QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Dezvoltarea durabila a turismului

Dezvoltarea durabila a turismuluiM1.U1.1. Introducere

Conceptul „dezvoltare durabila” se refera la o forma de crestere economica care satisface nevoile societatii si aduce bunastare, pe termen scurt, mediu dar mai ales pe termen lung. Acest concept se fundamenteaza pe considerentul ca dezvoltarea trebuie sa vina in intampinarea nevoilor prezente fara sa puna in pericol pe cele ale generatiilor viitoare. In termeni practici, conceptul presupune crearea conditiilor pentru dezvoltarea economica pe termen lung, protejand in acelasi timp mediul inconjurator.
M1.U1.2. Obiectivele unitatii de invatare

Aceasta unitate de invatare are ca obiectiv principal analiza caracterului durabil a turismului.

La sfarsitul acestei unitati de invatare studentii vor fi capabili sa:

defineasca conceptul de dezvoltare durabila;

identifice indicatorii dezvoltarii durabile;

inteleaga principiile dezvoltarii durabile.Durata medie de parcurgere a primei unitati de invatare este de 3 ore.M1.U1.3. Conceptul de dezvoltare durabila


Dezvoltarea durabila inseamna 'a gandi global si a actiona local'. Strategiile de dezvoltare durabila evidentiaza interdependenta intre local si global, intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, accentuand necesitatea cooperarii intre sectorul economic, social si cel de mediu. Dezvoltarea durabila a comunitatilor locale are ca obiective majore: protejarea mediului, combaterea saraciei, imbunatatirea calitatii vietii, dezvoltarea si mentinerea unei economii locale viabile si eficiente.

Conceptul de dezvoltare durabila presupune performante pe trei planuri:

  • economic – cresterea gradului de exploatare si valorificare a resurselor;
  • ecologic – reciclarea, evitarea degradarii mediului, reducerea sustragerii terenurilor din circuitul agricol;
  • social – cresterea numarului de locuri de munca, practicarea unor meserii traditionale, atragerea populatiei in practicarea turismului.

Dezvoltarea durabila a turismului  se realizeaza prin forme de turism alternativ, care au la baza urmatoarele principii:

a. Minimizarea impactului activitatii turistice asupra mediului natural in vederea obtinerii durabilitatii ecologice contribuind la mentinerea si imbunatatirea starii de conservare prin intoarcerea unei parti a veniturilor la ariile protejate;

b. Minimizarea impactului negativ al activitatii turistice asupra comunitatii locale si a membrilor ei in vederea obtinerii durabilitatii sociale prin dezvoltarea acelor forme de turism care nu perturba si nu intrerup viata de zi cu zi a populatiei din destinatiile turistice, evitarea unor situatii ostile in relatia cu comunitatile locale;

c. Minimizarea impactului negativ al activitatii turistice asupra culturii, traditiilor si obiceiurilor comunitatilor locale in vederea obtinerii durabilitatii culturale prin dezvoltarea unui turism capabil sa determine mentinerea autenticitatii si individualitatii culturilor locale si care sa evite saturarea acestora cu influente culturale externe;

d. Maximizarea beneficiilor economice la nivelul comunitatii locale ca urmare a dezvoltarii turismului in vederea obtinerii durabilitatii economice, constituie unul dintre cele mai importante principii ale dezvoltarii durabile, pus in slujba protectiei si dezvoltarii economice a comunitatilor locale si ariilor protejate;

e. Educatia, pregatirea, informarea turistului in vederea imbunatatirii atitudinii personale in ceea ce priveste mediul si reducerea impactului sau negativ; include o componenta ecologic-educativa pentru vizitatori, localnici, administratia locala si populatia locala.

f. Controlul local, principiu de baza al dezvoltarii durabile, conform caruia comunitatea locala participa si este consultata in tot ceea ce priveste dezvoltarea turistica durabila, constituind un factor de decizie activ; elementele cheie sunt proprietatea locala asupra elementelor de infrastructura turistica (de exemplu structuri de cazare) si implicarea comunitatii si administratiei locale.

Indicatorii dezvoltarii durabile trebuie sa reflecte dimensiunile capitalului economic, ecologic si uman, precum si gradul in care populatia are acces la aceste tipuri de capital. Un sistem integrat de indicatori care sa indeplineasca aceste cerinte este dificil de construit, astfel incat sa asigure conditiile de completitudine si comparabilitate a informatiilor.

Dimensiunile economice, sociale si ecologice ale dezvoltarii durabile pot fi surprinse prin indicatori ce caracterizeaza aceste problematici la nivel local, regional si global, dar si prin  indicatori de legatura, de relatie intre aceste domenii, indicatori despre care se poate spune ca sunt la granita dintre indicatorii celor trei tipuri de capital.

Exemple

Indicatori ai dezvoltarii durabile a turismului pot fi: numarul de turisti sau numar-zile-turist dintr-o destinatie turistica, nivelul emisiilor de dioxid de carbon datorate mijloacelor de transport in comun dintr-o destinatie turistica, nivelul poluarii fonice de catre turisti, deseurile lasate de catre turisti pe traseele turistice, deseurile reziduale datorate turismului.

  

Exemplificati o serie de indicatori ai dezvoltarii durabile a turismului la nivelul unei unitati de cazare.


 

Sa ne reamintim

Dezvoltarea durabila inseamna 'a gandi global si a actiona local' .

Indicatorii dezvoltarii durabile trebuie sa reflecte dimensiunile capitalului economic, ecologic si uman, precum si gradul in care populatia are acces la aceste tipuri de capital.

Principiile dezvoltarii durabile a turismului sunt: minimizarea impactului activitatii turistice asupra mediului natural, asupra comunitatilor locale si traditiilor acestora, maximizarea beneficiilor economice la nivelul comunitatii locale, componenta ecologic-educativa si controlul local.M1.U1.4. Turismul durabil si dezvoltarea durabila a turismului


Unii specialisti prefera sa vorbeasca despre dezvoltarea durabila a turismului, mai mult decat despre turismul durabil, din cel putin doua motive principale: unul ar fi acela ca, pentru a asigura un turism durabil este necesar sa aiba un caracter intergrat al componentelor sale, iar al doilea consta in faptul ca unele componente ale turismului, cum ar fi transportul aerian pe distante mari, pot sa nu fie durabile in conditiile tehnologiilor actuale, chiar si cu utilizarea celor mai bune practici.

Dezvoltarea turismului de masa, in cea de-a doua jumatate a secolului XX, a coincis cu crearea unei miscari ecologiste pe plan international. Odata cu cresterea fluxurilor turistice in zonele naturale s-au intensificat si actiunile organizate de miscarile ecologiste in scopul constientizarii presiunii pe care turismul o realizeaza in zonele naturale.

In 1992, la Earth Summit (Summit-ul Pamantului) organizat in Rio de Janeiro, Brazilia, Organizatia Natiunilor Unite a pus bazele Agendei Locale 21 constientizand rolul important al autoritatilor locale in procesul planificarii durabile. Agenda Locala 21 este un document care include o strategie de dezvoltare durabila si planul de actiune necesar implementarii acesteia. Agenda Locala 21 include activitati de planificare durabila a planurilor de urbanism, a transportului, a colectarii si reciclarii deseurilor, dar si activitati cu privire la dezvoltarea durabila a turismului, in special in comunitati locale care sunt si destinatii turistice.

Dezvoltarea durabila a turismului necesita implicarea tuturor actionarilor locali dar si participare politica. Realizarea unei dezvoltari durabile a turismului este un proces continuu si presupune o constanta monitorizare a impactului pe care aceasta activitate il are asupra diferitilor factori de mediu. Dezvoltarea durabila a turismului are ca scop si mentinerea unui nivel ridicat de satisfactie a turistilor, cresterea constientizarii acestora cu privire la principiile durabilitatii si promovarea celor mai bune practici turistice.Masurile pentru protejarea si conservarea calitatii mediului, in special in zonele cu potential turistic deosebit, se impun atat pentru mediul natural prin sensibilizarea constiintei ecologice si educarea turistilor cat si pentru mediul antropic prin reglementari legislative privind stabilirea capacitatii maxime de vizitare a obiectivelor turistice, impiedicarea poluarii vizuale si sonore a acestora.

Scopul realizarii unei dezvoltari durabile a turismului trebuie sa fie subordonat planurilor nationale si regionale de dezvoltare economica si sociala. Actiunile pot viza teluri economice: cresterea veniturilor, diversificarea si integrarea activitatilor, controlul, potentarea si zonarea dezvoltarii; arii sociale: ameliorarea saraciei si inegalitatii distributiei veniturilor, protectia patrimoniului socio-cultural indigen, participarea si implicarea comunitatilor locale; si arii ecologice: protejarea functiilor ecosistemelor, conservarea si utilizarea durabila a biodiversitatii.

In construirea unei politici de dezvoltare durabila, evaluarea efectelor economice ale turismului este importanta si prin urmare, trebuie avut in vedere impactul pozitiv dar si cel negativ. Din aceasta perspectiva este utila o analiza mai atenta a efectelor negative, tocmai pentru a oferi posibilitatea desfasurarii unor actiuni de eliminare a dezavantajelor si de potentare a beneficiilor dezvoltarii acestui sector de activitate.


Exemple

Strategia Comunitatii Europene asupra biodiversitatii include un indrumar atat in privinta problemei dezvoltarii unui turism durabil in cadrul ariilor protejate, cat si a dezvoltarii unui turism cu impact scazut in cadrul locatiilor protejate prin programul european „Natura 2000”. Carta Alba intitulata „Politici pentru anul 2010 privind transporturile in UE: timpul deciziei” si politicile UE referitoare la managementul resurselor de apa si a deseurilor, care afecteaza in mod direct sectorul turismului, pot ajuta de asemenea la promovarea durabilitatii turismului. 


M1.U1.5. Strategii de dezvoltare durabila a turismului


In formularea unei strategii de dezvoltare durabila a turismului pot fi identificate 3 stadii:

• analiza problemelor, oportunitatilor si a contextului;

• identificarea obiectivelor si luarea deciziilor strategice;

• dezvoltarea politicilor si a planului de actiune.

Primul stadiu presupune analiza obiectiva a contextului turistic si a resurselor turistice, acordand o importanta deosebita factorilor care influenteaza dezvoltarea durabila: viabilitatea intreprinderilor, capacitatea turistica, evolutia pietei, degradarea mediului, nemultumirile comunitatilor locale. Toate aceste aspecte trebuie cuprinse intr-un studiu accesibil tuturor factorilor implicati pentru a putea fi ulterior discutate in cadrul unor intalniri, discutii libere, workshop-uri si promovate prin mijloacele media locale si nationale.

Analiza situatiei se bazeaza pe culegerea unor date cu privire la: circulatia turistica, calitatea mediului inconjurator, opinia populatiei locale, satisfactia turistilor, analiza firmelor de turism, a infrastructurii turistice, dar si a pietei tinta.

Pentru a ajunge la cel de-al doilea stadiu, organismele guvernamentale locale si nationale trebuie sa stabileasca impreuna cu ceilalti factori implicati, un set de obiective strategice, bazate pe principiile dezvoltarii durabile si sa gaseasca modalitatile concrete de a le atinge.

Dezvoltarea politicilor si a planului de actiune presupune punerea in aplicare a strategiilor pentru a atinge obiectivele stabilite initial. Un plan de actiune pentru dezvoltarea durabila a turismului trebuie sa contina:

definirea ariei turistice pentru care se realizeaza strategia de dezvoltare durabila.

identificarea patrimoniului natural, istoric, cultural, analiza infrastructurii, situatiei  economico-sociale.

analiza clientilor actuali si identificarea turistilor potentiali si a pietelor tinta;

stabilirea unor obiective strategice pentru dezvoltarea si managementul turismului: conservarea patrimoniului si a mediului inconjurator, imbunatatirea calitatii vietii comunitatii locale si oferirea unor servicii turistice pe masura asteptarilor clientilor;

realizarea unui plan de actiune care sa faca posibila atingerea acestor obiective;

propuneri de monitorizare a rezultatelor si imbunatatirii actiunilor.

Politica de dezvoltare regionala intareste rolul si responsabilitatile administratiei publice locale si a organismelor regionale in dezvoltarea economica si sociala a fiecarei localitati si a regiunilor de dezvoltare, concomitent cu diminuarea implicarii institutiilor guvernamentale in astfel de activitati. Politica de dezvoltare regionala devine o componenta esentiala a autonomiei locale.


Exemple

In scopul incurajarii dezvoltarii durabile a turismului, la nivelul Uniunii Europene s-au promovat masuri care expun reglementari si directive privind managementul mediului si a zonelor litorale, instrumentele de finantare si indrumarea necesara. Strategia privind managementul integrat al zonei costiere din cadrul Comunitatii Europene - European Community Integrated Coastal Zone Management (ICZM) si recomandarea asociata acesteia, care defineste modalitatea sa de promovare, au relevanta speciala atat pentru activitatile din domeniul turismului cat si pentru destinatiile turistice.

Un management de mediu adecvat al facilitatilor turistice si in special al hotelurilor, care sa actioneze pentru economisirea apei si energiei, minimizarea cantitatilor de deseuri, utilizarea materialelor care nu sunt daunatoare mediului inconjurator poate diminua impactul turismului asupra mediului. Planificarea ajuta la stabilirea optiunilor in cadrul conflictelor de interese existente intre sectorul industriei si al turismului in scopul identificarii acelor modalitati de minimizare a acestor conflicte. Printr-o planificare timpurie a procesului de dezvoltare a turismului, prejudiciile si erorile pot fi prevenite, evitandu-se astfel deteriorarea graduala a acelor valori ale mediului inconjurator care sunt esentiale desfasurarii activitatilor din turism.

Exemple

Un exemplu de bune practici in vederea dezvoltarii durabile a turismului este zona litorala situata de-a lungul Marii Rosii (Egipt), unde pot fi gasite o multitudine de atractii naturale precum recife de corali, plaje de nisip sau specii de broaste testoase. Este considerata o zona cu un enorm potential in ceea ce priveste dezvoltarea turismului local si international prezentand oportunitati pentru constructia de locuinte si crearea unor noi locuri de munca pentru populatia in crestere a Egiptului. Sistemul de informare geografica pentru Marea Rosie (Red Sea Information System - RSIS) a ajutat la crearea unui plan durabil de actiune privind noile dezvoltari ale sectorului turistic, infrastructurii si ale sectorului industrial de-a lungul acestei zone litorale.

O strategie privind dezvoltarea durabila a turismului defineste problemele prioritare, stabileste comunitatea factorilor de interes, obiectivele potentiale si un set de metodologii prin care pot fi realizate:

conservarea anumitor peisaje sau habitate, determinante in ceea ce priveste atractivitatea zonei sau sunt protejate prin legislatia in vigoare referitoare la protectia mediului;

dezvoltarea unor sectoare regionale specifice ale economiei care pot fi interconectate cu sectorul turismului (de exemplu, producerea specialitatilor culinare si a obiectelor de artizanat);

cresterea veniturilor locale prin intermediul investitiilor din sectorul turismului;

facilitarea dezvoltarii unei entitati culturale specifice regiunii.

Planul de actiune cuprinde pasii necesari implementarii strategiei si implica solutionarea unor serii de aspecte practice cum ar fi: organizatiile care vor prelua anumite activitati, tipul activitatilor, perioada de timp, prin ce mijloace vor fi indeplinite aceste activitati si cu ce resurse.

Deoarece actiunile trebuie adaptate circumstantelor locale, se poate spune ca nu exista un plan standard de actiune. Planurile de actiune includ, de obicei, masurile necesare in urmatoarele domenii:

Administratie: de exemplu, promovarea cooperarii dintre sectoare si a modelelor de dezvoltare inter-sectoriala; implicarea populatiei locale in trasarea politicilor si a deciziilor in sectorul turismului;

Sectorul socio-economic: de exemplu promovarea achizitionarii de alimente si materiale de constructii autohtone; formarea unor retele de producatori locali pentru un marketing eficient; dezvoltarea de noi produse care sa satisfaca necesitatile turistilor etc;Mediul inconjurator: de exemplu, imbunatatirea controlului si aplicarea unor standarde ridicate de mediu (poluare fonica, apa potabila, apa de imbaiere, tratarea apelor uzate etc.); identificarea si protejarea habitatelor aflate in pericol; crearea unor zone tampon in jurul zonelor naturale sensibile; interdictia in zonele amenintate a sporturilor daunatoare mediului inconjurator; aplicarea stricta, in cadrul tuturor proiectelor si programelor privind turismul, a procedurilor referitoare la Evaluarea Impactului de Mediu si la Evaluarea Strategica de Mediu;

Experienta: instruirea celor implicati in turism asupra valorii patrimoniului istoric; managementului de mediu; instruirea personalului implicat in managementul zonelor protejate in privinta interpretarii naturii; ridicarea gradului de constientizare a populatiei locale in ceea ce priveste mediul inconjurator; introducerea programelor de informare pentru vizitatori (inclusiv a informatiilor despre mediu).

Nivelul si capacitatea de dezvoltare a turismului sunt determinate de distributia sa spatiala si de sezonalitatea sa, iar dezvoltarea durabila a turismului presupune evitarea problemelor care apar din cauza acestor limite ale industriei turistice: se utilizeaza mult mai eficient resursele turistice si infrastructura, se imbunatateste calitatea fortei de munca, si nu in cele din urma, se evita impactul negativ asupra populatiei locale si mediului inconjurator, generat de cererea in exces din perioada sezonului.

Un rol cheie in dezvoltarea durabila a turismului il au turistii care viziteaza destinatia respectiva, de unde si necesitatea “educarii” acestora in concordanta cu principiile durabilitatii, avand in vedere anumiti factori:

momentul sejurului: dezvoltarea durabila a turismului se realizeaza mai ales prin uniformizarea fluxurilor turistice pe parcursul intregului an;

locurile vizitate: in anumite destinatii ar trebui incurajat turismul in ariile protejate datorita veniturilor aduse in favoarea conservarii lor insa in anumite zone poate fi restrictionat datorita sensibilitatii ecologice a acestor zone;

mijlocul de transport: calatoria cu masina proprie sau cu avionul nu este cea mai recomandata pentru favorizarea unui turism durabil;

alegerea furnizorilor de servicii turistice: vizitatorii trebuie incurajati sa aleaga acele firme care urmeaza principiile dezvoltarii durabile;

marimea grupurilor: in cazul unor grupuri mari de turisti care viziteaza simultan obiectivele turistice se inregistreaza un impact negativ asupra mediului si comunitatii locale;

durata sejurului: dezvoltarea durabila se realizeaza in conditii mai bune atunci cand durata sejurului este mai mare.

Sunt necesare eforturi de incurajare a vizitatorilor sa adopte principiile dezvoltarii durabile a turismului, cum ar fi:

respectarea comunitatilor locale;

cumpararea produselor locale;

reducerea impactului asupra mediului inconjurator;

incurajarea initiativelor locale sociale sau de conservare.

Touroperatorii au un rol central in industria turistica si implicit si in dezvoltarea durabila a turismului. Ca intermediari intre turisti si prestatorii de servicii turistice, touroperatorii pot influenta optiunile turistilor, practicile prestatorilor de servicii turistice si modelele de dezvoltare ale destinatiilor turistice. Acest rol cheie in industria turistica le confera touroperatorilor si posibilitatea de a avea o contributie importanta in dezvoltarea durabila a turismului si protejarea resurselor naturale si culturale.

Exemple

Touroperatorul britanic Exodus are o politica privind „turismul responsabil” care include:

angajarea ghizilor locali pentru a oferi turistilor o experienta autentica si pentru a contribui la dezvoltarea comunitatilor locale;

achizitionarea de servicii si produse locale in zonele vizitate;

limitarea marimii grupurilor de turisti in functiile de conditiile locale.


Exemplificati initiativele de dezvoltare durabila a turismului ale unui lant hotelier international.


Pentru monitorizarea efectelor si nivelului dezvoltarii durabile a turismului din punct de vedere cantitativ se analizeaza urmatorii factori:

  • nivelul turismului, reflectat atat de cererea cat si de oferta turistica;
  • stadiul mediului inconjurator si al comunitatii locale;
  • profilul si nivelul de satisfactie al turistilor;
  • performantele firmelor implicate.

Unele tari au introdus taxe de turism care sunt suportate fie de vizitatori fie de firmele de turism si trebuie folosite la nivel local pentru managementul destinatiei turistice, pentru cauze sociale si pentru conservarea naturii.

Exemple

In Bulgaria exista o lege care permite pastrarea de catre municipalitate a veniturilor obtinute din colectarea taxelor locale pentru a le folosi in scopul imbunatatirii infrastructurii. De asemenea intreprinderile ecoturistice sunt sustinute prin capitalul colectat prin taxele de poluare si consum de combustibil. Totodata s-a hotarat la nivel national nu doar integrarea ecoturismului in strategiile asociatiilor regionale de turism, ci si dezvoltarea unei strategii de dezvoltare a ecoturismului in paralel cu implementarea unor planuri concrete de actiune.In ultimii treizeci de ani s-a observat cresterea atentiei acordate pe plan international dezvoltarii durabile nu doar in domeniul economic cat si in cel cultural si social. Astfel, majoritatea guvernelor, asociatiile de comert, institutiile academice precum si organizatiile nonguvernamentale au constientizat faptul ca nu se poate realiza un progres real care sa aduca beneficii tuturor partilor implicate fara aceasta abordare durabila a dezvoltarii economice.Sa ne reamintim

Dezvoltarea durabila a turismului are ca scop si mentinerea unui nivel ridicat de satisfactie a turistilor, cresterea constientizarii acestora cu privire la principiile durabilitatii si promovarea celor mai bune practici turistice.

Agenda Locala 21 include activitati de planificare durabila a planurilor de urbanism, a transportului, a colectarii si reciclarii deseurilor, dar si activitati cu privire la dezvoltarea durabila a turismului, in special in comunitati locale care sunt si destinatii turistice.

In formularea unei strategii de dezvoltare durabila a turismului pot fi identificate 3 stadii: analiza problemelor, oportunitatilor si a contextului, identificarea obiectivelor si luarea deciziilor strategice, dezvoltarea politicilor si a planului de actiune.

Ca intermediari intre turisti si prestatorii de servicii turistice, touroperatorii pot influenta optiunile turistilor, practicile prestatorilor de servicii turistice si modelele de dezvoltare ale destinatiilor turistice. 

Exemplificati politicile de dezvoltare durabila a turismului incluse in Agenda Locala 21 a unei destinatii turistice din Romania .


M1.U1.6. Rezumat

Dezvoltarea durabila inseamna 'a gandi global si a actiona local'.

Dezvoltarea durabila a comunitatilor locale are ca obiective majore: protejarea mediului, combaterea saraciei, imbunatatirea calitatii vietii, dezvoltarea si mentinerea unei economii locale viabile si eficiente.

Principiile dezvoltarii durabile a turismului sunt: minimizarea impactului activitatii turistice asupra mediului natural, asupra comunitatilor locale si traditiilor acestora, maximizarea beneficiilor economice la nivelul comunitatii locale, componenta ecologic-educativa si controlul local.

Unii specialisti prefera sa vorbeasca despre dezvoltarea durabila a turismului, mai mult decat despre turismul durabil.

Agenda Locala 21 este un document care include o strategie de dezvoltare durabila si planul de actiune necesar implementarii acesteia.

Dezvoltarea durabila a turismului are ca scop si mentinerea unui nivel ridicat de satisfactie a turistilor, cresterea constientizarii acestora cu privire la principiile durabilitatii si promovarea celor mai bune practici turistice.


M1.U1.7. Test de evaluare a cunostintelor

1. Conceptul de dezvoltare durabila presupune performante pe urmatoarele planuri:

a)     economic si social

b)     social si ecologic

c)     economic, ecologic si social


2. Dezvoltarea durabila a turismului presupune maximizarea:  

a) beneficiilor economice la nivelul comunitatii locale

b) impactului activitatii turistice asupra mediului natural

c) impactului activitatii turistice asupra mediului natural

d) impactului negativ al activitatii turistice asupra comunitatii locale


3. Agenda Locala 21 include activitati de planificare durabila a:

a) planurilor de urbanism

b) transportului, colectarii si reciclarii deseurilor

c) turismului

d) toate raspunsurile sunt corecte


4. Care este ordinea corecta a etapelor parcurse in formularea unei strategii de dezvoltare durabila a turismului ?

a)     dezvoltarea politicilor, a planului de actiune si analiza problemelor

b)     analiza problemelor, oportunitatilor, contextului, identificarea obiectivelor si luarea deciziilor strategice si dezvoltarea politicilor si a planului de actiune.

c)     identificarea obiectivelor si luarea deciziilor strategice, analiza problemelor, oportunitatilor, contextului si dezvoltarea politicilor si a planului de actiune

d)     analiza problemelor, oportunitatilor, contextului si dezvoltarea politicilor si a planului de actiune


5. Masurile socio-economice incluse intr-un plan de actiune pentru dezvoltarea durabila a turismului se refera la:

a)     instruirea celor implicati in turism asupra valorii patrimoniului istoric

b)     promovarea achizitionarii de alimente si materiale de constructii autohtone

c)     identificarea si protejarea habitatelor aflate in pericol

d)     promovarea cooperarii dintre sectoare si a modelelor de dezvoltare inter-sectoriala


6. Ce factori se analizeaza pentru monitorizarea efectelor si nivelului dezvoltarii durabile a turismului din punct de vedere cantitativ?

a)     profilul si nivelul de satisfactie al turistilor

b)     nivelul turismului, reflectat atat de cererea cat si de oferta turistica

c)     stadiul mediului inconjurator si al comunitatii locale

d)     toate raspunsurile sunt corecte
Tema de control

Redactati o lucrare de maxim 3 pagini in care sa analizati gradul de respectare a principiilor de dezvoltare durabila intr-o destinatie turistica din Romania.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }