QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

ANTREC (Asociatia Nationala de Turism, Rural, Ecologic si Cultural)

1. Istoricul aparitiei ANTREC
In tara noastra se practica de multa vreme, in mod sporadic si neoficial, cazarea la localŽniŽci a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Incepand din 1967-1968, in mod organizat s-au reŽalizat primele actiuni turistice in mediul rural pentru grupuri de tuŽrisŽti aflati pe litoralul romanesc al Marii Negre.
Din 1972 Centrul de Cercetari pt. Promovarea Turismului International, printr-un orŽŽdin al MiŽnisterului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale repreŽzenŽtaŽtiŽve pentru satul roŽmaŽnesc cu scopul dea fi lansate si promovate in turism. In urma acesŽtor studii s-a stabilit ca pot fi inŽtroduse in turismul intern si international cca.118 localitati ruŽrale, din Brasov au fost deŽsemŽnaŽte: Rucar, Fundata, Sirnea.In 1974 s-a interzis cazarea turistilor straini in locuintele particularilor, facand inŽacŽŽcesibile saŽtele pentru turistii straini.
Dupa 1989 primele gospodarii inscrise in turismul rural au fost in zona Moeciu-Bran-RuŽcar. Apoi s-au extins gospodariile inscrise din zonele Barsei, Dornelor, MaŽraŽmuŽres, Muntilor ApuŽseni, Clujului si Marginilor Sibiului.
1.1. Organizatiile de turism si atributiile lor
Dupa 1990 masurile privind constituirea si intarirea cadrului organizatoric neŽceŽsar stiŽmuŽlaŽrii turismului rural s-au concretizat in constituirea cu sprijinul Ministerului TuŽrisŽtic a ANTREC, aviŽzarea de catre Ministerul Turismului a constituirii unor organizatii neŽŽŽguvernamentale ce au dreŽpt scop dezvoltarea acestei forme de turism; infiintarea AgenŽŽtiei Nationale a Zonei Montane si conŽsŽtituirea Federatiei Romane pentru Dezvoltare MonŽŽtana.
Dintre realizarile unor astfel de forme de forme asociative ce contribuie la dezŽvolŽtarea si imŽplementarea turismului rural in Romania, amintim:
• Federatiei Romane pentru Dezvoltare MonŽtana a initiat propuneri legislative ce au conŽŽtribuit la inlaturarea vidului existent in domeniu. A creat o politica si un maŽnaŽgeŽmeŽnt proŽpriu ce a contribuit la dezvoltarea agroturismului in Romania. A initiat proŽiecŽte si programe de proŽmovare interna a produselor agroturistice. A promovat un proiect PHARE si prin protocolul din mai 1994 cu Ministerul Sportului, s-au pus bazele colaborarii pentru integrarea tinerilor in meŽdiul rural.
• Asociatia Operatiunea Satelor Romanesti – cunoscuta ca “Operation Vilagge RoŽuŽŽŽmaŽins” a fost constituita in anii 1988-1989 pentru a proteja satele romanesti de camŽŽŽpaŽnia de sisŽteŽmatizare a satelor initiata de fostul regim comunist in cadrul caruia urŽŽŽmau a fi demolate multe sate si catune. A contribuit la intarzierea actiunilor de straŽmuŽŽŽŽtare a gospodariilor taŽraŽneŽsti. Dupa 1990 asociatia a actionat pentru sprijinirea si ajuŽŽŽtorul umanitar, apoi a desfasurat acŽtiuni de parteneriat in vederea dezvoltarii saŽteŽlor romanesti.
• ANTREC: devenind membra, in 1995, a Asociatiei de profil EUROGITES , aceasta caŽlitate a ajutat-o in promovarea turismului rural romanesc in lume. • In cadrul proŽiecŽtuŽlui PHARE penŽtru dezvoltarea turismului in Romania, este desemnata pentru aleŽgeŽrea actiunilor de proŽmoŽvaŽre si marketing, proiectul prevazand crearea unei retele nationale concepute ca un sistem integrat si computerizat, cu posibilitati de racordare la piata turistica europeana. • Comisia EuŽroŽpeana a emis o serie de actiuni cum ar fi: declansarea actiunii “viitorul lumii ruŽrale” si a reŽforŽmei structurale a mediului rural; organizarea la inceputul anului 1992 a unor serii de proŽiecŽte cu finantare proprie, sub titlul “Ecoturismul – cultura si ruralitate” la care au parŽŽticipat 22 de state printre care si Romania: programul PHARE privind Europa Centrala si de Est ce viŽzeaŽza dezvoltarea rurala. Vicepresedintele ANTREC Brasov si presedintele FunŽdaŽtiei FunŽdaŽta, Ciprian Benga, a intocmit un dosar pentru acest program PHARE. Din 465 doŽsare inŽtocŽmiŽte si trimise au fost selectionate doar 28, printre care si acesta. Programul de DezŽŽvolŽtaŽre EcoŽnomica Locala Durabila, bazat pe activitatea sport-turism, este o modalitate de subŽvenŽtioŽnaŽre a turismului rural in proportie de 53% din fondurile Comisiei Europene, 28% din banii unŽor investitori francezi, iar 18% din fondurile Consiliului Judetean Brasov. ParŽtea de finanŽtaŽre ramasa cade in sarcina Fundatiei si a Consiliului Local Fundata. Pentru puŽneŽrea in pracŽtiŽca a proiectului, doi tehnicieni au fost trimisi la specializare in strainatate penŽtru a se doŽcuŽmenŽta in domeniul schiului. Partenerii straini ai Fundatiei au livrat echiŽpaŽmenŽteŽle: 25 biciclete de mountain-bike, sanii de transport si 375 de perechi de schiuri. • Un alt proŽieŽct pilot in care este implicat ANTREC este cel aflat sub auspiciile Bancii MonŽdiŽale, care a inŽcheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Culturii si urmareste refacerea saŽteŽlor sasesti si a vechilor biserici fortificate evanghelice. ANTREC a identificat case in satele inŽcluŽse in proŽieŽct: Viscri, Cincu, Mojna si Biertan – care se preteaza la desfasurarea turismului ruŽral de caŽliŽŽtaŽte, I-a ajutat pe proprietari sa intocmeasca dosare de omologare si au constituit cenŽtre de inŽforŽmaŽre. Fiecare dintre cele patru localitati beneficiaza pe perioada derularii proŽiecŽtuŽlui de caŽte 50.000 USD.2. Pariul cu turismul a fost castigat de braneni
Pe branenii cu simt practic, somajul, ce si-a intins ghiarele si peste Tara Barsei, se poate spune ca i-a ocolit. Aici oamenii prospera si, odata cu ei, intreaga zona. PeiŽsaŽjul aduce mai mult a Elvetia decat cu imaginea satului in tranzitie zugravita prin alte reŽgiŽuŽni. CuŽratenia cu care ne obisŽnuiau fetele in casa din cartile lui Rebreanu sau Ionel TeoŽdoŽŽreanu, toate iti suŽgereaza ca Branul nu sta in loc in asteptarea unui semn Divin. Semnul acela l-au inŽtreŽŽvazut cu aproape un deceniu in urma si l-au urmat cu incredere. Acea incredere, ca se poate ca taranul roman sa razbeasca in haosul economic in care ne-am trezit cu totii dupa ’89, le-a insuflat-o o mama cu fiica sa, o profesoara si o economista: Mioara si MaŽriŽlena Stoian.
Originare din Mehedinti, dar apreciind corect potentialul zonei si amintindu-si de un vis al coŽpilariei, cele doua doamne se stabilesc la Bran, isi cumpara o bucata de paŽmaŽnt si impreuna inŽcep sa convinga satenii sa-si deschida portile gospodariilor pentru praŽcŽticarea turismului rural, altŽfel spus, pentru gazduirea turistilor intr-o forma orŽgaŽniŽzaŽta. Majoritatea taranilor au fost sceptici la inceput, dar a functionat arŽguŽmentul de staŽtorŽniŽcire. Incercand, si reusind in cele din urma, sa se integreze in viata satului, Mioara si Marilena Stoian, treptat au fost acceptate ca fiind de-ale loŽcuŽlui. Turismul rural a avut ca punct de pornire experienta marilor firme profesioniste de turism, mai exact evitarea greŽseŽlilor esentiale facute de acestea, care au distrus peŽIisaŽjul practicand tuŽriŽsŽmul in masa, faŽra a tine seama de modul in care acesta afecteaza meŽdiul.
in 1994, Marilena Stoian a participat si la o bursa oferita de Societatea Americana a AgenŽtiilor de Calatorii (ASTA), care a cuprins cursuri de management si modalitati de colaŽboŽrare in echipa, organizat prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Internationala a USA (USAID) si a vaŽzut cat de importanta este ideea de retea si de organizatii neguvernamentale. Astfel a ajuns atuŽnŽci la concluzia ca ar fi bine sa creeze si la Bran o asociatie nationala, mai ales ca venisera din VaŽtra Dornei, din Apuseni, din Harghita, de pe Litoral, ca sa se intereseze despre experienta lor in zona Bran-Moeciu. Se simtea nevoia de comunicare, de schimb de idei si informatii. Nu se puŽtea spune ca ei vroiau sa copieze ceea ce faceau branenii, pentru ca intr-un fel se face turism ruŽral la Bran si altfel in Apuseni, dar trebuia sa stie unul de la celalalt cu ce greutati s-au conŽfrunŽtat ca sa fie pregatiti si sa gaseasca cele mai bune solutii.


ANTREC – Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din RoŽmaŽnia este o orŽganizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit, membra a Federatiei EuŽroŽŽŽŽpene de Turism Rural (EUROGITES). ANTREC a luat fiinta in 1994, avand in prezent o retea de 30 de filiale (din tot atatea judete), cu un numar de 2.500 de membrii, peste 2.500 de pensiuni turistice si pensiuni agroŽturistice omologate, insumand 7.500 de caŽmeŽŽŽre. Parcurgand intreg teritoriul de la Marea NeaŽgra spre Bucovina si Maramures pesŽte 2.500 de case au conditii proprii pentru practicarea tuŽrisŽmului rural.
Binecunoscutul patrimoniu natural si cultural al Romaniei impreuna cu ospiŽtaŽliŽtaŽtea traŽdiŽtioŽnala sunt principalele atuuri in dezvoltarea acestui tip de turism.

3. Scopul ANTREC
Printr-o campanie eficienta, ANTREC a reusit sa implice un numar mare din ranŽdul memŽbriŽlor sai sa realizeze programe turistice apreciate atat pe plan intern cat si pe plan extern. In zoŽna Bran-Moeciu exista un adevarat cult al caselor. Fiind o zona feŽriŽta de gheŽaŽreŽle coŽoŽpeŽraŽtiŽviŽzaŽrii, oaŽmenii si-au investit, de-a lungul anilor, toti banii agoŽniŽsiti in constructia si amenajarea caŽseŽlor. PorŽnind cu aceste date nu a fost chiar diŽfiŽcila conŽŽtuŽrarea, treptat, unui altŽfel de sistem de peŽtreŽceŽre a vacantelor, mai aproape de naŽtuŽra, obicei la moda acum in Occident.
Scopul ANTREC este:
- de a identifica si promova potentialul turistic rural,
- de a organiza cursuri de pregatire profesionala pentru gazde, agentii de tuŽriŽsm rural, prin seŽmiŽnarii, cursuri de scurta si lunga durata, schimburi de exŽpeŽriŽenta intre ANTREC si orŽgaŽniŽzatii similare din tara si strainatate,
- de a transmite informatii legate de turismul rural intregii retele ANTREC si inŽstiŽtutiilor implicate in mod direct sau indirect in promovarea si dezvoltarea tuŽrisŽmului rural;
- de a organiza campanii de publicitate pentru unitatile clasificate si omologate, inŽŽcluse in retea, prin mijloace mass-media;
- de a participa la evenimentele importante specifice, atat pe plan intern (reŽgioŽnal si naŽtional), cat si extern (targuri si burse de turism), cu o oferta diversa.
Prin ordinul Ministrului Turismului, toate unitatile din turismul rural trebuie sa inŽdeŽŽŽŽŽpliŽneasŽca anumite conditii, in functie de confort, pentru a fi omologate si clasificate (pe marŽŽŽgarete). CoŽmiŽsia tehnica este formata din reprezentanti ai Ministerului Turismului si al ANTREC (un grup de 30 de membrii ai asociatiei, fiind experti in clasificarea si omoŽloŽgaŽŽrea unitatilor din turismul rural, in urma absolvirii cursurilor de specialitate).
Impreuna cu Mirabilis Media, ANTREC a realizat un sistem national de rezervari in tuŽrisŽmul rural, prin intermediul caruia amatorii vor putea sa-si aleaga inclusiv pensiunea dorita. In prezent, ANTREC are relatii de colaborare cu touroperatori din Franta, Anglia, Italia, Statele Unite. Adresa de internet a asociatiei este www. antrec.ro.
Lunar, ANTREC editeaza un buletin informativ “Vacanta la tara” – pentru membrii sai si penŽtru cei interesati sa devina membrii ai asociatiei. Sumarul cuprinde informatii reŽŽferitoare la acŽtiŽviŽtatile ANTREC, evenimente din cadrul asociatiei atat la nivel central cat si local, recomandari, deŽcizii, etc.
Evenimente ANTREC
- Seminarii de marketing in turismul rural;
- Festivalul International al Sarmalelor, Praid, Harghita;
- Festivalul International al Placintelor, Bacau;
- Mos Nicolae la Bran;
- Week-end-ul indragostitilor (Sf. Valentin), Bran;
- Targul International de Turism Rural, Brasov;
- Targul National de Turism (alaturi de ROMEXPO, ANAT, FIHR, FPT si OPTBR);
- Seri romanesti la Clubul Francez, Casa Americii Latine, World Trade Center, etc;
- Sarbatoarea Recoltei 1997 si 1998 – World Trade Center, Bucuresti;
- Saptamana Romaniei la Paris, noiembrie 1999
- Ziua Mondiala a Femeii din Mediul Rural ;
- Lansarea Catalogului National al Pensiunilor Turistice si Agroturistice;
- Lansarea paginii web a ANTREC, august 2000.
- ANTREC a primit din partea Casei de Editura Capital premiul OSKAR CAPITAL penŽtru Initiativa cu cel mai mare impact social in 1995.
- In ianuarie 2000 ANTREC a primit diploma pentru stradania de a impune turismul ruŽral in Romania, acordata de AJSTR. In acelasi an, ANTREC primeste diploma penŽtru identificarea si conservarea filonului folcloric, acordata de Amplus InterŽnaŽtiŽonal Ltd., cu ocazia Salonului de Carte si Presa 2000.
- Din 1994 ANTREC a devenit membru al EUROGITES – Federatia Europeana de Turism Rural – fiind inclusa in catalogul acesteia in editiile 1995, 1996, 1997, pe langa unitati reprezentative ale retelei de turism european. Alaturi de Franta, Germania, Belgia, Portugalia, Spania si alte tari europene (in numar de 17) pot fi vazute in catalog si case traditionale din cele 30 de filiale ale ANTREC.
- Pe parcursul celor opt ani de activitate, ANTREC si-a demonstrat initiativa si caŽpaŽcitatea sa organizatorica in crearea unei retele viabile in aceasta parte a EuŽroŽpei, aflata in adevarata competitie cu tari cu o veche traditie in acest doŽmeŽniu. Ca urmare a meritelor deosebite si a contributiei aduse la dezvoltarea turismului ruŽral, Marilena Stoian – presedinte ANTREC – a fost numita presedinte EUROGITES, pozitie pe caŽre a detinut-o in perioada 1997-1999. In prezent ea este vicepresedinte EUROGIŽTES.
- In iulie 2001, la Bran, s-a inaugurat prima „Scoala National de Formare ManaŽgeŽriaŽla in Turism”

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }