QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente transporturi

Rolul vehiculelor feroviare in dezvoltarea economica a unei ȚariROLUL VEHICULELOR FEROVIARE IN DEZVOLTAREA ECONOMICA A UNEI ȚARI   

Dezvoltarea economica a unei tari, a economiei mondiale in general, este de neconceput fara transporturi. Ele asigura buna desfasurare a poductiei in industrie si agricultura, circulatia bunurilor materiale si a oamenilor.Transporturile faciliteaza legaturile intre regiunile cu materii prime in care acestea se prelucreaza, desfacerea si distribuirea marfurilor in centrele corespunzatoare. Prin intermediul lor se fac schimburi permanente de materii prime, produse si bunuri in general intre diversele zone ale unei tari, intre tari aflate pe acelasi continent, sau la mari distante pe alte continente. Participarea la dezvoltarea economiei mondiale, iesirea din izolare a comunitatilor umane, integrarea in sistemele generale informationale si cresterea nivelului de civilizatie au fost si sunt posibile prin intermediul transporturilor.

Marele public asociaza si astazi existenta cailor ferate cu circulatia trenurilor remorcate de clasica locomotiva. Aceasta opinie este eronata deoarece caile ferate, in calitate de cai de rulare si transport au aparut cu mult inaintea locomotivelor cu abur. Premiera mondiala absoluta a conceperii si utilizarii sistemului: "sina-traversa" prevazut cu schimbatoare de directie cu ac si inima, apartine romanului Ion Pop si a cunoscut o larga extindere la minele de la Brad din Transilvania. In prima parte a sec. XVI-lea, aceasta importanta inventie s-a extins imediat in Austria si generalizat in toate zonele carbonifere din Europa, in special in sudul Angliei. De acum, sistemul cailor ferate inregistreaza o evolutie foarte rapida.

Experienta castigata in utilizarea cailor ferate de interes local a determinat construirea si utilizarea unor trasee cu caracter mai important la care tractarea vagoanelor se realiza cu ajutorul cailor, prima cale ferata de acest fel fiind construita in Marea Britanie in 1795. Transportul pe calea ferata normala asa cum este astazi are o istorie mai recenta. Locomotiva cu abur a fost inventata in Anglia de catre George Stephenson care a experimentat-o prima data in 1825.

Dupa anul 1900 concurenta si procesul de concentrare au dus la aparitia primelor companii in domeniul transporturilor feroviare. La inceput companiile au fost private dar datorita nesatisfacerii nevoilor social-economice statul a intervenit trecand aceste companii in patrimoniul statului sau devenind societati nationale unice.

Au existat si exista diferente intre caile ferate din lume. Astfel exista in majoritatea tarilor cai ferate la suprafata solului, cai ferate construite subteran si cai ferate suspendate pe anumite portiuni. Caile ferate magistrale asigura un trafic mare de calatori si marfuri in mai multe tari si continente, avand o importanta nationala si internationala. O importanta deosebita o au si caile ferate principale care fac legatura intre centrele economice si regiunile cu o mare importanta industriala ale unei tari. Un capitol mai aparte in domeniul feroviar il reprezinta vestitele T.G.V adica trenuri de mare viteza facand o legatura rapida si practica intre orase. Prin mari eforturi si foarte costisitor s-au construit cai ferate la altitudini mari dar si prima cale ferata subacvatica care leaga Europa de Marea Britanie construita pe sub Canalul Manecii are o lungime de 51.5 km asigurand 22% din traficul intre Marea Britanie si Europa.

O privire generala asupra evolutiei de-a lungul timpului, ne arata importanta deosebita a cailor ferate in dezvoltarea tarilor si importanta lor in transportul atat de persoane cat si de marfuri atat intern cat si extern.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }