QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul GORJ

Judetul GORJ

Informatii generale


Asezare:  In partea sud-vestica a Romaniei („Tara de Sus” a Olteniei), pe cursul mijlociu al Jiului, prin mijlocul sau trecand paralela 450 latitudine nordica.

Vecini:  La nord: Judetul Hunedoara, la est: Judetul Valcea, la sud-est: Judetul Dolj, la sud-vest: Judetul Mehedinti, la nord-vest: Judetul Caras Severin.
Suprafata:  5.602 km2 (respectiv 2,4% din teritoriul tarii).

Populatie:  397.000 locuitori.


Orase

Targu Jiu, resedinta de judet, cu 98.000 locuitori, la o altitudine de 210 m, cu nemuritoarele monumente brancusiene, ce ilustreaza in cel mai inalt grad, creatia si spiritualitatea romaneasca. Alte orase: Bumbesti Jiu, Motru, Novaci, Targu Carbunesti, Ticleni.


Relieful

Cuprinde armonios si variat trei trepte distincte ce coboara de la nord la sud: flancurile sudice ale Muntilor Parang (cu vf. Mandra de 2.519 m), Valcan, Godeanu, si extremitatile vestice ale Muntilor Capatanei, zona subcarpatilor Getici (Depresiunea subcarpatica olteana si Depresiunea Targu Jiu - Campu Mare) si o portiune mai joasa in sud, din Piemontul Getic (extremitatea nordica).


Clima

Este temperat continentala de deal, cu 190 de zile fara inghet, cu precipitatii neuniform repartizate, cu vant dominant dinspre nord, pe valea Jiului. Temperatura medie in luna ianuarie este de -3 - - 100C iar in luna iulie 10 - 200C.


Cursuri de apa

Cuprind Jiul de la pasul Lainici pana la confluenta cu Gilortul (103 km), cu afluentii sai Susita, Jalesul, cu Tismana si Bistrita, pe dreapta si Sadu, Amaradia, Cioiana, Gilort, pe stanga, iar in nord se intalneste raul Motru.


Obiective turistice


Munti

Muntii Parang (cu vf. Mandra de 2.519 m), ocupa locul al doilea din Carpatii romanesti, dupa Fagaras. Avand in vedere acest aspect, firesc, atractivitatea lor este data de prezenta urmelor lasate de ghetarii cuaternari: circuri, lacuri si vai glaciare, morene, creste. Muntii Valcan, avand culmi impadurite si varfuri rotunjite, dar si zone atractive pentru cei ce vor sa practice alpinismul.


Pesteri

Pestera Muierilor (langa Baia de Fier), monument al naturii care contine originale podoabe (concretiuni calcaroase) ce dau fantezie si splendoare pesterii. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor” (adaposteste numeroase colonii de lilieci), „Galeria ursilor” (unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna). Azi, complet elecrificata, formeaza si o rezervatie arheologica. A servit ca locuinta oamenilor inca din paleoliticul mijlociu. Numele ei aminteste de faptul ca ea a servit drept adapost femeilor si copiilor in epoca migratiei popoarelor. Pestera Polovragi (in Cheile Oltetului), galeriile ei formeaza un adevarat labirint. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile ce se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decat lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. Pestera Closani (la 433 m altitudine), la poalele Muntilor Mehedinti, cu lacuri, fauna cavernicola bogata, numeroase concretiuni calcaroase, usor accesibila. Alte pesteri: Pestera Cioaca cu Brebeni, in nordestul Muntilor Mehedinti, cu un decor de mare valoare, Pestera Gura Plaiului, langa Baia de Arama, rezervatie speologica si monument al naturii.


Chei si defilee

Defileul Jiului, unul dintre cele mai spectaculoase defilee din Carpati. Jiul strapunge muntii deschizand o poarta intre Transilvania si Oltenia. Soseaua, o prispa scobita in piatra muntelui, serpuieste indraznet pe marginea Jiului, iar calea ferata trece peste prapastii ametitoare sau patrunde in numeroase tuneluri. Cheile Oltetului, avand 2 km lungime, sapate cu rabdare de apa Oltetului care straluceste la cca 15 m sub nivelul soselei. Acest atragator peisaj formeaza si o rezervatie floristica ce merita sa fie vizitata si ocrotita. Cheile Sohodolului, chei magnifice ce se desfasoara pe 10 km, in Muntii Valcan, formand o rezervatie complexa. Sunt considerate o adevarata provocare pentru alpinisti, inaltimea peretilor (aproape verticali) ajungand la 200 m. Cheile Corcoaia (la 40 km amonte de Baile Herculane), pe cursul superior al Cernei. Au o lungime de 200 m fiind extrem de interesante prin peretii lor verticali, inalti de peste 150 m, si prin multitudinea de forme pe care le cuprind. Formeaza o rezervatie geologica.


Statiuni turistice

Sacelu (la 32 km nord-est de Targu Jiu), statiune balneoclimaterica (la 340 m altitudine), intr-o zona deosebit de pitoreasca, la adapostul unor dealuri submontane impadurite. Aici s-au gasit mai multe monumente dedicate zeului Esculap (Asclepios) si zeitei Hygeea, zeii romani ai sanatatii. Ca urmare, ea era cunoscuta inca de pe vremea romanilor, care au construit bai termale (vestigiile acestor bai se vad si astazi). Dintre dotarile de care dispune statiunea amintim instalatii pentru bai la cada cu ape minerale, impachetari cu namol, bai in aer liber. Caile de acces sunt: feroviare - garile Carbunesti sau Targu Jiu pe linia FiliasI - Petrosani - Simeria, apoi cu autobuzul pana in statiune, rutiere DN 67 de la Targu Jiu sau Ramnicu Valcea.


Vestigii istorice

Vestigiile castrului roman de la Bumbesti-Jiu, construit de cohorta a IV Cypria si de un detasament al Legiunii a V-a Macedonica in vremea imparatului Septimiu Sever (201 d.Hr.). Avea rolul de a pazi drumul roman din apropierea pasului Valcan. Cula Cornoiu de la Curtisoara (la 10 km de Targu Jiu), monument istoric ridicat in 1745, reprezentand o casa fortificata, in scopuri de aparare. Adaposteste un muzeu etnografic, iar in apropiere se afla si un Muzeu in aer liber al arhitecturii populare gorjene.
Edificii religioase

Manastirea Tismana din Tismana (la 10 km de Hobita), unul dintre cele mai vechi si mai vestite monumente istorice si de arhitectura feudala romaneasca. A fost inaltata de Vlaicu Voda Basarab, la indemnul calugarului sarb Nicodim, intre 1375 - 1378. Isi trage numele de la arborii de tisa care acopereau odinioara intreaga regiune. Manastirea Polovragi (la 60 km de Targu Jiu), vestita ctitorie din 1505, ridicata de Radu si Patru, fii lui Danciu Zamona si reconstruita de Constantin Brancoveanu in secolul urmator. Azi pastreaza frumoase fresce initiale. Alte edificii religioase: Manastirea Lainici (la 35 km de Targu Jiu), schit construit in sec. XV si refacut in sec. XIX, Manastirea Crasna (1636), Ruinele manastirii Visina (sec. XIV-XV), Biserica fortificata Vladeni (1695), Catedrala „Sf. Voievozi” din Targu Jiu (1764).


Edificii culturale

Casa memoriala „Constantin Brancusi” din Hobita (la 29 km de Targu Jiu), de unde a plecat odinioara acest fiu al plaiurilor gorjene. In aceasta zona din Subcarpatii Olteniei, cel ce a sculptat idei, devenind o glorie mondiala, a gasit cele mai fertile izvoare de inspiratie. Casa memoriala „Tudor Vladimirescu” de la Vladimir, constructie modesta din barne unde s-a nascut, in 1780, conducatorul revolutiei din 1821. Casa memoriala „Ecaterina Teodoroiu” din Targu Jiu, aici s-a nascut eroina din Jiu, care pentru curajul sau a fost decorata si avansata la gradul de sublocotenent.


Monumente si statui

Amsamblul sculptural al lui Constantin Brancusi din Targu Jiu, cel mai de seama obiectiv turistic al orasului. Creatorul scolii moderne de sculptura, genialul Constantin Brancusi a oferit in dar orasului Targu Jiu cateva dintre operele sale de o inestimabila valoare, opere pe care turistii (romani si straini) au sansa de a le vedea in aer liber. Sculpturile lui Constantin Brancusi sunt binecunoscute si pe plan international. Muzeul de arta moderna din New York gazduieste o notabila colectie apartinand acestui mare artist. In estul orasului se afla: Coloana fara sfarsit (Infinita) care sugereaza legatura spirituala a omului cu infinitul; este o repetare a stalpilor de pridvor, o lume in identica si constanta perpetuare; Masa festiva, cu 6 scaune. In Gradina Publica sunt amplasate: Aleea scaunelor, 30 scaune de piatra, Masa tacerii, cu 12 scaune si Poarta Sarutului. Aceste monumente au fost create in cinstea celor care si-au jertfit viata in primul razboi mondial. Monumentul Pades (la 4 km de Baia de Arama), ridicat pe locul unde s-a adunat oastea pandurilor si unde Tudor Vladimirescu, conducatorul revolutiei, a citit celebra sa proclamatie de la 23 ianuarie 1821, prin care indemna poporul la lupta. Monumentul are forma unei piramide care are in varf o torta a recunostintei vesnice. Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Targu Jiu, ridicat in cinstea eroinei care si-a dat viata pentru apararea tarii, pe frontul din Moldova, in primul razboi mondial. Statuia lui Tudor Vladimirescu din Targu Jiu, unul dintre cele mai frumoase monumente ridicate conduca torului miscarii revolutionare din 1821.


Etnografie

In satele gorjene casele se mai „croiesc” si azi dupa frumoasele traditii ale arhitecturii locale, locuitorii acestor meleaguri imbraca frumosul port gorjean in zilele de sarbatoare. Dintre satele care pastreaza nealterate indeletnicirile traditionale, amintim: Glogova (ceramica ce prezinta o cromatica variata), Stefanesti (centru de ceramica rosie nesmaltuita), Polovragi (cioplitul si sculptatul lemnului), Somanesti (dulgherit).
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }