QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Publicitatea - turism

Publicitatea - turism

Publicitatea este un mod foarte eficient de a ajunge la un numǎr mai mare de beneficiari produsele sunt cunoscute in mǎsura in care acestea sunt prezentate la televizor, se regǎsesc in paginile de publicitate, inserate intr-o revistǎ sau in ideea creativǎ de promovare adoptatǎ de o marcǎ .

Obietivul unei campanii publicitare poate fi acela de a face cunoscut produsul/serviciul la un numǎr cat mai mare de persoane pentru a-i incita sǎ cumpere, de a mǎri notorietatea sau de a schimba imaginea produsului si de a informa mai bine publicul asupra caracteristicilor unui produs.Publicitatea reprezinta principala modalitate de promovare a produselor si serviciilor turistice. Ea isi propune crearea si pastrarea clientelei prin informarea, incitarea, sfatuirea si convingerea ei asupra necesitatii cumpararii serviciilor turistice. Publicitatea este o forma de comunicare in masa, mesajele transmise catre clientela fiind simultane, impersonale, indirecte si in sens unic. Un profesionist al publicitatii va trata intotdeauna cu maximum de atentie clientul, considerandu-l un partener bine instruit, priceput, exigent, sensibil, care nu trebuie amagit cu promisiuni fara acoperire deplina, sinceritatea fiind cea mai importanta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca. Ca parte componenta a unei strategii de marketing, publicitatea in turism trebuie sa asigure informarea clientelei potentiale, suscitarea interesului clientelei si distribuitorilor, promovarea evenimentelor, anuntarea reducerilor de pret, crearea imaginii de marca, fidelizarea clientelei, etc. In functie de obiectivele care urmeaza a fi atinse in urma campaniilor publicitare si a actiunilor promotionale de ansamblu, la alegerea agentiilor de publicitate se va tine seama de capacitatea acestora de realizare a publicitatii si a altor forme de promovare precum si de aria lor de actiune. Mesajul publicitar se transmite de la emitator spre receptor, este indicat sa fie cat mai simplu pentru a putea fi receptionat si evaluat cat mai usor cu putinta.

Publicitatea este o forma impersonala de comunicare cu piata care isi propune crearea si pastrarea clientelei prin informarea, incitarea si convingerea ei asupra necesitatii cumpararii produselor turistice ale firmei care o sustine.

Etapele unei campanii publicitare sunt urmatoarele :

Definirea obiectivelor publicitatii :

-informarea clientelei potentiale in legatura cu existenta pe piata a unui produs turistic ;

-promovarea evenimentelor generatoare de turism;

-anuntarea unor reduceri de pret acordate in anumte conditii;

-crearea unei imagini de marca.

Fixarea constrangerilor bugetare

Selectarea clientelei tinta - tinta principala a unei campanii publicitare formeaza asa-numitul public de audienta.

Selectarea agentiei publicitare

Criteriile principale avute in vedere aici sunt:

-raportul dintre sursele care pot fi alocate publicitatii si marimea agentiei;

-experienta agentiilor in domeniul turismului;

-numarul si felul clientilor serviti de unitatea turistica;

-potentialul creativ al companiei, care se poate evalua prin studiul campaniilor publicitare deja conduse de acesta;

-tipurile de servicii oferite de agentie etc.

In sfarsit, odata campania publicitara lansata se pune problema evaluarii eficientei sale. Este dificila sau chiar imposibila delimitarea neta a efectelor publicitatii de efectele datorate altor factori, fie ei microeconomici sau macroeconomici.

Exista trei mari forme de publicitate: publicitatea prin mass-media, publicitatea exterioara si publicitatea directa. In ceea ce priveste turismul singura forma de publicitate care are impact este publicitatea prin mass-media.

Presa scrisa (ziare si reviste) prezinta urmatoarele avantaje principale:

costul redus relativ la efectul scontat;

operativitatea: mesajele pot fi transmise rapid;

flexibilitatea: mesajele pot fi usor schimbate de la o aparitie la alta;

capacitate de stocare: mesajele care intereseaza se pot pastra;

selectivitatea: reclamele pot fi amplasate in acele publicatii si in acele pagini care este foarte posibil sa intereseze pe potentialii clienti;

regularitatea aparitiei.

Dezavantajul acestui mediu de comunicare, in special al ziarelor, este acela ca durata de viata a unui mesaj publicitar este redusa; el trebuie repetat de multe ori pentru a fi constientizat. In cazul revistelor acesta durata de viata este mai mare, iar reclama poate fi realizata in conditii grafice superioare; pe de alta parte, timpul necesar plasarii mesajului este mai lung, iar costurile pot fi sensibil mai ridicate in raport cu ziarele.

Radioul, ca mijloc publicitar, are urmatoarele avantaje:

-operativitate ridicata;

-arie larga de raspandire;

-costul scazut (comparativ cu presa scrisa);

-posibilitatea utilizarii unui fond sonor atragator;

-flexibilitatea;

-gradul inalt de selectivitate.

Dintre dezavantajele radioului am putea semnala:

caracterul efemer al emisiei-receptiei mesajului;probabilitatea redusa de receptie a mesajului;

imposibilitatea stocarii mesajelor de catre cei interesati.

Televiziunea este vehiculul publicitar cel mai costisitor, el avand totusi o serie de avantaje certe in raport cu celelalte cum ar fi:

-posibilitatea asocierii tuturor celor trei elemente ale unui mesaj, si anume textul, sunetul si imaginea;

-posibilitatea de a beneficia de asistenta si consultanta profesionistilor din televiziune;

-audienta larga de care se bucura in randul clientilor potentiali.

Dintre dezavantajele televiziunii, in afara de costul ridicat, putem aminti:

  • durata foarte scurta a mesajului;
  • probabilitatea mai mica de receptare, datorata numarului mare de canale si emisiuni intre care audienta are de ales;
  • oarece dificultate de individualizare a mesajelor fata de cele ale concurentei.

Cinematograful

Reclama prin cinematograf se adreseaza unui auditoriu selectiv si fractionat care trebuie sa accepte captivitatea temporara intr-o sala de cinema pentru a urmari un film publicitar. Aceste filme sunt difuzate de regula cu ocazia proiectiilor unor filme artistice, inaintea acestora sau intr-o pauza. Cinematograful este un mijloc publicitar foarte scump deoarece presupune utilizarea unor spatii si echipamente speciale.


2. Publicitatea la locul de vanzare

Publicitatea la locul de vanzare reprezintǎ ansamblul instrumentelor si tehnicilor utilizate pentru a influenta comportamentul de cumpǎrare la respectivul punct de vanzare .

Cele mai utilizate instrumente sunt afisele sau posterele si afisajele electronice. Afisul sau posterul este un instrument clasic al promovǎrii turistice. Este o formǎ de prezentare atractivǎ a unei destinatii turistice, prin intermediul unei fotografii mari. Aceste afise se utilizeazǎ pentru ornarea birourilor de turism, iar cateodatǎ se dau cadouri sau se vand.

Pentru a utiliza in mod corespunzǎtor afisele este nevoie sǎ se dispunǎ de un spatiu adecvat expunerii lor. Diverse birouri de turism au amenajat deja vitrine sau locuri de expunere in care afisele sunt prezentate in mod atractiv.

In prezent, afisajele electronice inlocuiesc afisele ca material publicitar in punctele de vanzare.3. Targurile de turism

Targurile de turism sunt evenimente culturale cu rol important in promovarea si comercializarea turismului si care atrag profesionistii din numeroase tǎri. Ele reprezintǎ o formǎ de prezentare si, ocazional, de vanzare a produselor, desi au loc periodic si sunt de scurtǎ duratǎ. Participarea la targuri reprezintǎ principala actiune promotionalǎ realizatǎ de majoritatea persoanelor publice din domeniul turismului. In ciuda acestui lucru, cercetǎrile de piatǎ demonstreazǎ cǎ targurile au foarte putinǎ influentǎ ca factor de decizie in alegerea destinatiei, desi trebuie sǎ se tinǎ cont de faptul cǎ marile targuri sunt deschise profesionistilor si obiectivul lor nu este de a contacta clientul final, ci canalele de comercializare.

Participarea la targuri este fundamentalǎ in turism pentru a stabili contacte comerciale si pentru a cunoaste ce produse oferǎ competitorii si ce mijloace de comercializare utilizeazǎ.

Targurile sunt evenimente foarte importante ca instrumente de comunicare si de distributie a produsului, astfel cǎ pun in contact consumatorul final cu locatiile de turism, in special prin intemediul pliantelor pe care acestea le pun la dispozitie.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }