QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Sisteme informatice in activitatile de turism servicii

SISTEME INFORMATICE IN ACTIVITATILE DE TURISM SERVICIIA doua jumatate a secolului al XX-lea a fost marcata de patrunderea tot mai pregnanta si activa a sistemelor informatice in activitatea si conducerea firmele de turism. Aceasta tendinta a fost justificata de posibilitatea extinderii sistemului informational prin intermediul sistemelor informatice.

Este bine cunoscut ca intre sistemul informatic si cel informational exista un raport de la parte la intreg. Sistemul informatic cuprinzand atat fazele manuale cat si cele automatizate/ mecanizate ale:

􀂃 culegerii si inregistrarii informatiilor;􀂃 vehicularii informatiilor;

􀂃 prelucrarii informatiilor.

In momentul actual se constata o crestere a ponderii si rolului sistemului informatic in ansamblul sistemului informational. Desi in marile organizatii, mai ales din domeniul serviciilor si cu precadere in sectorul turistic, sistemul informatic reuneste peste 90 % din totalitatea elementelor informationale, trebuie sa recunoastem ca intotdeauna vor exista elemente informationale – cele ce tin strict de natura umana – cu un pronuntat caracter informal, ce nu vor face parte din sistemul informatic.

Marile companii touroperatoare, cele specializate in transporturi internationale de calatori, dar mai ales cele din transporturile turistice, au introdus utilizarea sistemelor informatice specifice pentru anumite activitati specifice obiectului lor de activitate. Dovedindu-se deosebit de dinamic, domeniul a propus numeroase alte aplicatii pentru hotelarie, restauratie si nu in cele din urma pentru animatie si agrement.

Succesul cunoscut de informatizarea activitatilor turistice este de necontestat, iar astazi desfasurarea unei activitati eficiente fara utilizarea unor altfel de sisteme este de neconceput. Fara a realiza o analiza evolutiva a sistemelor informatice utilizate in activitatile de turism, vom face in continuare o succinta prezentare a celor mai des intalnite.


1 Sistemele informatice Front Office

Sunt sisteme de prelucrare a informatiilor si care ofera rapoarte in forma vizuala sau scrisa. Ele sunt utilizate cu precadere in managementul activitatilor de cazare turistica, de dimensiune medie si mare (terestre – echipamente de cazare diverse: hoteluri, moteluri, pensiuni, etc. sau navale – vase de croaziera), dar si in cadrul agentiilor turistice.


Figura 1 – Sistem Front Office


Aceste sisteme pot fi:

sisteme pentru inregistrarea turistilor – sisteme prin care se preiau datele personale ale turistilor;

sisteme comercializarea produselor turistice diverse, inchirierea de autoturisme etc.;

sisteme pentru gestiunea managementul camerelor – sisteme care ofera informatii privind nivelul de ocupare camerelor, statutul (liber/ ocupat, curatenia s.a), situatia financiara, preluarea mesajelor, precum si diverse informatii statistice;

sisteme pentru evidenta incasarilor – care asigura procesarea tranzactiilor si ofera informatii despre debitele si creditele in relatie cu clientii.

Astfel de sisteme Front Office sunt utilizate, cu succes, in mod frecvent – mai ales dupa 1990 – si in Romania. Dezvoltarea unor astfel de aplicatii a realizat progrese legate de dimensiunea unitatilor deservite (numar de camere), numarul si diversitatea prestatiilor turistice gestionate, forme de plata etc.


2 Sisteme informatice utilizate pentru rezervari


Sunt sisteme care pot opera atat cu turistii individuali cat si cu agentiile de turism sau comisionarii. Aceste sisteme sunt caracterizate prin faptul ca reunesc serviciile de informare, rezervare si vanzare propriu-zisa. Ele asigura accesul rapid la informatii si acuratetea acestora, permitand o alegere optima si a pretului cel mai bun.

Este bine de retinut ca pe langa sistemele clasice de rezervari (organizate ca sisteme proprii ale marilor grupuri/lanturi hoteliere – CRS sau sistemele globale de distributie – G.D.S.) astazi exista tot mai multe sisteme de rezervari care utilizeaza Internetul (mai utilizate de companiile care executa operatiuni transnationale, dar nu numai).

Dupa cum este cunoscut Internetul – afirmat in urma cu mai bine de trei decenii – a revolutionat lumea difuzarii informatiilor – desfiintand practic limitele de ordin geografic. Iar utilizatorii lui au crescut de la 14.4 milioane in 1995, la peste 500 milioane in 2002.

In tara noastra Internetul si-a facut aparitia timid (1993), dar evolutia sa a fost deosebit de rapida, mai ales in domeniul educatiei, comunicarii si nu in cele din urma in serviciile turistice.

Ultimii ani ai veacului trecut si primii ani ai celui prezent, au inregistrat o crestere a numarului site-urilor pe Internet pentru fiecare:

zbor,

hotel,

companie rent-a-car,

excursie,

ce poate fi rezervate direct fara a consulta un agent de turism.

Aceste pagini de web includ:

Travelocity (www.travelocity.com),

Travelweb (www.travelweb.com),

Expedia (www.expedia.com),

Tiss (www.tiss.com),

Enquest (www.enquest.com),

Vizion (www.vizion.com),

Yahoo!(www.yahoo.co.uk/business and Economy/Campanies/Travel).

Figura 2 – Cele trei faze ale comercializarii produsului turistic pe Internet


Spre exemplu, Expedia este sustinuta de Microsoft si are link-uri spre agenti ca Amadeus, Worldspan, care ofera:

• bilete de avion,

• rezervari de camere la hotel,

• inchirieri de autoturisme,

• bilete de tren,

• voiaje forfetare, etc.

In concordanta cu evolutia tehnologica inregistrata, astazi cele trei faze majore ale comercializarii produsului turistic pe Internet sunt:

Noile mijloace si sisteme utilizate genereaza strategii care la randul lor pun in evidenta globalizarea si deregularizarea pietelor turistice, dar mai pregnant evidente pe cele de transport aerian.

Rezervarea si distributia computerizata sunt componente esentiale ale strategiilor de marketing in transportul aerian. Ele transmit si proceseaza informatii mult mai eficient decat orice alt sistem traditional folosit de companiile individuale.

Figura 3 – Sistem informatic de rezervari


Fiecare companie are propriul ei CRS (computer reservation system). Ele pot fi conectate la un GDS (global distribution system) care este folosit de agentii de turism pentru a afla informatii despre toate companiile aeriene si prestatorii de servicii despre care exista informatii in sistem.

Sistemele internationale de rezervare si distributie joaca un rol decisiv in turismul international deoarece pun in contact producatorii si cumparatorii produselor turistice. In special firmele turistice din America de Nord si Europa folosesc GDS-urile (sistemele globale de distributie). 2/3 din agentiile conectate la un GDS sunt localizate in America de Nord sau Europa.

Sistemele globale proceseaza informatii si rezervari mult mai eficient decat sistemele tip acces-singular. Totusi, importanta strategica a GDS-urilor a scazut de cand autoritatile europene si americane au introdus reglementari clare pentru a preveni obtinerea de avantaje nemeritate prin distorsionarea informatiilor prezentate de diversi operatori, care astfel ar putea obtine castiguri mai mari decat atunci cand ar detine ei insisi un GDS.

Aceeasi tendinta de specializare sau de dependenta a pietei fata de un anumit sistem o regasim si atunci cand ne referim la state. Cele mai utilizate sisteme internationale de rezervari sunt:

Amadeus preponderent in: Franta, Germania, Tarile Scandinave si Spania.Galileo preferat in mod special de tari precum: Austria, Irlanda, Italia, Portugalia, Olanda, Elvetia si Marea Britanie.

In anii 1990–1991 s-au initiat negocieri in legatura cu formarea unei aliante de piata intre Sabre si Amadeus prin preluarea de catre primul sistem a unei parti din celalalt sistem.

Structura pietei CRS (computer reservation systems) este intr-o continua evolutie, avand perspectiva certa de a deveni mai oligopolistica chiar decat piata transporturilor aeriene. De altfel, procesul de integrare si concentrare din domeniul CRS a accelerat tendinta de integrare a companiilor aeriene.

Majoritatea lanturilor hoteliere dispun de birouri proprii de rezervari, sau sunt racordate la un sistem informatic international. Mai mult transporturile pe calea ferata au initiat, la randul lor, un sistem de rezervare SOCRATE – Systeme Offrant a la Clientele la Reservation d’Affaires et de Tourisme en Europe – aflat in conexiune cu Sabre , ce asigura serviciile de calatorie si cazare.

In sens larg, sistemele de rezervare si informare sunt de trei tipuri:

1. sisteme de informare, care functioneaza ca banci de date accesibile prin sisteme de transmisie – Minitel – in vederea consultarii. Clientul poate solicita si primi informatii scrise mai detaliate.

2. sistemele de disponibilitate ofera informatii cu privire la starea de liber sau de complet ocupat a unui hotel la un moment dat. Astfel de sisteme au in vedere sosirile neprevazute ale clientilor intr-un oras. In locurile strategice (aeroport, gara, centru) se amplaseaza cate un panou cuprinzand planul orasului, cu amplasamentele hotelurilor aderente la sistem si caracteristicile lor (categorie, tarife practicate). Pentru fiecare hotel in parte, pe panou este indicata situatia de camere disponibile (lumina verde) sau ocuparea la capacitate (lumina rosie). Vizualizarea pe panou a situatiei in fiecare moment este telecomandata chiar de la hotelul respectiv. Dupa consultarea panoului, in deplina cunostinta de cauza, clientul poate efectua o rezervare, fie telefonic, fie prin actionarea unei taste care il pune in legatura cu hotelul dorit. Fiecare hotel aderent la un astfel de sistem plateste o redeventa anuala.

3. sistemele de rezervare computerizata pot fi asimilate cu sistemele de gestiune a stocurilor, fiind vorba despre situatia camerelor sau locurilor disponibile si a celor deja inchiriate (rezervate).

Tot in sistem tablou pot fi concepute si solutii mai simple. In aeroport sau gara pot exista si posturi telefonice care pun clientul in legatura cu hotelul prin simpla ridicare a receptorului (sistem utilizat de Novotel).

Sistemele de rezervari ale principalelor lanturi hoteliere internationale sunt:

Holidex – Holiday Inn,

Roomfinder – Ramada,

Marsha – Marriott.

In afara sistemelor de rezervare specializate, proprietate a marilor grupuri si lanturi hoteliere, au fost create si sisteme de rezervare care functioneaza ca societati independente si care incheie contracte cu hotelurile interesate de astfel de sisteme. Adesea, fondatorii unui sistem de acest tip sunt mai multe lanturi independente, de mici dimensiuni, sau hoteluri importante.

Odata creat, un sistem se va dovedi interesant pentru toate categoriile de hoteluri:

mici si mari,

exploatatii individuale,

hoteluri de lant, sezoniere si permanente.

Principalele functii asigurate sunt similare sistemelor de rezervare specializate: informarea clientului cu privire la hotel si posibilitatile de cazare, precum si preluarea cererilor de rezervare.

Unele societati, pe langa activitatea de rezervare, si deci de intermediere a vanzarilor, isi asuma si activitatea de comunicatie desfasurata in favoarea hotelului pe anumite piete. Acesta este specificul societatilor de reprezentare. Rolul societatilor de reprezentare este major in cazul hotelurilor amplasate la mari distante de clientii lor (hotelurile din SUA fata de clientela din Europa).

Cea mai mare societate de reprezentare hoteliera era pana de curand UTELL International (Marea Britanie), creata in 1975. In 1997, din asocierea Utell Intl. si Anasazi Travel Resources a rezultat REZsolutions Inc. cu 1.5 milioane de camere in 700 de hoteluri, cu sediul in SUA.

Cele mai mari sisteme de rezervare sunt dominate de liniile aeriene europene si americane. Sunt considerate mai importante urmatoarele 5 sisteme:

• Galileo international s-a format prin asocierea retelei americane Covia-Apollo, infiintata de United Airlines, si de reteaua europeana Galileo, formata in Marea Britanie de British Airways, Alitalia, Swissair, KLM si Olympic Airways.

• Sabre creat de America Airlines, a fost cea mai mare retea din lume inaintea fuziunii Apollo-Galileo.

• Worldspan a fost creat de companiile aeriene americane Delta, TWA si NorthWest, s-a asociat cu Abacus, un sistem creat de un grup de companii aeriene asiatice.

• Amadeus a fost infiintat de companiile aeriene europene Air France, Lufthansa, Iberia si SAS, ca reactie de raspuns la retelele americane.

• Abacus a fost creat de transportatori aerieni din Asia.

Worldspan si Amadeus sunt doua dintre sistemele de rezervare prezente in tara noastra si in egala masura utilizate de firmele de turism din Romania.


3 Sisteme informatice ce folosesc Internetul


Dupa cum este cunoscut aceste sisteme informatice vin sa gestioneze activitatile desfasurate de agentiile de turism sau de agenti individuali la nivel global. Este bine de luat in calcul si faptul ca in momentul de fata “grosul” transportului aerian este orientat fie spre calatoriile de afaceri, fie spre cele de placere. Persoanele ce calatoresc pentru afaceri fac acest lucru in scopuri economice, iar cheltuielile sunt suportate de firmele pentru care lucreaza. Drept urmare este nevoie de flexibilitate in realizarea unui aranjament dat fiind ca nu in putine situatii aranjamentele se schimba in ultima clipa, sau pot apare renuntari care se doresc a avea un tratament cat mai “prietenesc”. Pentru toate acestea este nevoie de o informare cat mai completa, mai rapida si usoara de efectuat. Toate acestea sunt oferite de sistemele informatice ce utilizaza Internetul.

Dupa cum rezulta dintr-o cercetare realizata in anul 2001, de catre Bussines Traveller - printre cititorii sai:

8 din 10 persoane utilizeaza Internetul pentru a-si programa o calatorie,

in timp ce 6 din 10 intervievati foloseau reteaua pentru rezervari.

In momentul actual patru sunt sistemele informatice care impart majoritatea pietei turistice, prin cele mai importante GDS-uri: Galileo International, Sabre, Amadeus, Worldspan.

In tabelul ce urmeaza incercam a prezenta schematic acest lucru:


Tabelul 1. Comparatie intre principalele sisteme informatice de rezervari aflate pe piata turistica mondiala


Alaturi de acestea dar cu actiune zonala limitata sunt cunoscute:

System One (USA),

Abacus (Extremul Orient, dar cu participatie si la Worldspan),

Gemini (Canada),

Fantasia, Qantam, Jalcom (pentru Orientul indepartat) s.a.


Ultimii ani au marcat relatii intre aceste sisteme, care se spera a conduce in viitor la realizarea unui sistem global.

Sistemele de acest tip utilizeaza echipamente hardware si software specifice in desfasurarea acestor activitati. Desi in momentul de fata prestatorii, de servicii turistice din Romania, care exploateaza aceste sisteme realizeaza doar activitati de ticketing, este bine de retinut ca aceste sisteme pot fi utilizate si in activitati de:

marketing,

management,

comunicatii.

Vom prezenta in continuare doua dintre cele mai utilizate sisteme informatice de rezervari aflate si in Romania.


3.1 Amadeus (www.amadeus.com)


Grupul Amadeus Global Travel Distribution a fost fondat in 1987 (60 % din capital este detinut de Air France, Iberia si Lufthansa) si a devenit operational in 1992.Dupa lansare sistemul de rezervari Amadeus, avea sa devina in scurt timp lider al pietei turistice europene. Trei ani mai tarziu (1995), dupa preluarea controlului sistemului american System One, Amadeus devine cel mai dezvoltat sistem de rezervari din lume.Impreuna, cele doua sisteme de rezervari, sunt utilizate de peste:

33.000 de agentii de voiaj din intreaga lume (ce ofera serviciile a 700 de companii aeriene),

aproape 30.000 de hoteluri,

41 de societati de inchiriere de autoturisme.

Amadeus este una dintre companiile de varf din domeniul tehnologiei informatiei care ofera:

• mijloace de distributie on line,

• marketing si management pentru activitatea agentiilor de turism sau a altor organizatii specifice.

Cartierul general este situat la Madrid (Spania), Centrul de marketing si dezvoltare se afla la Sophia Antipolis, Nice (Franta), iar Centrul tehnic (de date) la Erding, Munchen (Germania).

Amadeus are de asemenea birouri regionale de help desk in Bangkok, Buenos Aires si Miami.

Reprezentantele Amadeus din 132 de tari asigura:

• serviciile specifice locale de implementare de produse,

• help-desk,

• training.


Sistemul oferit de Amadeus este un mijloc esential de derulare a vanzarilor ceea ce reprezinta si modulul cel mai folosit de majoritatea utilizatorilor.

Figura 4 – www.amadeus.com


Reteaua globala Amadeus (AMANET) asigura comunicatia dintre utilizatori folosind o retea de mare viteza pentru transmisia de date, voce si video, dispunand de 15 centre de prelucrare (in Europa, America de Nord si Asia).

Drept urmare Amadeus este cel mai dezvoltat sistem de rezervari cu distributie globala din industria turistica. El ofera furnizorilor de servicii turistice (companii aeriene, lanturi hoteliere sau companiile de rent-a-car) un sistem de distributie global si eficient, permitand oricarei agentii din lume crearea unei rezervari in timp real. Sistemul este cea mai importanta modalitate de vanzare pentru agentiile de turism, care reprezinta majoritatea covarsitoare a utilizatorilor Amadeus.

Aflat in fata unui singur terminal, utilizatorul este conectat la o uriasa baza de date din domeniul serviciilor turistice, reunite de catre Amadeus. In afara de rezervari, sistemul mai pune la dispozitia utilizatorului informatii utile din domeniu, cum sunt cele legate de viza, precautii medicale, vamale, rate de schimb si chiar despre timpul probabil.

Noile produse Amadeus au inclus:

Amadeus Vista, un browser pentru agentiile de turism,

Value Pricer, care permite cautarea mai eficienta a celor mai mici tarife.

In decembrie 1998, AMADEUS a primit certificatul ISO 9002, devenind astfel primul sistem de distributie globala caruia i s-a acordat aceasta prestigioasa recunoastere. ISO 9002 urmeaza modelul standardului ISO 9000 in ceea ce priveste cele mai bune metode de management a calitatii si se refera in special la furnizarea produselor si serviciilor. Datorita acestei certificari, agentiile de turism precum si ceilalti clienti, furnizori de servicii, ce utilizeaza sistemul AMADEUS beneficiaza de un nivel superior de asistenta a clientilor, respectiv al serviciilor de management.

AMADEUS a inceput demersurile in ceea ce priveste standardul ISO 9002 la sfarsitul anului 1997, dupa infiintarea departamentului de Management a Calitatii, ce are obiective specifice de implementare a sistemului calitatii in intreaga lume. Aceasta a determinat ca domeniile de prioritate initiala pentru certificare sa cuprinda toate activitatile in care AMADEUS a avut contact direct cu clientii, in special Global Customer Support – inclusiv departamentul de Help Desk si Training – si Data Management Services pentru furnizorii Amadeus de servicii de turism cum sunt:

• companiile aeriene,

• lanturile hoteliere,

• companiile de rent-a-car.

Incepand cu anul 1999, actiunile Amadeus sunt cotate la bursa.

Dintre produsele oferite de Amadeus fac parte:

Amadeus AIR, practicabil din 1996 cand au fost introduse orariile a 730 de linii aeriene, cu posibilitatea de a efectua rezervari de bilete de avion pe 432 linii aeriene. Produsul furnizeaza utilizatorului disponibilitati in timp real si detalii privitoare la zboruri cum ar fi: ore de decolare si aterizare, tipul echipamentului de zbor, harta avionului, detalii despre meniul servit in avion. Tarifarea este usoara si rapida. Se pot afisa liste de preturi in ordine crescatoare.

Amadeus CAR, prin intermediul caruia agentiile de turism pot face rezervari de masini pentru mai mult de 50 de companii de rent-a-car din intreaga lume, in peste 22.000 de localitati. Rezervarile de masini pot fi integrate impreuna cu celelalte tipuri de rezervari – de avion si de hotel – pentru a putea oferi clientilor pachete cat mai complete de servicii. Majoritate rezervarilor sunt procesate in timp real, direct din sistemul propriu al furnizorului, in mai putin de 10 secunde.

Amadeus HOTELS, cu ajutorul caruia agentii pot face rezervari pentru mai mult de 51.000 de hoteluri din intreaga lume. Dintre cele 200 de lanturi hoteliere prezente in sistem, peste 95% pun la dispozitia utilizatorului conexiuni in timp real (rezervarea este confirmata in aproximativ 10 secunde). Hotelurile pot fi cautate dupa adresa, nume, tip de tarif sau chiar dupa tipul de pat din camere.

Amadeus Leisure, permite agentiilor de voiaj din Anglia sa se lege la AT &T Istel si sa foloseasca legaturi video text cu touroperatori si alti furnizori de vacante. Acesta ofera ocazia agentiilor de voiaj sa foloseasca acelasi computer pentru calatoriile de placere ca si pentru cele de afaceri.

Amadeus Service, grupeaza toate functiile si caracteristicile ce usureaza procesul de rezervare oferind ajutor in utilizarea sistemului si a produselor acestora.

Amadeus Information System, ofera informatii detailate si precise despre produsele turistice si destinatiile de calatorie in mai multe limbi straine.

Toti agentii de turism din intreaga lume care lucreaza in Amadeus sunt autorizati sa creeze rezervari pentru compania de cai ferate americana AMTRAK, fara a avea o certificare speciala de la aceasta companie. Pentru a emite bilete, a clarifica procedura de facturare si de incasare a comisionului, agentii trebuie sa contacteze reprezentantul Amtrak din tara respectiva.

O serie de produse Amadeus, cum ar fi Ferry, Tours, Cruise si Destination, nu sunt inca utilizate in Romania.


3.2 Worldspan (www.worldspan.com)


Ultimile statistici considera Worldspan drept lider in industria turistica de e-commerce, apreciindu-se ca detine mai mult de 50 % din totalul rezervarilor facute on-line.

Figura 5 – www.worldspan.com


La fel ca si Amadeus, concurentul sau Worldspan este un sistem global de distributie, care ofera furnizorilor de servicii turistice cum sunt:

• companiile aeriene,

• lanturile hoteliere,

• companiile de rent-a-car,

un instrument eficient pentru efectuarea rezervarilor, permitand oricarei agentii din lume crearea unei rezervari in timp real. Prin aceasta el ajuta agentiile de turism sa desfasoare o activitate operativa si eficienta, atat pentru client cat si pentru firma in cauza.

Astazi, in lume mai mult de 20.800 de agentii de turism utilizeaza Worldspan pentru a gestiona informatiile de calatorie si activitatile agentiilor de turism cu solutii hardware si software, incluzandu-le pe cele mai noi bazate pe Web.In Romania Worldspan s-a dovedit a fi deosebit de dinamic, de bine reprezentat si primit. Sunt numeroase agentiile touroperatoare si unitatile hoteliere care-l utilizeaza in construirea produselor lor turistice, respectiv comercializarea prestatiilor turistice.


4 Sisteme informatice inteligente utilizate in cautarea informatiilor si planificarea calatoriilor


Acesti agenti inteligenti vin sa ajute la gasirea informatiilor (legate de oferte, transport, restaurante) intr-un mod rapid si eficient, permitand compararea ofertelor si alegerea celei optime. Sistemul poate fi utilizat cu succes atat de catre prestatorii de servicii specializati cat si de catre turisti. In momentul actual astfel de sisteme sunt tot mai utilizate in America de Nord, fapt care a condus la o scadere a numarului agentiilor de voiaj.


4.1 Sisteme de prezentare bazate pe realitatea virtuala


Aceste sisteme sunt din ce in ce mai folosite pentru a oferi clientului potential o informare cat mai completa asupra ofertei. Sunt soft-uri specifice ce asigura o interactiune cu utilizatorul permitand panoramari, vizualizari in detaliu si alte elemente ce tin de realitatea virtuala. Pornind de la simple imagini statice, continuand cu filme si chiar imagini transmise in direct prin intermediul unui sistem de camere cu mare putere de reglare, cu un ridicat grad de acuitate si mobilitate (apropiere departare a imaginii, unghi de abordare, sunet etc.) sistemele de prezentare bazate pe realitatea virtuala contribuie la o mai buna si corecta informare a potentialilor turisti, ajutand totodata la luarea mai rapida a deciziei de cumparare a locatiei de vacanta.

Figura 6 – Sistem de prezentare ce utilizeaza realitatea virtuala


Sistemele de prezentare bazate pe realitatea virtuala pot fi utilizate cu succes atat pentru oferirea de informatii privind achizitionarea, cat si pentru informarea si documentarea angajatilor din firmele turistice aflati in contact direct cu turisti, din randul carora agentii de turism si ghizii sunt cei mai avantajati.

Din pacate astfel de sisteme virtuale sunt utilizate in momentul de fata doar de catre organizatiile din tarile cu traditie si experienta din industria ospitalitatii, care realizeaza ca investitia realizata pentru un astfel de sistem poate contribui la cresterea vanzarilor si la fluidizarea fluxurilor de turisti.


4.2 Alegerea sistemului informatic potrivit


Cercetarile din ultimii ani releva ca alegerea sistemului informatic potrivit reprezinta un factor critic pentru managementul marketingului turistic. Un studiu efectuat in 1995 arata ca agentiile de turism aleg un sistem dupa mai multe criterii:

• Exactitatea informatiilor;

• Usurinta folosirii;

• Rapiditatea raspunsului;

• Help-desk;

• Training;

• Pret.

Potrivit aceleasi cercetari fiecare dintre sistemele de rezervari prezinta minusuri si plusuri insa fiecare dintre ele incearca sa ofere conditii si prestatii din ce in ce mai performante care sa contribuie la o servire cat mai rapida si mai convenabila clientului.

In mod evident e-turismul a facut pasi mari in ultimii ani. Numai In Europa obtinandu-se in 2002 o cifra de afaceri de peste 10 miliarde USD. Intrebarea ce se ridica in final este legata de suprematia in viitor a e-turismului European. Va fi el condos de grupurile aeriene americane sau de cele europene. Oricare va fi invingatorul este stiut ca din concurenta actorilor pietei castiga in principal clientul-consumatorul.

In mod evident e-turismul a facut pasi mari in ultimii ani. Numai In Europa obtinandu-se in 2002 o cifra de afaceri de peste 10 miliarde USD. Intrebarea ce se ridica in final este legata de suprematia in viitor a e-turismului European. Va fi el condos de grupurile aeriene americane sau de cele europene. Oricare va fi invingatorul este stiut ca din concurenta actorilor pietei castiga in principal clientul-consumatorul.

Sintetic si comparativ rezultatele cercetarii au fost dupa cum urmeaza:


Tabelul. 2. Comparatie a principalelor sisteme de rezervareDE RETINUT:


In momentul actual se constata o crestere a ponderii si rolului sistemului informatic in ansamblul sistemului informational Succesul cunoscut de informatizarea activitatilor turistice este de necontestat, iar astazi desfasurarea unei activitati eficiente fara utilizarea unor altfel de sisteme este de neconceput

Sistemele informatice Front Office sunt sisteme de prelucrare a informatiilor si care ofera rapoarte in forma vizuala sau scrisa. Ele sunt utilizate cu precadere in managementul activitatilor de cazare turistica, de dimensiune mare si mijlocie si pot fi sisteme pentru inregistrarea turistilor, sisteme comercializarea produselor turistice, sisteme pentru gestiunea managementul camerelor. sisteme pentru evidenta incasarilor.

Sisteme informatice utilizate pentru rezervari sunt sisteme care pot opera atat cu turistii individuali cat si cu agentiile de turism sau comisionarii. Aceste sisteme sunt caracterizate prin faptul ca reunesc serviciile de informare, rezervare si vanzare propriu-zisa

Dupa cum este cunoscut Internetul – afirmat in urma cu mai bine de trei decenii – a revolutionat lumea difuzarii informatiilor – desfiintand practic limitele de ordin geografic

Fiecare companie are propriul ei CRS (computer reservation system). Ele pot fi conectate la un GDS (global distribution system) care este folosit de agentii de turism pentru a afla informatii despre toate companiile aeriene si prestatorii de servicii despre care exista informatii in sistem

In sens larg, sistemele de rezervare si informare sunt de trei tipuri: sisteme de informare, care functioneaza ca banci de date accesibile prin sisteme de transmisie – Minitel sistemele de disponibilitate ofera informatii cu privire la starea de liber sau de complet ocupat a unui hotel la un moment dat, sistemele de rezervare computerizata pot fi asimilate cu sistemele de gestiune a stocurilor.

Amadeus este cel mai dezvoltat sistem de rezervari cu distributie globala din industria turistica. El ofera furnizorilor de servicii turistice (companii aeriene, lanturi hoteliere sau companiile de rent-a-car) un sistem de distributie global si eficient, permitand oricarei agentii din lume crearea unei rezervari in timp real

Worldspan este un sistem global de distributie, care ofera furnizorilor un instrument eficient pentru efectuarea rezervarilor, permitand oricarei agentii din lume crearea unei rezervari in timp real. Prin aceasta el ajuta agentiile de turism sa desfasoare o activitate operativa si eficienta, atat pentru client cat si pentru firma in cauza

Sisteme informatice inteligente utilizate in cautarea informatiilor si planificarea calatoriilor vin sa ajute la gasirea informatiilor (legate de oferte, transport, restaurante) intr-un mod rapid si eficient, permitand compararea ofertelor si alegerea celei optime. Sistemele pot fi utilizat cu succes atat de catre prestatorii de servicii specializati cat si de catre turisti

Sisteme de prezentare bazate pe realitatea virtuala sunt soft-uri specifice ce asigura o interactiune cu utilizatorul permitand panoramari, vizualizari in detaliu si alte elemente ce tin de realitatea virtuala Cercetarile din ultimii ani releva ca alegerea sistemului informatic potrivit reprezinta un factor critic pentru managementul marketingului touristic.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }