QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Turism si agentia de turism- aspecte teoretice

Turism si agentia de turism- aspecte teoretice


Continua dezvoltare si emancipare a populatiei globului, cresterile economice si deschiderea de noi orizonturi a determinat cresterea calatoriilor atat pe plan national, cat si in strainatate. Acest aspect a devenit un domeniu de activitate mondial, dezvoltandu-se industria turistica.

Turismul reprezinta un domeniu prioritar al economiei nationale.[1]
Conform MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania), turismul reprezinta ramura economiei nationale, cu functii complexe, ce reuneste un ansamblu de bunuri si servicii oferite spre consum persoanelor care calatoresc in afara mediului lor obisnuit pe o perioada mai mica de un an si al caror motiv principal este altul decat exercitarea unei activitati remunerate in interiorul locului vizitat.

Analizand definitia data de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania se scot in evidenta elementele de referinta ale activitatii de turism si anume:

Locul: deplasarea in afara localitaii de resedinta

Perioada: mai mica de un an

Scopul: loisir, odihna, afaceri sau alte motive.[2]

Industria turistica reprezinta un domeniu de activitate propriu, un sector al economiei care se afla intr-o dezvoltare dinamica si continua a carei element comun este reprezentat de satisfacerea nevoilor turistilor. Elementele care fac parte din industria turismului sunt

transport: pana la locul sejurului si retur; poate fi:transport aerian (realizat cu companii aerine de line, low-cost, sau charter), trasnport naval, transport feroviar, transport rutier (poate fi realizat prin autocar, automobile care sunt produsul serviciilor de rent-a-car, cu operatorii  de taximetrie, dar si cu automobilul propriu).

gazduire pe perioada sederii in structurile de primiri turistice (hotel, motel, spatii de camping, hostel, pensiuni, cabane, case de vacanta, vase de croaziera, etc)

alimentatie (restaurante si cantine)

activitati de agrement (odihna, tratament balnear, afaceri, recreere, spatii special amenajate destinate sporturilor etc)

organizatorii de calatorii: agentiile turoperatoare si detailiste

administratorii destintiilor: birourile de turism, nationale, regionale, locale[4]

Elementele care fac parte din industria turistica sunt pe de-o parte prestatorii directi de servicii turistice pe de alta parte cei care organizeaza armonios suejurul turistilor care beneficiza de aceste servicii sub consultanta organelor de stat specializate in domeniu

Agentia de turism este intermediarul privilegiat intre acesti prestatori si turist.Conform Ordinului nr. 1.051/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism emis de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, agentia de turism este operator economic avand ca obiect de activitate organizarea si comercializarea serviciilor si/sau a pachetelor de servicii turistice in calitate de intermediar intre prestatorul de servicii turistice si consumatorul final;[6]

Agentia de turism, este o societate comerciala, deci un business. Orice business are ca obictiv principal obtinerea de profit.

O agentie de turism ofera o gama larga de servicii si/sau produse turistice incepand de la rezervarea pe linii aeriene, in hotel, sau in spatii de agrement si terminand cu pachetele complete de vacanta.

De-a lungul timpului agentiile de turism au continuat sa evolueze, astfel din dorinta de a avea o identitate proprie, s-au specializat (in functie de structura interna a agentiei cunostintele pesonalului in legaturt cu anumite destinatii sau pentru anumite produse turistice specifice).
https://www.mdrt.ro, accesat in data de 26.06.2012

Mihai S, Capota V., Costea F., Veteanu C, op.cit, pag. 4

Stoica C, Management turistic, Editura Polirom, Iasi, 2009, pag. 33

Minciu R., Economia turismului, Editura Uranus, Bucuresti, 2001 pag. 20

Stanciulescu G., Managementul agentiei de turism, Editura ASE, Bucuresti, 2002,  pag. 63

*** https://www.monitoruljuridic.ro accesat in data de 26.06.2012

Stanciulescu G., Tigu G., Tehnica operatiunilor de turism- studii de caz, problem si intrebari de examn, Editura All Beck, Bucuresti, 1999, pag. 249

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }