QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Incasarea si contarea veniturilor din traficul international de marfuriINCASAREA SI CONTAREA VENITURILOR DIN TRAFICUL INTERNATIONAL DE MARFURI


1. DISPOZITII CU CARACTER GENARAL
1.1. Transporturile de marfuri in traficul international se efectueaza pe baza de scrisori de trasura internationale, conform conventiilor internationale de marfuri S.M.G.S., C.I.M. si M.J.V.S., prevazute in Anexa IX, punctul 4.

La transporturile predate de catre organizatiile socialiste din R.S.R., prin Romtrans, atat in traficul S.M.G.S. cat si in traficul C.I.M., casierii, odata cu scrisoarea de trasura, trebuie sa primeasca completat certificatul scrisorii de trasura si copia scrisorii de trasura.

Acest certificat nu se completeaza la transporturile particulare ale ambasadelor sau organizatiilor socialiste ale caror transporturi nu fac obiectul activitatii intreprinderilor de comert exterior.

La transporturile S.M.G.S., odata cu scrisorile de trasura, casierii sunt obligati sa urmareasca si primirea foilor de expeditie internationale cerute de instructia de serviciu S.M.G.S.

Foile de expeditie internationale S.M.G.S. se intocmesc prin calchiere cu indigo intr-un numar de exemplare egal cu numarul cailor ferate participante la transportul respectiv cate o foaie de expeditie pentru fiecare cale ferata participanta la transport.

Astfel, in traficurile limitrofe cu C.F. ale U.R.S.S., C.F.B ulgare si C.F. Ungare se intocmesc cate doua foi de expeditie, in traficul cu C.F. Cehoslovace tranzit prin C.F. Ungare - trei foi, in traficul cu C.F. Poloneze tranzit prin C.F. Ungare si C.F. Cehoslovace - patru foi, si asa mai departe.

Toate exemplarele foilor de expeditie S.M.G.S. insotesc transporturile de la statia de predare, iar la statia de frontiera de iesire din RSR se retine un exemplar care se trimite la Directia de control a veniturilor. Celelalte exemplare se predau caii ferate vecine.

La transporturile M.J.V.S., foile de expeditie se intocmesc in atatea exemplare cate sunt necesare, tinand seama de numarul cailor ferate, porturilor, agentiilor portuare etc. participante la transport.

la transporturile internationale C.I.M. pentru care predatorul ia asupra sa plata tarifelor de transport pe parcursul cailor ferate straine (cu tarife francate), casierii sunt obligati sa fie atenti ca, pe langa scrisoarea de trasura CIM, sa primeasca si cele trei exemplare ale buletinului de francare.

1.2. Completarea scrisorilor de trasura S.M.G.S., M.J.V.S. si C.I.M., foilor de expeditie S.M.G.S. si M.J.V.S., preecum si a buletinelor de francare C.I.M. se face potrivit dispozitiilor din conventiilor S.M.G.S., M.J.V.S. si C.I.M.

Se precizeaza ca la toate transporturile expediate in traficul international trebuie sa fie trecuta si pozitia tarifara a marfii conform T.L.M. - C.F.R. La transporturile expediate si tarifate dupa tarifele directe se trece in coloana "Denumirea marfii", sub denumirea marfii, atat pozitia marfii dupa tariful direct cat si pozitia din T.L.M.

In conturile de expeditie la aceste transporturi se trece numai pozitia tarifara din T.L.M.

Inscrierea tarifelor de transport si tarifelor accesorii in scrisorile de trasura, foile de expeditie si buletinele de francare se face pe verso acestora pentru fiecare cale ferata in parte, in spatiile destinate in acest scop, din care rezulta si locul unde se incaseaza tarifele, adica la predare sau la destinatie, dupa caz.

Numarul scrisorii de trasura si al foilor de expeditie S.M.G.S., M.J.V.S. si C.I.M. este numarul tiparit pe exemplarul 1 al scrisorii de trasura in partea dreapta sus. Aceste numar trebuie sa fie scris de mana, de predator, in acelasi loc, pe toate exemplarele scrisorii de trasura, pe foile de expeditie S.M.G.S. si M.J.V.S. si pe cele trei file ale buletinului de francare.

La transporturile C.I.M. si S.M.G.S. expediate din RSR, casierii sunt obligati sa aplice etichete de control pe documentele de transport. Aceste etichete sunt tiparite in patru exemplare, iar numerele tiparite pe ele reprezinta si pozitia de trafic.

In traficul C.I.M. eticheta de control se aplica in rubrica 82 "eticheta de control" si anume pe exemplarele scrisorii de trasura nr. 2 (foaie de expeditie), nr. 5 (matca) si nr. 6 (certificat), precum si fila nr. 1 a buletinului de francare. In cazul in care nu se intocmeste buletinul de francare, eticheta care trebuia aplicata pe acest buletin se aplica pe exemplarul "Copie" al scrisorii de trasura C.I.M.

In traficul S.M.G.S. eticheta de control se aplica pe toate foile de expeditie in rubrica intitulata "Pentru expeditia. . ". Daca numarul foilor de expeditie este mai mic, eticheta de control se aplica pe exemplarul "Certificat nr. 3), si "Copie" (nr. 4) ale scrisorii de trasura.

In rubrica "Eticheta de control" trebuie sa se inscrie, de casier, de mana cu indigo pe toate filele scrisorilor de trasura C.I.M. si ale buletinului de francare C.I.M. datele din eticheta de control, si anume codul C.F.R. - 53 - , codul statiei de expeditie si numarul curent al etichetei care reprezinta in acelasi timp si pozitia de trafic (numarul expeditiei).

La transporturile SMGS i rubrica din partea de sus, la mijloc, a scrisorii de trasura, denumite "Pentru expeditia nr. . se inscrie obligatoriu pe toate filele scrisorilor de trasura si pe foile de expeditie numai pozitia de trafic (adica numarul curent din eticheta de control).

1.3. Incasarea tarifelor de transport si tarifelor de transport si tarifelor accesorii se face cu respectarea dispozitiilor conventiilor S.M.G.S., M.J.V.S., C.I.M. si instructiilor de aplicare a lor, a tarifului direct J.R.T., a tarifelor de tranzit N.T.T., E.T.T. si C.F.R., precum si a precizarilor aratate mai jos.

1.3.1 In traficul S.M.G.S. tarifele de transport si tarifele accesorii se incadreaza astfel:

- Pentru parcursul intern, de la statia de expeditie si pana la punctul de frontiera de iesire din tara, tarifele de transport si tarifele accesorii se incaseaza obligatoriu, prin scrisoarea de trasura, in statia de predare, de la predatorul transportului. Tarifele se calculeaza pe baza tarifului local de marfuri C.F.R. (T.L.M.).Exceptie fac expeditiile facute de societatile mixte pentru care tarifele se incaseaza centralizat prin D.C.V. pe baza certificatelor scrisorilor de trasura care trebuie retinute in sattiile de expeditie si anxate la originalul contului de expeditie.

- Tarifele de transport si tarifele accesorii pentru parcursul cailor ferate de tranzit se incaseaza fie de la predator, fie de la destinatar, in functie de mentiunea de francare din scrisoarea de trasura, in rubrica "Denumirea cailor ferate de tranzit pentru care predatorul ia asupra sa plata tarifelor". Predatorul poate sa ia asupra sa plata tarifelor pentru intreg parcursul cailor ferate de tranzit sau numai pentru o parte din acesta sau poate sa le trimita in totalitate, pentru a fi incasate de la destinatar. Aceasta mentiune de francare se face prin indicarea initialelor cailor ferate de tranzit M.A.V., C.S.D., P.K.P. etc. pentru care predatorul ia asupra sa plata tarifelor. Aceste tarife pentru parcursul cailor ferate de tranzit se calculeaza pe baza tarifele M.T.T. sau E.T.T.

- Tarifele de transport pentru parcursul cailor ferate de destinatie, inclusiv tarifele accesorii sau alte cheltuieli survenite pe parcursul acestora, se incaseaza obligatoriu de la destinatarul transportului, in statia de destinatie, aplicandu-se normele si tarifele cailor ferate de destinatie. Pentru parcursul C.F.R. la transporturile sosite (import) se aplica tariful local de marfuri (T.L.M.).

Exceptie fac transporturile sosite (import) destinate societatilor mixte, pentru care tarifele de transport pentr parcursul C.F.R. se incaseaza obligatoriu in statiile de frontiera de la Romtrans. In acest scop toate transporturile destinate societatilor mixte, atat cele nelimitrofe cat si cele limitrofe, se repredau de Romtrans cu scrisori de trasura locale cu mentiunea "Francat".

1.3.2. In traficul C.I.M. incasarea tarifelor de transport si tarifelor accesorii, incepand de la primirea marfii la transport si pana la eliberare, se face fie de la predator, fie de la destinatar, in functie de dispozitia de francare facuta de predator in scrisoarea de trasura si anume in rubrica "prescriptii de francare". Deci predatorul poate sa ia asupra sa plata in intregime sau in parte a fi incasate de la destinatar.

In cazul transporturilor expediate de societatile mixte ale caror tarife pe parcursul C.F.R. sunt francate, incasarea lor se face centralizat prin D.C.V., procedandu-se la fel ca la transporturile S.M.G.S. (Capitolul XI, pct. 1.3.1.).

La transporturile sosite (import) pentru societatile mixte, cu tarifele transmise pentru parcursul C.F.R., incasarea tarifelor se face in statiile de frontiera de la Romtrans, procedandu-se la fel ca la transporturile S.M.G.S. (Capitolul IX, pct. 1.3.1.).

Tarifele de transport si tarifele accesorii pe parcursul fiecarei ari se calculeaza pe baza tarifelor in vigoare ale caii ferate respective, aplicabile in momentul incheierii contractului de transport, a tarifului direct J.T.R. si a tarifelor de tranzit M.T.T., E.T.T. si C.F.R.

In cazul cand tarifele de transport accesorii se transmit pe intreg parcursul (de la statia de predare pana la statia de destinatie) pentru a fi incasate de la destinatar, aceste tarife se stabilesc de catre fiecare cale ferata in parte pentru parcursul respectiv si se trec in moneda tarifara ca transmise, pe verso scrisorii de trasura, in coloana "Tarife transmise". Pentru aceste transporturi nu se completeaza certificatul scrisorii de trasura si nu se intocmeste buletin de francare.

In cazul cand predatorul ia asupra sa, in totalitate sau partial, plata tarifelor de transport si a tarifelor accesorii si pe parcurs strain, pe langa scrisoarea de trasura se mai intocmeste un buletin de francare, in care fiecare cale ferata de tranzit sau de destinatie pe parcursul careia tarifele au fost francate inscrie in buletinul de francare tarifele aferente parcursului sau. La transporturile predate de persoane particulare sau ambasade, drept garantie pentru plata tarifelor pe parcurs strain, se incaseaza, cu chitanta diverse incasari, un depzit de francare care se calculeaza asa cum se prevede la punctul 5.2. al acestui capitol.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }