QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Proiect atestat tehnician in turism - valorificarea potentialului turistic al zonei litoralului romanesc al marii negre


MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI SI SPORTULUI


LICEUL CRONOSPROIECT DE CERTIFICARE A COMPETENTELOR PROFESIONALE PENTRU CALIFICAREA TEHNICIAN IN TURISM
VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL ZONEI LITORALULUI ROMANESC AL MARII NEGRE

ARGUMENT


Tarmul marii reprezinta cea mai favorabila fatada pentru orice stat'


Suprafata        413.488 Km˛

Adancime medie 1.271 m


Marea Neagra este o mare continentala, situata intre Europa sud-estica si Asia mica care, scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov – mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.

In Marea Neagra se varsa numeroase fluvii mari, ca: Dunarea, Nistru, Bug, Nipru, Rioni, Kizil-Irmak si de aceea salinitatea ei este scazuta (in medie 20-22 o/00) in comparatie cu cea a oceanului planetar.

Temperatura medie anuala in sectorul romanesc este de +12.5o C, depasind cu 2o C temperatura medie a aerului. Iarna temperaturile scad destul de mult, bat frecvent vanturile de nord-vest care provoaca valuri mari foarte periculoase pentru navigatie. In iernile mai reci, in zona litorala nordica Marea Neagra ingheata. Sub influenta vinturilor se formeaza un curent circular, dirijat de linia tarmurilor, care, datorita Peninsulei Crimeea, se impart in doua ramuri inchise: estica si vestica. Un curent de suprafata transporta prin Bosfor apele mai dulci ale Marii Negre spre Marea Mediterana; in adancime se formeaza un curent copmensator, care transporta in sens contrar ape cu salinitate mare. Din cauza lipsei de circulatie verticala, la adincimi mai mari nu patrunde suficient oxigen si predomina hidrogenul sulfurat.

In Marea Neagra traiesc circa 1.500 de specii de animale, in special nevertebrate, pesti (dintre care au mare importanta economica scrumbiile, palamida, hamsiile, stavrizii si in special sturionii, cu specii care exista numai in Marea Caspica, in Marea Neagra si in mai mica masura, in Marea Mediterana: morunul, nisetrul si pastruga), delfini si chair cateva foci in regiunea Capului Caliacra (Bulgaria).

Marea Neagra este o importanta cale navigabila, legand regiunile riverane cu Marea Mediteran si prin aceasta cu oceanul planetar.

Principalele porturi: Constanta, Odesa, Herson, Tuapse, Novorossiisk, Poti, Batumi, Trabzon, Sinop, Varna, Burgas. Litoralul Marii Negre constituie o importanta zona balneoclimatica; de-a lungul s-au dezvoltat numeroase statiuni de renume international: Mamaia, Eforie, Mangalia, Yalta, Soci, Suhumi, Batumi, Varna.

Temperatura apei variaza la suprafata: vara pana la 29 de grade celsius care ajung iarna pana la 0 grade celsius. Lumina patrunde in largul marii la o adancime de 150-200 m. Oxigenul este inexistent la adancime [CO2,H2S] Curentii au intensitate redusa pe verticala si mai mare pe orizontala; iarna sau in timpul unor variatii ale starii vremii, pot aparea valuri care ating 5-10 m. Biocenoza: alge inferioare, alge verzi, brune rosii. Animalele sunt reprezentate prin viermi, moluste, pesti iar in atmosfera apropiata pasari si pescarusi.

Marea Neagra este saraca in insule, avand un tarm putin dantelat. Cele mai importante insule sunt Insula Serpilor si cele formate de Dunare, dincolo de varsare, ca Insula Sacalinul Mare. Cea mai importanta peninsula este Peninsula Crimeea, 'impartita' cu Marea Azov. Golfurile Marii Negre sunt fie largi, putin prielnice adapostirii vaselor pe furtuna (ca Golful Burgas, Golful Varna, Golful Sinop, Golful Samsun sa), fie colmatate la iesire de curentii orizontali si transformati in limane (Limanul Nistrului de exemplu).


Etajul mediolitoral al Marii Negre, cuprinzand zona de spargere a valurilor (0-0,5 m adancime), adaposteste in portiunile pietroase organisme - animale si vegetale - care se fixeaza puternic si pot suporta unele perioade de uscare


Plajele litoralului romanesc al Marii Negre prin expunerea lor estica si prin nisipul fin, sunt foarte cautate in Europa.

CAPITOLUL I PREZENTARE POTENTIALUILUI TURISTIC A MARII NEGRE


Caracteristicile generale al Marii Negre

1.1.1Relief

Litoralul romanesc al Marii Negre prezinta aspecte diferite. In nord, de la gura de varsare a bratului Musura si pana la Capul Midia (cca. 150 km), tarmul este jos, pe alocuri instabil, nisipos, cu dune si cordoane litorale, cu plaje largi. La sud de Capul Midia pana la granita cu Bulgaria, tarmul este inalt si abrupt (faleza), sapat in loess si depozite sarmatice, prezentand numai din loc in loc plaje (Mamaia, Agigea, Eforie Nord si Eforie Sud, Costinesti, Mangalia). Faleza a fost amenajata prin taluze de verdeata si diguri.

1.1.2Clima

Clima litoralului romanesc al Marii Negre este temperat-continentala, cu usoare influente marine. Variatiile anuale si diurne ale temperaturii aerului sunt mai moderate decat in restul tarii (70 - 80 de zile de vara). Precipitatiile atmosferice sunt foarte variabile si se produc la intervale mari (400 – 700 mm annual). Vecinatatea marii si a uscatului favorizeaza formarea brizelor. Litoralul romanesc al Marii Negre este supus iarna viscolului (vanturile de nord-est). De-a lungul litoralului se pot deosebi doua nuante climatice:

la nord de Capul Midia, evaporatii puternice ziua (Delta Dunarii si Complexul Razelm), care asigura umezirea aerului si duc la scaderea amplitudinilor termice

la sud de Capul Midia, regimul temperaturii aerului este mai moderat si cu caracter marin mai pronuntat; vara, temperatura aerului este mai coborata decat in nord, iar iarna este mai ridicata.


Conditiile climaterice au favorizat dezvoltarea statiunilor balneoclimaterice (indeosebi pe litoralul romanesc si bulgaresc),in jurul peninsulei Crimeea,pe tarmul caucazian (indeosebi intre Soci si Batumi).In subsolul platformei continentale din nord-vest exista resurse de petrol si gaze naturale,exploatate partial de Romania.1.1.3.Hidrografie


Marea se intinde pe o suprafata de 413.000 km˛. Cel mai adanc punct se afla la 2206 m sub nivelul marii in apropierea de Ialta. Mareele sunt in general de mica amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este in larg de 17-18 la mie, fata de 24-34 la mie in alte mari si oceane. In zona litoralului romanesc salinitatea scade si mai mult, in mod obisnuit fiind intre 7 si 12 la mie.

In est si sud marile adancimi incep chiar de langa tarm.Fluviile sunt concentrate in mord:Dunarea, Nistru, Nipru, Don in est, din Muntii Caucaz se varsa  raul Rioni,in rest rauri mai mici barate prin cordoane de nisip (limane in NE).Vanturile dominante dinspre N au impus curenti care se inscriu in doua circuite,prin stramtorile Bosfor si Dardanele,circulatia este data de doi curenti de compensatie(de suprafata dinspre Marea Neagra,cu apa dulce,si de adancime dinspre Marea Egee cu apa sarata).

Salinitatea apei,in jur de 20℅,mai redusa la gurile fluviilor(coboara sub 10℅).Lipsa curentilor verticali impune prezenta vietuitoarelor pana la 180 m adancime,sub acest nivel apa oxigenata si cu mult hydrogen sulfurat reduce prezenta vietuitoarelor doar la unele bacterii;la suprafata exista alge,specii de pesti(guvizi,hamsii,sturioni,scrumbii,etc),moluste,delfini etc.Pe tarmuri ,asezari inca din mileniul I iH.Exista porturi insemnate (Constanta, Odesa, Sevastopol, Novorossiisk, Batumi, Trabzon Zonguldak,Varna etc) si un trafic comercial intens.

Fluvii si rauri care se varsa in Marea Neagra

Sunt mai multe fluvii si rauri care se varsa in Marea Neagra. In zona europeana principalele sunt Dunarea, Nistru, Nipru, Bugul de Sud si Cubanul. In Asia Mica principalele ape care se varsa in Marea Neagra sunt Scaria, Enige, Chizil-Irmac si Iesil-Irmac. Alte ape care se varsa in Marea Neagra sunt Coruh in Armenia turceasca, Rion in Gruzia, Provadia si Camcia in Bulgaria etc. Un aport mare de apa este primit de Marea Neagra de la Don, prin intermediul Marii Azov.


Dispunerea circulara a surselor de apa si existenta unei singure legaturi externe - prin Stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, Stramtoarea Dardanele - cu Oceanul planetar, alaturi de incalzirea relativ moderata a apei de catre Soare, determina lipsa aproape totala a curentilor marini verticali si existenta doar a curentilor orizontali pe un imens traseu circular impotriva sensului acelor de ceasornic.1.1.4.Ecosistemul Marii Negre


Face parte din categoria ecosistemelor statatoare de apa sarata. Din punct de vedere al salinitatii, Marea Neagra se imparte in:

zona de suprafata;

zona de adancime;


Sub aspect biocenotic gasim trei zone:

zona litorala;

zona pelagica;

zona abisala;


Biotopul pontic


Biotopul pontic poate fi impartit in 4 etaje principale:


1. Etajul supralitoral - acesta este format din zonele de tarm acoperite ori stropite de valuri in mod ocazional. Zona prezinta o umiditate accentuata, inundabilitate, o cantitate in general mare ori macar semnificativa de materii organice aduse de valuri sau de origine locala. De obicei materiile organice se afla in descompunere, formand depozite rau mirositoare. Flora este formata mai ales din anumite forme de alge - rar licheni cu rezistenta la variatii de mediu si hidrofile. Cu o frecventa mai redusa se intalnesc si angiosperme, mai ales in partea dinspre uscat a etajului supralitoral. Fauna include numeroase crustacee, insecte si viermi, bacterii aerobe si - mai putin - anaerobe. Mare parte din aceste vietati se hranesc din depozitele de materie organica. O parte mai mica este formata din mici pradatori. La acestea trebuie adaugate vietatile pasagere, in special pasarile de mare.


2. Etajul mediolitoral - ce cuprinde zona de spargere a valurilor (intre cca. 0 si -0,5 m altitudine). In linii mari, etajul pseudolitoral corespunde cu etajul mediolitoral al lui Bacescu (1971), cu etajul mezolitoral al lui Peres si Picard (1958,1960) sau cu etajul talantofotic al lui Ercegovic (1957). Dupa substratul solului se imparte in zone pietroase, respectiv nisipoase ori maloase. Pseudolitoralul ocupa in cadrul zonelor cu substrat dur o fasie lata de 2-10 m in functie de inclinatia platformei stancoase. Zonele pseudolitorale pietroase (stancoase) adapostesc organisme capabile a rezista perioadelor scurte de deshidratare si care se pot fixa bine de substrat (de exempu midiile se fixeaza prin firele cu bissus). Aici intra unele specii de alge si scoici. Li se adauga vietuitoare care vin periodic din etajul supralitoral sau infralitoral. In anumite conditii si in acest mediu apar depozite de materie organica, facand legatura cu biotopul prezentat mai sus. Cele mai cunoscute vietuitoare ale etajului mediolitoral pietros sunt bancurile de midii si stridii. Etajul pseudolitoral nisipos cuprinde in special animale capabile de ingropare rapida in substrat. Biocenoza caracteristica zonei de spargere a valurilor pentru pseudolitoralul nisipos de granulatie medie si grosiera este cea a bivalvei Donacilla cornea si polichetului Ophelia bicornis, carora li se mai asociaza izopodul Eurydice dollfusi si polichetele Nerine cirratulus, Pisione remota si Saccocirrus papillocercus (Mokievski 1949, Bacescu. et al 1967). Pseudolitoralul nisipurilor fine este caracterizat de predominarea populatiilor amfipodului Pontogammarus maeoticus, misidul Gastrosaccus sanctus si turbelariatul Otoplana subterranea (Surugiu 1999).


3. Etajul sublitoral(infralitoral) - aflat la adancimi de 0,5 pana la 12 (maximum 18) metri. Este zona cea mai favorabila vietii, in care se afla majoritatea speciilor de plante si cea mai mare parte a biomasei organismelor multicelulare. Etajul sublitoral cuprinde portiunea de fund marin permanent imersata, situata intre limita inundarii permanente si adancimea care permite existenta organismelor fotosintetizante.


4. Etajul elitoral - se situeaza de la limita inferioara a algelor unicelulare sau pluricelulare (60 m) pana la marginea platformei continentale.mi


1.1.5 Curentii maritimi


In Marea Neagra sunt doua tipuri de curenti :

A. de compensatie
B. circulari

Curentii de compensatie se formeaza in stramtoarea Bosfor.
- unul de suprafata-apa dulce din M. Neagra trece in M. Mediterana (descarcare)
- unul de adancime- apa sarata din M.Mediterana trece in M.Neagra (compensatie)
Cauza acestor doi curenti suprapusi rezida in diferenta de salinitatedintre cele doua mari, ceea ce conduce la o permanenta tendinta de echilibrare, care nu se poate reliza din cauza aportului mare de apa dulce continentala din M. Neagra.

Curentii circulari merg in apropierea tarmurilor. Acestia se impart in doua circuite mai mici cauzate de gatuirea marii in dreptul Crimei. Curentii circulari isi au originea in vanturile de NV si N care imping apa dinspre golful Odesei catre S, iar aceasta, odata pusa in miscare da ocol bazinului.Acesti curenti nu sunt permanenti.
Curentii circulari au o importanta deosebita in dreptul tarmului vestic unde preiau aluviunile fluviale si impreuna cu nisipurile marine, le abat catre litoral, unde construiesc cordoane si plaje. Cordoanele au inchis in spatele lor lagune si limane.


1.1.6.Fauna           

Animalele care inoata in masa apei : meduze, scrumbii, chefali, calcani,morunul, nisetrul, cega, pastruga, rechini, delfini

animale de fund : midii, stridii, crabi

pe tarm : pescarusi  

2.2.Obiective turistice antropice la malul Marii NegreCateva orase importante se afla la Marea Neagra, cum ar fi Burgas, Varna, Constanta, Odessa, Ialta, Sevastopol, Soci, Suhumi, Batumi si Trabzon. Un oras care nu se afla propriu-zis la Marea Neagra, dar este mult legat istoric si economic de aceasta mare este orasul Istanbul (mai demult Constantinopol si capitala Bizant-ului).


In vremea romana marea se numea Pontus Euxinus.


Marea Neagra face legatura intre Europa si Asia. Granita stabilita de geografi intre cele doua continente, pe Caucaz si stramtoarea Bosfor taie aceasta mare in doua parti inegale, cea mai mare parte fiind europeana.

Din cele mai vechi timpuri Marea Neagra a constituit o cale de legatura prin intermediul careia populatia bastinasa din regiunile pontice a intrat in contact cu cultura miceniana. Incepind din sec. al VIII-lea i.e.n. pe tarmurile Marii Negre colonistii greci (care o numea Pontul Euxin) au intemeiat un numar de orase (Phanagoria, Kimmerike, Apolonia Pontica, Mesembria, Odessos, Callatis, Tomis, Histria, Tyras, Olbia, Chersones, Theodosia, Panticapaion, Dioscurias, Phasis, Trapezunt, Sinope, Heracleea Pontica, etc.) care au avut un important rol economic, politic si cultural contribuind la grabirea procesului descompunerii comunei primitive la triiburile locale. Dupa expeditia lui Pericle in Pont (437 i.e.n.) un rol preponderent in viata economica a bazinului Marii Negre l-a avut orasul Atena. Mai tarziu, in anul 88 i.e.n. regele Pontului, Mitriade al VI-lea, Eupator, devenise carmuitorul sau aliatul tuturor triburilor si popoarelor din jurul Marii Negre (cu exceptia Bitiniei), reprezentand o amenintare serioasa pentru influenta romana in Orient. La mijlocul secolului I i.e.n., Burebista, conducatorul statului dac incepator, si-a intins stapanirea asupra tarmului stang al Marii Negre, cuprins intre Nistru si Apollonia Pontica. Dobrogea a fost cucerita de romani si inclusa in provincia Moesia in anul 46 e.n. orasele de pe litoralul dobrogean al Marii Negre (Callatis, Tomis si Histria) au intrat astfel in stapinirea Romei, cunoscand o noua perioada de inflorire economica si culturala (perioada romana). Dominatia romana in bazinul Marii Negre a fost continuata de cea romano-bizantina (in secolele IV – VII e.n.), care, pentru a-si mentine stapanirea drumurilor comerciale din Marea Neagra, a trebuit sa infranga rivalitatea statului iranian al Sasanizilor, iar apoi pe cea a cnejilor rusi. Dupa cucuerirea Constantinopolului de catre cruciatii apuseni (1204), pe litoralul de sud al Marii Negre a aparut Imperiul de la Trapezunt. Din aceeasi perioada a inceput si patrunderea negutatorilor genovezi si venetieni, care pana la cucerirea turceasca si-au instituit monopolul comercial in bazinul Marii Negre. La sfarsitul secolului al XIV–lea, inceputul secolului al XV-lea, Marea Neagra constituia hotarul estic al Moldovei si al Tarii Romanesti. Dupa caderea Caffei, trecerea Crimeei sub suzeranitatea turceasca (1475) si caderea Chiliei si a Cetatii Albe in mana turcilor (1484), aproape intreg litoralul Marii Negre se afla in stapanirea Imperiului Otoman. In urma razboaielor ruso-turce din secolele XVIII – XIX, stapanirea turceasca s-a restrans continuu, pana ce, in urma primului razboi balcanic, in 1912, stapanirea asupra tarmurilor Marii Negre de catre statele riverane a capatat aproximativ configuratia actuala.


Ca urmare a pozitiei sale Marea Neagra este singura, principala sau una din marile locuri de origine unde numeroase popoare care locuiesc din timpuri mai vechi sau mai noi tarmurile sale. Cele mai vechi popoare pontice sunt Romanii, Armenii, Gruzinii si Abhazii. Alte popoare pontice sunt Grecii, slavii cunoscuti sub numele de Bulgari, Turcii si alte popoare turcice (de exemplu Gagauzii), Tatarii sau Mongolii (veniti in regiune in sec. XIII), Rutenii, Ucraineenii, Azerii, Rusii si altii. Toate aceste popoare prezinta astazi o serie de traditii, legende si alte forme de folclor legate de Marea Neagra.


Atractii turistice

Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta prezinta marturii arheologice de la cele mai vechi urme de viata omeneasca de pe teritoriul Dobrogei si pana in epoca noastra. Exponate celebre: Ganditorul de la Hamangia si Femeie sezand, statuile Sarpele fantastic Glykon, zeita Fortuna si zeul Pontos. Pavimentul cu mozaic are o suprafata de 2000 mp din care, in prezent, se pastreaza 700

Muzeul de Arta Populara Constanta


Cetatea Histria


Se afla la 62 km de Constanta si Statiunea Mamaia(Din statiunea Mamaia mergi spre nord: Navodari, Corbu, Sacele, apoi dreapta catre Histria)

Este cel mai vechi oras din tara noastra. Descoperita in 1914 de istoricul roman Vasile Parvan, cetatea Histria a fost intemeiata in secolul al VII-lea i.Hr. de catre colonistii greci veniti din Milet

Manastirea si Grota 'Sfantul Apostol Andrei', la 82km sud-vest de Constanta. Acesta este locul unde Sfantul Apostol Andrei a adus, pentru prima oara, credinta crestina pe pamant romanesc. Conform surselor teologice si istorice, Sfantul Apostol Andrei a venit in Dobrogea la inceputul anului 60 d.Hr. si s-a oprit cu discipolii sai in aceasta grota care se gasea in mijlocul unei paduri din apropierea localitatii Ion Corvin.

Manastirea Dervent se afla in satul Galita din comuna Ostrov, situata la 96km de Constanta. Aici au fost omorati cei 4 discipoli ai Sfantului Apostol Andrei. Dupa moartea acestora, patru cruci au aparut intr-un mod misterios pe mormintele lor, iar astazi se mai pastreaza doua dintre ele

Parcul Gravity Park

Gravity Park este un complex destinat practicantilor de sporturi extreme de orice varsta, cu toate utilitatile necesare inglobate in perimetrul parcului. El se afla in Constanta (strada Soveja, vizavi de Palatul Copiilor), dar este deschis tuturor amatorilor de sporturi extreme din Romania (si nu numai). Constanta, strada Soveja (vizavi de Palatul Copiilor), in parcul Tabacariei, pe malul lacului

Situat la intrarea in statiunea Mamaia, se intinde pe o suprafata de 27200 mp teren in dreptul zonei de acces spre Teatrul de Vara, delimitat de hotelurile


Parcul Aqua Magic   Parcul Aqua MagicToboganele, piscinele, caderile de apa si bazinele insumeaza o suprafata activa de 4000 mp de apa. Desi gradul de siguranta este maxim din punct de vedere tehnic, exista si supraveghetori, in special in zonele destinate copiilor. In incinta acestui parc sunt amplasate centre de alimentatie (restaurante, baruri, fast-food cofetarii, fast-food-uri), suveniruri, presa, ilustrate.


Acvariu Constanta Acvariu ConstantaAcvariul - Constanta, prima sectie a CMSN amplasat la malul marii pe faleza Cazinoului, in imediata vecinatate a acestuia, este si primul acvariu public din Romania si a fost inaugurat la 1 mai 1958. Cladirea care il adaposteste, construita la inceputul sec. XX, a trebuit reamenajata in totalitate, ea avand, pana in anii 1950, alta destinatie. Din acest motiv constructia nu corespunde exigentelor unui acvariu modern. Cu toate acestea acvariul constantean a ramas cea mai mare institutie de acest gen din tara, desi ulterior si alte muzee de stiinte ale naturii au infiintat sectii cu acelasi profil.
Spatiul expozitional este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica in 57 de bazine, dar si expozitiilor temporare cu tematici de biologie si ecologie acvatica.


Delfinariu Constanta  Delfinariu ConstantaSursa foto: infolitoral.ro


Delfinariul din Constanta si-a inceput activitatea la 1 iunie 1972, fiind primul Delfinariu public din tara noastra precum si prima forma muzeistica de acest gen si Sud-Est-ul Europei, la acea data.
In Marea Neagra traiesc trei subspecii de delfini, si anume : marsuinul, delfinul comun si afalinul.
Delfinariul Constanta a gazduit in bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagra. Primii au fost marsuinii (Phocoena phocoena relicta L.1758) si delfinii comuni (Delphinus delphis ponticus L.1758), iar in urma cu aproape 20 de ani au fost adusi si afalinii sau delfinii mari cum mai este numita specia Tursiops truncatus ponticus


Muzeul de Arta Populara Constanta

prezinta marturii arheologice de la cele mai vechi urme de viata omeneasca de pe teritoriul Dobrogei si pana in epoca noastra. Exponate celebre: Ganditorul de la Hamangia si Femeie sezand, statuile Sarpele fantastic Glykon, zeita Fortuna si zeul Pontos. Pavimentul cu mozaic are o suprafata de 2000 mp din care, in prezent, se pastreaza 700


Herghelia Mangalia


Herghelia Mangalia este situata la 3 km nord de Municipiul Mangalia si la numai 500 m de malul vestic al Marii Negre; nu a fost asezata aici intamplator, ci s-a tinut cont de conditiile geoclimaterice de formare a rasei arabe

Herghelia de la Mangalia este cea mai mare din sud-estul Europei si este populata numai de cai de rasa: pursange arab, semigrei si cațiva ponei. Herghelia este un loc cu tradiție, fiind inființata inca din 1926. Atunci, la Mangalia erau crescuți cai arabi aduși de la hergheliile din Jegalia, Cislau și Radauți. Intre 1936 și 1941, herghelia a importat din Polonia noi „linii“ de armasari pursange: El-Sbaa și Nedjari. Suprafața Hergheliei Mangalia depașește 580 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei peste 350 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din țara special conceput pentru cursele de galop, se intinde pe o suprafața de 19 hectare. Aici se desfașoara, pe timpul verii, in lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participa herghelii și crescatori particulari din toata țara.


Cazinoul din Constanta

Atunci cand spui Constanta, in mintile multora dintre noi apare faleza in capatul careia troneaza Cazinoul. Aceasta cladire reprezentativa a orasului a fost construita in 1909 si inaugurata in august 1910, dupa un design realizat de architectul Daniel Renard, care a facut primul proiect in 1903. Ani la rand Cazinoul a fost singurul element al stilului 'art nouveau' in Romania, iar in perioada 1985-1987 cladirea a intrat in renovare, fiindu-i schimbata si mobila.
Dincolo de aspectele terapeutice, litoralul romanesc impresioneaza in primul rand prin ofertele de petrecere a timpului liber pe care le pune la dispozitie. Statiunile ofera o varietate de activitati de agrement care pot fi practicate: tenis, baschet, minigolf, bowling, echitatie, plimbari pe scuter. Pe langa locurile de agrement special amenajate, distractia isi gaseste loc si pe plaja sau in apa. Un meci de volei cu prietenii, o repriza de jet schi, o scufundare sau o plimbare pe mare sunt extrem de amuzante si relaxante si cu siguranta se vor transforma in instantanee puse la loc de cinste in albumul de fotografii de vacanta. Nu lipsesc nici cinematografele in aer liber sau teatrele de vara unde sunt puse in scena cele mai bune spectacole romanesti

Odata cu apusul soarelui, litoralul se transforma brusc intr-o frenezie de culori, muzica si buna dispozitie. Barurile, cluburile si discotecile se dezmortesc si sunt gata de distractie. Nici o noapte nu e ca alta, tentatiile sunt numeroase si inepuizabile. Totusi, cateva repere sunt necesare pentru a servi ca punct de plecare pentru o noapte lunga si fierbinte.

Constanta, in calitate de capitala a litoralului, are o oferta extrem de generoasa de petrecere a noptii. Dintre barurile, cluburile si discotecile constantene amintim: Atlantic Club, Bourbon House, Club Motor, Deep Dark, Essex, Future, Jungle Club, La Carlos, Megalos, New Orleans, Stone Age, Disco Max si discoteca No Problem. Mamaia este o adevarata Ibiza a litoralului romanesc. Dj autohtoni si occidentali mixeaza in La Mania, La Mania Beach, Club Oxxo, Kudos Beach sau Cuando Republic, acestea fiind cele mai in voga locuri de pe intreg litoralul. Costinesti nu se lasa mai prejos. Cele doua discoteci in aer liber, Disco Tineretului si Disco Ring, atrag tinerii seara de seara. De fapt, nu exista statiune pe litoralul romanesc care sa nu aiba o viata de noapte activa. Oriunde ati alege sa va petreceti concediul, distractia este garantata. Pentru toate gusturile.

O caracteristica principala a litoralului romanesc este imbinarea dintre vechi si nou, dintre traditie si modernitate. Aceasta complementaritate da batranei Mari Negre un plus de farmec, trezindu-i amintiri de demult, de cand curajosii corabieri eleni poposeau la tarmul ei. O incursiune in istoria acestor locuri creioneaza un tablou complet al litoralului.

Un punct de plecare ar putea fi vizitarea vestigiilor celor trei colonii intemeiate de greci in secolele 7-6 inainte de Hristos. In nord, pe malul lacului Sinoe, se afla Histria, vestitul oras care a fost ridicat in urma cu peste 2 600 de ani. De fapt Histria este cea mai veche asezare urbana din tara, dar a fost scoasa la lumina incepand cu anul 1914, de sapaturile marelui istoric si arheolog Vasile Parvan. Coborand spre centru ajungeti la Tomis, in zilele noastre Constanta, cel mai important port la Marea Neagra. La Tomis si-a petrecut ultimii ani ai vietii marele poet latin Ovidiu. Statuia sa, creata de sculptorul Ettore Ferrari in 1887, poate fi admirata si astazi. Ramasitele vechii civilizatii se intalnesc in orasul de azi la tot pasul. Mai pot fi vazute resturile zidului roman care inchideau cetatea Tomisului sau edificiul roman cu mozaic, cel mai pretios complex arhitectural descoperit. Prin conceptia artistica si dimensiunile sale, mozaicul de la Constanta se numara printre primele de acest fel din lume. Alte marturii ale vechii civilizatii se gasesc in impozantul muzeu arheologic. La sud se afla Callatis , Mangalia de astazi (Callatis inseamna in limba greaca „cea mai frumoasa”). Obiectele descoperite dovedesc activitatea artistica care se desfasura in aceasta cetate. Aici se gaseste cel mai vechi document latin din toata Europa de SE.

La aproape 100 km vest de litoral se afla un complex arheologic de o insemnatate deosebita, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente antice romane de pe teritoriul tarii noastre. Este vorba de ruinele Monumentului triumfal Tropaem Traiani si vestigiile cetatii Tropaem Traiani, aflate in comuna Adamclisi din Dobrogea. Este un monument circular impresionant, construit pentru a comemora victoria imparatului Traian asupra dacilor. Ruinele sunt marturii de netagaduit ale vietii infloritoare de pe aceste meleaguri, iar scenele de pe metope sunt un adevarat izvor de informatii in piatra privind evenimentele petrecute pe teritoriul patriei, viata si infatisarea stramosilor romanilor.

Trecand de la antic la bahic, puteti sa includeti in excursiile prin imprejurimi si podgoriile care confirma renumele Romaniei de tara a vinurilor. Printre cele mai importante trebuie mentionate podgoria Murfatlar, care produce faimosul si aromatul vin cu acelasi nume si podgoria Sarica Niculitel.

Pentru a intelege cat mai bine adevaratul spirit dobrogean, caracterizat printr-un amestec de influente romane, grecesti, macedonene si turcesti, vizitati centrele etnografice care vi-l dezvaluie prin expozitii de costume populare, ceramica, sculpturi, ornamente. Manastirile din Dobrogea, Cocos si Cilic-Dere trebuie si ele incluse in traseu. Totusi, a intra in contact cu localnicii, a poposi in casele lor si a lua parte la sarbatorile locale cu mancaruri traditionale, tuica si vin sunt cele mai bune mijloace de cunoaste in profunzime sufletul primitor al romanului.

Sejurul pe litoral se poate continua intr-un mod extrem de placut. Fie printr-o excursie in Delta Dunarii, in universul ei misterios, fie printr-o vizita la legendarele manastiri pictate din Bucovina, fie printr-o excursie la Bucuresti. Mai mult, aventurierii pot pleca spre taramuri straine, in Bulgaria, Grecia si Turcia.


Apa de mare, prin salinitatea ei nu prea ridicata (16-18 mgl), raspandita in aer sub forma de particule extrem de fine provenite din spargerea valurilor si care contin clorura de sodiu, clorura de calciu, bromura de potasiu, clorura de magneziu, iod, siliciu, fier etc., prin inhalarea acestor particule mineralizeaza organismul si intensifica activitatile acestuia. Aerul marin litoral contine ozon in cantitati mari, avand o actiune antiseptica si stimuland nutritia. De asemenea, apele minerale din izvoare si din lacurile din zona litoralului au certe valori terapeutice, fiind apreciate din ce in ce mai mult. Astfel, izvoarele sulfuroase din imprejurimile Mangaliei, cu temperaturi de 26-28gC, sunt folosite cu rezultate foarte bune in tratarea reumatismelor, afectiunilor ginecologice si ale aparatului respirator, iar in cura interna a colitei si dischinezei biliare; surse minerale au fost descoperite in ultima perioada si folosite in aria depozitului de turba situat intre Saturn si Venus.

Namolurile terapeutice se inscriu si ele ca importantifactori naturali de cura, tratamente cu namol de Techirghiol, de exemplu, fiind bine cunoscute si frecvent aplicate, ca si cele cu namol de turba din zona Mangaliei

Apus de soare la Marea Neagra
CAP .II VALORIFICAREA POTENTIALULUI TURISTIC AL LITORALULUI ROMANESC AL MARII NEGRE2.1.Valorificarea potentialului statiunilor turistice de pe litoralSe intinde pe 244 km si are doua sectoare : unul cu faleza, situat la sud de Capul Midia si altul mai jos, de plaje la nord.


Litoralul nordic mai jos are ca specific :

- lagune: Razim, Sinoie, Golovita, Zmeica

- grinduri maritime: Crasnicol, saraturile, Caraorman, Letea


Litoralul sudic mai inalt are ca specific:

faleze

limane maritime: lacul Babadag

limane fluvio-marine: Tasaul, Mangalia, Techirghiol.


Litoralul romanesc al Marii Negre ,supranumit si Riviera romaneasca.

Forma principala de turism practicata aici este cea balnear-maritima, pentru cura heliomarina (bai de mare, insotite de tratamente cu namol terapautic) si ce climaterica. Pe litoralul Marii Negre aceasta functie este detinuta de urmatoarele statiuni: Mamaia, Neptun, Saturn, Varna, Ialta, Soci etc.

Litoralul Marii Negre nu este o resursa de turism 100% naturala. De-a lungul timpului s-au realizat aici indiguiri, s-au construit edificii Antice, parcuri, s-au creat lacuri artificiale, s-au ridicat cladiri cu importanta turistica etc.

Vacante in stil mediteranean pe plaje superbe
Vremea minunata din primavara pana in toamna si intinderile imense de nisip auriu fac din statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre o destinatie ideala pentru petrecerea vacantelor la mare. Conditiile oferite sunt de buna calitate : hoteluri de toate categoriile dotate cu toate facilitatile moderne, o viata de noapte activa (discoteci, restaurante, baruri, unele concerte in are liber), o mare varietate de terenuri si sali de sport si numeroase obiective de interes turistic pe coasta, de la castele la podgorii.

De la fauna si flora la sporturile nautice
In totalitatea lui, litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o distanta de 245 km (153 de mile), de la fascinantele rezervatii naturale intacte ale Deltei Dunarii la numeroasele centre moderne de vacanta. In timp ce suprafata Deltei este strict protejata, zona sudica, cu o lungime de 72 km (45 de mile) a fost transformata intr-un lant de statiuni de litoral si balneoclimaterice care sa satisfaca cele mai exigente gusturi, de la cele ale copiilor la cele ale persoanelor in varsta.

Toate aceste statiuni sunt deservite de personalul angajat in serviciile locale de turism si transport din orasul Constanta. In plus, practic nu exista maree la Marea Neagra, asa ca inotul poate fi practicat in conditii de siguranta mult mai bune decat in alte parti ale lumii.


Mamaia-statiune climaterica pe litoralul Marii Negre,la nord de Constanta,la vest se gaseste laguna Mamaia(Siutghiol) Statiunea Mamaia

Mamaia este o destinatie populara in timpul verii, pentru romani si pentru turistii straini, ca urmare a programelor de investitii majore.

Mangalia-municipiu(43.924 loc.), situate in sudul litoralului romanesc, urme de locuire din neolitic, orasul antic Callatis(sec VI i H)si medieval Pangalia; din 1953 are numele actual, constructii de nave,produse textile si alimentare;por,nod de cai de comunicatie,statiune balnioclimaterica(ape mezotermale,namol sapropelic); 0,5 grde C cea mai ridicata temperatura medie a lunii ianuarie din Romania;turism-plaje,apa marii,zidurile cetatii antice,pestera de la Movile etc.

Neptun - statiune balneo-climaterica permanent ape litoralul romanesc,la nord de Mangalia dezvoltata dupa 1964.

Saturn - statiune climaterica sezoniera,pe litoral,la nord de Mangalia.

Venus - statiune balneoclimaterica pe litoral,la nord de Mangalia.

Jupiter- statiune climaterica pe litoralul Mrii Negre la nord de Mangalia.

Olimp- statiune climaterica estivala pe litoralul romanesc,la nord de Mangalia.Statiunile litoralului romanesc al Marii Negre reprezinta destinatia turistica interna preferata a romanilor. Litoralul romanesc al Marii Negre se intinde pe o lungime de 245 km insa, tinand cont ca in partea nordica se afla Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, el este valorificat in scop turistic doar in partea sudica, mai precis intre Navodari si Vama Veche. Intre cele doua repere intalnim preponderent o plaja cu nisip fin. La acestea adaugam marea cu o salinitate redusa, tarmul uniform si orientarea plajei spre rasarit, ceea ce creaza premisele unei vacante relaxante. Statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre sunt, de la nord la sud: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter,

Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, la acestea adaugandu-se locatiile turistice 2 Mai si Vama Veche.

In topul statiunilor se plaseaza statiunea Mamaia. La Mamaia s-a inaugurat portul turistic, este un Aqua Magic, telegondola si autobuze turistice supraetajate care circula pe toata lungimea coastei de plaja romaneasca.


Oferta estivala a litoralului romanesc este completata de cea balneoclimaterica. Situata la 14 km sud fata de Constanta, statiunea Eforie Nord a reintrat in ultimii ani in atentia turistilor romani si straini. Oferta de cazare a fost imbunatatita prin aparitia mai multor hoteluri si pensiuni noi si prin modernizarea unor capacitati de cazare. In policlinicile balneare din Eforie Nord este valorificat namolul cu calitati terapeutice al lacului Techirghiol, aflat in vecinatate. O alta statiune care a crescut mult in ultimii ani este Saturn. Au fost renovate si modernizate hotelurile amplasate chiar pe malul marii, alaturi de un parc acvatic de distractii.

Fiecare hotel modernizat si clasificat la 3 stele dispune si de propria baza balneara, ceea ce ofera posibilitatea combinarii vacantei cu tratamentele balneare.


Din oferta de agrement a litoralului romanesc face parte si ”diving-ul” termenul sub care sunt cunoscute scufundarile de agrement. Locurile preferate pentru aceasta activitate se afla in partea sudica a litoralului, acolo unde fundul nisipos si monoton al marii este inlocuit de pietre si placi calcaroase. In aceste zone, scafandrii pot intalni un ecosistem bogat in alge, crabi si pesti, dar si epave ale unor nave scufundate. Oferta de agrement a litoralului este completata de salturi cu parasuta si de zboruri de agrement la bordul avioanelor usoare sau elicopterelor, zona survolata putand include chiar si fascinanta Delta a Dunarii. Fiecare statiune dispune de cate un parc de distractii, de terase si restaurante cu specific, de cluburi si discoteci, de terenuri de sport, oferind perspectiva unei vacante agreabile pe litoralul romanesc al Marii Negre

Delta Dunarii - un paradis natural, se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga calatorie de 2.860 km de la izvoarele din Muntii Padurea Neagra din Germania. Secole de-a randul, suprafata Deltei s-a extins datorita malului adus de fluviu, formandu-se astfel o retea de canale, de lacuri, de insule acoperite cu stuf, de paduri, de pasuni si de dune de nisip care acum acopera o suprafata de aproape 5.640 kmp.

2 . 2 PROGRAM TURISTIC ESTIVAL PENTRU LITORALUL ROMANESC


Un concediu placut pe litoralul Marii Negre unde va asteptam cu drag sa a petreceti vacanta de vara
poze poza Poze litoral, Eforie Nord, turisti, vacanta, plaja, faleza, 1

Marea Neagra este saraca in insule, avand un tarm putin dantelat. Cele mai importante insule sunt Insula Serpilor si cele formate de Dunare, dincolo de varsare, ca Insula Sacalinul Mare. Cea mai importanta peninsula este Peninsula Crimeea, 'impartita' cu Marea Azov. Golfurile Marii Negre sunt fie largi, putin prielnice adapostirii vaselor pe furtuna (ca Golful Burgas, Golful Varna, Golful Sinop, Golful Samsun sa), fie colmatate la iesire de curentii orizontali si transformati in limane (Limanul Nistrului de exemplu).


Etajul mediolitoral al Marii Negre, cuprinzand zona de spargere a valurilor (0-0,5 m adancime), adaposteste in portiunile pietroase organisme - animale si vegetale - care se fixeaza puternic si pot suporta unele perioade de uscare.
Descriere pe zile

Ziua 1:

o       Statiunea Mamaia

o       Cazarea turistilor la vila PESCARUS din Mamaia

o       Program de acomodare

o       Cina;

o       Program liber.

Ziua 2 - Mamaia

o       08.30 » Mic dejun;

o       09.30 » program de plaja

o       14.00 » Pranz;

o       16.00 » parcul GRAVITY PARC;

o       20.30 » Cina;

o       21.30 » Program la alegere (bar, discoteca, jocuri de societate);

Ziua 3

o       08.30 » Mic dejun;

o       09.30 » Vizitarea Delfinarului din Constanta

o       14.00 » Pranz;

o       16.00 » program de plaja

o       19.00 » Cina;

o       21.30 » Program la alegere (bar, discoteca, jocuri de societate).

Ziua 4

o       08.30 » Mic dejun;

o       09.30 » program de plaja in parcul Aqua Magic

o       14.30 » pranz;

o       16.00 » Vizitarea statiunii Neptun

o       19.00 » Cina festiva traditional romaneasca la restaurantul Neptuno       24.00 » Transport la hotel cu  autocarul.

Ziua 5

o       08.30 » Mic dejun;

o       09.30 » Tur de litoral, transfer Mamaia-Tuzla si retur ,20 minute de zbor de agrement

o       14.00 » Pranz;

o       16.00 » program de plaja

o       19.00 » Cina ;

o       21.30 » Program la alegere (bar, discoteca, jocuri de societate).

Ziua 6

o       08.30 » Mic dejun;

o       09.30 » Deplasarea cu microbuzul la hergelia Mangalia

o       14.00 » Pranz la restaurantul ‘’Speranta ‘’din Mangalia

o       16.00 » program de plaja din Mangalia

o       20.00 » Masa festiva cu specific pescaresc la restaurantul hotelului ‘’aurora’’;

o       24.00 » Transport la vila cu autocarul

Ziua 7:

o       08.30 > Mic dejun;

Se predau camerele si se face transportul turistilor


Pachetul de servicii include:

- transport conform programului cu autocar Mercedes (50 locuri) categoria I; excursiile realizate cu autocarul agentiei

- ghid insotitor pe tot parcursul deplasarii

taxe locale si parcari

- ghizi locali

Bucatarie dobrogeana
   Litoralul romanesc va invita sa va petreceti vacantele aici datorita climatului bland, plajelor cu nisip fin, marii, soarelui, brizei racoritoare si curelor miraculoase din stabilimentele balneare. Daca alegeti litoralul nostru ca destinatie turistica, nu trebuie sa va lipsiti de experienta unica oferita de gastronomia tarii si de bucataria locala.

   Bucataria Dobrogei ofera specialitati de neuitat. Carnea de porc, de oaie si de pasare servesc la prepararea unor mancaruri usoare cu garnituri de orez, legume si din paste. Restaurantele ofera delicioasa 'salata dobrogeana', care include legume de sezon: rosii, castraveti, ardei iute si ceapa, impreuna cu oua fierte, branza razuita si patrunjel taiat. De asemenea, in Dobrogea intalnim si alte doua specialitati: salata de vinete si delicioasa placinta cu branza dobrogeana.

   In ceea ce priveste, mancarurile din peste, specialitatile sunt urmatoarele: supa cu peste de apa dulce sau cu nisetru; peste marinat; crap parjolit in saramura, crap umplut (cu somn, stiuca, orez, patrunjel, marar, sare, piper) preparat la cuptor; somn la gratar; cocktail din fructe de mare, scoici, rechin, icre negre.

VITICULTURA
   Toate aceste sortimente de mancare trebuie sa fie insotite de vinuri bune. Din fericire, litoralul romanesc, expus catre rasarit, ofera conditii foarte propice pentru cultura vitei de vie. Dobrogea este celebra pentru vastele sale podgorii care au peste 25000ha, alaturi de faimoasele sale centre viticole de la Murfatlar, Medgidia, Ovidiu, Niculitel, Istria-Babadag, Ostrov.

   La numai 24km de Constanta se afla renumita podgorie Murfatlar, unde se pot degusta vinurile albe si negre, dintre care cea mai mare parte sunt dulci si cu gust de fructe: vinul Murfatlar, care se serveste atat la mancaruri, cat si la desert, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Otonel, Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Lacrima lui Ovidiu, Merlot.

- masa-pensiune completa


CONCLUZII


Resursele turistice naturale ale Romaniei, care o situeaza, prin bogatie si varietate, printre tarile cele mai dotate din acest punct de vedere, pot fi amplu puse in valoare datorita, pe de o parte, acumularilor semnificative din ultimii ani inregistrate in procesul de reforma, care vizeaza descentralizarea si privatizarea acestui sector important al economiei nationale, si, pe alta parte, datorita modernizarilor si noilor dotari pe care le-a cunoscut infrastructura turistica si care au efecte benefice asupra calitatii serviciilor oferite.
Evaluarea industriei turistice romanesti indica faptul ca turismul poate deveni una din industriile de export puternice ale Romaniei, care va concura efectiv cu alte tari. Turismul romanesc este privit, de altfel, ca un obiectiv si mijloc al dezvoltarii economico-sociale de ansamblu, in contextul politicii nationale de progres si de integrare in structurile europene.
Dezvoltarea-cadru a produsului turistic al Romaniei urmareste trei directii principale: realizarea unui produs turistic nou, de nivel international, bazat pe valori turistice culturale, cu precadere in zonele montane; modernizarea produsului turistic al statiunilor de pe litoral si al statiunilor balneare; dezvoltarea ofertei turistice interne in concordanta cu specificul local si regional.

Dezvoltarea turistica a litoralului a avut la baza un bogat si valoros fond turistic natural si cultural-istoric. Regimul climatic ofera conditii bune pentru odihna, agrement si recreere: temperatura aerului are valori medii anuale de peste 11gC, cu o medie a lunii iulie de 22gC si a lunii ianuarie de 0,2gC (Mangalia este singura localitate din tara cu temperatura medie pozitiva iarna), cu primaveri timpurii si cu toamne lungi si calde; nebulozitate redusa vara (3 zecimi medie lunara), durata mare de stralucire a soarelui (10-12 ore pe zi- in medie 25 de zile pe luna), precipitatii reduse (380 mm media anuala), rare si de scurta durata vara,toate acestea fac din climatul litoralului o componenta naturala de prim ordin pentru turismul. De asemenea, nisipul foarte fin, plaje cu panta lina de imersiune si cu latimi ce variaza intre 50 si 400m la Mamaia si 50-200 m in rest constituie conditii optime pentru bai de soare, baie si inot. La Mangalia s-au realizat, prin indiguiri si innisipari, cateva plaje artificiale care totalizeaza peste 20 ha; lipsa mareelor creeaza posibilitatea utilizarii neintrerupte a plajelor.
BIBLIOGRAFIE


  Bran, Florina; Dinu M.; Simion, Tamara, Economia turismului si mediul inconjurator, Editura Economica, Bucuresti, 1995

2. Gherasim T., Gherasim, D., Marketing turistic, Editura Economica, Bucuresti, 1999.

3.  Minciu, Rodica, Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001

4.  Nistoreanu P., Dinu V., Nedelea A., Productia si comercializarea serviciilor turistice, Editura Didactica si Pedagogica, R.A., Bucuresti, 2004

Popescu, Delia, Amenajarea turistica durabila a litoralului, Editura Matrix ROM, Bucuresti, 2003,

6.  Stanciulescu, Gabriela, Managementul operatiunilor de turism, Editia a II-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2003

7.  Tigu, Gabriela – coord, Resurse si destinatii turistice Editura Uranus, Bucuresti, 2003ANEXE

IMAGINI LITORALUL ROMANESC


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }