QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Informare privind activitatile de dezvoltare profesionala,formare si perfectionare a cadrelor didactice

INFORMARE PRIVIND ACTIVITATILE DE DEZVOLTARE PROFESIONALA,FORMARE SI PERFECTIONARE A CADRELOR DIDACTICEIntr-un mediu social in continua schimbare succesul nu poate fi obtinut fara o educatie continua racordata la dinamica vietii sociale.

Acest context social reclama transformarea scolii intr-un centru al activitatii de perfectionare a resurselor umane ,centru multifunctional de formare si dezvoltare profesionala.In sistemul formarii continue a cadrelor didactice putem contura cateva directii principale: • restructurarea finalitatilor
 • formarea competentelor necesare cadrelor didactice pentru a sustine si realiza celelalte componente ale procesului de reforma
 • innoirea structurilor curriculare
 • adaptarea,descentralizarea si flexibilizarea institutionala,curriculara si a modalitatilor de realizare a formarii continue in raport cu nevoile si prioritatile de profesionalizare
 • optimizarea evaluarii  programelor,institutiilor,formatorilor si a competentelor personale.
 • innoirea metodelor,procedeelor si tehnicilor didactice
 • reforma structurilor institutionale
 • ancorarea formarii intr-o conceptie moderna axata pe cultivarea tuturor formelor de inteligenta ,a capacitatii omului de a se adapta schimbarii,de a lucra in echipa,de a crea o formarea pentru problematica lumii contemporane,ce comporta solutii multiple.

Definitorie pentru un sistem coerent de pregatire este armonizarea elementelor componente.La nivelul sistemului de formare a personalului didactic,armonizarea formarii initiale si continue se impune a fi realizata cel putin cu privire la finalitati,structuri curriculare si institutionale si strategii de realizare.

In proiectarea oricarui program in formare trebuie luata in consideratie cunoasterea etapelor,nivelurilor carierei didactice si elaborarea unor modele de competente asociate ca si a standardelor de corespunzatoare.

Astfel putem mentiona standarde pentru cadre didactice calificate (la debut),pentru cadru didactic definitiv,pentru cadru didactic II si respectiv cu gradul didactic I sau a altor standarde asociate treptelor de evolutie in cariera didactica.

La  scoala nr.1 Umbraresti se remarca dorinta de continua perfectionare a cadrelor didactice prin prezenta la cursuri de formare organizate de c.c.d.,inscrierea unui numar mare de cadre didactice la examene in vederea obtinerii gradelor didactice.S-a efectuat numarul necesar de inspectii pentru posibilitatea inscrierii la gradele didactice ,au avut loc diverse activitati in cadrul comisiilor metodice la nivel primar si gimnazial cu caracter formator,s-a evidentiat noi posibilitati de a schimba ganduri,opinii,experiente didactice in cadrul cercurilor pedagogice.S-a dat spre studiere celor interesati documente si materiale cu un predominant caracter informativ privind perfectionarea si formarea continua a cadrelor didactice.

S-a oferit consiliere individuala debutantilor si nu numai privind documentarea, studierea fiselor de inscriere la grade didactice,s-a intocmit o analiza a nevoii de formare ,dezvoltare si perfectionare la nivelul scolii.


ANALIZA SWOT:

PUNCTE TARI:

 • existenta personalului didactic calificat,titular.
 • dorinta de perfectionare a cadrelor didactice inscrise la grade didactice.
 • accesul la informatie permis prin prezenta laboratorului de informatica(internet:Adresa site:www.isj.gl.edu.ro)
PUNCTE SLABE:

 • Rezistenta la schimbare a cadrelor cu vechime in prag de pensionare;
 • Neadaptarea la metode si mijloace moderne;
 • Nealocarea unui timp sufucient pentru consultarea ofertei de perfectionare

OPORTUNITATI:

 • existenta unor institutii (C.C.D.,ISJ)care ofera posibilitatea cadrelor de a urma cursuri de perfectionare;
 • gratuitatea cursurilor
 • organizarea si participarea la cercuri pedagogice,schimburi de experienta,activitati diverse in cadrul comisiilor metodice.AMENINTARI:

 • lipsa unor credite la anumite cursuri.
 • imposibilitatea formatorului de a-si desfasura activitatea de formare in cadrul

unitatilor scolare datorita resursei timp –spatiu,limitate

lipsa unei evaluari reale a formabililor si a programelor de formare,a rezultatelor si efectelor                                 derulate in timp.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }