QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Agentia de turism- Reguli de functionare

Agentia de turism- Reguli de functionare


Ca orice societate comerciala, agentia de turism, se infiinteaza si functioneaza conform legislatiei in vigoare.

Pentru acest lucru este nesesara solicitarea unor documente si indeplinirea coditiilor stipulate in lege.
Cadrul juridic de functionare


Ordonanta Guvernului. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata, modificata si completata prin legea nr 755/2001, acesta fiind ulterior modificata si completata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului. 25/2010. In cadrul acesteia sunt definite o serie de termeni specifici turismului, obliga la organizarea unor centre de informare turistica in localitatile cu activitate turistica, se introduce un articol care curpinde informatii referitoare la pregatirea profesionala din domeniul activitatilor de turism, dar si alte proiecte ce urmeaza a fi derulate pentru o mai buna valorificare a patrimoniului turistic din Romania.

Hotararea Guvernului 238/2001 privind conditiile de acordare a licentei si brevetului de turism si Hotararea Guvernului 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism este consolidata in data de 13 iunie 2011. Prin aceasta sunt evidentiate conditiile de conducere ale unei agentii de turism, si anume este stipulat faptul ca managerul unei agentii de turism este obigatoriu o persoana posesoare a unui brevet de turism. De asemenea sunt mentionate si conditiile impuse filialelor, sediilor secundare/ reprezentantelor agentiilor de turism cu sediul intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European si situatii contraventionale in cazul nerespectarii conditiilor impuse de prezenta lege.[2]

Ordonanta Guvernului. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice aprobata prin Legea nr. 631/2001 reprezinta un alt aspect al cadrului legislativ. Legea contine o serie de definitii referitoare la incadrarea agentiilor, drepturilor si obligatiilor clientilor,. dar si ale agentiei.

Ordinul. 235/2001 reglementeaza asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism. Un prim aspect tratat de acesta este obligarea agentiilor care comercializeaza pachete de servicii turistice sa incheie polite de asigurare, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.


Obtinerea licentei si brevetului de turism


Conform Ordinului 1.051/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, acestea sunt definite ca fiind:

Licenta de turism documentul prin care se atesta capacitatea unei persoane juridice titularul licentei, de a comercializa servicii turistice in conditii de calitate si siguranta pentru turisti/consumatori finali;

Brevet de turism - document prin care se atesta capacitatea profesionala in domeniul turismului a persoanelor fizice care asigura conducerea agentiilor de turism si/sau a structurilor de primire turistice.

Licenta si brevetul de turism se elibereaza de catre Autoritatea Nationala pentru Turism - Directia Generala de Autorizare

Documentatia pentru eliberarea licentei de turism este urmatoarea:

cerere de eliberare a licentei de turism;

certificat constatator de la oficiul Registrului Comertului din care sa rezulte urmatoarele informatii: obiectul de activitate al societatii, structura actionariatului, datele de identificare a societatii ce se inscriu in certificatul de inmaatriculare si sediul punctului de lucru unde se infiinteaza agentia de turism;

copie de pe brevetul de turism al persoanei care conduce agentia de turism;

copie de pe contractul de munca al persoanei care detine brevetul de turism.

Documentatia pentru eliberarea brevetului de turism este evidentiata mai jos:

cerere;

curriculum vitae cu precizarea expresa a pregatirii profesionale si a experientei profesionale, precum si cu o declaratie pe propie raspundere ca datele din aceasta sunt reale, iar in caz contrar brevetul de turism se va anula.;

copie de pe actul de identitate;

copii de pe actele care atesta pregatirea profesionala;

copii de pe documentele de atestare a perioadei lucrate in turism;

atestat de limba straina de circulatie internationala, cu exceptia directorului agentiei de turism detailiste;

certificat de cazier judiciar.


Acreditarea IATA a agentiei de turism


Cum a fost evidentiat anterior, una din activitatile unei agentii de turism este vanzarea biletelor de transport. In general, la o agentie de turism se vand bilete de avion (produs izolat). In rest, biletele de tren si de transport cu autocarul pe de-o parte pot fi incluse in pachetul turistic, iar pe de alta parte nu. In cel de-al doilea caz, daca clientul doreste, le poate achizitiona pe cont propriu mult mai facil. Bilete de transport maritim, in cea mai mare masura sunt integrate in produsele turistice de tip croaziera.

Ticketing-ul reprezinta activitatea unei agentii de turism de a rezerva si a vinde bilete de avion.

Capacitatea unei agentii de turism de a emite bilete de avion pe cont propriu, fara a apela la intermediari, trebuie sa fie membra IATA (Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni).IATA este un organism de comert international, creat in urma cu 60 de ani de catre un grup de companii aeriene. Astazi, IATA detine de companii aeriene care reprezinta din traficul aerian total. Organizatia reprezinta, conduce, si sustine industria aeriana in general.

Pentru ca o agentie sa devina membra IATA, sunt necesare indeplinirea mai multor criterii, urmand evidentiate succint cateva dintre acestea:

Se depune o cererea standard de acreditare in original, semnata de acttonarii/asociatii/patronul agentiei

Agentia trebuie sa detina personal competent si calificat pentru emiterea si raportarea biletelor in sistem BSP;

Agentia trebuie sa fie o societate comerciala inregistrata de cel putin 2 ani si sa detina licenta valabila cel putin 6 luni

Agentia de turism sa aiba acces la un sistem de rezervari acceptat de catre BSP Romania (Amadeus, Galileo, Worldspan) si Internet;

Sediul trebuie sa aiba un program de lucru continuu (5 zile/ saptamana, 8 ore/ zi tot timpul anului)

Sediul trebuie sa fie personalizat si favorabil desfasurarii activitatii specifice

Sediul va fi dotat cu un sistem de rezervari (CRS Computer Reservation System) acceptat de BSP Romania (Amadeus, Galileo, Worldspan).

Sediul trebuie sa detina un seif care trebuie sa indeplineasca anumite cerinte tehnice

In primii doi ani de operare, agentia trebuie sa fie capabila sa acopere 100% media pe 35 de zile a vanzarilor, oferind o garantie financiara: garantie bancara sau polita de asigurare (Astra sau Omniasig), valoarea minima a acestora fiind de 30.000 .

Numele agentiei nu trebuie sa coincida cu numele unei companii aerine membra IATA, sau chiar IATA.

Agentia, actionarii/asociatii sau unul din directorii acesteia sa nu fie acuzati de neindeplinirea obligatiilor financiare sau faliment.

Directorul nu trebuie sa fi facut parte dintr-o alta agentie de turism care sa fi fost exclusa din organizatie

BSP (Billing and Settlement Plan)- este un sistem proiectat pentru a facilita si simplifica procesul de vanzare, raportare si procedurile de remitere ale agentilor de vanzari, precum si sa imbunatateasca controlul financiar si de fluxul de numerar .

Avantajele acreditarii IATA sunt multiple, de la usurinta emiterii biletelor de avion, pana la avantajul competitional si increderea acordata de catre clienti la un nivel mai inalt.
***https://static.infoturism.ro accesat in data de 26.06.2012

Ibidem

https://www.mdrt.ro accesat in data de 26.06.2012

https://www.anat.ro accesat in data de 26.06.2012

https://www.iata.org accesat in data de 26.06.2011

https://www.biblioteca-digitala.ase.ro accesat in data de 26.06.2012, Stanciulescu G., Managementul agentiei de turism Editia a II-a revizuita si adaugita

https://www.iata.org accesat in data de 26.06.2011Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }