QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente turism

Analiza principalelor coordonate ale activitatii turisticeANALIZA PRINCIPALELOR COORDONATE ALE ACTIVITATII TURISTICE


Datorita pozitionarii geografice Insulele Baleare dispun de o retea de cai de circulatie dezvoltata reprezentata de cai aeriene si maritime, care sunt completate de cai rutiere ce leaga orasele mari din fiecare insula a arhipelagului.

1. Infrastructura generala si specifica

Majoritatea turistilor ajung in insulele Baleare cu avionul.Nu este numai cel mai rapid mijloc de transport ,dar si accesibil ca pret. Transportul aerian este deservit de cele trei aeroporturi din Mallorca-Son Sant Joan(la 11 km de Palma), Ibiza(la 12 km de Eivissa) si Menorca(langa capitala Mao). Majoritatea curselor sunt zboruri charter deservite de companii aeriene internationale, dar exista si curse aeriene regulate.De asemenea se poate lua o cursa catre Spania continentala si schimba apoi avionul catre insule.Cursele regulate intre marile orase spaniole si insulele Baleare sunt asigurate de compania spaniola Iberia.Exista si curse regulate intre insulele Baleare si Germania, Marea Britanie, Austria, Elvetia, Franta, Olanda chiar si Romania- cu schimbarea avionului la Madrid sau Barcelona. Palma este deservita de companii aeriene cu preturi reduse precum Easyjet. Unul din transportatorii care asigura zboruri intre insule este Spanair.Zborul din Mallorca pana in Menorca dureza 30 min.de aceea este un mijloc de transport convenabil .La nivelul lui 2007 s-a inregistrat un numar de 10,2 mil de turisti ce au vizitat insulele Baleare, din care 49% au folosit ca mijloc de deplasare transportul aerian.

Un alt mijloc de transport la care recurg turistii care doresc a vizita insulele Baleare , este transportul maritim realizat cu feribotul..Acesta executa curse regulate intre marile orase de pe coasta Spaniei continentale si porturile din Mallorca, Menorca si Ibiza. Durata calatoriilor este rezonabila -sapte ore de la Barcelona la Palma. Serviciile maritime sunt realizate de companiile Transmediterranea, cu rutele Barcelona-Palma-Ibiza, Barcelona-Ibiza (11 ore), Barcelona-Mao, Valencia-Palma, Valencia-Ibiza (4 ore). Alte companii de feriboturi sunt Balearia, sau Iscomar.

Pe unele insule nu se poate ajunge decat cu vaporul .Printre acestea se numara Cabrera, Formentera si Dragonera..Calatoria cu feribotul din Ibiza pana in Formentera dureaza o ora, in schimb cu catamaranul 30 de minute. Calatoriile cu catamaranul sunt mai scumpe decat cele cu feribotul.Preturile difera in functie de companie si de sezon.

In ceea ce priveste serviciile rutiere de transport, acestea se realizeaza cu ajutorul autocarelor, autobuzelor, microbuzelor si autoturismelor, lor revenindu-le primul loc in derularea traficului turistic. Autocarele si microbuzele sunt folosite in cadrul formelor de turism, pentru serviciile de transport colectiv si sunt administrate de organizatorii de turism.    Autoturismele intrebuintate in deplasarile turistice apartin fie unor unitati specializate (Avis , Hertz, Europcar) sau agentiilor de turism, utilizarea lor realizandu-se prin intermediul inchirierilor (cu sau fara sofer).Alte mijloace de transport populare care iti ofera accesibilitate la un tarif mic de inchiriere, sunt scuterul si bicicleta, folosite mai ales in Ibiza si Formentera. In insulele Baleare exista numai doua cai ferate, ambele in Mallorca-linia istorica Palma-Soller, Palma-Inca.si o singura autostrada cu doua segmente -un segment de-a lungul Golfului Palma , iar celalalt ce leaga Palma de Inca.

Reteaua de autobuze este foarte bine pusa la punct .Exista rute atat intre principalele orase mari, dar si intre orasele mari si orasele mici .In sezonul turistic in Ibiza exista un serviciu special de autobuze pe timpul noptii, care ii duce pe turisti la cele mai populare cluburi si circula de la San Antoni la Eivissa si retur.

Insulele Baleare dispun de o dotare turistica adecvata formelor de turism practicate in aceasta zona, reprezentata prin echipamentele de cazare, alimentatie si agrement. Acestea au ca obiectiv asigurarea conditiilor pentru desfasurarea activitatii turistice, pentru primirea si gazduirea turistilor.

Baza tehnico-materiala este conditia obligatorie pentru valorificarea potentialului turistic al zonei si pentru stimularea activitatii turistice, fara o baza materiala adecvata turismului, nu poate fi vorba de o activitate turistica. In cadrul bazei tehnico-materiale a turismului un loc deosebit de important revine bazei materiale a cazarii. Importanta cazarii decurge din stringenta necesitatii pe care o acopera, respectiv ,,innoptarea Nu este de conceput un consum turistic fara utilizarea unuia din elementele materiale ale capacitatilor de cazare. Mai mult chiar, de dimensiunea si structura bazei tehnico-materiale a cazarii depind pe plan cantitativ si structural celelalte elemente functionale ale ofertei.

Reteaua unitatilor de cazare este formata din unitati de baza precum hoteluri.Dimensiunea bazei tehnico-materiale a cazarii se exprima prin numarul de locuri, paturi sau camere.

Insulele Baleare dispun de o capacitate de cazare asigurata de hoteluri, de 2 *,3*,4*si 5*.insa 65% din hoteluri sunt de 3* si 4*.Hotelurile in general sunt situate de-a lungul coastei, in zona centrelor vechi ale oraselor, in vecinatatea porturilor, sau aproape de plaja Exista insa hoteluri si case rurale care castiga popularitate in Insulele Baleare , mai ales in randul celor care cauta locuri linistite si retrase. Acest tip de vacanta este oferit de "finca"-hoteluri amenajate in foste conace de tara sau ferme, situate mai ales in interiorul insulei.Camerele au mobilier stil care accentueaza specificul locului.Unele sunt selecte si se adreseaza celor cu dare de mana , altele sunt amenajate in case de tara.

Hotelurile existente in Baleare, sunt hoteluri moderne, verificate periodic conform standardelor europene.Sunt hoteluri pentru toate gusturile de la 2*la 5*.Exista hoteluri ce apartin unor lanturi hoteliere ca: Iberostar, Insotel, Riu, Sol Melia, majoritatea avand camere cu vedere la mare sau la gradina , fiind dotate cu telefon, tv , seif, aer conditionat , minibar , uscator de par. Printre facilitatile hotelurilor putem enumera: restaurant cu specific, birou rent a car, centru de fitness, echipa de animatie, piscina etc , toate acestea pentru a satisface cei mai pretentiosi turisti .

"Insulele Baleares au inregistrat cel mai mare grad de ocupare hoteliera din Spania in 2007, respectiv 72,56% si un numar de innoptari de peste 50 de mil cu o medie de sedere a turistilor de 6,26 nopti. Cele mai solicitate au fost hotelurile de 3* si 4*".

In ceea ce priveste serviciul de alimentatie, acesta se realizeaza cu preponderenta in restaurantele din incinta hotelurilor,dar si in restaurantele, barurile din centrele urbane, statiuni sau din porturi. Prospetimea preparatelor este trasatura de baza a bucatariei locale. Printre specialitatile din Baleare ce merita incercate se numara: "ensaimadas"-prajituri in foietaj presarate cu zahar pudra, "sobrasadas" -carnatii de porc picanti, precum si specialitati pe baza de fructe de mare. Pentru vegetarieni exista "tapas"-gustari din legume sau "tumbet"-o tocanita de legume cu multe rosii. La capitolul desert prajiturile "gato" si "flao" sunt de exceptie si merita incercate.Merita gustate si vinurile de Baleare, ginul de Mao si lichiorurile din plante.

Balearele inseamna mult mai mult decat mare si nisip.In afara de plajele minunate, merita explorate si alte valori autentice ale zonei .Cultura, siturile arheologice, peisajele fermecatoare, toate la distanta mica de coasta marii .In Baleare turistul are ocazia de a se recreea printr-o partida de golf, o seara de distractie in casino, sau in renumitele cluburi Amnesia , Pacha , Space , Bora Bora, Privilege din Ibiza. Pentru iubitorii de muzica jazz si rock exista multe concerte si festivaluri mai ales in Mallorca si Ibiza. Pentru cei mici exista parcuri acvatice si tematice ca: Marineland unde pot fi vazute spectacole cu delfini si lei de mare. Clima mediteraneana, plajele cu nisip fin, marea albastra cristalina, practicarea diferitelor sporturi (surfing, iahting, golf, scufundari, zbor cu parapanta, plimbarea cu hidrobicicleta), sunt atractii pentru cei care prefera o odihna activa Alte preocupari ale turistului venit in Baleare pot fi ciclismul, practicat in Formetera si Mallorca si echitatia-se pot lua lectii de calarie atat pentru incepatori cat si pentru avansati .Golful este un sport relativ nou in Baleare, dar se dezvolta rapid. Exista 25 de terenuri de golf in cele trei insule Mallorca, Menorca si Ibiza, unde se organizeaza o serie de competitii si turnee.


2. Circulatia turistica a Insulelor Baleare si locul acesteia in turismul spaniol

Din punct de vedere statistic, continentul european se afla pe locul intai printre destinatiile marilor curente turistice In ultima perioada se remarca o crestere a fluxurilor turistilor catre aceasta zona, cele mai multe sosiri de turisti, provenind din tarile Europene .S-a constatat ca destinatia "Insulele Baleare", in cazul de fata, devine tot mai atractiva pentru turistii cu experienta din tarile dezvoltate .Astfel Insulele Baleare sunt vizitate de turisti care provin din tari ca: Germania, Marea Britanie, Franta, Italia.

"Turismul reprezinta pentru insulele Baleare una dintre ramurile cele mai active, cu pondere importanta in economia nationala"[2].

Pe plan mondial, in circulatia internationala se manifesta a serie de tendinte, dintre care cele mai importante sunt: sporirea numarului de calatori, lucru ce se poate observa urmarind evolutia indicelui "numar de sosiri ", care a ajuns in 2007 la 903 milioane de la 436 milioane in 1990 ; cresterea volumului incasarilor din activitatea turistica de la 207.000 milioane de euro (1990) la 625.000 milioane euro (2007), datorata atat sporirii dimensiunii fenomenului turistic cat si faptului ca oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru petrecerea vacantelor (urmare a ridicarii nivelului exigetelor fata de calitatea serviciilor dar si importantei mai mari acordate acestei activitati in ocuparea timpului liber)

In perioada cuprinsa intre 1990-2000 cresterea atat a numarului de sosiri cat si a volumului incasarilor a fost destul de marcanta. In aceasta perioada s-a dezvoltat fenomenul turistic si a capatat dimensiunile unui fenomen de masa. Dupa anul 2000 cresterile au fost mai lente, fiind influentate de crizele politice si economice.(tabel .nr 1)


Tabel nr. 1. Evolutia sosirilor si incasarilor din turismul international la scara planetara

Anul

SOSIRI

(mil. pers.)

INCASARI

(mii de mil. euro)Sursa: Turism Highlights 2008


"Fluxurile turistice internationale sunt determinate de existenta produselor turistice care lipsesc in zona emtatoare ; de existenta unor produse turistice speciale, doar in anumite zone, eventual doar intr-o anumita perioada a anulu''[3]  ; de practicarea unor preturi la produsele turistice care sa permita cumpararea de produse similare din punct de vedere calitativ cu cele de pe piata emitatoare, dar la un nivel mai scazut al pretului; de prezenta unor conditii de comercializare atractive; de valorificarea ofertei proprii de calitate superioara la export, ceea ce determina apelarea la import pentru acoperirea cererii interne; de lipsa conditiilor interne favorabile productiei necesarului destinat acoperirii cererii turistice

In ceea ce priveste consumul turistic, se observa o concentrare a sa mai ales in tarile dezvoltate din Europa , Asia si Pacific.(tabel. nr.2).


Tabel nr.2. Sosiri internationale de turisti pe regiuni geografice(mil.)

AniiPonderea zonelor geografice in turismul mondial pentru sosiri in 2007/si1990

MONDIAL
EUROPA
ASIA SI PACIFIC
AMERICA
AFRICA
ORIENTUL

MIJLOCIU
Sursa: OMT 2008

Urmarind tabelul de mai sus se pot observa modificarile ce au intervenit in repartizarea numarului de sosiri de turisti in perioada 1990-2007 pe zone geografice.

Desi numarul de sosiri s-a dublat la nivel mondial, datorita cresterilor care au avut loc la nivel regional in intervalul 1990-2007, totusi se remarca o schimbare a ierarhiei determinata de ponderea pe care o detine fiecare regiune in turismul mondial pentru sosiri .Astfel:

America desi in 1990 detinea locul doi dupa Europa avand o pondere de 21,3% in ceea ce priveste numarul de sosiri in turismul mondial, s-a aflat intr-un proces de continua scadere, ajungand ca in 2007 sa detina numai 15,8% din totalul numarului de sosiri, ocupand astfel locul trei in ceea ce priveste preferintele turistilor pentru tarile din aceasta regiune.

Asia si Pacific este zona care a inregistrat cele mai spectaculoase modificari, ajungand de la 12,8%(1990) la 20,4%(2007) din turismul mondial, ocupand astfel locul doi in lume.

Europa este regiunea care s-a confruntat cu cele mai mari schimbari in sens negativ, ponderea sa in turismul mondial scazand de la 60,2%(1990) pana la 53,6%(2007). Europa continua sa fie liderul circulatiei turistice, dar pozitia sa a fost "atacata" de celelalte zone ale lumii, mai ales de catre Asia si Pacific.

Orientul Mijlociu a inregistrat modificari deosebite, ponderea sa a crescut de la 2,2%(1990) pana la 5,3%(2007), clasandu-se astfel pe locul patru in detrimentul continentului african .

Africa: desi a cunoscut o crestere a ponderii numarului de sosiri in totalul turismului mondial de la 3,5% (1990) pana la 4,9% (2007), astazi ocupa locul cinci in ierarhia mondiala .

Dupa datele furnizate de OMT privind numarul de sosiri internationale de turisti, putem spune ca Spania este a doua tara din lume dup Franta, detinand 6,55% din turismul mondial .Turismul i-a adus Spaniei incasari de 57,795 mil de usd la nivelul anului 2007 , ocupand astfel locul doi dupa SUA, lasand in urma tari ca Franta-54,2 mil. usd si Italia-42,7 mil. usd.

Tabel nr. 3: Evolutia circulatiei turistice in Spania in perioada 2005 - 2007

Evolutia numarului de sosiri in Spania

2005-2007(mil persoane)

Evolutia incasarilor din turism in Spania

2005-2007(mil $)

DestinatiiEuropa

Spania

Sursa: World Tourism Organization (UNWTO


Spania a inregistrat la nivelul anului 2007 un numar de 59,193 mil turisti straini, cu 1,7% mai mult fata de 2006(58,190mil), situatie datorata unei imbunatatiri a imaginii Spaniei sau a calitatii serviciilor prestate, a existentei  potentialului natural si antropic, fapt care a condus la cresterea interesului aratat in special de turistii europeni pentru aceasta destinatie.Incasarile din turism au ajuns la nivelul lui 2007 la 57,795 mil usd,cu 13% mai mult fata de anul precedent.

Intre principalele tari emitatoare, Marea Britanie ocupa primul loc cu 16,3 mil de turisti (27,5% din total turistii internationali sositi in Spania), urmata de Germania cu 10 mil de turisti (17% din total), Franta 9,3 mil de turisti reprezentand 15,8% din total sosiri internationale de turisti in Spania , apoi de Italia, Tarile Nordice ce au avut o pondere fiecare de mai putin de 6%.(40% din turistii germani si britanici care au vizitat Spania au ales ca destinatie insulele Baleare.)

Sosirile de turisti internationali in Spania arata, din punct de vedere al repartitiei geografice in teritoriu, ca majoritatea fluxurilor turistice s-au concentrat in provinciile autonome situate in zona litoralului mediteranean.(tabel nr.4)


Tabel nr.4 Evolutia numarului de sosiri in Spania dupa destinatia turistica

Destinatia

An 2007
total
Litoral mediteranean
Catalonia
Andalucia
Comunidad Valencina
Murcia
Arhipelag
Baleare
Canare
Comunidad de Madrid
Cornisa Cantabrica
Provincii din interiorul Spaniei
Sursa IET. Movimientos Turísticos en Fronteras 2008


In 2007 sase provincii autonome: Catalonia, Insulele Baleare, Insulele Canare, Andalucia, Comunidad Valenciana si Madrid, au fost alese de 90,6% din turistii sositi in Spania.

Tinand cont de distributia turistilor internationali pe destinatii turistice din Spania, putem spune ca destinatia preferata de turisti la nivelul anului 2007 este Catalonia, care ocupa primul loc cu 15,243 mil de turisti straini , reprezentand 25,8% din totalul numarului de sosiri inregistrat in Spania. Balearele ocupa locul doi in preferintele turistilor cu 10,233 mil de sosiri si o pondere de 17,3% in total sosiri, manifestand o crestere de 0,7% fata de anul precedent.

Insulele Canare, cu 9,5 mil de turisti straini reprezinta a treia destinatie, ce a inregistrat insa o scadere fata de 2006 de 1,6%.Andalucia a patra destinatie turistica a acaparat 14,6% din sosiri inregistrand 8,6 mil de turisti,deci o crestere de 3,3 % fata de 2006. Pe locul cinci se situeaza Comunidad Valenciana cu un total de 5,6 mil de turisti(9,5% din total) si o crestere anuala de 2,7% fata de 2006 .Urmatoarele locuri sunt ocupate de Comunidad de Madrid cu 4,4 mil turisti si o crestere de 11,9%, Cornisa Cantabrica cu 2,67 mil turisti si celelalte comunitati din interiorul Spaniei cu 2,3 mil de turisti., diferenta de 675.000 fiind data de Murcia.

Referindu-ne strict la numarul de turisti sositi in insulele Baleare, a doua destinatie preferata, putem spune ca anul 2007 a reprezentat un maxim istoric in seria de date a ultimilor trei ani respectiv:.9,6 mil turisti(2005), 10,1 mil(2006),10,23 mil(2007).

Acest rezultat a fost posibil datorita evolutiei pozitive a turistilor care au folosit ca mijloc de transport avionul.Mai exact jumatate din turistii sositi in Baleare au folosit ca mijloc de transport companii aeriene low-cost, cu 29,7% mai mult decat in 2006. Durata medie a sejurului celor care au vizitat Balearele in 2007 a fost de 8,4 zile.(INE)

Din punct de vedere al cazarii, 7,9 mil din turistii sositi in Baleare(77,3% din total turisti) au ales sa innopteze in stabilimente hoteliere, cu 1,4 % mai mult fata de anul 2006, in detrimentul celor care au ales varianta extrahoteliera, care inregistreaza o scadere de 1,7%


Tabel nr.5 Turisti straini sositi in Baleare dupa tipul de cazare folosit,la nivelul anului 2007


Numar turisti

(Mii )
Total turisti cazati in:
Stabilimente hoteliere
Stabilimente extrahoteliere

Sursa IET. Movimientos Turísticos en Fronteras 2008


Cresterea numarului celor cazati in stabilimente hiteliere poate fi pusa pe seama faptului ca mai mult de jumatate (52,2% )din turistii sositi in Baleare au contractat pachete turistice, restul de 47,8% fiind cei care au ales sa mearga pe cont propriu.

Daca analizam tarile emitatoare de turisti, constatam ca 72,6% din totalul turistilor sositi in Insulele Baleare provin din Germania si Marea Britanie.(tabel nr 6).

Desi a inregistrat o scadere cu 2,3% fata de 2006, Germania ramane principala piata emitatoare de turisti catre Insulele Baleare (3,9 mil turisti), urmata de Marea Britanie cu 3,5 mil turisti si Italia cu 560.000 turisti.

Cea mai mare crestere fata de 2006,(16,2%) a fost inregistrata de Tarile Nordice.


.Tabel nr. 6 Turisti straini sositi in Baleare dupa tara de provenienta, in 2007


Numar turisti

mii
Total turisti
Germania
Marea Britanie
Italia
Tarile Nordice
Franta
Restul Europei
Restul lumii
Sursa IET. Movimientos Turísticos en Fronteras


Principala motivatie a turistilor sositi in Baleare a constituit-o si o constituie in continuare turismul de odihna, placere si vacante.

In ceea ce priveste cheltuielile realizate de turistii internationali in Spania in 2007, Insulele Baleare ocupa locul trei ca provincie receptoare de cheltuieli turistice, cu o pondere de 18,1% din totalul cheltuielilor ,dupa insulele Canare 21% si Catalonia 19,2% .

Activitatii turistice din Spania i s-a acordat o atentie deosebita datorita contributiei pe care acesta o poate avea la dezvoltarea economica, putand fi o sursa importanta de valuta, daca turismul spaniol ar exploata potentialul turistic existent la maximum .o

www.mityc.es


***www.world-turism.org

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }