalul Manecii si Marea Irlandei. Cea mai mare insula, Marea Britanie, este legata de Franta prin tunelul de sub Canalul Manecii, din stramtoarea Dover – Calais, numit Eurotunel.


1.3.Mediul natural

1.3.1. Relieful

In zona Angliei relieful este predominant de pasune si mlastini, cea mai cunoscuta The Fens. Zonele joase care adeseori sunt putin peste nivelul marii cuprind luncile Tamisei, Sevem-ului si Trent. In sud se intalnesc formatiuni deluroase precum North Downs, South Downs, Castwolds, Chilterns. Iar zona de nord a teritoriului este ocupata de piscurile erodate ale muntilor Pennini.In Tara Galilor, aflata in sud-estul Angliei, intalnim muntii Cumbrieni. Stantoare Sfantul George leaga apele Golfului Bistol de Marea Irlandei.

Scotia, aflata in zona nordica a insulei Marii Britanii este cea mai inalta portiune de uscat, Muntii Caledoniei si Muntii Grampian cu varful Ben Nevis(1342 m), fiind cel mai inalt punct din Marea Britanie. Cele mai cunoscute din numeroasele lacuri sunt Lacul Loch Ness, Lacul Loggan, Lacul Shin, Lacul Ericht si Lacul Tay.

Irlanda de Nord are un relief variat, de la Muntii Sperrin, Muntii Antrim, Muntii Mourne, la Golful Strangford si Golful Carlingford, raul Bann pe a carui curs se afla lacul Lough Neagh.

1.3.2. Clima

Regatul Unit are un climat temperat, cu ploi abundente pe tot parcursul anului. Temperatura variaza in functie de anotimpuri, dar rareori scade sub -10 °C (14.0 °F) sau creste peste 35 °C (95 °F). Factorul principal care influentiaza clima este Curentul Golfului. Ploile sunt cauzate de campurile ciclonice de joasa presiune ce se formeaza in Oceanul Atlantic. Campurile anticiclonice de presiune inalta aduc o vreme stabila fara precipitatii. Lunile cele mai reci sunt ianuarie si februarie cu temperatura medie de 4°C, iar cele mai calde sunt iulie si august, cu temperaturi medii de 18°C. Precipitatiile anuale in campiile din sud-estul tarii sunt de 650 mm, in vest fiind de 1000 mm.

1.3.3. Vegetatia si fauna

Flora este structurata pe trepte crescatoare conform treptelor de relief. In zona de campie mai exista ai mlastini, vegetatie care se gaseste in luncile Tamisei, si a celorlalte rauri, iar muntii Scotiei se bucura de paduri de foioase care ocupa 10% din suprafata totala a tarii.

Fauna este formata din mamifere ca cerbul vulpea, iepurele, apoxinativ 230 specii de pasari, pesti de apa dulce si sarata, numeroase insecte si rozatoare.

In Regatul Unit sunt peste 200 de areale protejate, printre acestea se numara Norfolk si Suffolk Broads, New Forest. Parcul National Lake District este cel mai mare parc national, cu o suprafata de 2.280 km2, dar cel mai vizitat este Parcul National Peak District ambele aflate in Anglia, printre acestea doua se numara Parcul National Exmoor, Parcul National North York Moors, Parcul National Yorkshire Dales, iar in Tara Galilor cele mai renumite sunt Parcul National Brecon si Parcul National Snowdonia.

In Regatul Unit mai exista si peste 4.000 de locuri de interes stiintific deosebit si 105 zone de terenuri mlastinoase.


1.4. Istoria


La 1 mai 1707, Regatul Unit al Marii Britanii a fost creat de catre uniunea politica a Regatului Angliei (care a inclus Tara Galilor) si Regatul Scotiei. Acest eveniment a fost rezultatul Tratatului Unirii, care a fost semnat la 22 iulie 1706, si apoi ratificat de catre Parlamentul Angliei si Parlamentul Scotiei, fiecare incheind un Act al Uniunii in 1707. Un secol mai tarziu, Regatul Irlandei, deja sub control englez din 1691, a fuzionat cu Regatul Unit al Marii Britanii pentru a forma Regatul Unit, prin semnarea Actul de Uniunea 1800. Desi Anglia si Scotia au fost separate inainte de 1707, au fost in uniune personala de cand Uniunea Coroanei de la 1603, cand James VI, rege al Scotiei a mostenit tronul Regatului Angliei si a Irlandei si a mutat curtea de la Edinburgh, la Londra.

In secolul al sau in primul rand, Regatul Unit a jucat un rol important in dezvoltarea ideilor sistemului parlamentar din vest, precum si posibilitatea de a contribui in mod semnificativ la literatura, arte, si stiinta. Revolutia industriala din Marea Britanie a transformat tara si contribuit la expansiunea Imperiului Britanic. In acest timp, Marea Britanie, ca si alte mari puteri a fost implicate in exploatarea coloniala, inclusiv a comertului cu sclavi peste Oceanul Atlantic, odata cu semnarea referitor la comertul cu sclavi din 1807 in Marea Britanie a avut un rol principal in combaterea comertului cu scavi.

Dupa infrangerea lui Napoleon in razboaiele napoleoniene, Marea Britanie a devenit principala putere navala din secolul al 19-lea si a ramas o putere puternica chiar si in mijlocul secolului al 20-lea. Imperiul Britanic s-a extins la dimensiunea sa maxima in 1921, castigand datorita Ligii Natiunilor mandat peste fostele colonii germane si otomane, dupa primul razboi mondial. Un an mai tarziu a luat fiinta British Broadcasting Company. Aceasta a devenit ulterior British Broadcasting Corporation(BBC), devenind cea mai mare corporatie de difuzare a programelor de radio si televiziune.

Litigiile din Irlanda, pe punctul de vedere al Irish Home Rule a condus in cele din urma la impartirea insulei in 1921. Totodata, victoria lui Sinn Féin in alegerile generale din 1918, urmata de razboiul de independenta din Irlanda a condus la  crearea statutul de Dominion pentru Statul liber Irlandez., in 1922, cu Irlanda de Nord care opteaza sa faca parte din Regatul Unit, astfel in 1927, Regatul Unit isi schimba numele oficial care a fost mentinut pana in ziua de azi in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Regatul Unit a fost unul dintre Aliatii din al doilea razboi mondial. Dupa infrangerea de aliatii sai europeni, in primul an de razboi, Regatul Unit a continuat lupta impotriva Germaniei in campanii aeriene cunoscute ca Batalia Angliei. Al doilea razboi mondial a adus Regatul Unit in colaps financiar. Cu toate acestea,  datorita tratatului Marshall Aid, prin care Statele Unite si Canada au ajutat Marea Britanie si alte state pentru a trece peste criza.

In anii 1970 si 1980 Marea Britanie a obtinut venituri substantiale din extragerea petrolului din Marea Nordului. Margaret Thatcher a schimbat mult modul de abordare a situatiei din punct de vedere economic si politic. Urmatoarele guverne ale lui Tony Blair si Gordon Brown au continuat procesul.

Regatul Unit a fost unul din cele 12 de membri fondatori ai Uniunii Europene, la lansarea sa in 1992 cu semnarea Tratatului de la Maastricht. Inainte de aceasta, a fi un membru al precursor al UE, a fost membru al Comunitatii Economice Europene (CEE), din 1973. Sfarsitul secolului al 20-a aduce modificari majore in uctura guvernamentala din Marea Britanie cu stabilirea descentralizarii administratiilor nationale, pentru Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor in urma pre-referendumurilor legislative.


1.5.Guvernul si politica


Marea Britanie este o monarhie constitutionala: Regina Elizabeth II este seful de stat din Regatul Unit, precum si a altor cincisprezece tari Commonwealth-ului, punerea in Marea Britanie in cadrul unei uniuni personale cu aceste alte state. Coroana are suveranitate asupra dependentelor coroanei din Insula Man, Jersey si Guernsey, care nu fac parte din Regatul Unit, desi guvernul britanic administreaza relatiile lor externe si de aparare si Parlamentului britanic are autoritatea de a legifera deciziile luate pe plan local

Suveranul are teoretic puteri largi, insa in practica indeplineste doar functii ceremoniale. Suveranul este cel care promulga legile emise de Parlament. De asemenea el deschide in fiecare an sesiunea Parlamentului cu asa-numitul Mesaj al Coroanei, care este de fapt un program de guvernare. Suveranul Regatului Unit este monarh de drept si in alte 15 tari ale Commonwealth-ului.

Actualul suveran al Regatului Unit este Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron in 1952 si a fost incoronata in 1953.

Parlamentul este institutia legislativa nationala a Regatului. Este compusa din doua Camere: Camera Comunelor, cu membri alesi, si Camera Lorzilor, ai carei membri sunt in general numiti. Camera Comunelor are puteri mai mari decat cea a Lorzilor, si poate trece legi respinse de catre cea din urma. Camera Comunelor este compusa din 646 membri, fiecare in parte fiind ales dintr-o circumscriptie electorala, prin sistemul first past the post, zis si 'the winner takes it all' - candidatul cu cel mai mare numar de voturi intr-o circumscriptie castiga mandatul. Camera Lorzilor are 724 de membri, din randurile aristocratiei britanice si ale clerului.

Ministrii Guvernului sunt alesi prin conventie dintre membrii Camerei Comunelor, desi unii provin si din Camera Lorzilor. Ministrii sunt investiti cu putere executiva dar si legislativa. Primul-ministru este in general seful partidului cu cei mai multi reprezentanti in Camera Comunelor. Actualul Prim-ministru este Gordon Brown, presedintele partidului Laburist.

Regatul Unit are un sistem de protectie sociala foarte cuprinzator, si se proclama un 'Welfare state' ('stat al bunastarii'). Bazele sistemului actual de protectie sociala au fost puse de economistul William Beveridge in 1942. Acest sistem a ramas cunoscut sub numele de modelul Beveridge.


1.6 .Administratia locala
Regatul Unit este format din urmatoarele tinuturi: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Fiecare tara are propriile subdiviziuni, dupa cum urmeaza:

Anglia este impartita in noua regiuni: East of England, East Midlands, Greater London, North East, North West, South East, South West, West Midlands si Zorkshire and the Humber. La randul lor, aceste regiuni sunt impartite in comitate administrative si autoritati unitare, cu exceptia Greater London, care este impartita in „burguri”.

Scotia este impartita in 32 de zone de consiliu.

Tara Galilor este constituita din 22 de autoritati unitare: 10 „burguri-comitate”, 9 comitate si 3 orase.

Irlanda de Nord este divizata in 26 de districte.

Exista si cateva dependente ce apartin de coroana: Anguilla, Gibraltar, Insulele Bermude, Insulele Canalului, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Insulele Georgia de Sud si Sandwich de Sud, Insula Man, Insula Mantserrat, Insula Pitcairn, Insula Sfanta Elena, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Britanice, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian.

Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor au propriul guvern sau executiv, condus de un ministru in primul si un legislativ unicameral. Anglia, cea mai mare tara din Regatul Unit, este administrata direct de catre guvernul din Regatul Unit si parlamentului cu privire la toate problemele. Aceasta situatie a dat nastere la asa-numita discutie West Lothian care se refera la faptul ca parlamentarii din Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor ar putea vota, uneori decisiv, in probleme care afecteaza Anglia.

Guvernul scotian si parlamentul au largi puteri asupra oricaror chestiuni care nu au fost in mod special 'rezervate' Parlamentului Britanic, inclusiv educatia, asistenta medicala, legea Scots, a administratiei locale. Dupa victoria lor la alegerile din 2007, pro - Independenta Partidul National Scotian a format un guvern minoritar, cu liderul lui, Alex Salmond, devenind primul ministru al Scotiei. partidele pro-Uniunea raspuns la succesul electoral al SNP, prin crearea unui Commission on Scottish Devolution care a raportat in 2009, recomandand ca competenta suplimentara controlul de jumatate din impozitul pe venit ridicate in Scotia.

Welsh Assembly Government si Adunarea Nationala din Tara Galilor au puteri mai limitate decat cele care revin Scotiei, desi urmare a promovarii unui guvern de Wales Act 2006. Adunarea poate legifera in prezent in unele zone, prin intermediul unor masuri, adunarea a adoptat in termen de clar definite zone, pe baza, Ordinelor de competenta legislativa, care pot fi acordate de la caz la caz. Actualul Welsh Assembly Government a fost format la cateva saptamani dupa alegerile din 2007, dupa o perioada scurta de administrare minoritara.

North Irland Executiv si Adunarea  Nationala din Irlanda de Nord au puteri mai aproape de cele deja transferate catre Scotia. North Irland Executiv este condus de un diarchy, in prezent prim-ministrului Peter Robinson (Democratic Unionist Party) si vice prim-ministrului Martin McGuinness (Sinn Féin).

Geografia administrativa a Regatului Unit este complexa, multi-stat, si non-uniforme ca fiecare tara. Regatul Unit are propriul sistem de demarcatie administrativa si geografica. Prin urmare, nu exista 'nici un strat comun de unitati administrative care sa cuprinda Regatul Unit'. Pana in secolul al 19-lea nu a existat putine schimbari a acestor aranjamente, dar de atunci nu a existat o evolutie constanta de rol si functie.

Organizarea administratiei publice locale in Anglia este complexa, cu distributia de functii variind in functie de aranjamente locale. Legislatia privind administratia locala in Anglia este decisa de catre Parlamentul Marii Britanii si guvernul Regatului Unit, deoarece Anglia nu are un parlament descentralizat. Subdiviziunile la nivelul Angliei sunt cele noua regiuni, Greater London, a avut o adunare aleasa in mod direct si primarul din anul 2000, urmatoarele sprijin popular pentru propunerea intr-un referendum.

Administratia locala din Irlanda de Nord este, incepand din 1973, organizata in 26 de consilii raionale, fiecare alesi prin vot unic transferabil, cu puteri limitate la servicii cum ar fi de colectare a deseurilor, de controlul cainilor si mentinerea parcurilor si cimitirelor. Cu toate acestea, la 13 martie 2008 , executivul fost de acord cu privire la propunerile de a crea 11 consilii noi care sa inlocuiasca actualul sistem, precum si urmatoarele alegeri locale, vor fi amanate pana in 2011 pentru a facilita acest lucru.

Administratia locala in Scotia este impartita pe o baza de domenii Consiliului 32, cu variatie larga atat in marime si populatie. Orase din Glasgow, Edinburgh, Aberdeen si Dundee sunt zone Consiliului separata, astfel cum este, de asemenea, Highland Council, care include o treime din suprafata Scotia, dar putin peste 200.000 de oameni. Puterea investita in autoritatile locale este administrata de consilieri alesi, din care in prezent exista 1.222. Alegerile sunt efectuate prin vot unic transferabil, in mai multe sectii membru care alege fiecare trei sau patru consilieri. Fiecare consiliu alege un rector sau Convenor pentru a prezida reuniunile Consiliului si de a actiona ca un lider al zonei. Consilieri sunt supusi unui cod de conduita aplicat de catre Comisie, Standarde pentru Scotia.

Subdiviziunile Tarii Galilor sunt formate din 22 de autoritati unitare, inclusiv in orasele din Cardiff, Swansea si Newport, care sunt separate, fiint autoritati unitare cu drept propriu. Alegerile au loc o data la patru ani, cele mai recente alegeri fiind in luna mai, 2008. Welsh Local Government de asociere reprezinta interesele autoritatilor locale in Tara Galilor.


1.7. Demografie

Structura

0-14 ani: 16,7% (masculin 5.233.756/feminin 4.986,131)

15-64 ani: 67,1% (masculin 20.774.192/feminin 20.246.519)

65 ani si peste: 16,2% (masculin 4.259.654/feminin 5.612.953) (2009 est.)

Varsta medie:

masculin : 39.1 ani

feminin: 41.3 ani(2009 est.)

Sporul natural:0,279 % (2009 est.)

Natalitatea:10,65 nasteri/1,000 locuitori (2009 est.)

Mortalitatea:10,05 morti/1,000 locuitori (2008 est.)

Rata migratiei:2,16 migranti/1,000 locuitori (2009 est.)

Urbanizarea

populatia urbana : 90% din total populatie(2008)

rata urbanizarii: 0.5% rata anuala (2005-10 est.)

Distributia pe sexela nastere: 1.05 masculin /feminin

sub 15 ani: 1.05 masculin /feminin

15-64 ani: 1.03 masculin /feminin

65 ani si peste: 0.76 masculin /feminin

o         total populatie: 0.98 masculin /feminin(2009 est.)

Mortalitatea la nastere

total: 4.85 morti/1,000 nasteri

o         masculin : 5.4 morti/1,000 nasteri

o         feminin: 4.28 morti/1,000 nasteri (2009 est.)


Speranta de viata la nastere

o         masculin : 76,52 ani

o         feminin: 81,63 ani (2009 est.)

Fertilitatea: 1,66 nascuti/femeie (2009 est.)

Grupuri etnice

Englezi 83,6%

Scotieni 8,6%

Galezi 4,9%

Irlandezi 2,9%

Negri 2%

Indieni 1,8%

Pakistanezi 1,3%

Mixta 1,2%

Altii 1,6% (recensamant 2001)

Religia

Crestini (Anglican, Catolic, Presbiterian, Metodist) 71,6%

Musulmani 2,7%

Hinduisti 1%

Alta 1,6%

Nespecificata sau atei 23,1% (recensamant 2001)

Durata medie de scolarizare

o         masculin: 16 ani

o         feminin: 17 ani (2006)


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }