QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente turism

Activitatile si tipologia agentiilor de turismActivitatile si tipologia agentiilor de turism


Agentia de turism reprezinta o societate comerciala cu rol de intermediar intre turisti si agentii economici prestatori directi de servicii turistice. Activitatea sa consta in:

organizarea (productia), oferirea si comercializarea unor pachete de servicii turistice sau componente ale acestora,

vanzarea unor servicii turistice izolate[1]Principalele activitati ale unei agentii de turism sunt:

vanzarea de bilete: pentru orice fel de transport: rutier, naval, feroviar sau aerian

vanzarea produselor turistice:

izolate:  vanzarea serviciilor-receptive de acces produse , aceste pot fi de doua feluri:

servicii de primire: clientul are la dispozitie un mijloc de transport si un interpret (angajat al agentiei) care il poate ajuta cu activitatile de stationare (ii indica locurile unde isi poate utiliza serviciile achizitionate/ rezervate.

servicii de acces: prin care clientului i se pune la dispozitie un mijloc de transport si unul/ mai multi ghizi, care il va insoti pe perioada sejurului

complexe: voiajele generice si voiajele forfetare, pot fi individuale sau colective cu un itinerariu stabilit de client sau propus de agentie

vanzarea serviciilor complementare: serviciul de asigurari, serviciul de rezervari de bilete la diferite obiective turistice, spectacole, etc

vanzarea serviciilor secundare: obtinerea de pasaport si vize.

Activitatile unei agentii de turism sunt cele care aduc veniturile in cadrul societatii, deci este necesara realizarea acestora cu atentie responsabilitate si transparenta.

Conform Ordinului nr. 1.051/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism emis de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, agentiile de turism pot fi de urmatoarele tipuri:

agentie turoperatoare - agentie de turism care desfasoara activitate de organizare, ofertare si comercializare a serviciilor si/ sau pachetelor de servicii turistice, pe cont propriu, direct sau prin intermediari, atat in tara, cat si in strainatate

agentie detailista - agentie de turism care desfasoara activitate de ofertare si comercializare a serviciilor si/sau pachetelor de servicii turistice in contul unei agentii de turism turoperatoare.

Datorita tehnologiei si si noilor variante de operare, au aparut noi tipuri de agentii de turism si anume:

agentii de turism cu oferta de servicii completa: aceste agentii comercizlizeaza toate tipurile de voiaje, dar peste 50% din veniturile acestora provin din organizarea voiajelor de grup si individuale

agentii de turism de stimulare (incentive) care sunt specializate in intocmirea programelor de voiaj pentru grupuri, firme si societati care isi recompenseaza salariatii cu excursii platite pentru ei si familiile lor. Voiajele incentive se adreseaza persoanelor care calatoresc ca urmare a unei recompense acordate la locul de munca, ele sunt socotite ca facand parte din turismul de afaceri

agentii de turism comerciale sunt specializate in intermedierea afacerilor din turism si intra mai putin sau deloc in legatura cu clientii. Agentiile de turism intra in legatura, prin telefon, cu clientii, rezerva bilete de avion, camere la hotel si inchiriaza masini

agentii de turism pentru croaziere, care vand produse turistice de croaziera, pe vase special amenajate, oferind clientilor cazare in cabine confortabile fara zgomot si balans. Ofera o paleta mai larga de servicii:

♦ nave de croaziera, specializate pe anumite tipuri de calatorii;

♦ servicii complexe la bord;

♦ porturi de ancorare diverse.

agentiile de turism de tip implant sunt amplasate in sediile unor firme si corporatii mari; clientii lor, care sunt salariatii acestor firme, pot obtine bilete si alte aranjamente pe loc si personal. Aceste agentii de turism, de obicei, sunt filiale ale agentiilor comerciale

agentiile de turism organizatoare de circuite organizeaza exclusiv excursii in circuit care sunt vandute direct catre public si actioneaza ca agentii de voiaj

agentiile de turism organizatoare de voiaje prin posta nu au sedii propriu-zise, ci opereaza prin posta, in special pentru persoanele in varsta si pentru grupuri speciale cum ar fi persoane invalide sau asociatii de handicapati. Aceste agentii ofera voiaje pentru perioade mai lungi

In functie de specializarea fiecarei agentii de turism, acestea pot fi numeroase, iar in viitor cel mai probabil vor aparea noi tipuri de agentii de turism.Agentiile de turism turoperatoare


Touroperatorul este o persoana sau organizatie cumpara servicii individuale de calatorie de la producatorii lor (companii de transport, hotel etc) si care le combina intr-un pachet care este vandut direct clientilor prin intermediari.

Agentia de turism turoperatoare este angrosistul propriu-zis pe piata turistica deoarece produsul turistic este reprezentat de pachetul de servicii turistice.

Turoperatorul este creatorul si organizatorul calatoriilor turistice forfetare

Turoperatorul este un creator de produse. Activitatea acestuia poate fi comparata cu realizarea unui puzzle. Asemanator celui din urma, piesele sunt serviciile, iar persoana care realizeaza puzzle-ul este turoperatorul.

Agentia de turism turoperatoare imbina serviciile intr-un mod logic si armonios, astfel incat sa le atraga atentia turistilor si sa fie pe placul lor.

Extinderea si dezvoltarea turopearatorilor se datoreaza faptului ca acestia se adreseaza segmentului de piata reprezentat de clientii colectivi care cumpara contingent.

Avand in vedere toate aceste elemnete rezulta o alta trasatura a turoperatorilor. Agentia de turism turoperatoare este o intreprindere de mari sau foarte mari dimensiuni, cu resurse financiare considerabile si personal relativ numeros. Deci turoperatorul aduce o contributie importanta in economia unei tari datorita cresterii locurilor de munca (deci scaderea ratei somajului) si contributia la PIB-ul acelei tari.

Dezvoltarea turoperatorilor se datoreaza si unui alt aspect si anume cursele charter. Suplimentarea trasportului aerian in anumite perioade ale anului pe anumite destinatii a condus la marirea nivelului vanzarilor de produse colective.

Un alt avantaj pe care il ofera o agentie de turism turoperatoare este reprezentat de preturile practicate la produsele oferite. Avand in vedere ca acestia vand produse turistice contingent, tariful acestora va fi relativ mai mic decat cele parcticate de o agentie de turism detailista, deoarece este aplicat doar o singura cota de comision la produsul respectiv.


Agentiile de turism detailiste


Detailist- persoana care vinde in detaliu, cu amanuntul, cu bucata.

Agentia de turism detailista este un agent comercial a carei activitate principala este reprezentata de comercializarea produselor turistice realizate de catre turoperatori.

Din punct de vedere juridic este o societate comerciala independenta, cu o organizare proprie. Conform acestor aspecte, chiar daca, detailistul vinde produsele propuse de turoperator, acesta le poate vinde prin metode proprii avand la baza strategiile realizate de acestea.

Un avantaj pentru clientii (turistii) care apeleaza la o agentie detailista pentru organizarea vacantelor este serviciul de consultanta, avand in vedere ca la o agentie detailista agentul de turism ofera asistenta de specialitate.

Indiferent de felul agentiei de turism, turistilor li se recomanda sa apeleze la serviciile uneia dintre ele pentru ca siguranta unei vacante de succes este mai mare.
Mihai S, Capota V., Costea F., Veteanu C. op.cit, pag. 5

Nistoreanu P., Managementul in turism servicii, Editura ASE, Bucuresti, 2005, pag. 322


Nistoreanu P., op.cit, pag. 324


Mihai S, Capota V., Costea F., Veteanu C. op. cit, pag. 9


Gherasim T., Gherasim D., Marketing turistic, Editura Economica, Bucuresti, 1999, pag 216

*** DEX, Dictionarul Explicativ al Limbii Romane

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }