QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Contractul de transport international. scrisoarea de trasura tip c.m.r.CONTRACTUL DE TRANSPORT INTERNATIONAL. SCRISOAREA DE TRASURA TIP C.M.R.Pentru realizarea transtportului international de marfa este novie de urmatoarele documente:

Documente necesare conducatorului auto:permis de conducere;

pasaport;

carnet BUCH"

Documentele necesare pentru masina :

foaie de parcurs;

diagrama tahograf ;

certificat de agreere;

autorizatie de transport international;

carnetul de trecere prin vami ( C.P.D.);

licenta de transport intrernationala.

Documente referitoare la marfa:

scrisoare de transport international, de tip C.M.R.;

carnetul T.I.R.;  

certificat A.D.R. pentru marfurile periculoase;

certificat A.T.P. pentru marfurile perisabile.

Carnetul "BUCH" ne arata timpul de lucru si de odihna al conducatorului auto. Acest carnet este identic cu diagrama tahograf care ne indica la fel timpul si ora la care soferul a oprit sau s-a odihnit. Impreuna cu acest carnet si cu digrama tahograf se verifica daca conducatorul auto a respectat perioadele de odihna prevazute de Acordul European privind lucrul echipajelor vehiculelor care efectueaza transporturi rutiere internationale. Nerespectarea acestor perioade de odihna atrag dupa sine amenzi foarte mari.

Certificatul de agreere reprezinta acel document prin care se certifica, ca autovehiculul indeplineste toate conditiile tehnice conform conventiei T.I.R. Acest certificat de agreere se elibereaza separat pentru masina si separat pentru remorca sau semiremorca. Certificatul de agreere cuprinde urmatoarele documente:

certificatul de imatriculare al masinii;

trei fotografii ale masinii, fata, spate si lateral dreapta;

cartea tehnica a masinii;

formularul certificatului de agreere complectat.

Carnetul de trecere prin vami ( C.P.D.) reprezinta titlul de import temporar, prin acesta se garanteaza reexportul vehiculului si se face plata drepturilor vamale in cazul in care reexportul nu se realizeaza.

Contractul de transport rutier international de marfuri se face cu ajutorul scrisorii de trasura tip C.M.R. Aceasta scrisoare de tip C.M.R. se intocmeste in trei exemplare originale, care sunt semnate de expeditor si transportator. Primul exemplar este dat expeditorului la predarea marfii; al doilea exemplar insoteste marfa pana la punctul de descarcare, iar al treilea exemplar va ramane la transportator.

Scrisoarea de trasura tip C.M.R. cuprinde urmatoarele elemente principale:

numele si adresa expeditorului;

numele si adresa transportatorului;

locul si data intocmirii;locul, data primirii marfii si locul prevazut pentru eliberarea ei;

numele si adresa destinatarului;

denumirea marfii, felul ambalajului, tipul marfurilor daca sunt marfuri periculoase sau perisabile;

greutatea in care este exprimata marfa;

cheltuielile aferente transportului;

instructiuni privind formalitatiile vamale;

mentiunea ca transportul este supus regimului stabilit prin C.M.R. si nu altei reglementari contrare.

Toate aceste elemente pe care le-am mentionat mai sus sunt elemente obligatorii. Pe langa aceste elemente obligatorii scrisoarea de tip C.M.R. mai are in compozitia sa si elemente facultative precum sunt :

interzicerea transbordarii de incarcatura la cererea expeditorului;

durata transportului;

cheltuieli pe care transportatorul le ia asupra sa;

valoarea declarata a marfii si suma care reprezinta interesul special de eliberare;

instructiunile expeditorului catre transportator cu privire la asigurarea marfii.

Expeditorul trebuie sa raspunda de toate cheltuielile si daunele pricinuite transportatorului din cauza datelor inscrise in scrisoarea de trasura, are dreptul sa ceara verificarea continutului coletelor, trebuie sa anexeze la scrisoarea de trasura toate documentele care indeplinesc formalitatiile vamale, este rapunzator pentru daunele care ar putea rezulta din lipsa unor documente sau informatii.Expeditorul are dreptul sa solicite modificarea contractului, sa solicite despagubiri pentru pierderea totala sau partiala a incarcaturii, sa ceara despagubiri pentru intarzierea transportului si depasirea termenelor de transport.

Transportatorul este obligat ca la primirea marfii sa verifice toate coletele si sa le numere pentru a vedea daca corespund.Transportatorul are urmatoarele drepturi si obligatii :

a)   Are obligatia sa aduca incarcatura in conditii de sigutanta si integritate atat calitativ cat si cantitativ, sa soseaca la termenul stabili in contract, sa plateasca despigubiri in cazul de pierdere a marfii sau de intarziere.

b)  Are dreptul sa accepte sau nu modificarea contractului, sa solicite despagubiri de la expeditor in cazul in care autovehiculul a fost sechestrat sau a suferit unele accidente din cauza expeditorului.

Modificarea contractului de transport expeditorul are dreptul asupra marfii si poate cere transportatorului sa-si schimbe locul de eliberare, sa elibereze marfa unui alt destinatar sau sa opreasca transportul. Dreptul expeditorului asupra marfii se stinge doar in momentul cand apare cel de al doilea exemplar al scrisorii de trasura care este emis de destinatar.

Impiedicari la transport si eliberarea marfii, daca ne aflam in cazul in care nu se poate excuta contractul prevazut in scrisoarea de trasura, atunci transportatorul este obligat sa ceara instructiuni persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, in cazul in care acesta nu primeste instructiunile transportatorul va lua masurile pe care el le considera cele mai avantajoase pentru el. In cazul in care marfa a sosit la destinatie apar impedimente la eliberarea ei atunci transportatorul va cere instructiuni expeditorului. Daca destinatarul refuza marfa atunci expeditorul are dreptul de a dispune de ea, fara a prezenta primul exemplar de scrisoare de trasura. Transportatorul are dreptul de a cere rambursarea cheltuielilor legate de solicitarea de instructiuni mai putin in cazul cand este vina sa, sau poate incredinta marfa unui tert si este raspunzator numai de alegerea lui.

Un ultim caz este acela in care transportatorul poate vinde marfa iar banii obtinuti vor fi pusi la dispozitia celui care are dreptul de a dispune de marfa, fara cheltuielile care greveaza marfa.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }