QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul BUZAUJudetul BUZAU

Informatii generale


Asezare:  In partea central-sudica a Romaniei, in nordul Campiei Romane, in sudul curburii Carpatilor Orientali, intre paralele 44044' si 45049' latitudine nordica si meridianele 26004'si 27026' longitudine estica.

Vecini: La vest: Judetul Prahova, la est: Judetul Braila, la nord-est: Judetul Vrancea, la sud: Judetul Ialomita, la nord: Judetele Covasna si Brasov.Suprafata:  6.078 km2 (respectiv 2,5% din suprafata tarii).

Populatie 517.000 locuitori.


Orase

Buzau, resedinta de judet, cu 150.000 locuitori, pe malul drept al raului cu acelasi nume, la 101 m altitudine, la raspantia "Drumului mare", face legatura intre Muntenia, Moldova si Transilvania.

Alte orase: Nehoiu, Pogoanele, Ramnicu Sarat.


Relieful

Este variat si dispus in trei trepte, care coboara de la nord-vest spre sud-est. Astfel in nord domina inaltimile Muntilor Vrancei (prelungiri) si Buzaului (cu vf. Penteleu de 1.772 m, si vf. Lacauti, de 1.777 m), apoi in centru dealurile subcarpatice de curbura (Burdusoaia, Ciolanu-Magura, Istrita cu 754 m), si in sud zona de ses a Campiei Romane, cu caracter piemontan sii Campia Buzaului (cu 80 m, cu inclinare vestica, pe directia nord-vest si estica, pe directia vest-sud), Gherghitei, Ramnicului.


Clima

Este temperat continentala, diferentiata in functie de relief (predominand crivatul, in tot cursul anului, din nord-est si sud-vest, dar si austrul, de la sud-vest, aducand uscaciune si caldura vara, temperaturi ridicate iarna, vanturi ce influenteaza clima judetului).


Cursurile de apa

Cuprind Buzaul la vest (traversand Muntii Buzaului), cu afluentii sai: Basca Mare, Basca Mica, Basca Chiojdului, Bisoca, Slanic, Niscov si Ramnic la est, Calmatui, precum si lacuri periglaciare si carstosaline.


Obiective turistice


Munti

Muntii Buzaului desfasoara o panorama cu adevarat fermecatoare: potecile Pentelului te indeamna sa le cunosti lumea impietrita, iar gresia Siriului da impresia unei masivitati inedite. Unul dintre drumetii celebrii ai acestor locuri, Alexandru Odobescu, adresa urmatoarele invitatii: "vino cu mine pana colea in Muntii Buzaului si poate ca vei petrece pe acolo si tu cateva minute placute, cum am petrecut eu ratacind cu ochii pe plaiuri incanta toare iar cu auzul si cu gandul prin fantasticele regiuni ale basmelor".


Lacuri

Lacul fara fund (Lacul Vulturilor), lac periglaciar (la 1420 m altitudine in Muntii Siriu, de peste 0,5 ha), lipsit de vegetatie. Alte lacuri: Lacul Talharilor, lac de baraj natural, , Lacul Meledic langa Manzalesti (cu apa dulce pe un masiv de sare), Balta Alba si Amara, limane fluviale, Gura Siriului, lac antropic (lac de acumulare) de 360 ha, Lacul Odaile in Odaile.


Rezervatii si monumente ale naturii

"Vulcanii noroiosi" de la Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca), una dintre cele mai interesante rezervatii mixte (geologica si botanica) din Romania (30 ha). Acest fenomen natural spectaculos este rar intalnit in lume. Turistii sunt impresionati de peisajul ciudat pe care il formeaza numerosii vulcani in miniatura, prin craterele carora gazele din adancuri aduc noroi sub forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenusie. Aceasta "lava" vascoasa provine din dizolvarea marnelor si argilelor intalnite in cale de apa antrenata spre suprafata de presiunea gazelor. In jurul "vulcanilor" se dezvolta o vegetatie care s-a adaptat la salinitatea ridicata de aici. Caile de acces sunt: soseaua nationala Buzau- Brasov sau cu trenul de la Buzau la Berca. Rezervatiile Academiei, Manzalesti (34 de pesteri, 25-200 m in sare, Pestera 6 fiind cea mai lunga din lume - 1.337 m). "Sarea lui Buzau" in Badila, rezervatie geologica si paleontologica (intre localitatile Parscov si Badila, pe valea Buzaului), se refera la mai multe blocuri de calcare, precum si la un deal cu numeroase izvoare si eflorescente saline. Blocurile contin fauna jurasica, iar prezenta lor izolata in aceasta zona a starnit interesul specialistilor din domeniu. "Focul Viu" in Slanic, monument al naturii nu departe de comuna Lopatari, unde se poate vedea o flacara de pana la 0,5 m inaltandu-se in bataia vantului, un fenomen natural datorat emenentei continue de gaze din pamant. Rezervatia naturala Padurea Gavana in Manzalesti (cu mesteacan alb si fauna diversa: scrumbie, broasca testoasa de uscat, cameleon). Alte rezervatii si monumente ale naturii: Sfinxul din Bustea, Ape minerale in Bustea (1892 - 1939), Malul cu sare in Bisoca, Rezervatiile naturale de pin negru din Bisoca, Rezervatia Malul Rosu de la Lopatari, Grunjul (Tuful vulcanic atacitic) in Manzalesti, Platoul Carstic Izvorul Sarat in Meledic, Padurea Frasinu (la 7 km sud de Buzau, langa soseaua Bucuresti - Buzau - Focsani), rezervatie forestiera alcatuita din frasin pufos, Padurea Spataru (la 7 km de Buzau si la 2 km de Padurea Frasinu), rezervatie forestiera care face trecerea de la padurea de frasin la cea de stejar, Rezervatia forestiera de la Bisoca.Statiuni

Sarata Monteoru, statiune balneoclimaterica (la 18 km de Buzau, la 86 m altitudine), inconjurata de dealuri impadurite si terase pe care se cultiva vita de vie, ce se bucura de un climat moderat, vara numarul zilelor insorite fiind mai mare, iar precipitatiile reduse. Ca instalatii de tratament dispune de: instalatii pentru bai calde cu apa minerala, bazine cu apa minerala in aer liber, sala de gimnastica medicala, instalatii pentru electro si hidroterapie. Caile de acces sunt rutiere - DN 1B cu deviere 10 km de la popasul turistic Merei, feroviare - gara Buzau. Balta Alba, statiune balneoclimaterica (la 30 m altitudine), pe malul lacului Balta Alba, (la 20 km de Ramnicu Sarat si la 56 km de Buzau). Alte statiuni: Fasici, statiune balneoclimaterica la 49 km de Buzau, Siriu Bai (la 508 m altitudine, la 82 km de Buzau).


Vestigii istorice

Sarata Monteoru, vestigii ale culturii Monteoru si urmele unei asezari dacice. Dealul Istrita de la Pietroasele, unde s-a descoperit faimosul tezaur "Closca cu puii de aur", atribuit vizigotilor lui Atanarik, care in 376 rataceau pe aceste meleaguri. Alte vestigii istorice: Ruinele casei domnesti Vintila Voda, Castrul Roman din Pietroasele, Ruinele manastirii Vintila Voda (unde a domnit Vlad Voda Vintila - 1535), Ruinele castelului Meledic, Asezamintele rupestre sculptate in pereti de gresie in Alunis, Nucu.


Edificii religioase

Biserica episcopiei Buzau, de mari dimensiuni construita in 1507, in timpul domniei lui Radu cel Mare si reconstruita de Matei Basarab in 1649. Aici se afla un muzeu in care se pastreaza obiecte de arta vechi. Biserica Manastirea Ramnicu Sarat, ridicata in timpul lui Constantin Brancoveanu (1691-1697). Alexandru Vlahuta scria ca este un "adevarat muzeu" distingandu-se prin pictura interioara bine pastrata si prin ornamentatia bogata. Biserica Banu in Buzau, inaltata in 1571 in stilul manastirilor din nordul Moldovei. Biserica "Sfanta Paraschiva" din Ramnicu Sarat, zidita de Stefan cel Mare in cinstea unei victorii reputate impotriva ostasilor lui Radu cel Frumos. Alte edificii religioase: Biserica "Negustori" in Buzau, (1649), construita in stil neoclassic, Manastirea Ciolanu in Magura (1568), Manastirea Barbu de la Barbu (1668), Complexul Brancovenesc Ramnicu Sarat, Manastirea Poiana Marului in Bisoc, Bisericuta din lemn in Vintila Voda (construita din barna de stejar, acoperita cu trestie), cu litere chirilice sculptate in crucile din piatra si o vechime de peste 300 de ani, Manastirea Gavana (1707), Biserica Bustea, cu picturi de Tattarescu (1808).


Edificii culturale

Muzeul etnografic al Vaii Slanicului in Manzalesti, Muzeul chihlimbarului din Colti, Muzeul judetean de istorie din Buzau, Palatul comunal din Buzau, Casa "Vergu Manaila" din Buzau, Muzeul orasenesc Ramnicu Sarat.


Etnografie

Aceste locuri ale judetului Buzau pastreaza bogate si variate elemente etnografice, datini stravechi (Gura Teghii), sculpturi de lemn (Lopatari), tesaturi si covoare (Bisoca), instrumente muzicale (Manzalesti), festival folcloric (Poiana Nucului- Lopatari).

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }