QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Prezentarea statiunii poiana brasov

PREZENTAREA STATIUNII POIANA BRASOV


Foto 1- Vedere statiunea Poiana Brasov

Poiana Brasov este o statiune pentru sporturile de iarna din Romania, fiind o atractie turistica de renume international, si un cartier al municipiului Brasov. Ea dispune de 12 partii de schi cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante. Cazarea este asigurata in hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. De asemenea, in Poiana se afla o statie de ambulanta si una de politie precum si un oficiu postal. Poiana Brasov este poate cea mai frumoasa si mai dotata statiune climaterica din tara. Pozitia si frumusetile ei naturale – carora omul le-a adus foarte multe si interesante amenajari moderne constituie o permanenta atractie pentru sutele de mii de turisti din tara sau de peste hotare. Oferta turistica a statiunii Poiana Brasov, se structureaza pe activitati specifice, dupa cum urmeaza: activitati de agrement specifice sezonului de iarna, sezonului de vara si activitati ce se desfasoara pe tot parcursul anului. Iarna sunt intrunite conditii pentru practicarea schiului si a altor sporturi de sezon, iar in celelalte anotimpuri climatul favorizeaza drumetiile si excursiile. Domeniul schiabil detine partii cu diverse grade de dificultate, pentru toate categoriile de schiori (Partiile Lupul, Ruia si Kanzel-cu grad ridicat de dificultate, Partiile Sulinar si Slalom – cu grad mediu de dificultate, si Partiile Dumul Rosu, Bradul ( prima partie din Romania prevazuta cu instalatie de zapada artificiala si iluminare nocturna). Lungimea totala a partiilor (in numar de 8) este aproximativ 13,8 km, iar diferenta de altitudine variaza intre 28 – 775m, transportul pe cablu, alaturi de domeniul schiabil, satisfacand gusturile cele mai exigente. Pentru transportul pe partii, pretul biletelor este insa destul de mare. Chiar daca se apeleaza la cartele cu sistem de punctaj teoretic mai avantajos, un schior hotarat consuma o astfel de cartela cu 30 de puncte in doua zile, platind pentru ea 51 RON lei; o cartela cu 240 de puncte costa 250 RON lei. Pentru un transport cu telefericul se consuma 4 puncte, iar cu telecabina 8 puncte. Ascensiunea in Masivul Postavarul se efectueaza cu doua telecabine (Kanzel si Capra Neagra), o telegondola, iar iarna cu cele 6 teleschiuri. Iarna Poiana Brasov ramane locul preferat pentru practicarea schiului alpin, schiului fond, a snowboardului, a saniusului si nu in ultimul rand, al plimbarilor cu sanii trase de cai sau cu motoscuterele pentru zapada (snow mobile).
In sezonul de vara, turistilor li se ofera posibilitatea drumetiilor montane:

Poiana Brasov – Cabana Postavarul, pe versantul nordic al Masivului Postavarul. Marcaj: banda galbena. Durata: 2-21/2 ore. Traseu usor accesibil;

Poiana Brasov – Drumul Vechi – Brasov. Marcaj: banda rosie. Durata: 31/2 – 4 ore. Accesibil tuturor excursionistilor;

Poiana Brasov – Cabana Cristianul Mare. Marcaj: cruce rosie. Durata: circa 3 ore. Traseu usor accesibil; practicarea diverselor sporturi (tenis de camp, mountainbike, paintball, echitatie, pescuit de agrement pe lacul din statiune, windsurf si plimbari cu barca la Lacul Moacsa 40km), plimbari cu carute trase de cai.

Pe parcursul intregului an, oferta este intregita de practicarea inotului in piscinele din statiune, a curelor de sauna si masaj, a gimnasticii de intretinere, a joggingului, a sporturilor de agrement (popice, biliard, tenis de masa), a diverselor jocuri distractive, a numeroaselor excursii in Brasov si imprejurimi, de organizare de mese festive la restaurantele cu specific din Poiana Brasov sau Brasov si de programul de variate din discoteci si restaurante.

La 1.700 m altitudine se pot petrece momente de relaxare in PUB ul Kanzel, iar in sezonul de iarna la barul APRES-SKI situat pe partia BRADUL, se poate savura in tihna un ceai fierbinre sau un delicios vin fiert.

Poiana Brasov este de asemenea renumita ca statiune turistica si pe timpul verii. Este apreciata mai ales pentru faptul ca este situata inte munti.

Iarna sunt intrunite conditii pentru practicarea schiului si a altor sporturi de sezon, iar in celelalte anotimpuri climatul favorizeaza drumetiile si excursiile

Statiunea este de asemenea, locul favorit de antrenament si relaxare in scopul obtinerii de perfornante, al sporturilor de performanta din diferite discipline. Cercetarea medicala a demonstrat benefica influenta a curei de altitudine in ceea ce priveste cresterea capacitatii de efort si concentrare, a eliberarii de stres.

In statiunea Poiana Brasov exista si posibilitatea practicarii de gimnastica medicala sub supraveghere stricta.

Seara turistii au mai multe posibilitati de a-si petrece timpul liber, fie in discoteci(Violeta, Sport, Ciucas si altele), fie in restaurante cu orchestra (Capra Neagra, Ciucas, Vanatorul). La cererea acestora se pot organiza cine cu specific: haiducesc, romanesc, ciobanesc, vanatoresc, etc.

De asemenea se pot organiza excursii de o zi in statiunile din zona, vizitandu-se obiective de larg interes turistic (Rasnov, Brasov, Predeal, etc).

Actuala oferta a statiunii poate satisface cele mai exigente cerinte ale turistilor romani si straini, fiecare sezon avand o paleta larga de agrement. Activitatea turistica cea mai intensa se desfasoara pe perioada sezonului de iarna, cand oferta turistica are mari compartimente: oferta turistica specifica si oferta turistica complementara (apreschi – activitati de agrement pe tot parcursul anului).

De asemenea, Poiana Brasov poate gazdui diferite consfaturi, intruniri, simpozioane pentru grupuri de 150-200 de persoane, asigurandu-se cazarea, masa si sali de conferinta, la care se adauga seara si la sfarsit de saptamana, variate programe de agrement, excursii prin imprejurimi (unul dintre cei mai apreciati pentru organizarea unor astfel de evenimente fiind hotelul Sport – al grupului ANA HOTELS ). Poiana Brasov ramane unul din locurile preferate pentru organizarea intalnirilor de afaceri, congrese si seminarii. In prezent statiunea se afla intr-o continua transformare. Pe zi ce trece apar tot mai multe locatii noi, crescand gradul de confort si satisfactie al turistilor ce aleg sa-si petreaca vacantele in statiune.Cunoscuta ca o statiune climaterica permanenta si de sporturi de iarna, Poiana Brasov se lasa a fi descoperita de vizitator ca o oaza de liniste care te face sa te detasezi rapid de mediul citadin. Vara turistul invatat cu muntele poate sa faca drumetii montane in masivul Postavarul si imprejurimi descoperind numeroasele trasee marcate, dar poate sa surprinda si adevarata natura, intrand pe potecile umblate numai de salbaticiuni. Iarna ii stau la dispozitie turistului partiile de schi de diferite grade de dificultate destinate atat incepatorilor cat si avansatilor in arta schiului. Transportul pe munte este asigurat cu mijloace mecanice pe cablu.1 Incadrare geografica si cai de acces

Foto .2- Harta Statiunii Poiana Brasov

Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate ( o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport ( pentru tenis, minigolf, handbal, baschet), un lac, un funicular, un teleferic, un ski lift, bazine acoperite, saune, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante etc. Cazarea este asigurata in buna parte in hoteluri de lux sau de categoria A, in vile sau cabane.

Asezare geografica

Statiunea turistica Poiana Brasov este situata in partea centrala a tarii, In Muntii Postavaru din cadrul Carpatilor de Curbura, la sud de Depresiunea Brasovului. Muntii Postavaru apartin, impreuna cu Masivul Piatra Mare (de care ii separa valea Timisului),de grupul Muntilor Barsei. Statiunea se afla la intersectia meridianului de 25o 33 12 longitudine estica cu paralela de 45o 35 42 latitudine nordica, la o altitudine de 1.030 m, la 12 km sud-vest de Municipiul Brasov de care o leaga o sosea moderna.

Perspectiva ce se deschide din Varful Postavarul, este foarte larga privirea cuprinzand intreaga Tara a Barsei pana dincolo de Olt, catre nord si est – lantul Carpatilor Rasariteni, iar catre sud si est Muntii Bucegi, Piatra Craiului si culmile indepartate ale Fagarasului.

Tot din muntele Postavarul fac parte Pietrele lui Solomon si stancile Tampei din raza orasului Brasov.

Statiunea se gaseste la poalele Muntilor Postavarul la est si ale Muntilor Poiana Brasov la est, pe un platou intins, larg ondulat cu altitudini cuprine intre 950 -1050 m. Masivul Postavarul situat la nord-vest intre Valea Cheii – Valea Timisului si Poiana Brasov atinge inaltimea maxima de 1804 m in Varful Postavarul.

Culmile montane care se gasesc in apropierea statiunii au altitudini cuprinse intre 1000 – 1450 m – Pisiac, Poiana Ursului, Prapastia Lupului, Muchia Groapa Lunga, Poiana Ruia, exceptie fac Varful Postavarul (1799 m), Muchia Cheii, Stejarisul, Tampa, etc. Prezenta calcarelor, a gresiilor si conglomeratelor confera Muntilor Postavarul peisaje deosebite. Versantul vestic care domina statiunea este mai inclinat cu numeroase partii, este mai slab fragmentat si prezinta unele pante reduse.

Prin pozitia sa, in zona centrala a tarii, statiunea Poiana Brasov se afla la distante apreciabile de punctele de frontiera (peste250 km).

Acesta perla a turismului montan, renumita mai ales pentru sporturile de iarna, se afla la 12 km de municipiul Brasov, situata pe E60 si o diferenta de nivel de 430 m, pe un drum judetean modernizat, care a fost dat in folosinta in anul 1965 si urmeaza in cea mai mare parte traseul de culme al unui vechi drum de carute.

Punctul de plecare este situat in centrul Brasovului, langa Biblioteca Judeteana - la o inaltime de 590 m – la punctul inferior al strazii Sirul Livezii.

Potentialii turisti ce se indreapta spre Poiana Brasov dinspre Pitesti pot folosi soseaua modernizata Rasnov - Poiana Brasov (11 km, 390 m diferenta de nivel).

Soseaua porneste din centrul orasului Rasnov si urca spre est in lungul Vaii Cetatii, spre Poiana Brasov, folosita ca traseu pentru competitiile automobilistice de raliu.

Accesul in statiune se realizeaza, deci si printr-o a doua sosea modernizata, dinspre Rasnov, dar si prin numeroase trasee turistice ce pornesc din localitatile Brasov, Timisul de Jos, Timisul de Sus, Predeal, Paraul Rece, Rasnov si Cristian.

Statia C.F.R. Brasov asigura un acces comod, ea fiind asezata pe traseul principalelor magistrale feroviare care leaga capitala de centrul, nord-vestul Romaniei, raportandu-se in acelasi timp si la punctele de frontira de pe granita sudica (Giurgiu), vestica (Curtici), sau nord-vestica (Episcopia Bihorului). Distanta fata de capitala este de 184 km.

Distanta fata de cel mai apropiat aeroport – Sibiu – este de 151 km, iar fata de aeroportul international Otopeni de 164 km.


Scurt istoric al statiunii

Fondata in 1895, Poiana Brasov a inceput prin a fi o zona turistica pentru orasul Brasov. Prima constructie inceputa aici a fost o cabana , construita la inceputul secolului trecut (1904), pe locul denumit Poiana de Jos, iar in 1906 se desfasoara primul concurs intern de schi. Pana in anul 1951 ramane un pitoresc decor natural numarand numai 15-20 de vile frecventate mai mult in zilele de sarbatoare si la sfarsit de saptamana. Odata cu organizarea jocurilor mondiale universitare de iarna din 1951 Poiana Brasov devine prima statiune montana din tara destinata indeosebi practicarii sporturilor de iarna.

Statiune turistica de interes national, Poiana Brasov este etalonul statiunilor unde se pot practica sporturile de iarna. A debutat in anii '50 -'60 cand a atras prin frumusete, virginitate si primele servicii in turism de inalta clasa, pretentioasa clientela germana. Romanticul Hotel Sport apartine acelei perioade. In anii '70-'80 s-au construit hotelurile moderne, care puteau gazdui 2000 de persoane pe zi, Alpin, Soimul, Ciucas, Teleferic, Piatra Mare, Bradul ,s.a., apogeul fiind atins in anii '80 cand iernile erau dedicate turistilor britanici. Seviciile de alimentatie au fost la cote maxime in anii '70-'80 si- au revenit dupa 2000, cu cateva exceptii care au pastrat standardele. Scolile de instructori de schi au luat amploare inca din anii '70, crescator pana in prezent. A urmat o perioada de tranzitie iin anii '90 cand majoritatea unitatilor au parcurs etape de modernizare sau au aparut altele noi. Azi, Poiana Brasov are o noua infatisare, o combinatie intre un centru rezidential de vacanta si o statiune de iarna, cu doua tinte ale unitatilor, turismul de bussines si cel de relaxare. Unitatile de cazare modernizate si cele noi aparute apartin sectorului privat. Serviciile sunt structurate pe categorii, dar daca ar fi sa selectam printr-o reintoarcere imaginara in trecut, pentru calatorii de rand, am alege pentru alimentatie, serviciile de servire din anii '70 combinat cu accesoriile si posibilitatile prezentului, iar pentru cazare confortul de azi si preturile din anii '70 -'80. Desi drumurile sunt curatate fiind practicabile si iarna, parcarile nu sunt suficiente intr-o zi de maxima afluenta turistica. Pretul pentru o zi de schi a ramas relativ accesibil pentru fani. Astazi, Poiana Brasov este o statiune de lux, cu pachete de sejur care se adreseaza in special oamenilor de afaceri, clasei bogate si mijlocii, turistilor straini, infrastructura ospitalitatii fiind orientata si dezvoltata catre trei si patru stele, dar permite o zi de relaxare si sanius oricui isi doreste sa descopere albul iernii, intr-un decor de vis.

Prima constructie, mentionata documentar in anul 1904, a declansat dezvoltarea acestei regiuni pentru ca in anul 1906, Poiana Brasov sa fie declarata statiune turistica.

Trei ani mai tarziu in anul 1909 a avut loc prima competitie de ski iar in anul 1951, statiunea Poiana Brasov, gazduieste Jocurile Internationale de Iarna studentesti.

In acest moment, Poiana Brasov se afla intr-o continua extindere si modernizare. Numeroase hoteluri, pensiuni si vile au fost construite in ultimii ani, iar serviciile oferite catre turistii romani si straini au devenit complexe.

Gradul de confort si calitatea serviciilor, recomanda Poiana Brasov in orice sezon, dar in special in sezonul de iarna. Dintre monumentele reprezentative mai mult ca arhitectura ale statiunii se numara: Biserica Sf. Ioan, Sura Dacilor, Coliba Haiducilor

3. Potentialul turistic

Activitatea turistica este determinata de satisfacerea unor nevoi ca odihna, recreerea, distractia, cunoastere; Acest lucru este posibil in conditiile existentei unui cadru adecvat, nepoluat, a unor valori de cultura, arta si civilizatie capabile sa trezeasca interesul turistilor, sa genereze si sa stimuleze calatoria.

Parte integranta a ofertei turistice, potentialul constituie, prin dimensiunile si

varietatea componentelor sale prin valoarea si originalitatea acestora, conditia esentiala .1 a dezvoltarii turismului in limitele unui perimetru.

Potentialul turistic al unui teritoriu reprezinta ansamblul elementelor ce se constituie ca atractii turistice si care se preteaza unei amenajari pentru vizitare si primirea calatorilor.

Pentru definirea continutului potentialului turistic, in literatura de specialitate sunt consacrate notiuni ca: atractii turistice si resurse turistice.

Atractiile turistice se limiteaza la elementele care atrag atentia, produc impresie, incita la calatorie.

Resursele turistice - notiunea este utilizata pentru a desemna motivul de vizitare, se refera atat la atractia propriu-zisa cat si la modul de exploatare. De asemenea, pentru exprimarea ansamblului atractiilor se mai utilizeaza si conceptele de 'fond turistic' si 'patrimoniu turistic'.

Si in aceasta situatie se impun cateva precizari; daca notiunea de fond turistic, definit prin totalitatea resurselor

3.1. Potentialul turistic natural

Datorita reliefului, complex ca forme si nivele, se semnaleaza variatiuni climatice multiple manifestate in cadrul aceluiasi sezon. Pozitia si frumusetile naturale ale Poienii Brasov, climatul alpin agreabil, - fiind numita si „Poiana Soarelui” -, peisajul incantator ce se desfasoara in acest loc, nenumaratele posibilitati de petrecere a timpului liber, constituie o permanenta atractie pentru turistii romani si staini.


3.1.1. Relief


Foto.3 -Relief Poiana Brasov


Privita de la inaltime Poiana Brasov pare o mica oaza in imparatia muntilor imbracati de haina verde a padurilor de molid si de fag, in care vilele si hotelurile cu o arhitectura pe cat de variata pe atat de moderna, imprima un plus de pitoresc.

Pe langa altitudinea si morfologia generala a reliefului, culmile si inclinatiile au un rol primordial asupra regimului climatic.

Componentele factorilor naturali sunt: altitudinea, peisagistica, relieful, orientarea fata de punctele cardinale, vegetatia, pozitia in cadrul geografic si evident conditiile de clima cu accent deosebit de caderile de zapada, grosimea si durata stratului de zapada.

Culmea principala alungita pe directia sud-vest si nord-est, este alcatuita predominant din calcare. Prezenta calcarelor in partea inalta a Postavarului explica forma piramidala a varfului Postavarul, iar in forma zimtata a Muchiei Cheii, care la capatul sud-vestic se termina cu Cheile Rasnoavei.

Versantul vestic coboara abrupt spre Poiana Brasov, iar spre Valea ingusta a Timisului coboara versantul estic, care este fragmentat in numeroase culmi. Postavarul, ca structura petrografica este constituit din conglomerate-calcaroase, roci argiloase, pe alocuri gresii.

Muntii Poiana Brasov sunt situati la vest de masivul Postavarul si au aspectul unui platou intins, larg si ondulat, alcatuind o zona mai joasa cu altitudini intre 900-1000 m.

Se evidentiaza doua zone pitoresti: la poalele Postavarului este situata „Poiana Mica”, iar in sectorul sud-estic este situata „Poiana Mare” sau „Poiana de jos”. In Poiana Mica s-a dezvoltat statiunea turistica „Poiana Brasov” de interes national si international, cunoscuta ca statiune climaterica permanenta si de sporturi de iarna.

Muntii Poiana Brasov sunt dezvoltati pe conglomerate calcaroase hiatice de culoare cenusiu rosiatice si calcare albe. Formatiunile calcaroase predomina in culmile vestice si sudice unde s-a format un relief specific.

Muntii Poiana Brasov sunt strajuiti spre est de culmea principala a Muntilor Postavarul, denumita si Cristianul Mare, pe al carei versant vestic sunt situate principalele partii de schi, mijloace de transport pe cablu si trasee turistice care conduc spre varf.

In partea centrala a Muntilor Poiana Brasov au o larga dezvoltare conglomeratele, cunoscute sub denumirea de conglomerate de Postavarul.

Muntii Poiana Brasov sunt fragmentati de o retea de vai densa care apartine in totalitate bazinului hidrografic al Oltului. Paraiele care se scurg spre sud, vest si nord-vest fac parte din bazinul Ghimbaselului, afluent al Oltului.

Paraul Poienii, care conflueaza cu Valea Cheii in sudul Muntilor Brasovului, in apropierea cabanei Cheia, formeaza colectorul principal al apelor care dreneaza statiunea si culmile inconjuratoare.


3.1. Hidrografie

Foto.4 Lac in statiunea Poiana Brasov

Hidrografia este o vasta retea de rauri de granita si interioare si debitul acestora, de numeroasele locuri naturale de natura foarte diversa si situate pe toate treptele de altitudine . lacuri de munte de tip galciar, carstic, vulcanic, baraj natural.

Muntii Poienii Brasovului sunt fragmentati de o retea de vai densa care apartine in totalitate bazinului hidrografic al Olutlui. Paraiele care se scurg spre sud, vest si nord-vest fac parte din bazinul Ghimbaselului, afluent al Oltului, care conflueaza cu acesta in apropierea localitatii Bod. Cele din nord-est (Valea Cetatii, Sipotu, Paraul Ciurii) se varsa in canalul Timis-Ghimbasel.


3.1.3. Clima           

Clima reprezinta dinamica tuturor fenomenelor meteorologice din atmosfera dintr-un anumit loc sau regiune de pe glob, intr-un interval de timp foarte mare. Contribuie la crearea ambiantei favorabile calatoriilor, in general prin valorile de temperatura inregistrate, regimul eolian. Climatologia este un mijloc terapeutic eficient in cazul multor afectiuni si un element indispensabil practicarii unor sporturi.

Specifica marii majoritati a judetelor din interiorul arcului carpatin, clima Brasovului se caracterizeaza prin nota de tranzitie intre clima temperata de tip oceanic si cea temperata de tip continental: mai umeda si racoroasa in zonele de munte, cu precipitatii relativ reduse si temperaturi usor scazute in zonele mai joase. Clima faciliteaza in general valorificarea din plin a bogatiilor naturale. Statiunea turistica Poiana Brasov se bucura de un climat alpin agreabil de nuante mijlocii, meritandu-si numele de Poiana Soarelui, oferind iubitorilor de natura un paradis unic intr-o atmosfera calda si ospitaliera.

Poiana Brasov este o statiune cu activitate permanenta. Astfel, iarna sunt intrunite conditii pentru practicarea schiului si a altor sporturi de sezon, iar in celelalte anotimpuri climatul favorizeaza drumetiile si excursiile. Temteratura medie anuala in statiune este de 5,80C, comparabila temperaturilor inregistrate in alte statiuni de renume international, ca: Chamoix (6,30C), Cortina d’Ampezzo (6,60C) si Zakopane (4,80C).

Inversiunile de temperatura nu sunt numeroase, de aceea, temperaturile minime din timpul iernii nu se inscriu in valorile extreme. Cantitatea de precipitatii este relativ mai ridicata ca urmare a contrastelor diurne mici. Temperatura medie multianuala a aerului este de 7,6° C, temperatura maxima absoluta fiind de 37° C in luna august. Numarul mediu al zilelor de vara este de aproximativ 50 pe an. Numarul mediu al zilelor de iarna este de aproximativ 50 pe an. Umiditatea aerului are valori medii anuale de 75%. Precipitatiile atmosferice au valori de 600 - 700 mm/ an. Vantul la sol are directii predominante dinspre vest si nord-vest si viteze medii cuprinse intre 1,5 si 3,2 m/ s. Primele ninsori se inregistreaza spre sfarsitul lunii noiembrie, iar ultimele in luna aprilie, cu garantia unui strat de zapada constant intre jumatatea lunii decembrie si sfarsitul lunii martie

Conditiile de clima asigura un strat de zapada intre 50 cm in Poiana Brasov si 100 cm pe masivul Postavaru. Stratul de zapada in Poiana Brasov dureaza in medie cam 120 zile pe an, fiind ideal pentru ski sau snowboard.

In celelalte anotimpuri climatul favorizeaza drumetiile si excursiile. Totalitatea caracteristicilor de relief si implicit cele climatice, explica producerea frecventelor inversiuni de temperatura intalnite pe versatii vailor sau in depresiuni. Adeseori, in timp de iarna mai cu seama, in vreme ce depresiunile sunt acoperite cu nori sau bantuite de frig, in Poiana Brasov, pe Postavarul sau la Predeal, timpul este senin, mercurul termometrului urca pana la +150C (la soare), oferind turistilor posibilitatea sa faca bai de soare. Urmare a varietatii reliefului, elementele climatice particulare se fac simtite in permanenta si sub diferite intensitati calorice: este cazul asa-numitelor brize de munte, in fond curenti de aer ce se deplaseaza pe timpul zilei de jos in sus, spre piscuri, seara directia vantului schimbandu-se dinspre inaltimi spre vai. Asadar din punct de vedere climatic se diferentiaza doua zone absolut distincte, si anume: zona montana, cu precipitatii abundente, mai cu seama in timpul iernii, si diferente mici de temperatura, respectiv zona depresionara, cu un mai pronuntat caracter continental Clima este tonic stimulanta specifica zonei de munte. Temperaturile medii sunt in luna Iulie de 14.5 C si pot ajunge in ianuarie la -5 C. Precipitatiile  ajung la 900 mm anual (ploi frecvente). Stratul de zapada dureaza aproximativ 120 de zile pe an.

Temperatura maxima inregistrata este de 27,70C, iar minima de 20,80C. Variatia termica inregistrata este mai mare vara si toamna (120140C) si mai mica pe timpul iernii (80 – 90C).

Poiana Brasov, medical vorbind, este o veritabila farmacie naturala. Nu sunt necesare vaccinuri de nici un fel la intrare in Romania, indiferent din ce tari vin turistii. Ingrijirea si asistenta medicala este asigurata de spitale de stat sau clinici particulare la preturi acceptabile.

Aerul este curat, plin de ozon si fara praf. Presiunea atmosferica scazuta si ionizarea atmosferica sunt factori de tratament recomandati in tratarea nevrozelor astenice, supraincarcarilor psihice si intelectuale, anemiei, bolilor endocrine si respiratorii (pneumonii, astm bronsic etc.).

3.1.4 Fauna              


Fauna - denumirea provine din latina zeita romana a fertilitatii fecioarelor si femeilor. Termenul defineste totalitatea vietuitoarelor din regnul animal care traiesc intr-o anumita regiune sau areal geografic. Acest termen larg cuprinde:

Macrofauna (vertebratele si nevetebratele):

Fauna aviara (pasarile)

Fauna entomologica (insectele)

Amfibiile, reptilele

Fauna ihtiologica (pestii)

Mamiferele etc.

Microfauna (animalele microscopice):

Protozoarele etc.

Fauna are din punct de vedere cinegetic importanta estetica si stiintifica. Fondul cinegetic reprezinta principala atractie pentru turismul de vanatoare si pescuit sportiv. In acest sens Romania dispune de un potential mare de atractivitate, circa 3600 de specii, dintre care cu insemnatate cinegetica: ursul brun, cerbul, rasul, capriorul, mistretul, cocosul de munte, rata salbatica.

Curiozitati sau monumente ale naturii au impus organizarea lor in arii protejate de tipul parcurilor si rezervatiilor.

In padurile din imprejurimile statiunii isi duc viata numeroase animale salbatice, dintre care se pot mentiona cerbii,caprioarele,mistretii, ursii si vulpile. Mai rar au fost semnalati lupii. In paduri traiesc si numeroase pasari, dintre care unele sunt ocrotite prin lege:corbul(Corvus corax), sorecarul comun(Buteo buteo) etc.

3.1.5 Vegetatie                                 

Vegetatia este un factor de stimulare a calatoriilor turistice reprezentata prin pajisti,

areale forestiere valoroase prin suprafetele pe care se intind, bogatia si varietatea speciilor monumente ale naturii. Ea constituie componenta esentiala pentru cercetarea stiintifica si pentru organizarea de parcuri naturale ca destinatii de vacanta.

Statiunea Poiana Brasov si imprejurimile sale sunt caracterizate printr-o mare varietate a covorului vegetal, corespunzator etajarii conditiilor fizico-geografice. Statiunea se extinde in cuprinsul unor poieni acoperite cu pajisti secundare formate in urma defrisarii padurilor. Aceste pajisti sunt formate din paius rosu, iarba vantului, taposica si numeroase plante si flori, ca margaretele, clopoteii, gentianele, brandusele etc.

Din primavara pana toamna tarziu, pajistile alpine, care intrunesc cele mai interesante unitati de vegetatie si raritati floristice, sunt acoperite de covorul smaltuit al florilor ce se ridica dintre ierburi (rogoz, parusca, teposica), impresionand prin varietatea lor cromatica pe masura ce coboram, incep uriasele paduri de rasinoase, predominate de molid (Picea excelsy) si larice (Laris europaea), iar in unele locuri intalnim chiar si tisa (Taxus baccata). Alaturi de molid apare adeseori paltinul (Acer pseudoplatanus), sorbul de munte (Sorbus aucuparia) si mai rar, zada (Larix decidua). Monotonia padurilor de molid este punctata de poieni destinate exclusiv pasunatului. Apoi, locul padurilor de molid este luat de cele de brad (Abies alba), paduri in care se amesteca molidul si fagul (Fagus silvatica). Intre 1100 m si 1800 m altitudine, coniferele constituie in general elementul principal. Odata cu schimbarea altitudinii, raportul se schimba in favoarea foioaselor, cu deosebire a fagului, care creste impreuna cu diferiti arbusti. Dintre acestia alunul (corzllus avellana) este cel mai raspandit. Datorita conditiilor topoclimatice, de sol si de relief – ca si in cazul climei - , inversiunile de vegetatie constituie fenomene la fel de interesante. Astfel, la o altitudine de 1050 m, gorunul (Quercus petraea) creste alaturi de molid. Tot aici, bradul patrunde adanc in zona gorunului, iar molidul coboara pana sub 800 m (la Noua). La altitudini de peste 1600 – 1700 m, in tara stancilor golase de calcar, turistul devine martorul luptei pentru existenta dusa prin aceste locuri de flora, putand patrunde modul in care o mare varietate de plante a izbutit sa se adapteze conditiilor vitrege dictate de natura. Astfel pe pajistile si padinile crestelor, intalnim „fustuca rubra”, „agrostis tenius”, „nardus stricta” si numeroase plante cu flori: margarete (chrzsanthemum leuchantemum), clopotei (campanula), gentiane, bujori de munte, vinete de stanca, viorele alpine, precum si gingasa floare de colt.

3. Potentialul turistic antropic

Factorul antropic reprezinta totalitatea actiunilor omului in raport cu natura, precum si urmarile acestora asupra reliefului, conditiilor naturale, vegetatiei si faunei. De cele mai multe ori, acest este un factor negativ.

Relieful antropic se refera la relieful format prin interventia omului sau care reflecta totalitatea transformarilor mari datorate omului: lacuri artificiale (lacuri de acumulare), canale (Canalul Dunare-Marea Neagra), cariere, exploatari miniere de suprafata, baraje, diguri, halde de steril (din activitatile miniere), ramblee, deblee etc.

Omul, dispunand de tehnici avansate, produce modificari importante in scoarta terestra, iar acestea duc la aparitia unui relief specific denumit relief antropic. Influenta omului asupra scoartei terestre se poate manifesta direct (crearea de gropi, tuneluri, diguri, cariere) si inderect, accelerand actiunea unor agenti naturali (defrisarea padurilor, pasunatul, irigarea terenurilor).

Modelarea reliefului de catre om poarta un aspect constructiv si destructiv si poate avea un caracter local si regional.

In aceasta categorie intra tot ceea ce a creat mai de pret omul in decursul timpului, varietatea si bogatia obiectivelor de acest fel fiind extrem de mare si in continua crestere, gratie pe de-o parte descoperirii si punerii in valoare a unor monumente istorice si de arta , apartinand trecutului, pe de alta parte prin includerea in aceasta categorie a unor creatii moderne. Ca si in cazul Naturii, nu tot ceea ce a realizat omul in decursul timpului, a celui istoric in situatia de fata, prezinta interes turistic si, in plus, unele obiective nu au avut initial aceasta calitate (au fost construite din cu totul alte motive), ci au dobandit-o ulterior din motive foarte variate.

La polul opus, unele asemenea obiective au fost realizate tocmai in scopuri turistice .

Se pot enumera urmatoarele obiective antropice:

- vestigiile arheologice

- monumentele istorice, de arta si arhitectura

- institutiile si evenimentele cultural artistice

- arta si traditia populara

- localitatile urbane si rurale

Denumirile principalelor obiective turistice din Poiana Brasov sunt deosebit de sugestive , facand trimitere la origini istorice , cum ar fi : restaurantul „Sura Dacilor”,Hotelul „Acasa la Dracula” , sau la mediul natural care inconjoara statiunea :Hotelul „Piatra Mare” , Hotelul „Alpin”, Hotelul”Sport” Restaurantul „Stana Turistica”.

Elementele de etnografie si folclor se intalnesc si se imbina armonios atat in arhitectura acestor locatii cat si in programele artistice care sunt oferite turistilor.

Componentele potentialului natural si antropic prezinta interes prin valoarea estetica , cognitiva si recreativ – distractiva , calitatea factorilor naturali de cura , posibilitatea practicarii unor sporturi.


3.3.Indicatii terapeutice

Avand in vedere conditiile climatice si aerul pur si puternic ozonat, lipsit de praf si alergeni, Poiana Brasov este ideala pentru tratarea urmatoarelor boli si afectiuni:

 • nevroza astenica
 • anemii secundare
 • boli endocrine
 • boli ale aparatului respirator

Acesti factori naturali de cura sunt ideali pentru combaterea starii de epuizare si surmenaj fizic si intelectual. Poiana Brasov este si o statiune de odihna si tratament cu sezon permanent intr-un luminis inconjurat de paduri de conifere, la poalele Masivului Postavaru.

Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt factorii naturali care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine (hipertiroidie benigna), pentru boli ale aparatului respirator (sechele ale pleureziei sau sechele virale sau ale pneumoniei bacteriene, pentru anumite forme de astm bronsic si de bronsita astmatiforma cronica).


4. Forme de turism specifice statiunii. Turismul de afaceri in Poiana Brasov

Formele de turism intalnite in Poaina Brasov sunt:

- turismul pe cont propriu si organizat

- turismul de sejur

- turism continuu

- loisir, recreere si vacante

- vizite la rude si prieteni

- afaceri si motive profesionale

- tratamente medicale

Turismul de afceri in Poiana Brasov cuprinde o varietate de forme distincte ale turismului de afaceri printre care se numara: calatorii ale individului in scopul afacerilor in general, deplasarea zilnica spre si de la locul de munca aflat inafara zonei de resedinta a lucratorului, conferintele si intrunirile locale, regionale si nationale organizate de asociatii si corporatii, marile congrese si conventii internationale, cursuri de formare si initiere, exhibitii, lansari de produs, turism de motivare, migratia fortei de munca pe termen scurt, schimburi adresate studentilor si cadrelor didactice, deplasarea in scopului transportului unor produse catre piata unde se vor vinde, livrarea produselor la consumatori, servicii militare desfasurate in alt loc decat baza utilizata de obicei, calatorii in scopuri caritabile, calatoriile oamenilor din guvern in folosul statului, etc

Natura elementelor de atractivitate ( muntele , traseele turistice) , posibilitatea utilizarii diverselor mijloace de transport au condus la segmentarea pietei turistice in functie de motivatia turistilor. Astfel in Poiana Brasov se disting urmatoarele forme de turism: de agrement , cultural , de odihna si recreere , sportiv , de cumparaturi si de reuniuni ( afaceri si congrese ).

5. Oferta de servicii a statiunii

5.1.Servicii de cazare

Serviciile de cazare raspund uneia dintre necesitatile fundamentale ale turismului, si anume odihna si innoptarea. Fara existenta unor astfel de echipamente nu se poate realiza un consum turistic.

In prezent, in Poiana Brasov isi desfasoara activitatea 12 hoteluri ce au o capacitate de 403 locuri, clasificate la 3 si 4 stele. Celelalte structuri includ vile, care totalizeaza 224 de locuri, 5 restaurante si o cabana, cum ar fi Cabana Postavarul , aflata la altitudinea de 1.602 m si la care se poate ajunge de pe Drumul Rosu - partia de schi cu cel mai usor grad de dificultate sau Cabana Cristianului, situata la 1.704 m altitudine, in prezent in faza de reconstructie, la care se ajunge cu telegondola, in prezent in faza de reconstructie.De mentionat ca in ultimii ani s-au construit multe hoteluri/vile de capacitate mai mica dar foarte intime care ofera un foarte bun raport calitate/pret.

Pentru cei care doresc un plus de valoare si o  calitate ridicata a serviciilor, Poiana Brasov le sta la dispozitie cu o larga oferta in domeniul hotelier. Punand clientul pe primul loc angajatii reusesc sa raspunda la un nivel inalt al calitatii si cerintelor celor mai dificili clienti.

In statiunea Poiana Brasov sunt aproximativ 1187 spatii de cazare,in hoteluri, pensiuni sau vile, plus inca 240 in constructie. Spatiile de cazare au un grad de confort de la 2 pana la 5 stele. Dintre hoteluri amintesc:

Miruna, cu dotari ale camerelor specifice hotelurilor de patru stele, facandu-i pe clienti sa se gandeasca la o revenire cat mai curand. Hotel Miruna ofera 40 de locuri de cazare impartite in 18 spatii de cazare, fiecare cu structura si pozitionare unice: 3 camere duble cu pat matrimonial, 7 apartamente de 2 locuri cu living-room si dormitor cu pat matrimonial, 1 apartament de 4 locuri cu living-room si 2 dormitoare cu pat matrimonial, 1 apartament de 5 locuri cu living-room, 2 dormitoare cu pat matrimonial si o camera single ,o vila de 5 locuri compusa din: o camera single, o camera dubla cu pat matrimonial , un apartament de 2 locuri cu living- room si un dormitor cu pat matrimonial; bucatarie proprie, living-room comun ,o vila de 6 locuri compusa din: o camera dubla cu pat matrimonial ,o camera twin double , un apartament de 2 locuri cu living- room si un dormitor cu pat matrimonial, bucatarie proprie, living-room comun. .
Toate camerele sunt dotate cu: telefon international, TV color si televiziune prin cablu, minibar, posibilitate de conectare la Internet, cabine de dus cu hidromasaj, room-service.

Piatra Mare, Hotelul are 176 de camere dupa cum urmeaza: 132 camere standard , 9 camere cu doua locuri si scara interioara , 4 apartamente, 2 apartamente cu doua locuri , 2 apartamente cu patru locuri dotate cu jacuzzi , 18 camere single , 12 camere large double.                          .
Fiecare camera este dotata cu: minibar, cablu TV, baie, telefon, balcon.
Apartamentele sunt spatioase, mobilate modern si sunt dotate cu hidromasaj. Pentru familiile mai numeroase spatiul de cazare cel mai potrivit este garsoniera.

Ruia, avand 20 camere duble , 10 apartamente tip 'junior',2 apartamente tip   'prezidential'.Capacitatea totala este de 78 locuri.

Alpin, cu 144 camere duble, 6 camere duble executive si 4 apartamente dotate cu TV color, cablu, telefon international, mini-bar, terasa, mobilier incadrat perfect in peisajul montan. Alpin Resort Hotel - dispune de: 240 locuri in restaurant cu formatii live, terasa, mobilier incadrat perfect in peisajul montan, sala de conferinte 400 locuri, incepand cu luna iulie 2005, piscina de dimensiuni semi-olimpice, salon five o'clock cu pian live, kindergarden.

Eurohotel, cu 110 camere duble, suite si apartamente cu baie, telefon international, televiziune prin satelit, minibar.

Hotel Bradul, Hotel Poiana, Hotel Sport, aflate la baza partiei Bradul, cele 3 hoteluri ANA Hotels - Poiana Brasov pun la dispozitie 197 de camere standard si de lux in: camere standard twin–92,camere standard matrimonial – 42 ,camere standard single–5,apartamente–12, garsoniere–15,Camere de lux twin–20, camere de lux matrimoniale–8, apartamente VIP – 3.

Tirol, avand 120 de locuri de cazare disponibile in camere single, duble, garsoniere si apartamente mobilate modern si echipate cu telefon international, internet si terase

Ciucas, dotata cu 188 locuri de cazare, structurate in: 78 de camere duble, 13 apartamente, 3 apartamente de lux, dotate la standarde europene de 3 stele.
Spa - Hotelul pune la dispozitie o baza de tratament, dotata cu o sala de gimnastica (pentru fitness si wellness), sauna, masaj, jacuzzi, bai galvanice, electroterapie, salina, bai carbo - gazoase, impachetari cu namol, cu cafea, cu ciocolata, cu spirulina, aplicatii cu parafina, masti faciale si un cabinet medical de specialitate. .
Conferinte - Complexul de conferinte, prin cele 5 sali cu o capacitate totala de 300 persoane, asigura toate facilitatile organizarii evenimentelor de acest gen.

Poiana Ursului,cu 42 de camere si apartamente: 15 duble matrimoniale, 17 duble twin, 6 apartamente, 2 garsoniere si 1 duplex (2 DBL alaturate care comunica). Camerele pot fi special amenajate si personalizate pentru diverse categorii de clienti.

Acasa la Dracula, avand in dotare pentru organizarea evenimentelor Sala Sighisoara (multifunctioanla): 200 locuri, Sala Cavalerilor: 18 locuri, Sala Misterelor: 16 locuri, Sala Snagov: 12 locuri

Royal, cu 18 camere double, 2 garsoniere si 11 apartamente (8 apartamente lux dotate cu jacuzzi si cabine de dus cu hidromasaj), frigider dotat cu minibar, televizor (cablu), telefon international, internet la cerere.

 Soimul, 107 camere dispuse pe 5 etaje. Capacitate nominala este de 241 locuri. Fiecare camera are grup sanitar propriu (cada de baie sau dus, la alegere), telefon cu acces international ,televizor color ,balcon.

Edelweiss Hotelul dispune de 20 spatii de cazare, structurate astfel: 14 camere duble Standard (8 cu paturi twin si 6 cu pat matrimonial), 3 camere duble Premier (cu jacuzzi), 3 apartamente family.

Condor - hotelul dispune de 21 camere duble, 2 apartamente cu cate 4 locuri de cazare fiecare.

Miraj, avand 26 camere duble, 3 single si 5 apartamente, toate dotate la standard de 4 stele. Hotelul mai dispune de sala de fitness, bar de zi.

dintre pensiuni :

Pensiunea Heraldic Club,

Pensiunea Valentin,

Alex,

Escalade,

Cassandra,

Limor,

Vinga,

Montana,

Alexandra,

Stejeris,

Warthe.

iar ca vile : Zorile, Casa Viorel, Daria, Diana, Rossignol, Crocus, Scherg, Dream Slalom.

5. Servicii de alimentatie publica

Alimentatia este deosebit de complexa si nu se rezuma doar la satisfacerea in exclusivitate a nevoii consumatorului-turist. Totusi dinamica ei este din ce in ce mai influentata de evolutia circulatiei turistice, ceea ce justifica asocierea ei activitatii de turism.

Statiunea Poiana Brasov ofera variante diverse, incepand cu pizzerii pana la restaurante elegante. Preturile sunt si ele variate, multumind si bugete de familie reduse dar si pe cele cu pretentii.

Apreciind semnificatia si importanta crescanda a relatiei de interdependenta dintre alimentatie si turism, agentii economici si institutiile ce vegheaza asupra dimensiunilor cantitativ-calitative ale industriei turistice trebuie sa-si orienteze eforturile de perspectiva menite sa directioneze corespunzator si realist dezvoltarii sectorului respectiv. Acesta cu atat mai mult, cu cat este cunoscut faptul ca nivelul dezvoltarii alimentatiei se numara printre marimile de apreciere a satisfactiei consumatorilor turisti si nu numai.

Prin unitate de servire se intelege localul format din una sau mai multe incaperi, dotate cu utilaje, mobilier si obiecte de inventar corespunzatoare profilului si categoriilor in care se incadreaza unitatile in conformitate cu care se stabileste si regimul de preturi practicate: unitati cu grad de confort si regim de preturi de lux, de categoria I, II si III; unitati cu grad de confort si regim special de frecventare cantine restaurante.

Restaurantul este localul public care imbina activitatea de productie cu cea de servire, punand la dispozitia clientilor o gama diversificata de produse culinare, produse de cofetarie – patiserie, bauturi si unele produse pentru fumatori.

Cateva restaurante reprezentative pentru aceasta locatie, exceptand toate unitatile de alimentatie din dotarea hotelurilor, ar fi:

 • Sura Dacilor, un restaurant cu specific rustic: 3 saloane cu 300 locuri, amenajate in stil autentic, dezvaluind vechimea si farmecul unei indepartate lumi dacice;

Foto. 5


 • Restaurant Vanatorul, ce ofera , pe langa preparatele vanatoresti si o gama variata de alte produse culinare;

Foto . 6 Foto. 7

Preparate la gratar , bar , terasa                   Fanda Kurtos Kalacs- Kurtos Kalacs


Foto . 8 Foto . 9

Capra Neagra - Mancare traditionala                   Coliba Haiducilor – bucatarie                           

Romaneasca si pizza pe vatra: traditionala romaneasca

21 de feluri de pizza preparate pe vatra.

 • Restaurantul Tosca - este un restaurant clasic ce ofera o gama diversificata de preparate culinare (gustari calde si reci, preparate lichide calde, mancaruri, minuturi, salate, dulciuri de bucatarie) produse de cofetarie, inghetata, bauturi nealcoolice si alcoolice, etc.

Foto . 10

 • Stana turistica – restaurant cu specific romanesc;

Foto . 11
5.3. Servicii de agrement

Aceste servicii au ca obiectiv crearea conditiilor pentru distractie si recreere, pentru petrecerea placuta a timpului liber. In concordanta cu varietatea destinatiilor de vacanta, cu diversitatea gusturilor si preferintelor turistilor, mijloacele de agrement se prezinta din punct de vedere al continutului, intr-o gama foarte variata si anume: terenuri de sport, discoteci, partii de schi.

Odihna si tratament

Avand in vedere conditiile climatice si aerul pur si puternic ozonat, lipsit de praf si alergeni, Poiana Brasov este ideala pentru tratarea urmatoarelor boli si afectiuni:

 • nevroza astenica
 • anemii secundare
 • boli endocrine
 • boli ale aparatului respirator

Acesti factori naturali de cura sunt ideali pentru combaterea starii de epuizare si surmenaj fizic si intelectual.

Agrement

Statiunea Poiana Brasov ofera numeroase modalitati pentru petrecerea timpului liber. Cele mai importante activitati in Poiana Brasov sunt sporturile de iarna dar pentru amatorii de distractii sau pentru cei ce vor sa experimenteze senzatii noi, oferta este diversa. Locul de intalnire al turistilor seara este la Clubul Rossignol, aflat chiar la baza partiei Subteleferic. Aici pot bea un vin fiert chiar pe terasa clubului in zilele insorite. Iar pentru noapte exista Disco Capra Neagra.

Ski , care se poate realiza pe numeroase partii special amenajate, in timpul sezonului de iarna.

Foto . 12 Partie schi

Cele 8 partii de schii de care dispune Poiana Brasov sunt:


Bradul : partie de schi pentru incepatori situata la vestul hotelului cu acelasi nume. Are o lungime de 458 m, o diferenta de nivel de 77 m, altitudinea sosirii fiind 1035 m. Aceasta pirtie dispune de instalatie de iluminat, teleschi si partie artificiala utilizabila si vara.

Drumul Rosu: partie de schi usoara in Masivul Postavarul. Are o lungime de 3820m, 630 m diferenta de nivel, altitudinea sosiriiin Poiana Brasov fiind de 1120 m. Dispune de urcare cu telegondola Cristianul Mare.

Kanzel I si II: partie dificila de schi in Masivul Postavarul. Are o lungime de 350 m, o diferenta de nivel de 134 m, altitudinea sosirii fiind de 1660. dispune de instalatie de teleschii.

Partia Lupului: partie dificila, rezervata competitiilor in Masivul Postavaru. Are o lungime de 2860 m, o diferenta de nivel de 775 m, sosirea fiind altitudinea de 950 m. Dispune de instalatia pe cablu (telecabinele Kenzel si Postavarul si telegondola Cristianul Mare).

Ruia I si II: partie dificila de schi in Masivul Postavarul. Are o lungime de 540 m, o diferenta de nivel de 194 m, altitudinea sosirii fiind 1510 m.

Slalom Special: partie pentru schiori cu pregatire medie. Are o lungime de 575 m, inclinare medie de 38% si o diferenta de nivel de 217 m. Dispune de teleschii si de instalatie de iluminat.

Sulinar: partie pentru sciori cu pregatire medie in Masivul Postavarul. Are o lungime de 2440 m, diferenta de nivel de 645 m, sosirea in Poiana Brasov fiind la altitudinea de 1055 m. Urcarea se face cu telegondola Cristianul Mare, cu teleschiul, precum si cu telecabina Kanzel si telecabina Postavarul.

Stadion: partie pentru incepatori. Are o lungime de 300 m. Se urca cu teleschiul.

Tabelul.1. Partii de ski din Poiana Brasov: ( unitate de masura-metri)

Denumire partie

Grad de dificultate

Lungime

– m-

Diferenta de altitudine

-m-

Lupului

DificilSulinar

MedieKanzel

DificilRuia

DificilSubteleferic

DificilDrumul Rosu

UsorBradul

UsorStadion

UsorSlalom

MediuFoto. 13- Harta partiilor de schi din Poiana Brasov

Transportul turistic pe cablu . TELECABINE SI TELEGONDOLE

Pentru formele de turism cum sunt : sporturile de iarna, alpinismul, aceste instalatii joaca un rol esential, stimuland sau ingradind dezvoltarea lor.

Se are in vedere extinderea retelei rutiere si pietonale, precum si amenajarea unor locuri de parcare supraetajate la intrarea in statiune

Tabelul.

Telecabine

Lungimea
liniei

Diferenta de
altitudine

Capacitate
transport/ora

'Kanzel' - varful Kanzel

2449 m

693 m

350 pers.

'Capra Neagra' -
varful Postavarul

2809 m

737 m

504 pers.

Gondola


'Telegondola' - varful
Cristianu Mare

2096 m

664 m

400 pers.

                       

Foto. 14 - Telecabina Foto. 15 - Inot la  piscina

In Poiana Brasov se poate face baie in piscinele incalzite din cadrul hotelurilor Piatra Mare si Alpin. In cadrul piscinelor clientii au acces la:

 • bar
 • fitness
 • masaj
 • sauna

Dupa o partida de ski, ideale pot fi inotul relaxant si baia de aburi, urmate de un masaj.

Patinaj

Baza sportiva Olimpia din Poiana Brasov si patinoarul aflat in apropierea satului de vacanta ofera posibilitatea inchirierii patinelor.                                   

                

Foto . 16 -Patinaj Foto . 17 - Bungee-jumping

Cheile Rasnoavei, aflate la 9 km de Poiana Brasov pun la dispozitia amatorilor o instalatie de bungee-jumping. Bungee-jumping.

Caracteristici

 • diferenta de nivel 160 metri (cea mai inalta instalatie din Europa)
 • lungimea caderii: aprox. 100 metri
 • instalatie omologata

Poiana Brasov ofera amatorilor de senzatii tari posibilitatea zborului cu parapanta, in tandem (insotit de instructor).

Altitudinea de 1800 m si conditiile optime, precum si peisajele unice pe care clientul le poate fotografia , fac din acesta experienta una absolut unica.                    

Echitatie

Poiana Brasov ofera posibilitatea calariei sau invatarea acesteia in orice sezon.

 • cursuri de initiere
 • excursii calare
 • plimbari

Exista si posibilitatea de a participa la plimbari agreabile cu sania si trasura trase de cai. Serviciile sunt oferite de centrul de echitatie Poiana Brasov. Centrul dispune de cai din rasa gidan, hutul si lipitan si ofera si conditii de cazare.

Plimbari cu ATV

Plimbarile cu Atv-ul sunt deosebit de savuroase si ofera posibilitatea de a explora cararile mai putin cunoscute ale muntelui.

Poiana Brasov dispune de numeroase firme care inchiriaza Atv-uri. Grupurile pot obtine si un discount rezonabil.

Fiind o locatie atragatoare din punct de vedere al agrementului, Poiana Brasov devine un centru de desfasurare a multor evenimente din cadrul turismului de afaceri, dat fiind faptul ca foarte importante pentru cei care calatoresc in scop e afaceri sunt atat relaxarea cat si renumele destinatiei.

Foto. 18- Plimbare cu ATV-ul

Alte modalitati de recreere in Poiana Brasov

Joggingul sau plimbarile pe potecile imprejmuite de vaduri vesnic verzi, curele de aer ozonat;

Saniusul, snowboardul, patinajul;

Tenisul de camp;

Voleiul;

Baschetul;

Fotbalul;

Popice;

Paintballul;

Mini-golf;

Exercitii fizice/fitness;

Tenisul de masa;

Plimbarea cu barca pe lacul de agrement „Cristal”;

Excursiile in imprejurimi;

Plimbarile si ascensiunile in muntii ce imprejmuiesc Poiana Brasov;

6. Evolutia capacitatii de cazare si indicatorii circulatiei turistice in Poiana Brasov

6.1. Capacitatea de cazare

Capacitatea de cazare turistica reprezinta numarul de locuri de cazare puse la dispozitia turistilor de catre unitatile de cazare turistica, tinand cont de numarul de zile cat sunt deschise unitatile in perioada considerata.

Se exprima in locuri-zile. Se exclud locurile din camerele sau unitatile inchise temporar din lipsa de turisti, pentru reparatii sau din alte motive.

In numarul turistilor cazati in unitatile de cazare turistica se cuprind toate persoanele (romani si straini) care calatoresc in afara localitatilor in care isi au domiciliul stabil, pentru o perioada mai mica de 12 luni si stau cel putin o noapte intr-o unitate de cazare turistica in zone vizitate din tara; motivul principal al calatoriei este altul decat acela de a desfasura o activitate remunerata in locurile vizitate.

Innoptarea reprezinta fiecare noapte pentru care o persoana este inregistrata intr-o unitate de cazare turistica, indiferent daca fizic este sau nu prezenta in camera.

Indicele de utilizare a capacitatii de cazare turistica in functiune se calculeaza prin raportarea numarului de innoptari realizate, la capacitatea de cazare turistica in functiune, din perioada respectiva.

In vederea prezentarii capacitatii de cazare datele s-au structurat in tabelul nr.3
Tabel nr.3. Structura unitatilor de cazare turistica existente in Judetul Brasov


Unitate turistica/Ani

TOTAL  judet din care:

BRASOV

Hotel

Camping

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa: Directia Judeteana De Statistica Brasov

Se poate observa atat pe ambsamblul judetului Brasov, dar in special in statiunea Poiana Brasov o crestere semnificativa a unitatilor de cazare, de la 36 unitati de cazare in anul 2005 s-a ajuns la 46 unitati de cazare in anul 2008.

Din punct de vedere al tipului de unitate, atat in Brasov cat si in Poiana Brasov, cea mai mare pondere o detin hotelurile, unitati cu profil complex, cu nivel de confort mai ridicat si care furnizeaza o gama mai larga de servicii si de o calitate superioara. Dintre celelalte tipuri de unitati, ponderi semnificative detin bungalow-urile si vilele, rezultat al accesibilitatii (preturi reduse) si al dezvoltarii turismului pentru tineret.

Tabelul nr.4. Capacitatea de cazare in functiune in structurile de primire , nr locuri de cazare

Unitate turistica/Ani

TOTAL judet din care:

BRASOV

Hotel

Camping

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOVHotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa: Directia Judeteana De Statistica Brasov

In privinta capacitatii de cazare in structura unitatilor de primire turistica cazare se remarca urmatoarele: pe ansamblul judetului Brasov numarul locurilor de cazare din anul 2005 si pana in anul 2008 a avut o evolutie ascendenta, fata de Poiana Brasov unde a avut o evolutie oscilanta dupa cum se observa si in tabelul nr. 4., aceasta datorandu-se investitiilor realizate.

6. Numarul de turisti


Numarul turistilor (NT) - este unul dintre cei mai reprezentativi si importanti indicatori ai circulatiei turistice; el este un indicator fizic, cantitativ si poate lua forma:

sosiri- plecari de turisti, pentru turismul international si se obtine din statisticile inregistrarilor la frontiera;

persoane cazate dedus din statisticile mijloacelor de cazare;

Tabelul nr 5. Numarul de turisti

Sosiri turisti romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica

Numar

Unitate turistica/Ani

TOTAL judet din care:

BRASOV

Hotel

Camping


-

9

11755

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa: Directia Judeteana De Statistica Brasov

Numarul turistilor romani sositi in judetul Brasov cat si in Poiana Brasov a evoluat crescator, in perioada 2005 – 2008, preferintele turistilor romani fiind indreptate spre hoteluri, vile, pensiuni. Numarul turistilor romani sositi in Poiana Brasov este net superior turistilor straini in perioada analizata.

Tabelul nr.6. Sosiri turisti straini in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica                     

Unitate turistica/Ani

TOTAL judet din care:

BRASOV

Hotel

Camping

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalou

Pensiuni

Sursa: Directia Judeteana De Statistica Brasov

Evolutia numarului de turisti staini sositi in Poiana Brasov este una oscilanta, observandu-se din tabel o tendinta de crestere in perioada 2005- 2007, urmand o perioada de scadere in 2008.

Ca si in cazul turistilor romani, preferintele turistilor staini fiind indreptate spre tipul de unitate turistica hoteliera

6.3. Numarul de innoptari

Numarul innoptarilor sau zile – turist (NZT) se calculeaza ca suma a produselor intre numarul turistilor si durata activitatii turistice exprimata in zile.

De regula el se obtine prin prelucrarea informatiilor din statisticile unitatilor hoteliere.Tabelul nr.7. Innoptari turisti romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica                                                     

Unitate turistica/Ani

TOTAL judet din care:

BRASOV

Hotel

Camping-

-

Bungalow

Pensiuni


-

-

-

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

CabaneSat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa: : Directia Judeteana De Statistica Brasov

La indicatorul numar innoptari turisti romani in structurile de primire turistica , se poate observa o crestere a acestuia pe toata perioada analizata (anii 2005– 2008).

Tabelul nr 8.

Innoptari turisti straini in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica


Unitate turistica/Ani

TOTAL  judet din care:

BRASOV

Hotel

Camping

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa : Directia Judeteana De Statistica Brasov

Gradul de ocupare

Pe tipuri de unitati C.U.C. a cunoscut importante diferentieri atat in municipiul Brasov cat si in statiunea Poiana Brasov. Cele mai ridicate niveluri au fost inregistrate la hoteluri, sate de vacanta si pensiuni, in timp ce cabanele si bungalowurile au atins valori mai scazute


Tabelul nr.9 Coeficientul de utilizare a capacitatii de cazare cu turisti romani in structurile de primire turistica Procent

Unitate turistica/Ani

TOTAL din care:

BRASOV

Hotel

Camping

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa: Directia Judeteana De Statistica Brasov

Cel mai sintetic si mai la indemana indicator cu ajutorul caruia putem aprecia nivelul eficientei economice il reprezinta coeficientul de utilizare a capacitatilor de cazare; acest indicator reflecta rezultatul tuturor eforturilor facute de agentii economici pentru atragerea turistilor in zona.


Tabelul nr. 10 Coeficientul de utilizare a capacitatii de cazare cu turisti straini in structurile de primire turistica

Procent

Unitate turistica*Ani

TOTAL din care:

BRASOV

Hotel

Camping

Bungalow

Pensiuni

POIANA BRASOV

Hotel

Vile

Cabane

Sat de vacanta

Bungalow

Pensiuni

Sursa: Directia Judeteana De Statistica Brasov


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }