QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate proiecte

Proiect de atestatRezultatul final al muncii de puse in ramura cultivarii plantelor il constituie productia vegetala.
Cantitatea totala de produse obtinute, precum si recolta medie la de pe un hectar suprafata cultivata depinde de intregul complex de masuri agrotehnice care se aplica.
Ansamblul de lucrari care se efectueaza annual in vederea stabilirii productiei totale si a recoltei la hectar sunt cunoscute sub denumirea de ,,determinarea recoltei al hectar si a productiei totale'', in care se imbina metoda directa cu cea indirecta. In cadrul acestor lucrari, un loc de seama il ocupa lucrarea de evaluare a recoltei, prin care se pot obtine primele date cu privire la recolta probabila.

1. Evaluarea recoltei dupa aspectul vegetativ

In cazul evaluarii recoltelor, inregistrarea se face pe baza de apreciere.
Evaluarea recoltei inseamna aprecierea recoltei medii la hectar pe baza cunoasterii elementelor care, in mod obisnuit, determina marimea acesteia.
Evaluarea dupa aspect vegetativ la principalele culturi furnizeaza elementele necesare cu privire la recolta probabila care servesc ca date provizorii pana la obtinerea rezultatelor definitive (in urma cantaririi recoltei la batoza, preluarii plantelor contractate etc.).
Caracterizarea rezultatelor obtinute de pe urma cultivarii unei anumite plante agricole intr-o unitate teritorial-administrativa sau zona de productie se face, in primul rand, cu ajutorul recoltei la hectar.
1.1 La culturi paioase

Elementele care determina marimea recoltei medii la unitate de suprafata cultivata cu cereale se pot constata printr-o simpla examinare a lanurilor si sant urmatoarele: densitatea plantelor, respectiv numarul mediu de spice pe metru patrat, numarul mediu de boabe intr-un spic si greutatea absoluta a acestor boabe. La evaluare, prima problema este deci stabilirea acestor elemente in medie pe o unitate de suprafata mai mica (m2), pe un pom, care se poate supune observarii directe.
Prin cunoasterea cantitatii de produse care rezulta in mod obisnuit cand lanul prezinta un anumit aspect (un niveldeterminat al elementelor) se apreciaza in cazul concret care va fi cantitatea de produse care va rezulta de pe un metru patrat, respectiv in medie, de pe un hectar. In felul acesta se evalueaza recolta medie in lan.


Caracteristicile (elementele determinate) ale recoltei medii nu sunt aceleasi in cadrul unui lan si cu atat mai putin in cadrul mai multor lanuri, comune, judete. Ca atare, in munca de evaluare a recoltei exista unele greutati. De aceea, pentru determinarea justa a elementelor pe baza carora se face evaluarea recoltei, este necesara o experienta indelungata, cunoasterea amanuntita a conditiilor in care s-a dezvoltat planta, incepand cu pregatirea solului pentru insamantare si pana in momentul evaluarii.
Evaluarea recoltei probabile se face in diferite etape, determinandu-se mai intai productia medie la hectar in lan si ulterior, pe baza acesteia, se stabileste recolta economica (inmagazinata).
Efectele evaluarii recoltei probabile in diferite faze ale perioadei de vegetatie se explica, in primul rand, prin necesitatea recunoasterii recoltei inca inainte de strangerea acesteia in vederea pregatirii din timp a campaniei de recoltare, intocmirii planului de transport a recoltei etc. Pentru a asigura stabilirea cat mai justa a recoltei medii definitive, culturile sunt urmarite in special in a doua perioada de vegetatie, stabilindu-se periodic recolta probabila.


Stabilirea initiala, in cursul evaluarii, a recoltei medii la hectar in lan si pe aceasta baza, a recoltei economice isi are ratiunea ei. Metoda evaluarii, bazata pe cunoasterea rolului elementelor care determina nivelul productiei medii la hecta, precum si metoda observarii selective, care se poate folosi pentru verificarea datelor obtinute la evaluarea dupa aspectul vegetativ al plantelor, nu pot sa stabileasca decat recolta la hectar in lan. Dupa aceeea pe baza recoltei medii la hectar in lan se stabileste recolta economica.
In vederea unei juste evaluari este necesara efectuarea unor lucrari prealabile, cum sunt:
observari privind felul in care se aplica masurile agrotehnice, o atentie deosebita acordandu-se calitatii lucrarilor;
observari fenologice asupra desfasurarii procesului natural de reproductie, stabilind data cand diferitele fenomene incep sa apara, sa se desfasoare din plin si sa se termine (incoltitul, rasaritul, infratitul etc.).
Evaluarea recoltei probabile la hectar se realizeaza deci in diferite faze ale vegetatiei.
Rezultate mai bune se obtin in stadiul mai avansat de vegetatie, desi nici atunci elementele care determina nivelul productiei medii nu sunt inca formate in intregime. Cel mai potrivit este momentul maturitatii (economice sau biologice), cand elementele determinante sunt formate in intregime, si dupa care urmeaza ultima faza, recoltarea.
Maturitatea biologica este acea stare a culturii in care semintele au ajuns la maturitate, astfel incat pot da nastere la noi generatii de plante. Exemplu graul se secera cu combina la inceputul coacerii depline.
Maturitatea economica este acea stare a plantelor sau a organelor acestora care pot fi folosite ca hrana, furaj sau pentru prelucrarea tehnica. Exemplu porumbul siloz se recolteaza in faza lapte-ceara.
Aceasta evaluare se numaste evaluarea dupa aspectul vegetativ al plantelor, deoarece se bazeaza pe examinarea lanurilor.
Inainte de efectuarea evaluarii, lanurile trebue cercetate de mai multe ori, pentru a se putea constata in ce masura plantele sunt dezvoltate, daca lanurile sunt uniforme sau nu. In cazul in care lanurile nu sunt uniforme si prezinta variatii pronuntate, lanul se imparte in tarlale sau bucati de tarlale si recolta medie se evalueaza pentru fiecare tarla sau bucata de tarla separat, stabilindu-se ulterior prin calcul recolta medie pe intregul lan. In mod corespunzator se stabileste media pentru intreaga unitate. Intrucat recolta la hectar se stabileste la suprafata productiva de primavara, se ia in calcul si acea suprafata care s-a compromis in timpul verii.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }