QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Diversificarea Serviciilor Turistice in Statiunea Poiana Brasov
INTRODUCERE


Turismul reprezinta un fenomen economico – social specific civilizatiei moderne, puternic ancorat in viata societatii. Prin caracterul sau de masa si continutul complex, turismul antreneaza un vast potential material si uman, cu implicatii importante asupra evolutiei economiei si societatii, asupra relatiilor internationale.

07main

Activitatea de turism este considerata o prestatie de servicii, componenta a sectorului tertiar.Turismul isi gaseste locul si rolul in cadrul unei societati pe 2 planuri:

a) ca sfera de satisfacere a consumurilor complexe ce decurg din deplasarea si sejurul turistilor pentru a-si petrece integral sau partial timpul liber, deplasare si sejur, motivate de nevoia de odihna, recreere, informatie, cultura, satisfacerea unor pasiuni etc., al caror rezultat este refacerea fortei de munca.

b) ca sfera a comertului invizibil, sursa de marire a PNB.

Turismul se constituie ca domeniu distinct in cadrul sectorului tertiar, activitatea turistica fiind o activitate prestatoare de servicii.

Studierea activitatii turistice in ansamblul ei sau doar a unor aspecte ale acestui complex fenomen este deosebit de interesanta si atractiva. Aceasta cu atat mai mult deoarece este vorba de statiunea Poiana Brasov, una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Europa. Ea reprezinta un atractiv obiect de studiu pentru cunoasterea diferitelor aspecte legate de activitatea turistica desfasurata aici.

S-a ales spre analiza in cadrul acestei lucrari, modalitatile prin care se pot diversifica serviciile turistice in aceasta statiune. Este nevoie de o astfel de diversificare deoarece Poiana Brasov doreste sa se impuna atat pe plan intern, cat si pe plan extern, ca o destinatie de vacanta care satisface cele mai exigente cerinte ale turistilor.

Statiunea montana de turism Poiana Brasov este situata la o altitudine de cca. 1000m si poseda o serie de avantaje :

- turistii pot stabili legaturi permanente cu alte zone si orase (Brasov, Rasnov, Zarnesti, Bran, etc.), ei pot efectua excursii, vizite, putand petrece timpul liber chiar daca conditiile meteo sunt nefavorabile;

- posibilitatea asigurarii unui caracter polivalent si o exploatare continua atat in sezonul de iarna cat si in cel de vara.

Un dezavantaj al statiunii il constituie altitudinea la care este partia de schi, fata de alte statiuni montane. Drept urmare, grosimea stratului de zapada precum si durata mentinerii acesteia este mica, respectiv scurta. Sezonul de schi, cand are loc si o suprasolicitare a partiei, se concentreaza in lunile XII, I, II, sezon completat sau descompletat cu inversiunile de temperatura din lunile martie si aprilie. Solicitarea aerului ozonat din statiune, duce la practicarea in acest sens a drumetiei, inlesnita de infrastructura de transport. Acest fapt face ca pe plan local sa se promoveze noi produse turistice prin panouri publicitare. Calitatea cadrului natural este cea care cultiva sentimentul de frumos in randul turistilor.

Lucrarea de fata este structurata pe patru capitole, demarand cu prezentarea aspectelor teoretice legate de serviciile turistice in general, apoi se va prezenta statiunea Poiana Brasov din punct de vedere al asezarii si al potentialului turistic, atat cel natural cat si cel antropic. In capitolul 2 al lucrarii se va analiza oferta si cererea turistica in statiunea analizata. Capitolul 3 prezinta principalele cai de valorificare ale potentialului turistic din statiune, mijloacele de diversificare ale serviciilor turistice precum si modalitatile de promovare ale activitatii turistice din Poiana Brasov. In capitolul 4 s-a realizat un studiu de caz al sta iunii Poiana Bra ov i anume : Prezentarea sta iunii; Oferta actuala i valorificarea acesteia; Dezvoltare i promovare.

Poiana Brasov reprezinta intr-adevar o statiune montana care are toate conditiile sa concureze cu cele mai renumite statiuni de profil din Europa. Pentru aceasta mai este insa necesar sa se tina cont de imbunatatirile care trebuie aduse bazei tehnico – materiale astfel incat calitatea serviciilor turistice oferite sa se ridice la nivelul cerut de turismul actual.de asemenea, trebuie realizata cu atentie pentru a nu se oferii turistului ceea ce n-a cumparat.

Individualizarea sau particularizarea la nivelul grupurilor si al persoanei. Personalizarea la nivelul clientului devine din ce in ce mai importanta in dezvoltarea turistica.

Dinamismul inalt. Serviciile sunt componenta cea mai dinamica a ofertei turistice.

Fluctuatiile sezoniere ale serviciilor rezultate in urma oscilatiilor cererii turistice.

Ordinea in care se deruleaza consumul turistic este una sigura si logica.[1]

Orice produs turistic are o schema generala de derulare din care pot lipsi unele servicii in functie de specificul vacantei (odihna, tratament, agrement), forma de turism (organizat, uniorganizat, neorganizat), locul si momentul actiunii.Cap. 2: Analiza ofertei si a cererii turistice in staTiunea Poiana BraSov


Poiana Brasov a devenit cea mai eleganta statiune din tara pentru practicarea sporturilor de iarna si odihnei si una dintre cele mai apreciate destinatii ale turistilor straini veniti sa viziteze Romania.

Actuala oferta turistica a statiunii poate satisface, in general, cele mai exigente cerinte ale turistilor romani si straini, fiecare sezon avand o paleta larga de agrement.


2.1. Baza tehnico-materiala existenta si oferta de servicii


Oferta turistica se materializeaza prin folosirea factorilor de productie, in care pe primul plan se inscrie ca importanta baza tehnico-materiala si forta de munca. Echipamentul turistic este tot atat de diversificat si specializat ca si serviciile turistice.

In cadrul bazei tehnico-materiale a turismului un loc important revine bazei materiale a cazarii. Importanta cazarii decurge din stringenta necesitatii pe care o acopera, respectiv innoptarea. Nu este de conceput un consum turistic fara utilizarea unuia dintre elementele materiale ale capacitatii de cazare. Mai mult chiar, de dimensiunea si structura bazei materiale a cazarii depind pe plan cantitativ si structural celelalte elemente functionale ale ofertei turistice.

Din punct de vedere al calitatii, aceste doua componente ale bazei tehnico-materiale sunt standardizate pe nivele exprimate in numarul de stele sau categorii.

Dezvoltata cu precadere in cea de-a doua jumatate a secolului XX, statiunea Poiana Brasov a devenit cea eleganta statiune din tara destinata practicarii sporturilor de iarna si odihnei si una dintre cele mai apreciate destinatii ale turistilor straini veniti sa viziteze Romania.

Sfera serviciilor oferite de statiunea Poiana Brasov este complexa, acoperind in majoritate serviciile de baza si suplimentare ce dau contur unei oferte atractive, la care se pot aduce insa numeroase imbunatatiri.

Pe ansamblul statiunii sunt oferite servicii de cazare concretizate in peste 2200 locuri, servicii de alimentatie insumand peste 5000 locuri, servicii de agrement sustinute de o bogata baza de agrement si numeroase servicii suplimentare.

In statiune exista numeroase terenuri pentru practicarea sporturilor: partii de schi, de sanius, un patinoar (momentan in renovare), un stadion, terenuri de tenis, de volei si de baschet, de minigolf etc. La acestea se adauga o piscina acoperita, piscine in aer liber, sali de sport. Accesul in partea superioara a Masivului Postavaru este asigurat prin doua telecabine si o telegondola. Telegondola urca pana in dreptul cabanei Cristianul Mare, iar telecabina cu 52 m mai sus, imediat sub creasta principala a Postavarului. Cu exceptia zilelor cu conditii meteorologice nefavorabile mijloacele de transport functioneaza 6 zile pe saptamana.

Aceste dotari sunt impartite in subzone functionale, judicios distribuite:

- subzona centrala cuprinzand lacul, restaurantul Miorita si o piscina acoperita pe malul lacului, restaurantele Capra Neagra, Coliba Haiducilor si Sura Dacilor, Complexul turistic multifunctional Favorit si un complex comercial.

- trei subzone cu hoteluri si vile asezate in jurul subzonei centrale dar la o oarecare distanta de aceasta: spre este de centru, in jurul hotelului Ciucas, si spre nord, in jurul restaurantului Poiana Ursului. Prin aceasta dispersare a fost evitata crearea de strazi, pastrandu-se ambianta de statiune montana.

subzona pentru sportivi, asezata la baza versantului de nord-est a Masivului Postavaru, cuprinzand statiile de plecare ale telecabinei si a telegondolei, locul de sosire a partiilor de schi, patinoarul, stadionul, terenurile de volei, tenis, handbal ;

subzona gospodareasca, in nord-estul statiunii, cuprinde constructii sociale si baza de servire.


2.1.1. Echipamente si servicii de cazare

Reteaua unitatilor de cazare are rolul de a crea conditiile pentru odihna turistului. Importanta acestei componente a resurselor materiale este data de faptul ca turistul isi petrece in unitatile de cazare aproximativ jumatate din timpul sau.

Cazarea turistilor este asigurata prin servicii propriu-zise de cazare, majoritatea in hoteluri de 2 si 3 stele, precum si de o serie de servicii complementare menite sa asigure conditii de confort optime turistilor pe durata sejurului. Printre serviciile complementare prestate catre turisti se numara: primirea, inregistrarea pe formulare speciale si transmiterea catre clientii hotelurilor a unor mesaje care le sunt adresate; servicii de posta si telecomunicatii; manipularea bagajelor clientelei; asigurarea parcarii autoturismelor clientelei; pastrarea temporara la solicitarea clientului a unor obiecte de valoare in seifurile hotelurilor, spalatul, calcatul si curatirea chimica a lenjeriei si imbracamintei clientelei; room-service; minibaruri instalate in camerele hotelurilor; rezervarea de locuri la mese in unitatile de alimentatie ale altor complexe hoteliere sau unitati de alimentatie independente; rezervarea de locuri de cazare in alte unitati hoteliere la solicitarea clientului; existenta in camerele de hotel a ustensilelor marunte necesare curatirii incaltamintei, de aparate TV color; chemarea taxi-urilor solicitate de turisti; organizarea de receptii, mese festive, banchete.

In continuare, se va face o analiza a evolutiei in timp a dimensiunilor si calitatii bazei materiale a cazarii:


Denumirea unitatii de cazare

Anul punerii in functiune

Reparatii capitale

Hotel RUIACabana JUNILORCabana POSTAVARULCabana CRISTIANUL MAREHotel POIANA URSULUIHotel SPORTULHotel ALUNISHotel POIANAHotel BRADULCabana CETATEA RASNOVHotel ALPINHotel INTIMHotel CIUCASHotel SOIMUL
Tabelul 2. Evolutia in timp a bazei materiale a cazarii

Sursa: S.C. POIANA BRASOV S.A.


Datele de mai sus arata ca in anul 1928 a intrat in functiune primul hotel din Poiana Brasov purtand denumirea Ruia. In anul 1989 se fac reparatii capitale, hotelul dispunand in prezent de 46 locuri de cazare.

Intre 1936-1944 sunt date in functiune inca 4 unitati de cazare, respectiv 3 cabane - Junilor, Postavarul, Cristianul Mare - si un hotel - Poiana Ursului - . Din aceste unitati numai la doua s-au realizat reparatii capitale, in anul 1987 - Cabana Junilor care, in prezent, si-a schimbat denumirea in Cabana Caprioara si hotelul Poiana Ursului. Capacitatea de cazare a acestor unitati este de 188 locuri din care 39 in hotel.

Alte 5 unitati devin functionale intre anii 1951 - 1967 din care 4 sunt hoteluri - Sportul, Alunis, Poiana, Bradul - si Cabana Cetatea Rasnov.

Toate unitatile sunt supuse la reparatii capitale intre anii 1988-1993.

Cele mai multe unitati au fost date in folosinta intre anii 1976-1989, respectiv 6 hoteluri - Alpin, Intim, Ciucas, Soimul, Caraiman, Piatra Mare -, un Centru de echitatie si Satul de vacanta Poiana Ursului.

Evolutia in timp a capacitatii de cazare se prezinta in tabelul urmator:


Perioada

Nr. de locuri


Tabelul 3. Evolutia in timp a capacitatii de cazare


Se constata ca ritmul de crestere a dimensiunilor bazei materiale a cazarii cunoaste cea mai importanta crestere intre anii 1976-1989, respectiv 69,38% din totalul capacitatii de cazare.

S-au efectuat reparatii capitale ale bazei materiale a cazarii in proportie de 44,44%, respectiv 8 unitati dintr-un total de 18.

Dimensiunile bazei materiale ale cazarii cunosc cea mai importanta crestere intre anii 1976-1989, perioada in care este dat in functiune si primul hotel de 3 stele - hotel Alpin. Exceptand cabanele Postavarul si Cristianul Mare, tuturor unitatilor date in functiune intre anii 1928-1967 le-au fost realizate reparatii capitale, procentul fiind de 80%.

Deci, statiunea Poiana Brasov dispune de o baza materiala a cazarii relativ noua in proportie de 44,44% si reconditionata in proportie de 44,44% pentru unitatile cu o vechime mai mare de 30 de ani.

Cele doua conditii ce trebuiesc indeplinite pentru dezvoltarea si ridicarea calitatii serviciului de cazare sunt: existenta unei baze tehnico-materiale adecvate si existenta unui personal calificat.

In cele ce urmeaza se va prezenta baza materiala de cazare care exista la ora actuala in statiunea Poiana Brasov.

Echipamentele turistice cuprind unitati de cazare si alimentatie, precum si unele dotari pentru practicarea sporturilor de iarna. Astfel, in 2002, statiunea avea un total de 2636 de locuri de cazare, din care 2385 in hoteluri.

In continuare se vor prezenta hotelurile din statiunea Poiana Brasov si cu dotarile aferente.


Hotel Sport

este amplasat intr-un spatiu montan incantator,

este cel mai modern din statiune,

are arhitectura eleganta,

dispune de 89 spatii de cazare, toate cu facilitati proprii,

are 9 camere double si 80 apartamente,

camere cu pat matrimonial, majoritatea cu balcoane,

dus, TV cablu, telefon bar de zi, ascensor, room-service , terasa, parcare, primeste in custodie animale, centru de inchiriere echipament si material sportiv, birou de prestatii turistice.


Hotel Miruna

a fost construit in 1999,

are o arhitectura moderna si o ambianta eleganta,

are toate utilitatile pentru a satisface cele mai exigente gusturi, complexul turistic 'Miruna' este destinatia oamenilor care apreciaza serviciile de calitate,

are 40 de locuri de cazare, in 3 camere double, 7 apartamente de 2 locuri, 1 apartament de 4 locuri, 1 apartament de 5 locuri (1 apartament de 2 locuri, o camera double si o camera cu 1 pat), 1 vila de 6 locuri (1 apartament de 2 locuri si 2 camere double),

restaurant, sala de conferinte, aer conditionat, room - service, telefon, fitness, salon mic dejun, televizor, babysitting, fax, masaj, sauna, bar, parcare, minibar, internet,

acest hotel nu accepta rezervari on-line.

Hotel Alpin

6 apartamente, 129 double,

camere cu vana si dus, frigider in camera, televizor si telefon, semineu, incalzire centrala, ascensor, room - service, seif, piscina acoperita, frizerie - coafura, scoala de schi, magazin, cinema cu 250 locuri, parcare, accepta carti de credit VISA, casa de schimb valutar.


Hotel Ruia

23 de apartamente,

50 de locuri la terasa,

frigider in camera, grupuri sanitare proprii, TV., au incalzire centrala, scoala de schi, accepta carti de credit, parcare.


Hotel Poiana

57 spatii de cazare: 4 apartamente, 9 garsoniere, 44 double,

toate camerele au facilitati proprii: dus, TV cablu, telefon,

bar de zi, salon de mic dejun cu 80 de locuri, ascensor, primeste in custodie animale, terasa, room-service, parcare, serviciu de inchiriere echipament de schi, teren de tenis.Hotel Bradul

61 double, 3 apartamente cu cate 3 camere,

toate au facilitati proprii; dus, TV cablu, telefon,

minibar , salon de mic dejun cu 100 de locuri, ascensor, primeste in custodie animale, terasa, room-service, parcare, serviciu de inchiriere echipament de schi, club de biliard.


Hotel Caraiman

244 camere double, 1 apartament, 80 locuri la terasa, seif,

gradinita, ascensor, parcare, magazin, frizerie - coafura, room - service, TV si telefon, casa de schimb, centru de informatii, agentie de turism.


Hotel Ciucas

480 paturi, dintre care 227 camere cu 2 paturi, 12 garsoniere, si 1 apartament,

televiziune prin cablu, telefon cu acces la liniile nationale si internationale, sauna-masaj, discoteca, room - service, bar de zi, braserie, parcare, restaurant cu 460 de locuri, sala de conferinte pentru 100 de persoane cu echipamentul necesar, centru de inchiriere si pastrare a obiectelor de valoare.


Hotel Piatra Mare

6 single, 171 double,

100 locuri la terasa,

TV (fara cablu), telefon, room - service, seif, ascensor, centru de informatii, agentie de turism, magazin, frizerie - coafura, parcare, incalzire centrala, accepta carti de credit.Hotel Soimul

107 double,

telefon, TV., garaj, ascensor, parcare, incalzire centrala, seif, accepta carti de credit.


Hotel Caprioara

6 double, 3 camere cu 3paturi, 2 camere cu cate 4 paturi,

grupuri sanitare proprii,

100 locuri la terasa,

room - service, telefon public, garaj si parcare, incalzire centrala, seif.


Hotel Poiana Ursului

l0 double, 5 camere cu 3 paturi, 6 double, 3 camere cu 3 paturi,

room -service, centru de inchiriere, parcare, incalzire centrala, seif, magazin; teren de joaca, se accepta carti de credit VISA.


Hotel Capra Neagra

400 de locuri

telefon si bar in camera, room-service, ascensor, incalzire centrala, seif, centru de informatii, parcare, casa de schimb valutar, se accepta VISA, gradinita, aer conditionat.


Vilele din statiunea Poiana Brasov sunt prezentate in cele ce urmeaza: Vila Liliana ** ;Vila Dragon ;Vila Ghiocelul ;Vila Valentin ;Casa Viorel **** ;Vila Mesteacanul ;Vila Molidul ;Vila Orizont ;Vila Pajura ****.

La acestea se adauga 12 vile cu 75 de locuri din satul de vacanta amplasat vis-a-vis de complexul Favorit. Cinci dintre aceste vile sunt de trei stele, iar restul de sapte au doua stele.

Fiecare vila dispune de: frigider in camera, gradinita, grup sanitar propriu, incalzire centrala, televizor, televiziune prin cablu, masina de spalat rufe, spatiu de joaca pentru copii, spatiu privat, seif, accepta carti de credit VISA, serviciu de fax, telefon public, parcare

Campingul Caprioara dispune de 40 de locuri.


2.1.2. Echipamente si servicii de alimentatie publica


Serviciile de alimentatie      sunt prezente in toate momentele-cheie ale consumului turistic, respectiv toate unitatile de cazare dispun de cel putin o unitate de alimentatie. De asemenea, unitatile de agrement dispun de unitati de alimentatie publica - Complexul Favorit dispune alaturi de baza materiala de agrement specifica si de diverse unitati de alimentatie ca: restaurant cu specific romanesc si spectacole de varietati, bar de zi, bar de zi-popicarie, cofetarie. Varietatea tipologiei serviciilor de alimentatie poate satisface o gama larga de cerinte ale clientilor prin: restaurante clasice sau cu specific, baruri, bufete, cofetarie, braserie, bar-discoteca.

O mentiune trebuie facuta pentru cele 6 restaurante cu specific care dau o deosebita culoare ofertei turistice a statiunii Poiana Brasov si se inscriu prin calitatea serviciilor si preparatelor intr-un cautat punct de atractie pentru turisti avand ca principala motivatie turistica gastronomia, 'vacanta gastronomica' fiind o noua forma de turism a carei atractivitate este unanim recunoscuta. Cel mai vechi dintre ele este restaurantul Capra Neagra cu specific vanatoresc, infiintat in anul 1942, care si-a castigat un renume binemeritat prin preparatele sale vanatoresti. Urmatorul restaurant, infiintat in 1960, este Coliba Haiducilor, restaurant cu specific romanesc, ale carui preparate si servire ireprosabila a dus la clasificarea acestui restaurant pe locul 4 in lume la categoria restaurante cu specific. In 1996 s-a pus in functiune restaurantul Sura Dacilor cu specific romanesc, care cucereste prin ambianta deosebita, preparatele romanesti si personalul costumat cu o vestimentatie originala venita din timpuri indepartate ale istoriei romanesti. Restaurantul Vanatorul, functional din 1975, este un restaurant cu specific vanatoresc ale carui preparate constituie deliciu si placerea vizitarii lui. Restaurantul Miorita este un restaurant unde se servesc preparate romanesti si se pot viziona frumoase programe folclorice cu dansuri si cantece romanesti. Restaurantul Favorit ofera programe de varietati, inscriindu-se pe linia mai moderna a turistilor care viziteaza statiunea.Majoritatea unitatilor de cazare hoteliere, cu exceptia hotelurilor Bradul, Poiana si Alunis, dispun de unitati de alimentatie - cel putin restaurant si bar de zi.


Complexul Sportul - Categoria I

180 de locuri la restaurant

2 sali de conferinta 40 / 200,

discoteca - karaoke 100 locuri,

bar-100 locuri

servicii de transmitere - primire prin fax, copiere documente, bar, centru de informatii si schimb valutar, agentie de turism, centru de inchiriere echipamente sportive, sala de sport, sauna, scoala de schi, accepta carti de credit VISA, centru de inchiriere masini, pista de schi proprie iluminata, teren de tenis, telecabina, teleschi, telescaun, o sala pentru tenis de masa - sah, sala de fitness.


Complexul Favorit - Categoria I

250 de locuri intr-o sala de conferinta,

250 de locuri la mese

·2 baruri 20 /40,

2 separeuri intime,

bar de noapte, sala de ping-pong; biliard, bowling, telefon public, club de noapte, ring de dans si cabaret.


Restaurant Capra Neagra

500 locuri mese,

bar de noapte si de zi,

berarie,

separeuri intime.


Restaurant Soimul (unitate categorie I, inclus in cadrul Hotelului Soimul)

500 locuri mese,

bar de zi,

berarie.


Restaurant Poiana Ursului (unitate categorie I, inclus in cadrul Hotelului Poiana Ursului)

120 locuri mese,

bar de zi,

cafenea,

locuri la terasa,

separeuri intime.


Restaurant Caprioara (unitate categorie I, inclus in cadrul Hotelului Caprioara)

100 locuri mese,

60 locuri la terasa.


Restaurant Ruia (unitate categorie I, inclus in cadrul Hotelului Ruia)

80 locuri mese,

bar de zi,

50 locuri la terasa.


Restaurant Ciucas (unitate categorie I, inclus in cadrul Hotelului Ciucas)

80 locuri mese,

bar de zi,

cafenea,

berarie,

80 locuri la terasa.


Restaurant Vanatorul (unitate categorie I)

este un restaurant cu specific vanatoresc (carne de cerb, caprioara; fazan, urs, mistret),

160 locuri mese,

separeuri intime,

organizeaza mese festive,

are program artistic dupa 21:30 si este deschis in functie de fluxul de clienti;


.Restaurant Stana Turistica (unitate categorie I)

restaurant cu specific, cu preparate de stana,

are 150 locuri mese si 150 locuri la terasa,

masute in padure.


Restaurant Sura Dacilor (unitate categorie I)

ofera o servire in stil arhaic, in 4 saloane cu specific diferit, meniuri in cel mai pur stil traditional cu produse din ferma proprie,

au obiceiuri stravechi, vanat la protap, tuica fiarta, muzica de taraf, toamna se poate admira camara cu borcane cu muraturi, carnati, afumaturi,

300 locuri mese,

100 locuri la terasa,

magazin, berarie, separeuri intime.


Cabana Haiducilor (unitate categorie I)

bucatarie traditionala, produse naturale din ferma proprie, vinuri din cele mai renumite podgorii, taraf, primiri la focuri de tabara, toamna se poate admira camara cu borcane cu muraturi, carnati, afumaturi,

170 locuri mese si 100 locuri la terasa,

separeuri intime.


Restaurant Miorita

240 locuri mese si 60 la terasa,

bar de zi cu 100 de locuri,

separeuri intime.

Statiunea Poiana Brasov dispune de o baza a restaurarii bogat diversificata, cu un numar suficient de locuri care poate acoperi solicitarile turistilor chiar si in cazul unei ocupari integrale a capacitatii de cazare disponibila.

Nivelul calitativ al bazei de restaurare este superior, avand posibilitatea satisfacerii celor mai exigente cerinte ale turistilor care viziteaza statiunea.


2.1.3. Echipamente si servicii de agrement


Baza tehnico-materiala de agrement cuprinde o gama de mijloace si dotari destinate sa asigure posibilitati cat mai largi si diversificate pentru petrecerea placuta a timpului liber de catre turisti.

Statiunea Poiana Brasov dispune pentru agrement de un complex cu multiple dotari, complex numit Favorit” oferind: restaurant cu program de varietati, cofetarie, bar de zi, sala de biliard, bar de zi-popicarie, tenis de masa, jocuri mecanice, remmy.

In baza de agrement a statiunii sunt incluse si terenuri de tenis de camp, baschet, volei, stadion, piscina acoperita, terenuri de fotbal si piste de alergare; pe timpul iernii pe partii amenajate  cu diferite grade de dificultate pentru schi, patinoar .


Serviciile de agrement acopera atat cerintele pentru odihna cat si cele pentru agrement.

Activitatea turistica de agrement cea mai intensa se desfasoara in perioada sezonului de iarna, cand oferta turistica are doua mari compartimente in:

- oferta turistica specifica;

- oferta turistica complementara, cuprinzand activitati ce se desfasoara pe tot parcursul anului.

Dezvoltarea si modernizarea bazei materiale din statiunea Poiana Brasov a impus ca din ansamblul activitatilor de baza sa se desprinda una noua, de aceeasi importanta cu cea de cazare si masa, menita sa influenteze in mod direct activitatea turistica, aceasta fiind constituita dintr-un tot unitar care formeaza activitatea de agrement.

Agrementul cuprinde intr-o paleta elastica toate activitatile menite sa scoata turistul din starea de oboseala, stres, sa-l deconecteze de activitatea cotidiana, oferindu-i cele mai variate mijloace de sport, distractie, divertisment si amuzament, in vederea dezvoltarii sale fizice si spirituale, refacandu-i forta necesara pentru continuarea activitatii zilnice.

Actuala oferta turistica a statiunii Poiana Brasov poate satisface cele mai exigente cerinte ale turistilor romani si straini, fiecare sezon avand o paleta larga de agrement. Activitatea turistica cea mai intensa se desfasoara pe perioada sezonului de iarna, cand oferta turistica are doua mari componente: oferta turistica specifica si oferta turistica complementara (apreschi).

Oferta turistica specifica sezonului rece


Principala atractie a statiunii Poiana Brasov o reprezinta partiile de schi. In timpul iernii statiunea devine o adevarata capitala a schiului din Carpatii romanesti. Persistenta stratului de zapada, grosimea adecvata si conditiile de relief favorabile au permis amenajarea a numeroase partii de schi cu grade variate de dificultate, pentru practicarea schiului alpin si de fond. Peste 12 km de partie sunt utilate cu instalatii moderne de transport pe cablu (tabelele 4, 5, 6.).

Numele partiei

Grad de dificultate

Lungimea

Diferenta de altitudine

Lupului

Dificila

2860m

775m

Sulinar

Medie

2441m

645m

Kanzel

Medie

350m

128m

Ruia

Medie

540m

198m

Drumul Rosu

Usoara

3820m

650m

Bradul

Usoara

433m

75m

Slalom-Poiana

Medie

460m

217m

Camelia

Usoara

300m

40m

Drumul Albastru

Usoara

800m

90m


Tabelul 4. Partiile de schi din Poiana Brasov si Masivul Postavarul


Mijloc transport

Lungimea

Diferenta de altitudine

Capacitatea de transport pe ora

Telecabina: Teleferic - Kanzel, Sport – Postavaru

2449m

2802m

693m

737m

350 persoane

504 persoane

Telegondola: Teleferic–Cristianul Mare

2050m

646m

400 persoane


Tabelul 5. Mijloace de transport pe cablu

Numele teleschiului

Lungimea

Diferenta de altitudine

Capacitatea de transport pe ora

Kanzel

286m

128m

900 pers.

Ruia

541m

197m

900 pers.

Slalom

528m

217m

600 pers.

Bradul

455m

75m

900 pers.

Subteleferic

492m

169m

500 pers.

Stadion

300m

32m

900 pers.


Tabelul 6. Teleschiuri din Poiana Brasov


Schiorii incepatori au la indemana cateva partii chiar in statiune. Partia Bradul, situata in fata hotelului cu acelasi nume, are o lungime de 433 m si o diferenta de altitudine de 75 m si este dotata cu teleschiul Bradul cu o lungime de 455 m si o capacitate de 900 de persoane. In apropierea teleschiului Bradul se mai afla telecabina 'Sport - Postavarul' cu o lungime de 2802 m si o capacitate de transport de 504 persoane pe ora. Partia Camelia, amplasata la est de vila 'Camelia' este cea mai usoara partie din Poiana Brasov, avand numai 40 m diferenta de altitudine si 300 m lungime. Drumul Albastru, cu o lungime de 800 m si Drumul Rosu cu 3820 m sunt tot partii usoare. Aceasta din urma este una dintre cele mai indragite partii de legatura dintre Culmea Postavarul si Poiana Brasov. Caracterul de 'drum ascuns' in padurea de molid (largimea ei este redusa adeseori la cativa metri) spre deosebire de celelalte partii largi, deschise, confera acestui 'Drum Rosu' un farmec aparte. Instalatia de transport care o deserveste este telegondola 'Teleferjc” - Cristianul Mare, care are o lungime de 2050 m si o capacitate de transport de 400 de persoane pe ora. Tot aici amintim si de mica partie 'Stadion', dotata cu teleschiul cu acelasi nume care are o lungime de 300 m si o capacitate de transport de 900 de persoane pe ora.

Schiorii cu pregatire medie in tehnica schiului alpin au la dispozitie partiile Sulinar, Kanzel, Ruia si Slalom. Partia Sulinar a fost amenajata din anul 1930, dar a cunoscut mai multe modernizari. Este o partie foarte solicitata atat pentru agrement, cat si pentru concursuri, avand o lungime de 2441 m si o diferenta de nivel de 645 m. Instalatia de transport aflata la dispozitia turistilor pentru aceasta partie este telecabina 'Teleferic' - Kanzel, cu 2449 m lungime si capacitate de transport pe ora de 350 de persoane. Partia Kanzel are o lungime de 350 m, fiind o partie lata, cu persistenta cea mai indelungata a zapezii. Panta este mai accentuata in partea dinspre linia teleschiului Kanzel care are o lungime de 286 m si o capacitate de 900 de persoane. Partia Ruia este destinata mai ales slalomului special. Are 540 m .lungime, '198 m diferenta de nivel si este dotata cu teleschi cu o lungime de 528 m si o capacitate de transport pe ora de 600 de persoane.

Schiorii avansati au la dispozitie partii dificile:Lupului si Subteleferic. Partia Lupului, una dintre cele mai cunoscute si mai dificile partii din Carpati, are o lungime de 2860 m si o diferenta de nivel de 775 m. Este principala partie pe care se desfasoara concursurile de schi. Instalatiile de transport aflate la dispozitia turistilor sunt telegondola 'Teleferic' ­Cristianul Mare si telecabina 'Teleferic' - Kanzel. Partia Subteleferic, aflata la 600 m de hotelul 'Teleferic' are o lungime de 1000 m si 280 m diferenta de nivel, fiind dotata cu teleschi, a carui lungime este de 492 m si care are o capacitate de transport de 500 de persoane pe ora.

Pentru cei care prefera plimbarile linistite sau pentru schiorii de fond se recomanda intinderile putin denivelate din Poiana de Jos (Poiana Mare). Spre sfarsitul sezonului de iarna, cand limita covorului alb se ridica tot mai sus este indicata Poiana Ruia.

Practicarea saniusului se poate realiza pe numeroase pante din statiune, locul cel mai indicat fiind cel de la sud de restaurantul 'Capra Neagra'. Foarte solicitat este si Drumul Vechi al Poienii'.Pentru turistii sositi in Poiana Brasov, dornici sa invete sau sa se perfectioneze in practicarea schiului alpin si fond, se organizeaza cursuri, atat pentru adulti, cat si pentru copii, cu durata de 4-5-6 zile, pe cinci clase de invatare. Turistii sunt indrumati de instructori de schi atestati, statiunea Poiana Brasov avand 250 de astfel de instructori, vorbitori ai mai multor limbi straine.

Aproximativ 2000 de garnituri de schi (schiuri cu legaturi, bete si bocanci de schi) pot fi inchiriate de la hotelurile 'Sport', 'Alpin', 'Ciucas', 'Soimul', 'Piatra Mare' si 'Caraiman' de catre turistii straini si, respectiv, hotelurile 'Bradul' si “Teleferic' de catre turistii romani.

In apropierea restaurantului 'Sura Dacilor' exista un patinoar artificial, dar care in prezent nu functioneaza. Iarna, in perioadele mai reci se poate amenaja si un patinoar natural pe terenul din fata hotelului 'Poiana'.

Plimbarile cu sanii trase de cai constituie o alta atractie a statiunii in timpul iernii. Cele cinci atelaje ale Centrului de echitatie si cele doua atelaje de la restaurantul 'Coliba Haiducilor' pot oferi turistilor plimbari la Rasnov si Bran, turul statiunii Poiana Brasov, vizitarea Stanei Turistice din Poiana Mare etc.

Apreschi - activitati de agrement pe tot parcursul anului

Piscinele 'Alpin' si 'Cristal' (aceasta din urma are 33 m lungime, 20 m latime si 1,2-2 m adancime) ofera turistilor conditii de inot, sauna si masaj. In plus la hotelurile ' . Alpin' si 'Sport' exista sala de fitness. .La Complexul 'Favorit' agrementul de incinta cuprinde: popicarie mecanica cu patru piste, biliard cu opt mese, tenis de masa, jocuri distractive (sah, table, rummy, minifotbal), jocuri electronice si cinematograf. Pentru popice mai exista si alte doua piste la vila 'Pajura', iar mese de biliard la hotelurile 'Sport', 'Caraiman' si 'Soimul'.

Pentru tinerii turisti mai ales, discoteca 'Violeta' si discotecile de la hotelurile 'Sport', 'Teleferic', 'Ciucas', 'Soimul', precum si videodiscotecile de la hotelurile 'Piatra Mare' si 'Bradul' ofera posibilitati foarte atragatoare de petrecere a serilor.

In fiecare seara, la restaurantele 'Favorit' si 'Capra Neagra' se desfasoara un program de varietati care cuprinde muzica, dans, acrobatii. La acesta se adauga cabaretul de la clubul de noapte 'Teleferic'.

Restaurantul ' Miorita' ofera un atractiv program folcloric, iar restaurantele 'Sura Dacilor', 'Coliba Haiducilor', 'Vanatorul' si 'Stana Turistica' incanta turistii cu arta culinara traditionala romaneasca acompaniata de muzica de taraf. La diferite date calendaristice se organizeaza programe cuprinzand obiceiuri romanesti. In special pentru turistii straini, dar si pentru cei romani, se organizeaza seri romanesti cu spectacol de folclor si degustari de vinuri la Crama 'Cerbul Carpatin' din Brasov, seri medievale la restaurantul 'Cetate' din Brasov si seara chinezeasca la restaurantul chinezesc. Pentru toate acestea se asigura transferul cu autocarul.
Oferta turistica specifica sezonului cald


O mare atractie prezinta drumetiile montane din Masivul Postavarul si imprejurimi, cele 22 de trasee turistice marcate oferind privelisti de neuitat in timp de vara.

Statiunea Poiana Brasov ofera posibilitatea practicarii unei game largi de sporturi in perioada de vara datorita bazei sportive existente. Astfel, cele trei terenuri din zona hotelului '

Poiana' si terenul din zona hotelului 'Piatra Mare' sunt destinate tenisului de camp. Pentru minigolf exista un teren in zona hotelului 'Poiana', iar minifotbal, handbal, volei si baschet se pot practica pe cele doua terenuri din zona lacului 'Poiana'.

Pentru impatimitii schiului, partia 'Bradul' ofera conditii pentru practicarea schiului pe iarba.

Pe lacul Poiana se pot face plimbari cu barci (exista 20 astfel de barci) si hidrobiciclete (in numar de 5). Lacul Poiana sta la dispozitia pescarilor care pot petrece cateva ore placute pe malul acestuia. Pentru pescuitul de agrement se pot organiza si deplasari la lacuri din imprejurimi.

In perioada verii se organizeaza deplasari cu autocarul la lacul Moacsa, aflat la 40 de km, unde se poate practica wind-surfingul si unde se pot inchiria yolle si alte ambarcatiuni.

Pentru iubitorii sporturilor hipice la Centrul de echitatie se organizeaza cursuri de calarie in manej, plimbari si excursii calare, precum si plimbari cu carute si trasuri trase de cai. Centrul de echitatie dispune de 20 de cai, doua trasuri si cinci carute.


Excursii

Atat iarna, cat si vara turistii din statiunea Poiana Brasov se bucura de numeroase excursii atractive care confera o nota aparte vacantei si dau posibilitatea cunoasterii unor zone deosebit de frumoase. Aici se inscriu vizitarea orasului Brasov, Castelului Bran, Complexului Sambata, Cetatii Fagaras, oraselor Sinaia, Sighisoara si Sibiu, excursiile pe Transfagarasan, la Tusnad si Lacul Sf. Ana, la Cheile Bicazului, la manastirile din Nordul Moldovei si in Delta Dunarii.

Datorita diversificarii necesitatilor de consum turistic si cresterii concurentei intre ofertantii de turism, statiunea Poiana Brasov trebuie sa asigure o diversificare si o modernizare permanenta a bazei tehnico-materiale a agrementului pentru a reusi sa atraga un numar cat mai mare de turisti, stiut fiind faptul ca centrul de greutate al optiunii de consum turistic s-a deplasat dinspre componentele 'statice' (cazare, restaurante) spre cele dinamice (agrement si transport).

Agentia de turism Poiana Brasov desfasoara o bogata activitate pe pietele externe. Deruleaza contracte directe in Anglia, Belgia, Israel, Grecia, Danemarca; contracte indirecte prin firma Condor Travel pentru Israel si prin firma Mondo Intertours pentru Israel si Spania.

Tot prin agentia turistica sunt pregatiti ghizi pentru drumetii montane si instructori de schi - anual in Poiana Brasov organizandu-se scoli de schi pentru incepatori.

Studiind repartitia domeniului pe statiuni, localitati si puncte turistice montane din tara, se observa ca:

suprafata este de 57,4 ha;

numarul de partii - 13;

lungimea partiilor - 13,49 km.;

capacitatea optima pers ./ ora este 5280.

Tinand cont de cele mentionate mai sus, se poate aprecia ca Poiana Brasov se situeaza pe locul intai in tara la numarul de partii si pe locul doi, dupa Sinaia, la ceilalti trei indicatori.

In ceea ce priveste structura partiilor pe grade de dificultate, din 71 de partii existente

In Romania, doar 3 (21%) sunt partii foarte usoare, toate gasindu-se in Poiana Brasov. Aceasta dovedeste adaptabilitatea statiunii la tendintele inregistrate pe plan mondial - segmentul tinerilor si al incepatorilor sau al celor cu tehnica medie si sub medie este in continua crestere in totalul cererii pentru sporturilor de iarna (30-35 % din total).


2.1.4. Serviciile suplimentare oferite in statiunea Poiana Brasov


De asemenea, turistii pot beneficia la cerere de o multitudine de servicii suplimentare care satisfac atat cerinte personale cum sunt: spalatul si calcatul lenjeriei de corp, calcatul si curatatul imbracamintei; cerinte cu caracter cultural-informativ, respectiv: organizarea de excursii prin propria agentie de turism, inchirieri de diverse echipamente sportive; precum si cerinte cu scop de agrementare a turistilor, de exemplu: organizarea scolii de schi care se finalizeaza cu un adevarat spectacol la restaurantul Miorita, organizarea de concursuri, asigurarea de spatii si mijloace pentru satisfacerea unor pasiuni ca biliardul, tenisul de masa, jocuri electronice, remy, inot. Nu mai putin importante sunt serviciile suplimentare oferite turistilor pentru satisfacerea nevoilor de comunicare, si anume: servicii telefonice, de fax, telex, room-service, inchirierea de sali pentru conferinte etc.

In final, se poate concluziona ca baza tehnico-materiala a statiunii Poiana Brasov este complexa si acopera toate serviciile de baza ale turistilor, incepand cu cele de cazare si terminand cu cele suplimentare, dotarile fiind proiectate sa asigure servicii la un nivel ridicat de calitate.

Statiunea Poiana Brasov dispune de echipamente turistice variate , detinand o oferta turistica bogata si competitiva, pentru diverse segmente de piata. Asa cum s-a putut constata serviciile oferite sunt in general de buna calitate, ea detasandu-se astfel de celelalte statiuni montane din tara noastra.


2.2. Analiza circulatiei turistice


Dinamica relatiilor umane in contextul economic, social, cultural s.a. impun un grad ridicat de mobilitate al oamenilor, necesitatea si posibilitatea de a calatori cat mai des pe distante din ce in ce mai mari.

Avand in vedere ca produsul turistic nu poate fi consumat la locul comandarii acestuia face necesara deplasarea turistului catre destinatia produsului turistic.

Conform observatiilor Organizatiei Mondiale a Turismului principalul mobil al deplasarilor turistice internationale este vacanta, respectiv 70% din totalul sosirilor internationale, restul atribuindu-se voiajelor din motive religioase, familiale, sportive.

Romania dispune de un potential natural si antropic deosebit de bogat. Cea mai mare crestere in dinamica turismului romanesc s-a inregistrat in deceniile 7 si 8, tot in aceasta perioada inregistrandu-se cele mai inalte ritmuri de crestere a circulatiei turistice.

Incepand insa cu 1980 imaginea turistica a Romaniei a suferit o deteriorare continua, dupa 1989 luand forme acute care au dus la reducerea substantiala a circulatiei atat pentru turistii straini cat si pentru cei romani. Intre 1980-1990, perioada in care s-a promovat o politica de restrangere a sosirilor turistice, numarul turistilor straini sositi in Romania se situa intre 4-4,5 milioane, din 1990, odata cu libera circulatie a granitelor, creste la 6,4 milioane dupa care incepe sa scada ajungand in 1995 la 5,4 milioane sosiri.

Este interesant de remarcat ca 90% din turisti provin din tarile vecine: Moldova, Bulgaria,  iar destinatiile traditionale - litoralul si statiuni balneare - pierd din clientela in favoarea turismului montan, intre cele mai cautate destinatii inscriindu-se statiunile Poiana Brasov si Sinaia.

Astfel, tendintele inregistrate in cererea turistica sunt: diminuarea accentuata a cererii turistice internationale, scaderea ponderii solicitarilor pentru excursii interne, reducerea ponderii turismului de masa si scaderea medie a sejurului.

In cererile turistilor straini pentru oferta romaneasca tendintele sesizate sunt: scaderea cererii turistice internationale datorita instabilitatii politice, scaderea calitatii serviciilor, nediversificarea programelor turistice; cresterea nesemnificativa a numarului de innoptari in bazele de cazare din tara noastra in neconcordanta cu numarul mare de turisti straini inregistrati la frontiera; accentuarea utilizarii mijloacelor de transport rutiere si aeriene; diminuarea cererii pentru turismul de litoral in favoarea celorlalte forme de turism si modificarea duratei sejurului mediu ca urmare a schimbarii motivatiei turistice.

Oferta turistica este marcata de evolutii ca: valorificarea necorespunzatoare a resurselor turistice cu repercusiuni negative asupra valorii pe piata a acestora si implicit o prezentare necompetitiva a produsului turistic romanesc pe piata internationala; lipsa conditiilor promovarii eficiente a ofertei turistice pe piata turistica internationala si, nu in ultimul rand, aplicarea unei politici tarifare gresite dublata de lipsa unei conceptii clare privind politica economica si tarifara.

Toate aceste tendinte inregistrate in cererea si oferta turistica atat pentru turistii romani cat si straini afecteaza nu numai turismul romanesc in ansamblul sau si in mod particular fiecare componenta a sa, fiecare regiune, fiecare unitate turistica.
Cap.3  MIJLOACE DE DIVERSIFICARE A SERVICIILOR TURISTICE IN

STATIUNEA POIANA BRASOV


Statiunea Poiana Brasov dispune de elemente naturale si antropice care o individualizeaza in decorul statiunilor montane din Romania. Diversificarea serviciilor turistice este o solutie optima atunci cand investitiile si previziunile profitabilitatii acestora sunt sprijinite de cereri ale turistilor si duc la satisfacerea intr-un grad cat mai mare a variatelor optiuni pe care acestia le au, facand ca imaginea turistica pe plan intern si international a statiunii Poiana Brasov sa imbrace elemente de noutate cu un mare grad de atractivitate.


3.1. Cai de valorificare a potentialului turistic din statiunea Poiana Brasov

Valorificarea patrimoniului turistic al statiunii Poiana Brasov are un grad relativ redus, atat in ceea ce priveste baza tehnico – materiala, cat si oferta de produse turistice.

Pana sa se spuna despre statiunea Poiana Brasov ca este o statiune moderna din toate punctele de vedere mai este foarte mult de munca si mai trebuie multi bani pentru investitii.

Chiar daca Poiana Brasov si-a dovedit forta competitiva atat pe piata interna, cat si pe cea externa, posibilitatile sale de dezvoltare nu sunt epuizate, necesitatea diversificarii si cresterii calitatii ofertei fiind absolut necesara.

Baza tehnico – materiala ar trebui imbunatatita pentru ca majoritatea dotarilor, atat a hotelurilor cat si a restaurantelor, este daca nu depasita, cel putin invechita si doar cateva hoteluri din statiune se ridica la normele si standardele europene.

Oferta de produse ar trebui conceputa dupa modelul celor internationale. Este inadmisibil sa ajungi la un hotel si sa nu ti se ofere un pliant al hotelului, o harta a statiunii si cateva sfaturi utile. Brosura hotelului reprezinta cartea de vizita a acestuia si din moment ce aceasta lipseste, cum se poate vorbi de imaginea turismului la noi in tara

Nu trebuie uitat ca numerosi turisti provin, mai ales in statiunea Poiana Brasov, din strainatate si s-au obisnuit poate, cu un anumit mod de a percepe activitatea turistica.

Un alt element important este cel ce priveste personalul care lucreaza in turism si in special cei care intra in contact direct cu clientul. Pregatirea si instruirea acestora ar trebui facuta la cele mai inalte nivele, iar modul lor de comportare nu ar trebui sa tina de personalitatea si trasaturile fiecaruia, ci de o calificare pentru munca respectiva.

Fiind o statiune de munte, care se axeaza din ce in ce mai mult pe practicarea schiului deoarece dispune de factori naturali foarte buni, Poiana Brasov trebuie amenajata cu mai multe teleschiuri, telegondole, echipamente necesare deplasarii turistului in activitatea sportiva desfasurata, pentru ca un singur dispozitiv de teleschi nu poate deservi o intreaga statiune.

De asemenea ar trebui dezvoltate centrele de inchiriere a echipamentelor sportive, organizate cursuri atat de initiere cat si de perfectionare in domeniul schiului, iar aceste cursuri ar putea fi tinute si pentru copiii turistilor, bineinteles contra unei sume de bani.

Pe perioada verii, fiecare hotel ar putea angaja un ghid montan si ar putea afisa cateva trasee posibile de excursii in imprejurimile statiunii, sau la cererea turistilor, pe un anumit traseu.

Se impune si dezvoltarea bazei tehnico – materiale necesare pentru practicarea sporturilor in aer liber si pentru activitati recreative ale copiilor. S-ar putea amenaja un mic parc cu obiecte specifice jocului copiilor in care acestia s-ar putea juca sub supravegherea unui angajat.

Momentan, statiunea dispune de un numar mare de spatii de cazare, foarte multe dintre ele la un grad ridicat de confort, foarte multe restaurante, a caror bucatarie este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din domeniul culinar traditional. Partile sunt in numar mare, insa transportul pe cablu lasa mult de dorit.

Iarna, in plin sezon, se creeaza asa numitele blocaje la telecabine, iar turistii sunt nevoiti sa astepte foarte mult pana sa urce pe Cristianul Mare. Pentru inlaturarea acestui fenomen s-au introdus cartelele valorice. Totusi nu au avut un efect prea mare, deoarece numarul mare de turisti nu poate fi servit in foarte scurt timp si continuu. Acest fenomen se intalneste de regula sambata si duminica. Poate ca ar trebui sa se modernizeze transportul pe cablu prin introducerea unor noi linii de transport de capacitati mici si cu o viteza de transport destul de mare astfel incat sa se fluidizeze transportul de turisti pe culmile muntelui.

Inexistenta unui patinoar adecvat are anumite repercusiuni asupra zonei. Daca ar exista un patinoar de capacitati mari, s-ar putea atrage un numar mare de turisti care practica acest sport, mai ales ca nici in Brasov nu exista unul. Daca ar fi cineva dispus sa investeasca o suma destul de mare in amenajarea unui patinoar care sa functioneze si vara, s-ar ajunge la o reducere a sezonalitatii in zona. Cine nu ar vrea sa poata patina in tricou si pantalon scurt?

Intreprinzatorii trebuie sa se debaraseze putin de atractiile sezonului alb si ar trebui sa se investeasca si in echipamente specifice sporturilor sezonului verde, pentru ca in acest sezon activitatea turistica este foarte redusa Amenajarea unor terenuri de golf de proportii impresionante si dotate corespunzator ar fi o solutie, cu toate ca turistul nu are o cultura inalta in practicarea acestui sport. Poate chiar simpla prezenta a acestuia sa starneasca dorinta de cunoastere a clientului.

Ar trebui incurajat turismul sportiv pe parcursul verii prin crearea unor servicii si a unor preturi speciale pentru grupurile de sportivi care sa isi realizeze cantonamentul in statiune.

Ar trebui sa se reglementeze intr-un fel s-au altul constructia locuintelor private si temporare deoarece acestea au luat amploare si duc la reducerea originalitatii statiunii., unul din elementele esentiale ale atractivitatii statiunii.

Caile de acces in Poiana Brasov sunt destul de usor de strabatut, dar calitatea drumurilor in interiorul statiunii lasa mult de dorit: sunt inguste, iar iama, de cele mai multe ori, se poate circula doar intr-un singur sens si atunci cand ai o masina 4x4 !

Nu de foarte mult timp s-a facut publica o initiativa a Guvernului care are intentii de a realiza din Poiana Brasov cel mai mare centru de conferinte din sud-estul Europei. Este cunoscut faptul ca sunt statiuni si chiar tari a caror turism se bazeaza pe turismul de conferinte. Insa pentru aceasta este nevoie de o infrastructura pe masura, iar realizarea acesteia a inceput, urmand ca in anul 2004 sa se aloce sume speciale de la Comunitatea Europeana in acest sens. Se intentioneaza ca centrul sa dispuna de un numar de 1500 locuri in salile de sedinte, echipate cu tehnologie de ultima ora. Insa, in ceea ce priveste cazarea si alimentatia, se ridica o problema: va fi nevoie de construirea a 5 hoteluri cu o capacitate de 300 locuri fiecare, avand unitati de alimentare pe masura asteptarilor, in aceeasi situatie aflandu-se si serviciile suplimentare. Hotelurile existente, de mici capacitati, urmeaza sa deserveasca segmentul de turisti veniti in alte scopuri cum ar fi agrementul.

Realizarea acestui centru ar avea un impact deosebit atat asupra statiunii, cat si asupra zonei Brasovului si ar aduce sume importante atat intreprinzatorilor, cat si statului. Posibilitatea sporirii domeniului schiabil cu inca circa I50 ha, operatie ce se poate realiza in 3 etape. Altitudinea acestui domeniu neutilizat inca vizeaza altitudini de peste 1250 m.

Prin utilizarea intregului domeniu schiabil al statiunii, se mai pot amenaja inca 15 partii, variate ca lungime, diferenta de nivel si grad de dificultate, ceea ce ar putea duce la asigurarea unor cat mai diversificate segmente de turisti, inclusiv a celor de sfarsit de saptamana.

In vederea extinderii domeniului schiabil exista posibilitatea realizarii a inca 9 instalatii de transport pe cablu, ceea ce va dubla capacitatea de transport a acestor instalatii.

Atingerea si pastrarea parametrilor de performanta ai domeniului schiabil presupune si intretinerea corespunzatoare a zapezii. In acest scop, se impune compactarea si regenerarea startului de zapada si aport de zapada pe partii din alte zone prin intermediul unor instalatii speciale, inclusiv fabricarea zapezii artificiale. Fara o preparare continua a zapezii pe partii si asigurarea ei prin toate mijloacele nu se poate concepe o statiune competitiva. A dispune de mijloace tehnice care sa confere statiunii o anumita autonomie fata de conditiile meteorologice, se considera astazi a fi o buna investitie atat din punct de vedere comercial, cat si o problema de prestigiu tehnologic.


3.2.Modalitati de diversificare a serviciilor turistice in statiunea analizata


Chiar daca, nivelul de dezvoltare al statiunii Poiana Brasov se reflecta intr-un grad ridicat de calitate a serviciilor si dotarilor bazei tehnico-materiale, solutiile de diversificare a serviciilor turistice se inscriu firesc in procesul de imbunatatire si largire a paletei ofertei serviciilor, ridicarea gradului de atractivitate a statiunii.

Armonizarea celor doua componente ale ofertei turistice - componenta naturala si componenta antropica - va preintampina degradarea elementului natural cu o mare pondere de atractivitate pentru turisti.

Dupa cum s-a constatat, accesul in Poiana Brasov tranziteaza orasul Brasov, ceea ce face mai dificila ajungerea in statiune comparativ spre exemplu cu statiunea Predeal. Astfel, dotarea cu autobuze sau microbuze moderne va contribui la deplasarea mai confortabila a turistilor pana in Poiana Brasov. Acestea ar asigura tranzitarea mai usoara a orasului Brasov, fara a fi necesara schimbarea mai multor mijloace de transport.

In prezent, traseul autobuzelor care transporta turistii se face pana in interiorul statiunii. Propunerea de scurtare a traseului de la Poiana Mare pana la Poiana Mica, ar duce la micsorarea gradului de poluare atmosferica si sonora a statiunii.

Se recomanda folosirea de mijloace de transport nepoluante pentru a ajunge in Poiana Brasov din Poiana Mica, respectiv prin:

construirea unui teleferic sau telegondole din Poiana Mica pana in Poiana Mare. Pe langa acest avantaj, transportul nepoluant ofera turistilor posibilitatea de a admira panorama statiunii;

folosirea de trasuri cu cai vara si sanii cu cai iarna pentru accesul in statiune, avand in vedere existenta Centrului de echitatie.

In continuare se vor prezenta principalele masuri privind diversificarea serviciilor turistice din statiune, pe urmatoarele domenii:

Serviciile de cazare

Hoteluri:

- dotarea tuturor camerelor cu televizoare color si telecomanda; cu minibaruri ( minifrigidere ) si stoc de marfa; cu telefoane prin centrale automate pentru convorbiri internationale;

- inlocuirea mochetei uzate din camere; holuri-culoare;

- dotarea cameristelor cu carucioare si ustensile pentru efectuarea curateniei ( aspiratoare , dispozitive de sters praf etc. )

- amenajarea holurilor de primire pentru a raspunde cerintelor actuale:

- cabine telefonice;

- camere pentru depozitarea bagajelor;

- baruri de zi cu o gama corespunzatoare de marfa specifica;

- spatii comerciale, inclusiv pentru ziare, reviste, plicuri, timbre, vederi;

- inlocuirea mobilierului uzat din toate spatiile comune.

- dotarea cu materiale P.S.I. (extinctoare cu praf, perdele de apa pe culoare, detectoare de fum / alarme, etc.)

- amenajarea spatiilor comune cu dispozitive pentru reclama si propaganda turistica (panouri de afisaj, spoturi, tablouri, etc.)

Aceste aspecte se au in vedere si pentru vile, sat de vacanta si cabane.

Serviciile de alimentatie publica

Unitati de alimentatie publica

Se au in vedere urmatoarele aspecte:

dotarea sectiilor de productie cu utilaje moderne de mare productivitate precum si ustensilele necesare (bucatarii, bufete, baruri, cofetarii, etc.).

dotarea. cu vesela si tacamuri la nivelul cerintelor turistului international.

montarea in toate salile de restaurante a dispozitivelor si utilajelor pentru ventilatie-aer conditionat.

dispozitive si mijloace P.S.I.

ambientarea salilor din cadrul restaurantelor,

dotarea salilor cu carucioare pentru servire si debarasare.


Serviciile de agrement

Agrement

- Pentru sezonul rece se au in vedere:

largirea domeniului schiabil in special in zona superioara de peste 1400 m unde exista garantia zapezii.

inlocuirea teleschiului Ruia cu un telescaun ( capacitate 1.200 pers / ora ) cu plecare statie actualului teleschi, sosire - telecabina. Prin aceasta instalatie se mareste capacitatea de transport pe cea mai mare zona schiabila si se creeaza posibilitatea aducerii turistilor incepatori in platoul Ruia.

amenajarea vaii “ Lamba “ si montarea unui telescaun cu plecare din Kanzel. Prin aceasta instalatie se poate utiliza valea Lambei inclusiv padurea cuprinsa intre Poiana Doamnei si Vale.

amenajarea “Vaii Seci“ cu plecare din fata Cabanei Cristianul Mare pe o lungime de cca. 900 -1000 m si montarea unui teleschi.

montarea unui teleschi in zona statiei superioare a teleschiului “ Subteleferic“ pana in platoul Ruia, realizandu-se astfel legatura prin reteaua de teleschiuri si telescaunul Ruia, legatura Poiana - Cristianul Mare. Aceasta legatura impune prelungirea statiei inferioare a teleschiului “Subteleferic“, creandu-se astfel legatura intre sosire “Lupului“ si telegondola / cabina.

realizarea si executarea unui proiect pentru fabricarea de zapada artificiala pe partia Bradul si utilajele ce se produc in tara, diminuand in acest fel importul.

dotarea statiunii cu cel putin o masina pentru amenajat partiile de schi precum si una pentru amenajarea partiilor de schi fond.

amenajarea unui garaj, a unui atelier si a unui depozit de carburanti pentru utilajele ce se folosesc la amenajarea si intretinerea partiilor de schi.

omologarea partiilor de schi conform H.G.R. 801/1996 si echiparea acestora conform normelor legale,

repunerea in functiune a patinoarului din statiune, apartinand Ministerului Tineretului si Sportului precum si acoperirea acestuia.

amenajarea a doua trambuline (mijlocie si mare) de catre M.T.S. pe vechiul amplasament al celor care au fost dezafectate,

amenajarea unui traseu pentru “plimbare cu sanii trase de cai in zona Centrul de Echitatie - Cabana Aviatorilor,

amenajarea zonei “Drumului Vechi“ Poiana - Pietrele lui Solomon pentru a putea fi utilizata ca partie de schi, de retragere, in special pentru turistii sositi in week-end,

amenajarea unui centru de inchirieri si a unei garderobe de schi in zona Telegondolei cu o capacitate de cca. 1000 garnituri si 1200 garnituri / garderoba.

organizarea in cadrul “ Scolii de schi “ a unei gradinite pentru copii, cu organizarea de cursuri specifice pentru copii.


- Pentru sezonul cald se au in vedere urmatoarele:

verificarea si intocmirea unor harti care sa cuprinda toate traseele pentru drumetie montana din zona statiunii,

acoperirea a doua terenuri de tenis in vederea practicarii tenisului pe tot parcursul anului, precum si posibilitatea utilizarii acestei sali pentru alte jocuri sportive, inclusiv patinaj cu patine cu role,

refacerea terenului pentru “ cura de teren “ in zona parcarii Hotelului. Piatra Mare, in padure.

refacerea poligonului de tir cu arcul din zona vilei “ Camelia “,

amenajarea a trei terenuri pentru “ badminton “ in zona partiei de saniute, in zona Hotelului Sport si zona Hotelului Teleferic,

amenajarea partiei Bradul pentru practicarea “ schiului pe iarba “, prin refacerea suprafetei de iarba , conform cerintelor,

amenajarea unor trasee pentru “ drumetie cu bicicleta” in zona Poiana - Rasnov -    Paraul Rece ( pe drumul forestier ) si Poiana - Bran,

dotarea unui “ centru de inchirieri “ cu echipamentul necesar pentru practicarea alpinismului  ( scoala si liber ) si a tirului cu arcul,

organizarea in piscinele Alpin si Cristianul a unor cursuri de gimnastica aerobica combinate cu inot, sauna masaj urmarind ca efect “ intretinerea si tratarea sindromului supraponderal “,

montarea unor mese in zonele limitrofe unitatilor de cazare. pentru practicarea tenisului de masa in aer liber,

amenajarea unei estrade in zona stadion - Sura Dacilor pentru organizarea unor “ mese campenesti “ cu spectacol de folclor sau cu muzica de fanfara,

amenajarea unui teren de golf in Poiana Mare (Poiana de Jos) cu 18 gauri, precum si a constructiilor auxiliare ca:

sediul clubului “ jucatorilor de golf “ cu spatiile anexe,

hotel de 4-5 stele cu o capacitate de cca. 50 locuri / 2 corpuri (100 locuri),

piscina acoperita de 15x10 m cu sauna si masaj,

locuri de joaca pentru copii,

pista pentru schi pe iarba,

pista pentru biciclete,

pista pentru patine cu role,

teren de cura,

sala de gimnastica pentru intretinere-aerobic,

topogening - pentru copii,

teren de tenis cu panou pentru invatare,

mini-poligon pentru tir cu arcul si cu arme cu aer comprimat,

mini-parc de distractie pentru copii,

solarii pentru plaja.Amenajarea unui “ Sat turistic “

Acesta va cuprinde cca. 260 locuri / 65 case cu arhitectura rurala din cinci zone ale tarii (Transilvania - Tara Barsei, Maramures, Oltenia, Moldova, Bucovina de Nord) in zona Valea Sticlariei - Cabana Aviatori, malul drept (din Poiana Mare). Satul turistic trebuie sa intruneasca conditiile cerute de turismul rural, excluzand gospodaria cu aspect zootehnic. Satul va avea pasari in incinte speciale, precum si gospodarii cu animale domestice care sa cuprinda o gama larga, adecvata activitatii de turism.

Amenajarea gospodariilor se va face dupa specificul zonelor respective, respectandu-se atat dotarile cat si partea decorativa, autentica.

Satul va dispune de restaurante cu specific din fiecare zona, precum si de un restaurant clasic. Turistii vor avea posibilitatea sa serveasca masa si la locuinta proprie care va dispune de dotarile necesare pentru pregatirea diferitelor preparate, dupa preferinte.

Produsele agro-alimentare vor putea fi cumparate de la magazinele existente in satul turistic, brute, sub forma de semipreparate sau animale si pasari vii de la fermele zootehnice.

Dotarile pe care trebuie sa le aiba satul turistic vor fi mentionate in cele ce urmeaza:

complex de agrement cu incinta (bowling, mese de biliard, tenis de masa, jocuri distractive, etc.);

cluburi pentru fiecare zona specifica;

locuri de joaca pentru copii;

piscina acoperita, sauna, masaj;

piste de schi pe iarba, pentru biciclete, pentru patine cu role;

sala de sport de dimensiunea a doua terenuri de tenis cu sali anexe pentru gimnastica aerobica sau de intretinere;

terenuri de tenis si alte jocuri sportive de echipa;

miniparc de distractii pentru copii;

1-2 biserici cu arhitectura din cele mai reprezentative zone ale tarii ( cult catolic si ortodox  )

amenajarea Vaii Sticlariei din imediata apropiere a satului turistic rezultand din doua lacuri ( cel din amonte in zona de sus a padurii poienii, cel din aval, in marginea satului turistic ),

amenajarea in zona dintre lacuri a unei mori cu apa si a unei pastravarii, ambele lacuri fiind populate cu peste,

amenajarea unei piste de schi in zona cuprinsa intre capatul de jos al padurii,

amenajarea unei partii pentru saniute in aceeasi zona,

amenajarea pe “ Lacul Mare “ a unui patinoar natural,

amenajarea unor centre de inchirieri cu materiale sportive specifice activitatii de turism,

dotarea lacurilor cu ambarcatiuni usoare pentru pescuit si plimbari de agrement,

partiile de schi fond vor putea fi utilizate de catre toti turistii, iar traseele pentru saniile trase cu cai sunt amplasate chiar in zona.


Dotari generale prevazute in statiunea Poiana Brasov


Construirea unei telegondole care sa lege statiunea Poiana Brasov cu orasul Brasov. Traseul va fi stabilit cu plecare din Brasov, zona “ Biserica Sfanta Treime “; statie intermediara la Pietrele lui Solomon - Poiana Brasov.

Telegondola va avea o capacitate de cca. 1200 persoane / ora si va avea ca scop descongestionarea statiunii, prin limitarea accesului cu automobile, pentru brasoveni.

Se are in vedere amenajarea zonei centrale a statiunii, prin dragarea lacului si amplasarea in zona a unor dotari specifice statiunilor montane.

Pentru a imbunatati calitatea serviciilor  in statiunea mentionata se vor realiza urmatoarele:

- amenajarea a cel putin 3 grupuri sanitare publice in zona centrala, zona Hotelului Ciucas, zona Hotelului Teleferic,

- amenajarea de fantani in zonele mentionate mai sus precum si montarea de banci de odihna pe toate arterele principale din statiune;

- ambientarea statiunii prin plantarea de garduri vii din brazi, amenajarea unor zone prin plantarea de arbusti si diferite specii de arbori precum si a unor panouri de orientare, de informare si reclama turistica, la nivelul statiunilor montane din vestul Europei,

- construirea unei instalatii cu circuit inchis pentru efectuarea transporturilor turistilor in incinta statiunii sau utilizarea unor minicare electrice care sa evite poluarea cu gaze si fonic;

- amenajarea unei platforme pentru utilizarea elicopterelor atat pentru transport cat si pentru plimbari sau practicarea schiului in statiunile invecinate (Clabucet, Bucegi, Fagaras);

- urgentarea construirii unui aeroport in zona limitrofa a orasului Brasov;

- avizarea cu prudenta a construirii de noi capacitati de cazare , intrucat asa cum s-a tratat problema, statiunea nu poate depasi capacitatea de 3.500 locuri.


Actiuni turistice organizate-largirea ofertei turistice


In raport cu imbunatatirea dotarilor prezentate mai sus, organizatorii de turism vor organiza urmatoarele actiuni turistice:

- demonstratii sportive organizate cu diferite ocazii de catre ghizii instructori sportivi din statiune (schi, calarie, tenis, inot, etc.);

- baluri si carnavaluri (zapezii, primul fulg de nea, ghioceilor , etc.);

- dotari si obiceiuri romanesti, la diferite date calendaristice;

- cursuri pentru initiere si perfectionarea practicarii diferitelor discipline sportive;

- organizarea de cursuri pentru invatarea dansurilor populare, prepararea meniurilor specific romanesti, etc.;

- organizarea in satul turistic a unor cursuri de initiere in tesutul si cusutul artizanal, olarit, sculptura, etc.;

- organizarea de mese cu specific, seri vanatoresti in zonele cu hranitori pentru vanat.

Cu cele prezentate anterior se considera ca dupa terminarea constructiilor incepute, dezvoltarea capacitatilor de cazare in statiunea Poiana Brasov ar fi incheiate.

In aceasta prezentare au fost expuse si principalele solutii de diversificare a serviciilor turistice in statiunea Poiana Brasov.


3.3. Mijloace de promovare a activitatii turistice in statiunea Poiana Brasov
Chiar daca serviciile turistice vor fi diversificate, foarte importanta, pentru ca acestea sa devina cunoscute, este activitatea de promovare care se va desfasura in statiunea Poiana Brasov.

Activitatea de promovare a statiunii Poiana Brasov este necesara pentru transmiterea pe diferite cai, de mesaje si informatii menite sa informeze pe operatorii de turism si pe turistii potentiali asupra caracteristicilor produsului turistic si asupra elementelor componente ale serviciilor turistice oferite spre comercializare in statiune, sa le dezvolte o atitudine pozitiva fata de produsul turistic si fata de intreprinderile prestatoare de servicii turistice. Toate acestea au scopul de a provoca modificari favorabile in mentalitatea si obiceiurile turistilor.

Avand in vedere necesitatea acestei activitati este normal sa se incerce imbunatatirea ei. In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva propuneri cu privire la desfasurarea actiunilor promotionale pentru statiunea Poiana Brasov, propuneri conturate in urma studierii mai aprofundate a cunostintelor teoretice in domeniu si a contactului avut cu realitatea existenta in intreprinderile turistice din Poiana Brasov. Din pacate posibilitatile de informare relativ reduse au impiedicat cunoasterea in detaliu a demersurilor care se intreprind pe linia promovarii in societatile comerciale de turism din Poiana Brasov. Din aceasta cauza nici propunerile care vor fi prezentate nu vor putea atinge complexitatea aspectelor presupusa de politica de promovare.

Prima constatare care merita subliniata este aceea ca pentru cresterea eficientei actiunilor promotionale este de dorit colaborarea mult mai stransa a unitatilor turistice din statiune pentru a promova un produs turistic omogen. Aceasta conlucrare este benefica din cel putin doua motive: primul motiv se refera la faptul demonstrat ca de efectele promovarii pentru un produs turistic vizand o destinatie pot beneficia si ofertantii concurenti, deci ar fi mult mai usoara colaborarea; al doilea motiv este de ordin financiar, respectiv, unirea fortelor pentru realizarea unor actiuni promotionale de anvergura, imposibil de realizat de fiecare unitate separat, tocmai datorita insuficientei resurselor financiare.

Avand convingerea ca aceasta este calea cea mai potrivita de urmat in actualele conditii dificile in care se afla turismul in general si desigur si statiunea Poiana Brasov se vor formula propunerile plecand de la premisa ca aceasta colaborare se realizeaza, ca eforturile sunt unite in directia punerii in aplicare a unei politici de promovare de calitate.

Se vor prezenta in cele ce urmeaza cateva metode prin care se poate realiza activitatea promotionala in statiunea Poiana Brasov.

Reclama (publicitatea) se va face numai pe plan intern, pentru ca pe plan extern rezultatele ar fi aproape nule. De aceea, pentru atragerea turistilor straini se va apela la alte mijloace promotionale. Se poate constata ca exista o cerere tot mai mare in ultimul timp pentru turismul de iarna, iar tinerii reprezinta o parte importanta a acestei cereri. Ca atare, segmentul-tinta caruia i se va adresa reclama va fi format din tineri, pe de o parte, iar pe de alta parte de persoanele de peste 30 de ani (mature). Caracteristica comuna a acestora este reprezentata de atractia fata de sporturile de iarna. Tinerii vor fi motivati suplimentar prin reducerile de preturi care se ofera pentru grupuri de 40 de persoane, cazarea urmand sa se faca in hoteluri de 2 stele. Pentru familii atractia va fi reprezentata de facilitatile de preturi acordate copiilor care ii insotesc pe parinti, indiferent de locul de cazare.

Radioul va fi mentinut ca suport promotional datorita existentei intelegerii cu postul 'Radio Unu' si care se poate dovedi avantajos. Acest post este receptionat nu numai pe plan local ci si in imprejurimi, deci audienta este mult mai mare. Reclama actuala va fi schimbata cu o reclama de 30 de secunde care sa incite auditoriul prin prezentarea spectacolelor care se vor organiza cu ocazia deschiderii sezonului de iarna, a jocurilor si concursurilor din aer liber. Alternativ va fi prezentata o a doua reclama care se va axa pe convingerea ascultatorilor de posibilitatea petrecerii unei vacante perfecte la Poiana Brasov: cazare in hoteluri care ofera facilitati de preturi pentru copii si pentru grupurile de tineri, servirea mesei in restaurantele traditionale si clasice, posibilitati de invatare si practicare a sporturilor de iarna si alte oferte de divertisment. Durata acestei reclame va fi tot de 30 de secunde. In cursul unei zile cele doua reclame vor fi prezentate de doua ori, alternativ.

Reclama in presa scrisa va consta in aparitia mesajului publicitar in revista 'Voiaj Magazin'. S-a optat pentru acest suport datorita prestigiului de care se bucura, duratei mari de viata a mesajului si reproducerii bune a acestuia. Reclama va fi prezentata pe o jumatate de pagina in interiorul revistei in numarul din noiembrie-decembrie. Indicii vizuali ai reclamei vor fi reprezentati de imagini ale statiunii Poiana Brasov in hainele hibernale, imagini cu partiile de schi si turistii care invata sa schieze, imagini din interiorul catorva hoteluri si restaurante, in timp ce indicii verbali ai reclamei vor fi informatiile despre facilitatile de preturi care se acorda, principalele caracteristici ale serviciilor turistice oferite, posibilitatile de efectuare a rezervarilor (direct sau prin agentiile de voiaj).

La redactia acestor cotidiane vor fi insa trimise periodic stiri referitoare la evenimentele ce se vor desfasura in statiune pe perioada sezonului de iarna.

Pentru a veni in sprijinul reclamei lansate in luna noiembrie si a stirilor despre pregatirile care se fac in Poiana Brasov pentru deschiderea sezonului de iarna, stiri care apar in mass - media, la inceputul lunii decembrie se va desfasura o conferinta de presa, ca loc de desfasurare fiind Complexul Favorit. Cu ocazia lansarii invitatiilor de participare se va preciza ca scopul conferintei de presa este acela de a informa pe larg toti turistii interesati asupra serviciilor turistice oferite in Poiana Brasov in sezonul de iarna 2003-2004, imbunatatirilor care s-au realizat pentru cresterea calitatii serviciilor turistice, noutatilor care ii asteapta pe cei ce doresc sa-si petreaca vacanta de iarna si sarbatorile de iarna in Poiana Brasov. Cei invitati vor fi reprezentantii posturilor de televiziune importante (PROTV ANTENA l, TVR 1), reprezentantii catorva cotidiane centrale, publicatii economice ('Capital', 'Tribuna economica'), cotidiane locale si, desigur, cei de la publicatiile de specialitate ('Turism Club', 'Voiaj Magazin'). Din partea organizatorilor vor participa reprezentantii unor societati comerciale de turism din statiune(S.C. 'Poiana Brasov' S.A., S.C. 'Ana Hotels' S.R.L.) care sa poata si raspunde la intrebarile ziaristilor cu privire la conditiile de cazare, posibilitatile de petrecere a timpului liber, preturi practicate.

La aceasta conferinta de presa va fi prezentat un scurt film realizat cu ajutorul postului local de televiziune PRO TV Brasov Acest film publicitar prezinta statiunea Poiana Brasov, punandu-se accent pe prezentarea partiilor, instalatiilor pe cablu care le deservesc, centrelor de inchiriere a materialelor si echipamentelor sportive, monitorilor de schi si posibilitatile de invatare a acestui sport. Se vor mai prezenta hotelurile de marca din statiune ('Sport', 'Ciucas', 'Alpin'), cateva restaurante, piscina 'Cristal', cateva discoteci si baruri de noapte, pentru a intregi imaginea despre Poiana Brasov. Pe langa acest film, ca materiale, vor fi pregatite si distribuite tuturor participantilor buletine de informare in care sa se prezinte un program al evenimentelor ce urmeaza sa se desfasoare in Poiana Brasov in perioada decembrie 2003 - ianuarie 2004, pentru ca prin intermediul acestor mijloace de comunicare turistii potentiali sa fie mai bine informati. O atentie deosebita se va acorda sublinierii faptului ca statiunea Poiana Brasov face eforturi pentru ca un numar cat mai mare de tineri sa-si poata petrece vacanta in statiune, acordand reduceri de preturi. Tot cu aceasta ocazie vor fi oferite participantilor la conferinta de presa asa-numitele specialitati publicitare, respectiv pixuri si calendare care au imprimate numele statiunii Poiana Brasov

Pentru ca atmosfera sa fie cat mai relaxata si destinsa si discutiile sa fie cat mai libere, sa castige interesul celor prezenti va fi pregatit si un cocktail pentru invitati. Avand in vedere ca o mare parte a acestora vin de la Bucuresti la Poiana Brasov, acesta va fi binevenit si un semn de ospitalitate.

Pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti straini in Poiana Brasov in sezonul de iarna 2003-2004 se va pune accentul pe sprijinul touroperatorilor si agentiilor de voiaj. In aceasta campanie promotionala se urmareste sensibilizarea turistilor englezi si francezi al caror numar in Poiana Brasov ar putea creste in viitorul apropiat. Au fost alese in acest an aceste doua piete turistice deoarece cu celelalte tari emitatoare de turisti pentru Poiana Brasov, partenere traditionale, exista deja contacte stabilite pentru aceasta perioada; cu Germania si Italia se mizeaza pe contactele ce se vor stabili in principal cu ocazia expozitiei de la Koln, respectiv celei de la Trieste, in timp ce din Israel firma EWTR aduce permanent turisti, relatiile bune stabilite in decursul perioadei lungi de colaborare ramanand neschimbate.

Ca atare, la inceputul lunii noiembrie va avea loc vizita unei delegatii de 20 de persoane, 10 englezi si 10 francezi. Din delegatia engleza se doreste a face parte atat reprezentanti ai firmelor turistice de prestigiu din Marea Britanie (Inghams, Crystal, Thomson), dar si reprezentanti ai mass-media (ziaristi de la publicatii engleze de specialitate – “Travel Agent Magazine', 'Travel World News' si trimisi ai televiziunii BBC care sa faca cunostinta cu realitatile din statiune). Pentru delegatia franceza se au in vedere trimisi ai firmelor turistice Frantour, Sotair, UTA Voyages, trimisi ai catorva publicatii ce trateaza probleme turistice ('Espaces', 'Cahiers d'Espaces', 'Echotouristique') si ai televiziunii franceze TV 5.

Cele doua delegatii vor fi transportate de la aeroportul Otopeni in Poiana Brasov cu autocarul. Invitatii vor fi cazati pe parcursul celor cinci zile la hotelul 'Sport'. In ceea ce priveste asigurarea mesei, programul va fi combinat: micul dejun se va lua intotdeauna la restaurantul 'Sport', in timp ce masa de pranz si cina vor fi servite in fiecare zi la un alt restaurant din statiune ('Sura Dacilor', 'Coliba Haiducilor', 'Vanatorul', 'Miorita', 'Favorit', 'Capra Neagra'). Pentru ca in vestul Europei sunt cunoscute preferintele-cadru si mai ales pretentiile pentru ofertele si produsele specifice sezonului de iarna ale diferitelor nationalitati, se va tine cont de acest aspect. Astfel, englezii si francezii sunt foarte interesati de agrement, de continutul registrului de apres-schi si ca atare se va acorda atentie prezentarii in cele mai bune conditii a ofertei statiunii Poiana Brasov in aceasta directie. in acelasi timp invitatii vor fi asigurati ca Poiana Brasov este interesata de largirea posibilitatilor de agrement astfel incat sa poata fi satisfacute si preferinte specifice ale turistilor englezi si francezi. Alte puncte ale programului vor mai fi prezentarea domeniului schiabil, prezentarea pachetului specific 'learn to ski', organizarea unui tur al statiunii Poiana Brasov si al imprejurimilor. Toate acestea vor da posibilitatea reprezentantilor mass-media din cadrul delegatiilor sa filmeze, sa inregistreze frumusetea cadrului natural, ospitalitatea din statiune, totul pentru a oferi o alta imagine Romaniei in general si statiunii Poiana Brasov in special. Astfel de reportaje si stiri incluse in revistele turistice straine sau difuzate la posturile de televiziune se bucura de o credibilitate foarte mare, sunt convingatoare si de aceea pot fi de mare folos statiunii in incercarea acesteia de a-si crea o imagine favorabila in tari precum Anglia si Franta. Aceasta este de altfel conditia de baza pentru atragerea turistilor acestor tari in Poiana Brasov. Intr-o perioada in care dificultatile economice au avut ca si consecinta si deteriorarea imaginii Romaniei in strainatate, ceea ce s-a extins si generalizat pe toate planurile, astfel incat si sectorul turistic a fost afectat, acest mijloc de propaganda turistica pare a fi cel mai indicat si cel mai eficient.

In cadrul vizitei, intalnirile dintre invitatii firmelor turistice engleze si franceze si reprezentantii societatilor comerciale de turism din statiune vor fi un prilej pentru discutarea conditiilor in care s-ar putea incheia diferite contracte pentru aducerea turistilor straini in statiune.

Pentru atingerea obiectivului propus, un alt punct important al activitatii promotionale este participarea la cele trei manifestari expozitionale. Au fost alese expozitiile de la Moscova, Trieste si Koln pentru ca pe langa discutiile dintre specialisti, accesul publicului este o ocazie care trebuie valorificata. In acest sens in cadrul standului tarii noastre, sectiunea ocupata de statiunea Poiana Brasov va fi organizata si dotata cu documentatia necesara pentru a inlesni si convinge vizitatorii sa cumpere un sejur organizat in Poiana Brasov Desigur ca pentru aceasta se va asigura si se vor face demersurile necesare pentru ca produsul turistic oferit sa fie vandut pe piata de agentiile de turism locale.

La expozitia de la Moscova perioada de desfasurare 29.09 - 03.10 este favorabila pentru ca ofera timp suficient pentru incheierea unor contracte ferme cu diversi parteneri (agentii de voiaj) pentru organizarea de sejururi in perioada de iarna in Poiana Brasov.

In perioada 19 – 21. 11, la Trieste, Poiana Brasov va participa la expozitia rezervata ofertei turistice a tarilor din est. Data fiind concurenta tarilor vecine, Poiana Brasov va trebui sa se prezinte cat mai bine si in acest sens va pune accent pe specificul ofertei sale turistice: posibilitatea turistilor de a combina, in cadrul sejurului, practicarea sporturilor de iarna, confortul cazarii in hoteluri moderne cu sansa cunoasterii vietii rurale din imprejurimile statiunii, cu tansa trairii unor momente unice in locuri istorice si chiar mitice.

Pentru expozitia din Germania din 26 – 28.11 e va tine cont, pe langa celelalte masuri organizatorice, de una din particularitatile turistilor germani si anume ca acestia pun accentul pe conditiile de practicare a schiului si a celorlalte sporturi pe zapada.

Printre materialele care vor fi pregatite pentru participarea la aceste manifestari se numara pliantele si afisele. Pliantele vor fi tiparite in patru limbi. De asemenea vor mai fi prezentate harti cu statiunea Poiana Brasov, cu prezentarea partiilor de schi pe grade de dificultate, informatii detaliate despre celelalte elemente ale ofertei turistice.

Un loc apare in activitatea de promovare il ocupa promovarea la locul vanzarii. Din dorinta de a realiza o cat mai buna informare a turistilor potentiali din toata tara, se va intreprinde urmatorul demers: responsabilii cu campaniile promotionale vor face o analiza atenta pentru selectarea celor mai importante agentii de voiaj din principalele orase ale tari; aceste agentii vor fi contactate din timp pentru a se stabili modalitati avantajoase de plasare a afiselor si pliantelor statiunii Poiana Brasov astfel incat acestea sa fie cat mai vizibile.

Pe langa acestea se are in vedere informarea in detaliu a lucratorilor din aceste agentii cu privire la facilitatile de preturi oferite pentru copii si tineri, in legatura cu reclama care se face statiunii Poiana Brasov in mass-media astfel incat acestia sa fie in masura sa asigure la randul lor o informare prompta si sigura a turistilor potentiali, sa fie la curent cu toate detaliile ofertei turistice din statiune pentru a convinge eventualii clienti sa cumpere un sejur la Poiana Brasov.

Pentru a motiva agentiile de voiaj contactate sa sprijine acest demers, prestatorii de servicii turistice din statiune vor propune acestora participarea la un concurs. Acest concurs va consta din oferirea unei bonificatii acelei agentii de voiaj care in perioada 25.11 - 29.12 va trimite cei mai multi turisti in Poiana Brasov

Pentru a atinge obiectivul propus prin actiunile promotionale, prestatorii de servicii turistice care le-au initiat - S.C. 'Poiana Brasov' S.A., S.C. 'Ana Hotels' S.R.L. etc. - vor propune un atractiv registru de facilitati de preturi in sezonul de iarna 2003-2004. Dupa cum s-a mentionat deja, un prim segment vizat este cel al tinerilor. Grupurile de tineri (sub 30 de ani) de 40 de persoane care vor veni in statiune pentru petrecerea unei vacante de minimum 7 zile cu cazarea la un hotel de doua stele ('Bradul', 'Poiana', 'Soimul') si mic dejun inclus, vor beneficia de 20% reducere din costul sejurului. Pentru copiii care ii insotesc pe parinti se vor aplica urmatoarele reduceri:

50% pentru copiii pana la 3 ani;

30% pentru copiii intre 3 si 6 ani;

20% pentru copiii intre 6 si 10 ani.

Acestea sunt asadar, principalele directii de actiune in cadrul activitatii promotionale propuse.

Sfarsitul lunii februarie 2004 va fi momentul in care se va analiza in ce masura obiectivul propus de atingere a unui coeficient de utilizare a capacitatii (CUC) de 90% in perioada sezonului de iarna 2003-2004 a fost realizat. Se vor analiza desigur si evolutiile celorlalti indicatori specifici (numar turisti, numar zile-turist, durata medie a sejurului) pentru a face comparatie cu aceeasi perioada a .sezonului de iarna 2002-2003. Desigur ca se vor obtine si incasarile realizate de fiecare unitate turistica in parte, incasari care vor intregi imaginea rezultatelor obtinute. Aceasta va constitui si baza unei decizii viitoare a responsabililor din cadrul societatilor comerciale de turism de a mai colabora in domeniul promovarii.

Ca o concluzie finala se poate sublinia ca in statiunea Poiana Brasov, in primul rand produsul turistic insusi prin atractivitate; diversitate si nivelul calitativ al serviciilor prestate care sa il diferentieze de produsele oferite de alti prestatori concurenti va constitui principala premisa care va asigura succesul actiunilor de promovare.Cap.4 Studiu de caz, statiunea Poiana BrasovPrezentarea statiunii:


Complex turistic montan, de odihna, de interes general, cu functionare permanenta.


Asezare : Statiunea face parte din teritoriul administrativ al municipiului Brasov, in judetul omonim.


Relief : Statiunea se gaseste la poalele Muntilor Postavaru, la est si ale Muntilor Poinenii Brasovului, la vest, pe un platou intins, larg ondulat cu altitudini cuprinse intre 950-1050 m.

Culmile montane secundare care se gasesc in apropierea statiunii au altitudini cuprinse intre 1450-1000m – Pisiac, Poiana Ursului, Prapastia Lupului, Poiana Ruia; exceptie fac vf. Postavaru (1799m), Muchia Cheii, Stejarisul, Tampa, etc.

Prezenta calcarelor, a gresiilor si conglomeratelor confera Muntilor Postavaru peisaje deosebite. Versantul vestic care domina statiunea este mai inclinat, cu numeroase partii, este mai slab fragmentat si prezinta unele trepte cu pante reduse.


Cai de acces : Aceasta perla a turismului montan, renumita mai ales pentru sporturile de iarna, se afla la 12 km de municipiul Brasov, pe un drum judetean modernizat care leaga orasul amintit de localitatea Rasnov, situate pe E 60 si respectiv DN 73 A (12 km)

Statia CFR Brasov asigura un acces comod, ea fiind asezata pe traseul principalelor magistrale feroviare care leaga capitala de centrul, nordul si nord-vestul Romaniei, racordandu-se in acelasi timp si la punctele de frontiera de pe granita sudica (Giurgiu), vestica (Curtici) sau nord-vestica (Episcopia Bihorului).

Distanta fata de cel mai apropiat aeroport – Sibiu – este de 151 km, iar fata de aeroportul international Otopeni, de 164 km.

Distanta fata de capitala este de 184 km.

Prin pozitia sa, in zona centrala a sarii, statiunea Poiana Brasov se afsa la distante echilibrate de punctele de frontiera ( peste 250 km).


Clima : Climatul general este temperat continental cu influente mai reci si umede ca urmare a diversitatii circulatiei maselor de aer. Astfel se remarca confluenta maselor de aer umed din vest si nord-vest cu cele continentale din est si explica existenta unui climat alpin montan.

Aceasta se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:

Durata de stralucire a soarelui de 1.800 ore in medie pe an;

Temperatura medie anuala de 0-20C la altitudini inalte, iar in statiune de 4-60C;

Numarul mediu al zilelor de vara de 30-40 in zona inalta si 50-60 in zonele joase, iar al celor de iarna de 70-120, ceea ce favorizeaza practicarea sporturilor de iarna;

Numarul mediu al zilelor cu ninsoare de 120 (in octombrie – aprilie si chiar mai), grosimea stratului de zapada fiind de circa 40 cm la sfarsitul lunii februarie; durata stratului de zapada oscileaza intre 100-120 zile in apropierea statiunii, iat in statiune de 90-110 zile;

Lipsa vanturilor, datorita modului de dispunere a statiunii; in anotimpul cald sunt frecvente brizele de munte si de vale;

Fenomenul de producere a avalanselor in perimetrul statiunii este inexistent.Flora : Alternanta pajistilor (avand mare diversitate florastica) cu padurile de conifere sau foioase imprima zonei o atractivitate deosebita.

Alte resurse turistice sunt rezervatiile naturale: rezervatia si parcul natural Tampa, rezervatia Stajarisul Mare din nord-vestul muntilor Postavaru, rezervatia peisagistica Postavaru-culmea principala.

Acestora li se adauga numeroasele obiective turistice antropice ale orasului Brasov, unul dintre cele mai atractive din tara.


Factori naturali : Climat de munti mijlocii tonic-stimulent.


Factori naturali terapeutici : Bioclimat tonic, stimulent, caracterizat printr-o presiune atmosferica relativ joasa, aer curat lipsit de praf si alergeni, bogat in radiatii ultraviolete si cu o ionizare accentuata a atmosferei.


Indicatiile curei climaterice

nevroza astenica; surmenaj fizic si intelectual; stari de debilitate;

convalescenta cu stare generala buna;

hipertiroidia benigna; anemii secunadare;

rahitismul si tulburarile de crestere la copii;

pleurezii si dupa pneumopatii virotice sau microbiene;

unele forme de astma bronsic si de bronsite cronice astmatiforme.


Atractii turistice

Statiunea Poiana Brasov dispune de echipamente turistice variate, detinand o oferta turistica bogata si competitiva, pentru diverse segmente de piata. Serviciile oferite sunt in general de buna calitate, ea detasandu-se astfel de celelalte statiuni montane din tara noastra.


Profilul statiunii este turismul pentru practicarea sporturilor de iarna; de aceea, agrementul se bazeaza pe existenta partiilor de schi amenajate (in numar de 13), deservite de 10 instalatii de transport pe cablu (2 teleferice, o telegondola, 7 teleschiuri).


In afara acestor dotari, pentru sezonul de iarna, statiunea dispune si de patinoar in aer liber, de partii de sanius, de cateva trasee de schi fond in imprejurimi (marcate), precum si de scoala de schi.Ca activitati „apre-schi” sau pentru sezonul estival, Poiana Brasov ofera numeroase posibilitati: piscine acoperite, saune, cluburi de noapte, restaurante cu programe artistice, o stana turistica, bowling, hidrobiciclete sau plimbari pe lac, etc. Statiunea este un punct de plecare spre numeroase trasee in Muntii Postavaru sau Bucegi, iar excursiile oferite in statiune au ca destinatii Castelul Bran, Moeciu, Sirnea, cetatile fortificate Prejmer si Harman

Restaurante si oferta acestora:


Sura Dacilor – prin constructia si decoratiunile interioare evoca un camin al Dacilor – stramosi ai poporului roman.

Coliba haiducilor – constructia si interiorul acesteia evoca un refugiu al haiducilor.

Capra Neagra – ofera o ambianta intima, o specialitati excelente, un spectacol de varietati atat pentru tineri cat si pentru celelalte varste.

Cerbul carpatin – amenajat in interiorul unei pesteri, ofera seri de neuitat specific romanesti intr-o ambianta specifica.Analiza circulatiei turistice


Capacitati de cazare:

Tabelul nr.16


DENUMIRE

Nr. locuri cazare

COMPEXUL „Alpin”

272 locuri

COMPLEXUL „Alunis-Ruia”

111 locuri

COMPLEXUL „Bradul”

120 locuri

COMPLEXUL „Caraiman”

134 locuri

COMPLEXUL „Ciucas”

509 locuri

HOTELUL „Intim”

64 locuri

COMPLEXUL „Piatra Mare”

348 locuri

COMPLEXUL „Poiana”

119 locuri

HOTELUL „Poiana Ursului”

39 locuri

COMPLEXUL „Sport”

243 locuri

COMPLEXUL „Soimul”

214 locuri

COMPLEXUL „Teleferic”

298 locuri

Vile

308 locuri

TOTAL

2.779 locuri

Sursa: „Cazarea turistica in anul 1989 – retea-capacitati-utilizare, Ministerul Turismului
Dezvoltare si promovare


Propuneri de valorificare:


In scopul unei valorificari superioare a potentialului turistic al judetului Brasov si a statiunii Poiana Brasov este necesara luarea unor masuri cu caracter concret:

crearea si promovarea unor programe turistice care sa fructifice frumusetea atractiilor naturale ale zonei, facandu-le cunoscute turistilor amatori de frumos si de petrecere diversificata a timpului liber;

promovarea turismului de afaceri, zona Brasovului fiind atat un important centru turistic, cat si unul economic

promovarea turismului speologic in muntii Fagaras datorita caracteristicilor aparte ale pesterilor din aceasta zona;

dezvoltarea grupurilor de ghizi atat pentru indrumarea spre traseele numeroase ale zonei, dar si pentru realizarea de programe pentru cunoasterea specificitatii zonei prin organizarea de excursii cu programe inainte stabilite;

promovarea la nivel national si international, in colaborare cu societatile de turism, a unor programe speciale pentru vacantele de iarna si de vara; crearea unei imagini a unei statiuni optime pentru petrecerea timpului liber ca o activitate constanta in tot timpul anului, dat fiind accesul relativ usor catre aceasta zona.


Evaluarea eforturilor investitionale, posibilitatile de realizare si efectele scontate in plan economic.


Desigur ca pentru punerea in practica a propunerilor de la punctul anterior sunt necesare si fonduri banesti importante, pentru ca rezultatul scontat sa fie atins, respectiv maximizarea rezultatelor utile ale intreprinzatorilor (efect maxim cu efort minim) si satisfacerea deplina a cerintelor consumatorului de turism.


In acest scop pot fi incurajate investitiile localnicilor cat si obtinerea de programe din fonduri internationale pentru dezvoltarea principalei regiuni de maxima atractivitate a tarii.


Apare necesitatea scutirii pe o anumita perioada de timp de la plata unor impozite, concesionarea unor terenuri pe perioade importante de timp.


Alte modalitati de acoperire a eforturilor investitionale in domeniul turismului pot fi considerate sponsorizarile, creditele cu dobanda redusa si eventual subventiile.
CONCLUZIIStatiunea Poiana Brasov este cea mai mare statiune montana din tara, atat prin punctele sale de atractivitate maxima, prin posibilitatea practicarii unor sporturi atat in sezonul rece cat si in cel cald si nu in ultimul rand ofera posibilitatea petrecerii unui sfarsit de saptamana deosebit de reconfortant si placut.

Prin dotarile existente si prin potentialul oferit de baza materiala statiunea Poiana Brasov este cea mai importanta destinatie pentru turismul montan, atat pentru turistii romani cat si pentru cei straini.

Profilul statiunii este turismul pentru practicarea sporturilor de iarna, de aceea, agrementul se bazeaza pe existenta partiilor de schi amenajate, deservite de instalatii de transport pe cablu.

Circulatia turistica in statiune, la nivelul ultimilor ani, a inregistrat 100 – 120 de mii de turisti anual, cu circa 400 mii de innoptari, turistii straini reprezentand 28 – 35%. Nivelul acestor indicatori reflecta, o data in plus, calitatea activitatii turistice a statiunii, comparativ cu celelalte, precum si efortul sustinut de promovare a ofertei statiunii pe pietele externe. Turistii straini provin mai ales din Israel, Marea Britanie, Germania, Franta si alte tari.

Pentru eficientizarea statiunii, respectiv pentru cresterea gradului de ocupare sunt absolut necesare lucrari de investitii cum ar fi de exemplu: realizarea unui centru de conferinte a carui folosire ar duce la ocuparea camerelor de hotel in extrasezon si in capetele de sezon.

Zona montana cu care este inzestrata statiunea, salbaticia si naturaletea deosebita pe care o ofera, au facut statiunea un adevarat punct de atractie pentru turistii romani cat si straini.

Chiar daca Poiana Brasov si-a dovedit forta competitiva pe piata interna ca si pe cea externa, posibilitatile sale de dezvoltare nu sunt epuizate, iar necesitatea diversificarii si cresterii ofertei este reala.

Astfel statiunea va reprezenta totdeauna un punct de atractie pentru toti cei care au vizitat-o sau care urmeaza sa o viziteze.

Resursele turistice reprezinta pentru oferta turistica a statiunii Poiana Brasov, „materia prima” necesara desfasurarii actului turistic, elementul principal care motiveaza deplasarea turistilor.

Potentialul turistic al statiunii Poiana Brasov nu ar putea fi valorificat eficient in lipsa protectiei naturii. Cu acest scop, zone din jurul statiunii au fost declarate rezervatii de flori sau peisaj, beneficiind de un regim special de protectie. Printre acestea se numara rezervatia de Stejari Seculari de la Cristian, cu exemplare de copaci a caror varsta este de 300 – 400 de ani, rezervatia de flora Stejerisul Mare, rezervatia si Parcul Natural Tampa din partea de nord a statiunii, declarate in anul 1980, pentru protejarea plantelor si a peisajului.

Baza tehnico – materiala ocupa un loc important in cadrul ofertei turistice a statiunii, permitand punerea in valoare a potentialului de care dispune aceasta zona turistica. Resursele materiale ale statiunii au transformat oferta potentiala in oferta efectiva, capabila sa permita turistilor sa beneficieze de elemente de atractie aflate in zona, sa ofere conditii pentru petrecerea placuta a vacantei.

Asa cum s-a putut constata din prezentarea facuta in capitolul 3, principala atractie a statiunii Poiana Brasov o reprezinta partiile de schi. In timpul iernii statiunea devine o adevarata capitala a schiului din Carpatii romanesti.

Avand in vedere conditiile naturale, pozitia geografica, gradul de atractivitate si diversitatea ofertei de servicii a statiunii, Poiana Brasov se inscrie in randul zonelor turistice cu activitate bisezoniera.

Conform unor studii efectuate la nivel international, cererea pentru turismul de iarna se va amplifica. Este o ocazie importanta pentru statiunea Poiana Brasov, avand in vedere ca principala atractie a statiunii este zapada, ca tot mai multi turisti sa fie interesati si atrasi de sporturile de iarna, de toate celelalte atractii ale unei vacante de iarna la munte.

Printre punctele tari ale statiunii Poiana Brasov se pot enumera: cadrul natural remarcabil si nepoluat, renumele statiunii, accesul in statiune este facil (desi este situata la altitudinea de 1020 m), pachetul specific „ learn to ski „ (superior unor oferte similare din tari cu traditie.

Pentru a ajunge sa raspunda pe deplin exigentelor turismului international, oferta statiunii Poiana Brasov va trebui sa fie mai diversificata. Trebuie diversificate serviciile turistice, pornind de la cele de cazare pana la cele suplimentare.

Foarte important este ca in cadrul statiunii sa se inmulteasca posibilitatile de informare rapida si eficienta, petru ca in turism informatia a devenit foarte valoroasa. Ceea ce exista este insuficient pentru a multumi mai ales turistii straini obisnuiti cu posibilitatea obtinerii informatiilor dorite intr-un timp foarte scurt.

Actiunile de promovare trebuie imbunatatite, asa cum s-a specificat si in capitolul 4, deoarece acestea stau la baza cunoasterii cat mai corecte si mai concrete a statiunii analizate.

Importanta promovarii turistice pentru statiunea Poiana Brasov este evidenta in conditiile actuale in care concurenta este mai acerba ca oricand, exigentele turistilor sun tot mai mari iar consumul turistic este influentat de un numar crescand de factori obiectivi si subiectivi.

Statiunea Poiana Brasov este si va ramane pe drept cuvant cea mai moderna si cautata destinatie de turism montan din tara noastra, care prin tot ceea ce ofera reuseste sa atraga multi turisti atat romani cat si straini.


BIBLIOGRAFIE


CARTI :


 1. ALBU NICOLAE, Turism si eficienta Principii generale, Editura Lux Libris, Brasov, 2005.
 2. ALBU NICOLAE, Turism si eficienta Turismul Brasovean, Editura Lux Libris, Brasov,
 3. ANASTASIEI BOGDAN, Marketing Turistic, Editura Tehnopress,
 4. CRISTUREANU CRISTIANA, Economia si politica turismului international, Editura Abeona, 2004.
 5. DINU MIHAELA, Geografia turismuluI, Editura didactica si pedagogica, R.A Bucuresti 2005.
 6. FERENT EMIL, Economia si managementul turismului, Editura Politehnium, Iasi, 2004.
 7. GLAVAN VASILE, Turismul in Romania, Editura Economica, Bucuresti, 2000.
 8. LUCACONSTANTIN, CHIRIAC ALEXANDRA CRINA, Manualul ghidului de turism,
 9. MANOLESCU IRINA TEODORA, Amenajarea turistica a teritoriului, editura PIM, Iasi, 2006
 10. MINCIU RODICA, Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001.
 11. NISTOREANU PUIU , Management in turism, Editura Lux Libris, Bucuresti, 2002.
 12. NITA VALENTIN, Managementul serviciilor de cazare, Editura Tehnopres, 2004.
 13. SANDU PETRU, Management in turism, Editura Lux Libris, Bucuresti, 1998.
 14. STANCIULESCU GABRIELA, Managementul operatiunilor de turism, editia aII-a Editura Allbeck.       
 15. ZAHARIA VALENTINA, Tehnica operatiunilor  de turism, Editura Ex Libris, 2002.


SITE-URI:


www.addjb.ro

 1. www.anat.ro
 2. www.brasov.insse.ro
 3. www.brasovean.ro
 4. www.brasovspy.com
 5. www.biblioteca.ase.ro
 6. www.cazare.com

www.cotidianul.ro

 1. www.cpntbv.go.ro
 2. www.eddiestravel.ro
 3. www.inbrasov.ro
 4. www.infotravelromania.ro
 5. www.tourismguide.ro

www.trafic.ro

www.turisminfo.ro

 1. www.turism.ro 
 2. www.tour-romania
Minciu. R. -„Economia turismului”, Ed. URANUS, Bucuresti, 2000, pag.76.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }