QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Incasarea si contarea veniturilor din traficul local de calatori
INCASAREA SI CONTAREA VENITURILOR DIN TRAFICUL LOCAL DE CALATORI1. DISPOZITII CU CARACTER GENERAL

1.1. Legitimatiile de calatorie, din punct de vedere gestionar, se impart in doua grupe si anume: legitimatii cu pret tiparite pe ele (pret fix) si legitimatii lae caror preturi se stabilesc la emitere (pret variabil), fie de catre gestionar, fie eliberate in regim electronic.

Gestionarea acestor legitimatii se face de catre casierii statiilor si agentiilor de voiaj, care sunt obligati sa tina evidenta lor, sa stabileasca zilnic si lunar sumele incasate din vanzarea acestora, precum si stocurile (depozitele) ramase.

Operatiile de evidentiere si de stabilire a sumelor incasate se fac cu ajutorul conturilor de gestiune si al altor evidente pentru gestiunile de casa specifice CFR, iar completarea si incheierea lor se face potrivit dispozitiilor care sunt date la capitolele din prezentele norme unde se trateaza contarea legitimatiilor respective.


2. CONTAREA LEGITIMATIILOR DE CALATORIE CU PRET FIX


2.1. Pentru evidentierea emiterii legitimatiilor cu pret fix se folosesc urmatoarele formulare:

- registrul incasarilor zilnice;

- concentratorul operatiilor zilnice;

- contul legitimatiilor cu pret fix.

2.2. Pentru evidentierea zilnica a emiterii legitimatiilor cu pret fix si stabilirea incasarilor corespunzatoare din vanzarea acestora, se foloseste “Registrul incasarilor zilnice”.

In acest registru, casierul este obligat sa deschida, pentru un semestru, o partida pentru fiecare legitimatie de calatorie cu pret fix din depozit.

Fiecare partida se deschide pe cate doua pagini din registru, care se numeroteaza cu acelasi numar.

Deschiderea partizilor se face pe fel de legitimatii, iar in cadrul fiecarui fel de legitimatie - pe clase si relatii, aranjandu-se in ordinea crescatoare a distantei kilometrice.

La sfarsitul turei de serviciu, se scrie in coloana “ Nr. minim zilnic”, in dreptul zilei respective, numarul primului bilet din ternion care urmeaza la vanzare, din care scazandu-se numarul minim al zilei anterioare se obtine numarul biletelor emise. Din acestea se scade numarul biletelor stricate, trecute in coloana “Stricate”, obtinandu-se astfel numarul biletelor vandute. Inmultind numarul biletelor vandute cu pretul unitar, se obtine suma incasata, care se inscriein coloana”Suma incasata”.

Numarul minimal al ultimei ture de serviciu din luna se inscriesi i coloana lunii urmatoare in rubrica “Numar minimal”.

Biletele cu pret fix trebuie sa se vanda in ordinea numerica crescatoare. Daca totusi se constata ca din greseala s-au introdus in ternion si s-au vandut bilete de carton din alt pachet decat cal care urma la vanzare, in acest caz, in registrul incasarilor zilnice, in dreptul zilei, in coloana “Numarul minimal zilnic”, se trece sub forma de fractie, la numarator numarul cel mai mic al pachetului ce urma la vanzare, iar la numitor numarul biletului cu care a inceput, precum si numarul biletului pana la care s-a ajuns cu vanzarea din pachetul introdus gresit in ternion.

101

Exemplu: ------------

501-522

Vanzarea biletelor introduse gresit in ternion continua pana la terminarea pachetului, dupa care se pune in vanzare pachetul cu numarul cel mai mic al depozitului relatiei respective.

In zilele cand nu se produc vanzari, la partida respectiva nu se inscrie nimic.

La finele lunii se face totalul biletelor emise, stricate, vandute, precum si a sumelor incasate. Totalul lunar al sumelor incasate trebuie sa fie egal cu produsul rezultat din inmultirea pretului cu numarul biletelor vandute, acesta din urma obtinandu-se din diferenta dintre numarul cel mai mic de la sfarsitul lunii si cel minimal de la inceputul lunii minus biletele stricate.

2.3. Zilnic, casierul este obligat sa stabileasca totalul incasarilor rezultate din vanzarea legitimatiilor cu pret fix.

In acest scop, la finele zilei, extrage din registrul incasarilor zilnice sumele incasate de la fiecare partida la care a avut vanzare, pe care le trece in concentratorul operatiilor zilnice si face totalul lor, procedand potrivit dispozitiilor Capitolului III, punctul 4.3. din prezentele norme.

2.4. Determinarea sumelor incasate lunar din vanzarea legitimatiilorde calatorie cu pret fix si stabilirea depozitelor acestor legitimatii, la finele lunii, se face in contul legitimatiilor cu pret fix.

Contul se intocmeste in trei exemplare, prin calchiere cu indigo.

Contul se deschide la inceputul lunii, copletandu-se capul formularului si se copiaza din contul lunii precedente datele din coloanele: clasa, statia de destinatie sau relatia, via, numarul bonului de cerere, seria, numarul maximal care este numarul de ordine al ultimului bilet din depozit, numarul cel mai mic la finele lunii, care se trece in coloana “Numarul cel mai mic la inceputul lunii”, pretul unitar si total km pe parcurs CFR (distanta kilometrica).

Inscrierea legitimatiilor in cont se face in aceeasi ordine cu cea din registrul incasarilor zilnice, adica pe tipuri de legitimatii, in cadrul lor - pe clase, iar in cadrul clasei - in ordinea crescatoare a distantelor kilometrice, relatie sau tip de legitimatie.

Dupa fiecare tip de legitimatie se lasa un spatiu liber de trei randuri, in care pe primul rand se scrie de mana, la mijoc, tipul legitimatilor, pe rndul al doilea se trece clasa (I sau a II-a), iar cel de al treilea rand se rezerva pentru inscrierea totalurilor statistice.

Daca in cursul lunii s-au facut aprovizionari de bilete la relatiile existente in cont, la primirea comenzilor se trece in cont numarul maximal al noului depozit, precum si numarul noului bon de cerere deasupra celor vechi, care se taie cu o linie.

Legitimatiile de catorie aprovizionate in cursul lunii, care insa nu au figurat si in contul lunii anterioare, se introduc la sfarsitul contului, urmand ca in luna urmatoare sa fie trecute la grupa respectiva.

In cazul cand in cursul lunii s-au vndut biletele pe sarite, datoritafaptului ca s-a introdus gresit in ternion alt pachet decat cel care trebuia sa urmeze la rand, in cont, depozitul la relatia respectiva se defalcadupa cum urmeaza:

- pe rndul completat la deschiderea contului se taie cu o linie numarul cel mai mic inscris in coloana la inceputul lunii si se trece primul numar al pachetului introdus gresit in ternion, numarul maximal ramanand acelasi, adica cel din bonul de cerere;

- dedesubt se trece cel de al doilea depozit avand ca numar maximal numarului precedent celui cu care incepe pachetul introdus gresit in ternion iar ca numar minimal la inceputul lunii - numarul cel mai mic la inceputul lunii reportat din luna trecuta.

Astfel, la deschiderea contului la relatia X situatia este urmatoarea:


Relatia Nr. maximal Nr. cel mai mic la inceputul lunii


X 1.000 86


Dupa ce s-au consumat biletele din ternion de la numarul 86 pana la 101, s-a introdus gresit pachetul de la nr. 501 pana la 600 in locul celui de la nr. 101 pana la 200. Din pachetul introdus gresit s-au vndut pna la sfarsitul lunii 21 de bilete, adica de la nr. 501 pana la numarul 522.

In acest caz, contul se completeaza astfel:


Relatia Nr. maximal Numarul cel mai mic la: Bucati

inceputul finele emise

lunii lunii

X 1.000 501 522 21

500 86 101 15Aceasta defalcare se face numai cand in cursul lunii, respectiv pana la inchiderea conturilor, nu au fost emise in intregime biletele sarite pana la pachetul pus gresit in vanzare.

Biletele din pachetul introdus gresit in vanzare se vand in luna urmatoare, in continuare, pana la epuizarea pachetului, dupa care se incepe emiterea biletelor din pachetul cu numarul cel mai mic al primului depozit, adica in cazul de mai sus, de la nr.101.

La finele lunii, casierul procedeaza la inchiderea conturilor dupa cum urmeaza:

Se completeaza contul cu numarul cel mai mic la finele lunii, care se ia din ternion si care trebuie sa corespunda cu ultimul numar inscris in registrul incasarilor zilnice.

In coloana “ Bucati emise” se inscrie diferenta dintre numarul cel mai mic la sfarsitul lunii si numarul cel mai mic la inceputul lunii.

Din acest numar se scade numarul legitimatiilor anualte, iar diferenta se trece in coloana “Vandute”, defalcandu-se pe numar de bucati intregi si jumatati, dupa caz.

Toate legitimatiile anulatese inscriu pe verso primei file a contului asa cum se prevede la Capitolul IV, punctul 6.1. din prezentele norme.

In coloana “Suma incasata” se inscrie suma rezultata prin inmultirea numarului de bilete vandute (intregisi jumatati) cu pretul unitar respectiv.

Datele trecute in aceste coloane la fiecare relatie din cont in parte, inclusiv sumele din coloana “ Suma incasata”, se confrunta cu cele corespunzatoare din registrul incasarilor zilnice. In caz de nepotriviri, se cauta si se rectifica greselile.

La fiecare pagina se face un singur total al coloanei “Suma incasata” indiferent de felul legitimatiilor cuprinse pe acea pagina, iar pe ultima pagina a contului, in spatiul liber, se facerecapitularea tuturor paginilor, stabilindu-se totalul sumelor incasate in cursul lunii.

Restul coloanelor rezervate pentru statistica se completeaza conform instructiei Nr. 81.

Dupa incheierea contului, la sfarsitul lunii, se formeaza trei grupe de file (contul original si doua copii cu indigo), apoi filele din cele trei grupe se cos, formandu-se astfel trei caiete separate.Biletele si jumatatile anulate se insira pe o sfoara, in ordinea relatiilor inscrise in cont, apoi se cos si se sigileaza la contul original in asa fel incat verificarea lor sa fie posibila fara a se strica sigiliul. Coaserea si sigilarea biletelor anulate se face la locul anume destinat din partea de sus a contului.

2.5. La sfarsitul lunii, contul original al legitimatiilor cu pret fix avand anexate legitimatiile anulate se inainteaza la Serviciul de colectare, contabilizare si control venituri din Agentia teritoriala SMF, asa cum se arata la Capitolul XII din aceste norme.

Al doilea exemplar (prima copie) al contului se inainteaza la Serviciul planificare si dezvoltare regional, conform dispozitiilor Instructiei Nr. 81.

Cel de al treilea exemplar ramane la emitent.

Conturile se trimit chiar daca in cursul lunii respective nu s-au emis bilete, in care caz in rubricile destinate biletelor emise, vandute si datelor statistice se scrie “Vacat”.


3. CONTAREA BILETELOR TIPARITE LA MASINA A.E.G.


3.1. Modul de tiparire la ghiseu a biletelor, precum si modul de functionare a masinilor la care se tiparesc aceste bilete sunt stabilite prin Instructia Nr. 165.

Stabilirea sumelor incasate zilnic din vanzarea biletelor tiparite la ghiseu se face in “Contul zilnic al biletelor tiparite la masina A.E.G.”, care se intocmeste intr-un singur exemplar, astfel:

La sfarsitul fiecarei ture de serviciu, casierul ridica banda de decontare zilnica de la masina, pe care o lipeste pe cont, respectand spatiul rezervat in acest scop intitulat “Loc pentru lipit banda”.

Aduna sumele de pe banda si stabileste totaluri pentru fiecare coloana in parte.

La finele contului zilnic, intocmeste recapitulatia totalurilor obtinute pentru fiecare coloana, stabilind astfel totalul brut al contului din tura respectiva.

In coloanele intitulate “Valoarea biletelor stricate” trece valoarea fiecarui bilet anulat, in dreptul nemarului respectiv, pe care il subliniaza pe banda de decontare zilnica.

Totalizeaza aceste coloane ale valorii biletelor stricate, iar la finele contului le recapituleaza, trecandu-le in dreptul totalurilor brute ale fiecarei coloane.

Scade apoi valoarea biletelor stricate din valoarea bruta a biletelor emise si obtine valoarea neta, respectiv suma incasata, care se inscrie atat in evidenta depozitului biletelor de carton pentru masina A.E.G., de pe verso recapitulatiei generale, cat si in concentratorul operatiilor zilnice.

Biletele de control si biletele anulate se insira - in ordine crescatoare - pe o sfoara, atasandu-se la contul zilnic si se sogoleaza in asa fel incat verificarea lor sa fie posibila fara ruperea sigiliului.

In felul acesta se procedeaza dupa fiecare tura de serviciu, pana la sfarsitul lunii.

Zilnic, dupa trecerea datelor in recapitulatie, conturile se predau sefilui statiei, sefului agentiei de voiaj sau inlocuitorilor acestora, inainte de iesirea din serviciu, pentru ca acesta sa le inainteze la Serviciul de contabilitate si verificarea veniturilor regional, asa cum se arata in Capitolul XII, punctul 2 din prezentele norme.

3.2. Pentru stabilirea sumelor incasate lunar din vanzarea biletelor tiparite la ghiseu si pentru urmarirea depozitelor acestor bilete de carton, casierii folosesc formularul “Recapitulatia generala - evidenta depozitului biletelor de carton pentru masina A.E.G.”.

Recapitulatia se completeaza astfel:

In prima parte a recapitulatiei destinata pentru evidenta depozitului biletelor de carton, se inregistreaza, pe randuri separate, fiecare categorie de bilete de carton folosite ca: bilete de carton cl.I, bilete de carton cl.a II-a, bilete de carton pentru copii cl. I si cl. a II-a.

Primele patru coloane: numarul bonului de cerere, seria, numarul maximal si numarul cel mai mic la inceputul linii, se completeaza la fiecare inceput de luna prin report din luna anterioara si in cursul lunii, pe baza de bonuri de cerere, in caz de noi aprovizionari. Coloana “Numarul cel mai mic la finele lunii” se completeaza la sfarsitul lunii, trecandu-se numarul primului bilet existent in depozit, dupa ultimul bilet folosit. Coloana “Bilete emise” se completeaza de asemenea la finele lunii si ea se stabileste prin scaderea numarului cel mai mic de la finele lunii. Numarul biletelor emise trebuie sa corespunda cu “Numarul biletelor tiparite” de pe randul “Total”, din partea a doua a formularului.

In partea a doua a formularului, la iesirea din serviciu, in dreptul zilei respective, se completeaza - pe baza datelor din contul zilnic - coloanele: “De la numarul”, “Pana la numarul” (adica numarul biletului de control tiparit la inceputul turei de serviciu si numarul primului bilet care se va tipari dupa biletul de control tiparit la finele turei de serviciu), “Numar bilete tiparite”, “Stricate”, precum si suma incasata. In categoria biletelor stricate intra si biletele de control.

Recapitulatia se intocmeste in dublu exemplar, prin calchiere cu indigo, separat pentru fiecare casa, iar la finele lunii se totalizeaza. Originalul recapitulatiei se trimite la Serviciul de contabilitate si verificarea veniturilor regional odata cu celelalte conturi de gestiune, asa cum se arata la Capitolul XII din aceste norme.

Daca in cursul lunii nu s-a folosit pentru tiparit la masina nici un bilet de carton, evidenta depozitului biletelor de carton pentru masina A.E.G. se trimite pentru justificarea depozitului.

3.3. Folosirea biletelor de carton pentru tiparit bilete la ghiseu se face in ordinea crescatoare a numerelor. Este interzis imprumutul de cartoane intre case.

Pentru evidentierea si urmarirea folosirii zilnice a acestor bilete de carton, se deschide in registrul incasarilor zilnice a acestor bilete de carton, se deschide in registrul incasarilor zilnice cate o partida pentru fiecare categorie din aceste bilete, in care se noteaza zilnic biletele folosite, completandu-se toate coloanele registrului dupa acelasi sistem folosit si pentru biletele de carton, cu precizarea ca in coloana “Suma incasata” nu se trece nici o suma ci se trage o linie. Prin insumarea biletelor emise in ziua respectiva din fiecare categorie de bilete, totalul rezultat trebuie sa corespunda cu numarul de bilete tiparite trecute in evidenta depozitului biletelor de carton pentru masina A.E.G.

3.4. Casierii sunt datori sa imprime cate un bilet de control la inceputul si la terminarea turei de serviciu, folosind un bilet de carton din depozit.

Pentru verificarea numerotatiei si a functionarii masinii, in cursul turei de serviciu se pot imprima bilete de proba care se anexeaza la contul zilei.

3.5. In cazul cand la aceeasi masina lucreaza prin rotatie mai multi casieri, se tine o condica pentru fiecare masina in parte, in care se trece - in afara de numarul casei - si ultimul numar de bilet inregistrat pe banda, respectiv pe biletul de control cu care se preda masina. De asemenea, in condica se trec si neajunsurile sau defectele constatate la masina, raportate si neinlaturate pana la predarea serviciului.

In aceasta condica, care se pastreza la masina respectiva, casierii semneaza de predarea-primirea serviciului.

3.6. La sfarsitul lunii, seful statiei sau inlocuitorul sau procedeaza dupa cum urmeaza:

- ridica personal benzile de control de la toate masinile, observand caprimul numar sa aiba continuitate cu ultimul numar din luna anterioara, aceasta operatie facandu-se si in cursul lunii cand banda se termina;

- sigileaza benzile de control, scriind pe ele numarul masinii si luna, dupa care semneaza;

- preda casierilor benzile de control sigilate, spre a fi anexate la recapitulatiile conturilor zilnice care se inainteaza la Serviciul de contabilitate si verificarea veniturilor regional.


4. CONTAREA LEGITIMATIILOR DE CALATORIE ALE CAROR PRETURI SE STABILESCLA EMITERE (PRET VARIABIL)


4.1. Pentru urmarirea depozitului, a utilizarii legitimatiilor ale caror preturi se stabilesc la emitere, precum si a sumelor incasate din vanzarea acestora, se foloseste formularul “Contul legitimatiilor cu pret variabil”.

Deoarece pentru aceste legitimatii sunt depozite separate, se intocmeste cate un cont pentru fiecare fel de legitimatie in parte.

Aceste conturi se intituleaza cu denumirea legitimatiei care se scrie in capul formularului pe randul insemnat cu asterisc (*), ca de exemplu:

- cont bilete bianco cu plata;

- cont bilete de calatorie in grup cu plata;

- cont bilete de calatorie in grup creditate;

- cont bilete de calatorie in circuit;

- cont abonamente de calatorie pentru elevi si studenti, 50% reducere pentru tren persoane clasa a II-a;

- cont abonamente cu numar nelimitat de calatorii (cap. V din colectia legitimatiilor de calatorie).

Formularul “Contul legitimatiilor cu pret variabil” are doua parti distincte si anume:

- prima parte, pentru evidentierea depozitului de legitimatii si a depozitului biletelor de control in cazul legitimatiilor la care se folosesc asemenea bilete;

- partea a doua, pentru inregistrarea biletelor emise, a sumelor incasate, precum si a altor date necesare atat pentru executarea verificarilor gestionare, cat si pentru determinarea prestatiilor.

Aceste conturi se intocmesc in trei exemplare, prin calchiere cu indigo, si se completeaza cu toate datele cerute de formular.

La inceputul lunii, casierul deschide contul completand atat capul contului cu datele cerute de formular, cat si prima parte destinata pentru evidentierea depozitului. Completarea rubricii “Evidenta depozitului de legitimatii” se face prin reportarea din contul lunii anterioare a datelor cunoscute, adica: nr. bon de comanda, seria, nr. maximal si nr. cel mai mic la inceputul lunii.

Numarul cel mai mic la inceputul lunii este cel din contul lunii precedente din rubrica “Numarul cel mai mic la finele lunii”.

Numarul maximal este intotdeauna numarul cel mai mare din bonul de comanda respectiv.

In cazul cand in cursul lunii s-a primit o comanda noua de legitimatii, aceasta se inregistreaza pe un rand separat, completandu-se de pe bonul de comanda toate datele cerute de formular.

In partea a doua a contului (partea de jos) se inscrie zilnic fiecare legitimatie in parte, in ordinea strict numerica (vandut sau anulat), cu datele cerute de formular.

Sumele realizate si contate in cursul zilei respective in coloana “Suma incasata” se totalizeaza, iar rezultatul se trece in coloana “Total zilnic”, in dreptul ultimului bilet contat.

Astfel se procedeaza pana la finele lunii, cand se completeaza rubrica “Numarul cel mai mic la finele lunii”, din prima parte a contului (evidenta depozitului), cu numarul legitimatiei la care s-a ajuns cu vanzarea si se stabilesc “Bucati emise”. In partea a doua a contului se totalizeaza coloanele “Suma incasatasi “Totalul zilnic”, ale caror totaluri lunare trebuie sa fie egale.4.2. Completarea “Contului biletelor bianco” se face asa cum s-a aratat la punctul 4.1.

4.3. Completarea “Contului biletelor de calatorie in grup cu plata” se face asa cum s-a aratat la punctul 4.1. de mai sus, cu precizarea ca in partea dreapta a primei parti in rubrica “Evidenta depozitului biletelor de control” se tine si evidenta lunara a depozitului biletelor de control cu plata.

4.4. Biletele de calatorie in grup creditate se emit din aceleasi carnete ca si biletele de calatorie in grup cu plata anulandu-se cu o linie expresia “cu plata”.

Biletele de calatorie in grup creditate se emit pentru vagoane si compartimente postale, transporturi militare pe baza carerilor de transport militare cu taxe creditate, transporturile prevazute in Instructia nr. 154, precum si pentru alte grupuri numai pe baza aprobarilor care se dau de “CFR Calatori”. Evidenta folosirii acestor bilete se tine in “Contul biletelor de calatorie in grup creditate”, care se completeaza asa cum s-a aratat la punctul 4.1. de mai sus, cu precizarea ca tot in acest cont se tine si evidenta biletelor de control creditate.

In contul biletelor de calatorie in grup creditate, in coloana “Suma incasata” nu trebuie sa apara nici o suma.

Deoarece biletele de control creditate se emit si pentru grupurile de la 2 la 25 persoane care calatoresc pe baza biletelor de calatorie gratuita in interes de serviciu pentru personalul CF, pentru a se putea urmari justa folosire a biletelor de control creditate, la contul biletelor de calatorie in grup creditate se anexeaza si originalul “Contului biletelor de calatorie gratuita in interes de serviciu pentru personalul CF”, la care se ataseaza cupoanele statistice ale acestor bilete si tabelele nominale retinute de casier la vezarea biletelor respective.

Acest cont al biletelor de calatorie gratuita in interes de serviciu (de la 2 la 25 persoane) se intocmeste i trei exemplare, folosindu-se “Contul legitimatiilor cu pret variabil”, din care originalul, cu anexele prevazute mai sus, se trimite la Serviciul de Colectare, Contabilizare si Control Venituri; al doilea exemplar din acest cont se trimite la Serviciul tehnic - resort statistic - din Agentia Zonala de Calatori, iar al treilea exemplar se pastreaza in arhiva statiei.

4.5. Completarea conturilor de abonamente se face asa cum s-a aratat la punctul 4.1. de mai sus, cu precizarea ca in partea a doua a contului, in rubrica “Statia de destinatie”, la abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii pentru toate liniile cu trenuri de persoane se inscrie mentiunea “Toate liniile”. In rubrica “Numar calatori” se face mentiunea “ANONIM” atunci cand s-a emis un astfel de abonament.

4.6. Completarea contului biletelor de calatorie in circuit se face asa cum s-a aratat la punctul 4.1. de mai sus, cu precizarea ca in coloana “Statia de destinatie” se vor arata toate statiile care au servit la stabilirea distantei kilometrice.

4.7. Cupoanele de control ale biletelor bianco, biletelor de calatorie in grup cu plata, biletelor de calatorie in circuit, abonamentelor care au cupon de control se anexeaza la originalul conturilor, aranjate in ordinea inregistrarii lor in conturi si se inainteaza odata cu acestea la serviciile de contabilitate si verificarea veniturilor regionale, asa cum se arata la Capitolul XII din aceste norme.

De asemenea, la conturi se anexeaza si toate partile detasabile ale legitimatiilor anulate, precum si toate piesele anexe prevazute de Tariful local de calatori si Instructia nr. 151 (cereri, tabele pentru acordari de reducere etc.).

Conturile originale ale biletelor de calatorie in grup creditate, impreuna cu cupoanele de control si buletinele de control ale acestora insotite de toate documentele in baza carora a fost emis biletul (cererea de transport militartaxe creditate, foaia de circulatie pentru vagoanele sau compartimentele postale, nota de confirmarea prestatiilor executate in parcurs la vagoanele sau trenurile penitenciare, aprobarea “CFR Calatori” pentru transport creditat), contul original al biletelor de calatorie gratuita in interes de serviciu, impreuna cu actele de aprobari etc, se inainteaza la finele lunii prin convolutul nr. 3.

Al doilea exemplar al conturilor legitimatiilor cu pret variabil se inainteaza la Serviciul de planificare si dezvoltare regional, iar al treilea exemplar se pastreaza in arhiva statiei.

Conturile se inainteaza chiar daca in cursul lunii nu s-a emis nici un bilet.


5. APROVIZIONAREA AGENTILOR “CFR CALATORI” SA DIN TREN CU IMPRIMATE CU REGIM SPECIAL PENTRU INCASARI. VARSAREA SUMELOR INCASATE DE ACESTIA


5.1. Aprovizionarea agentilor “CFR Calatori” SA din tren cu bilete de calatorie eliberate in tren, suplimente de pat si chitante diverse incasari se face de casierii din statiile de domiciliu ale acestui personal, iar a conductorilor de la vagoanele de dormit si cuseta - de casa vagoane de dormit din statia Bucuresti Nord.

In acest scop casierul infiinteaza o condica, cu partizi pentru fiecare agent, in care inscrie carnetele repartizate fiecaruia.

Carnetele repartizate se inscriu de casier pe ultimele file in carnetele de activitate ale acestui personal.

La primire, personalul din tren numara fila cu fila din fiecare carnet si semneaza de primire in condica infiintata de casier, inscriind si data primirii.

Retragerea carnetelor cu imprimate ce regim special de la personalul de tren se face in cazul cand acesta este mutat, pensionat, detasat etc., in celelalte cazuri carnetele ramanand asupra lor.

La retragerea acestor carnete de la personalul de tren, casierul mentioneaza in condica “Consumat pana la nr . . ..”, iar carnetul retras se preda altei persoane.

Primirea de catre casier a carnetelor retrase consumate partial se mentioneaza cu semnatura casierului, in carnetele de activitate ale personalului de tren.

Sefii statiilor vor asigura, pe timpul cat personalul de tren nu este de serviciu, pastrarea carnetelor in dulapuri destinate acestui scop.

5.2. Agentii “CFR Calatori” SA din tren care au emis bilete de calatorie eliberate in tren, suplimente de pat sau chitante diverse incasari, la inapoierea din fiecare cursa varsa casierului toate sumele incasate.

Pentru efectuarea varsamintelor, personalul de tren intocmeste “Decontul sumelor incasate in tren”, pe formularul “Contul imprimatelor cu pret fix”, in dublu exemplar prin calchiere cu indigo.

In acest decont se inscrie fiecare carnet pe randuri separate, completandu-se toate coloanele imprimatului in afara coloanei “Pret unitar”, suma incasata stabilindu-se prin adunarea, pe verso decontului, a valorii fiecarui bilet, supliment sau chitanta.

Dupa verificarea decontului si incasarea sumei, casierul retine cupoanele de control sau matcile, dupa caz, si preda agentului din tren copia decontului pe care semneaza si aplica stampila cu data incasarii.

De asemenea, casierul retine si chitantele diverse incasari retinute in tren de la calatorii care au platit costul suplimentelor de pat cu chitante diverse incasari si carora in locul chitantelor le-au emis suplimente de pat.

Agentii din tren trebuie sa pastreze asupra lor ultimul decont.

Odata cu verificarea decontului, casierul, dupa ce se convinge ca toate biletele, suplimentele si chitantele emise au fost decontate, controland pentru aceasta fiecare carnet, aplica stampila cu data decontarii pe verso cuponului de control sau al matcii, dupa caz, al primului imprimat care urmeaza a fi emis.

Cu aceasta ocazie verifica existenta intregului depozit de imprimate cu care a fost aprovizionat agentul “CFR Calatori” SA.

Originalul decontului se retine de casier, anexandu-se la sfarsitul lunii la copia contului lunar inticmit conform punctului 5.3. al acestui capitol.

In cazul cand agentii “CFR Calatori” SA din tren varsa incasarile la alt casier din statie decat celui care i-a aprovizionat, casierul primitor, dupa ce face operatiile de verificare, incasare si confirmare a primirii sumelor pe decont, inregistreaza fiecare decont intr-un registru infiintat pentru aceasta.

Numerarul primit de la agentii de tren va fi depus la banca de casierul primitor odata cu incasarile proprii, iar regularizarea decontarii cu casierul care a aprovizionat agentii din tren cu imprimate cu regim special se face prin emitere de recipisa de dotatie.

Predarea recipiselor de dotatie, a cupoanelor de control si a matcilor de casierii primitori casierilor titulari (cei care au aprovizionat) se face prin registrul de mai sus, contra semnatura de primire si aplicarea stampilei cu data a casei primitoare. Registrul se numeroteaza, se snuruieste, se parafeaza, se verifica de seful statiei si se preda de la un casier la altul.

Seful statiei sau imputernicitul sau are obligatia de a controla carnetele cu imprimate cu regim special care se gasesc asupra personalului de tren inainte de a fi indrumat intr-o cursa noua, pentru a se convinge ca zu fost facute varsarile.

In cazul cand se constata ca un agent din tren nu a facut varsarea, acesta nu va fi indrumat in noua cursa inainte de depunerea banilor si sanctionarea lui.

5.3. Pentru evidentierea in gestiune a incasarilor efectuate de agentii CFR din tren, casierul care i-a aprovizionat cu imprimate cu regim special infiinteaza conturi lunare pe formularul “Contul imprimatelor cu pret variabil”, separat pentru fiecare agent si fel de carnet, in doua exemplare prin calchiere cu indigo.

Completarea conturilor se face zilnic pe baza datelor din decontul sumelor incasate de agentii in tren si a cupoanelor de control sau a matcilor, dupa caz, anexate la aceste deconturi.

In aceste conturi, in coloana “Ziua” se inscrie data varsarii sumelor de catre agenti.

5.4. Pentru concentrarea lunara a sumelor incasate de agentii CFR cu bilete de calatorie eliberate in tren, suplimente de pat si chitante diverse incasari, casierul intocmeste un cont de evidenta, in dublu exemplar, pe formularul “Contul imprimatelor cu pret fix” care se intituleaza, dupa caz, “Cont de evidenta bilete de calatorie eliberate in tren”, “Cont de evidenta suplimente de pat” sau “Cont de evidenta chitante diverse incasari”.

Completarea contului de evidenta se face pe baza datelor din conturile lunare intocmite de casier, potrivit punctului 5.3. al acestui capitol.

Inscrierea carnetelor in conturi se face in ordinea alfabetica a seriilor, iar in cadrul fiecarei serii in ordinea crescatoare a numerelor maximale.

In aceste conturi, in dreptul fiecarui carnet, in coloana “Numele conductorului” se inscrie fie numele agentului caruia i s-a repartizat carnetul, fie “Casa” pentru carnetul cu chitante diverse incasari folosit de casier, fie “Depozit” pentru carnetele nefolosite aflate in depozitul casierului.5.5. Pentru stabilirea incasarilor zilnice efectuate de agentii CFR din tren, in “Concentratorul operatiilor zilnice” se inscrie ca titlu denumirea fiecarui imprimat, iar pe randuri separate se trece fiecare agent, totalul incasarilor zilnice luandu-se din conturi din coloana “Total zilnic”.

Suma rezultata din adunare se inscrie zilnic in CCL la pozitia corespunzatoare.

La finele lunii, dupa inchiderea conturilor, se intocmeste in dublu exemplar recapitulatia generala in capul careia se scrie numarul pozitiei din CCL corespunzatoare incasarilor cu bilete de calatorie eliberate in tren, suplimente de pat sau chitante diverse incasari.

La serviciile de contabilitate si verificarea veniturilor regionale se inainteaza, asa cum se arata la Capitolul XII din aceste norme, originalul conturilor de evidenta la care se anexeaza originalele conturilor intocmite pentru fiecare agent CFR, precum si originalul contului diverse incasari pentru carnetul folosit de casier, impreuna cu cupoanele de control sau matcile, dupa caz, precum si toate partile detasabile ale acestor imprimate care s-au anulat.


6. ALTE OPERATII PRIVIND LEGITIMATIILE DE CALATORIE (CU PRET FIX SI CU PRET VARIABIL)


6.1. Legitimatiile de calatorie emise gresit sau scoase din uz se anuleaza prin aplicarea stampilei 'Anulat', inscrierea motivului anularii, semnatura casierului si a sefului statiei.

La biletele de carton stampila 'Anulat' se aplica pe fata biletului, iar motivul anularii si semnatura casierului si a sefului statiei - pe verso acestuia.

Legitimatiile cu pret fix anulate se evidentiaza pe verso primei file a contului legitimatiilor cu pret fix (pe toate exemplarele), in care scop casierul scrie de mana titlu 'Bilete anulate', dupa care inscrie biletele anulate in ordinea datelor de anulare, completand urmatoarele: data, numarul curent, data emiterii, relatia si clasa, seria si numarul biletului si le prezinta imediat sefului statiei sau al agentiei de voiaj, care examineaza cauza anularii, confrunta datele trecute in conturi si semneaza, punand stampila rotunda atat pe bilete, cat si in conturi, in dreptul pozitiilor respective, inapoind casierului biletele si conturile.

In statiile in care seful statiei este si casier de bilete, certificarile de anulare se fac de acesta, pe propie raspundere, pe bilet si cont.

Haltele afiliate care vand bilete, dupa ce fac formele de anulare pe bilete, le trimit casierului tutelar al statiei, prin caseta, odata cu varsarea sumelor incasate. Casierul tutelar, dupa ce le verifica, le prezinta sefului statiei pentru semnare.

Biletele tiparite la ghiseu emise gresit se prezinta pentru anulare seful statiei. Dupa examinarea, semnarea si aplicarea stampilei, seful statiei inapoiaza biletele casierului.

Jumatatile de suplimente de viteza ramase nevandute la sfarsitul lunii se anuleaza si se trec in conturi ca anulate, obtinandu-se pe ele semnatura sefului statiei.

Legitimatiile de catorie cu pret variabil emise gresit se prezinta pentru anulare sefului statiei sau al agentiei de voiaj, dupa iesirea din tura de serviciu, impreuna cu contul in care au fost inscrise. Seful statiei sau al agentiei de voiaj examineaza cauza anularii, confrunta datele inscrise in conturi, apoi se semneaza si aplica stampila pe toate exemplarele biletelor sau abonamentelor stricate, precum si in dreptul pozitiei din contul lunar sub care au fost inregistrate.

Pentru biletele de calatorie eliberate in tren stricate in parcurs, conductorii de tren trebuie sa obtina certificarea din partea primei statii cu oprire din parcurs inaintea careia biletul a fost emis gresit. Seful statiei (sau impiegatul de miscare in timpul noptii) certifica cele raportate de conductor prin semnatura pe bilet si aplicarea stampilei statiei. Aceasta certificare se poate face si de un organ de control aflat in tren, care inscrie pe bilet numarul autorizatiei de calatorie si control si semneaza.

Pentru nerespectarea de catre casier a dispozitiilor privitoare la tratarea legitimatiilor de calatorie anulate serviciile de colectare, contabilizare si control venituri regionale vor emite fila de diferenta.

6.2. In cazurile de preschimbari de abonamente cu preturi variabile, prevazute in T.L.C., abonamentul vechi se trateaza ca anulat, facandu-se mentiunea pe el 'Preschimbat cu abonamentul nr. . ' iar in cont se trece diferenta incasata cu ocazia preschimbarii rezultata prin scaderea valorii intre cele doua abonamente, calcul care se face pe vechiul abonament.

Preschimbarea abonamentelor lunare cu pret fix se face, in toate cazurile, prin emiterea unui abonament cu pret stabilit la emitere, taxat dupa acelasi tarif, in care se trece ca valoare numai suma efectiv incasata ca diferenta, asa cum s-a aratat mai sus. In asemenea cazuri, abonamentul anulat se ataseaza durabil la cuponul de control al noului abonament, impreuna cu cererea de preschimbare aprobata de seful statiei.

In cazul restituirii valorii legitimatiilor de calatorie nefolosite total sau partial, facute de statii sau de agentii de voiaj potrivit dispozitiilor din T.L.C., legitimatiile respective se trateaza ca anulate, procedandu-se in mod diferit, dupa cum legitimatiile sunt cu pret fix sau cu pret stabilit la emitere, astfel:


La legitimatii cu pret fix

- Legitimatiile anulate in urma restituirii valorii acestora, conform dispozitiilor T.L.C., indiferent daca restituirea se face in cursul aceleiasi luni sau in a doua luna, se inregistreaza ca anulate in registrul incasarilor zilnice, la partida respectiva, in dreptul zilei cand s-a facut restituirea, in coloana 'Stricate', trecindu-se si pe verso contului, se va avea in vedere si precizarile NUT de la art.33.2.2. cand 50% din tariful de transport nu se restituie, pentru suma retinuta se emitebilet bianco cu plata care se va trata ca mai jos.

Daca legitimatia de calatorie a fost partial folosita iar restituirea se cere in statia sau agentia de voiaj emitenta si potrivit dispozitiilor tarifare, din valoarea ei trebuie sa se retina o parte corespunzatoare parcursul strabatut, sau daca se retine comisionul cuvenit agentiilor de voiaj sau valoarea tichetului, legitimatia sau tichetul respectiv se anuleaza. In cazul cand restituirea se face de casa care a emis biletul, casierul trece biletul anulat in registrul incasarilor zilnice si in cont, in coloana 'Stricate', scazandu-se cu valoarea integrala a legitimatiei, iar pentru suma retinuta emite un bilet bianco pe care il inmaneaza clientului odata cu diferenta restituita. La fel se procedeaza si in cazul cand restituirea se face de alta casa decat aceea care a emis biletul, cu deosebirea ca biletul anulat se da cu recipisa de dotatie, ca dotatie pentru varsari, casei care l-a emis. In biletul bianco care se intocmeste trebuie sa se arate ce reprezinta suma incasata (comision, tichet, valoarea parcursului strabatut in caz de intrerupere), numarul legitimatiei anulate la care s-a facut restituirea si, dupa caz, numarul actului de restitutire. Biletul bianco se inmaneaza clientului iar actul de restituire, pe care se mentioneaza numarul biletului bianco emis si suma incasata si la care se ataseaza fisa de scontrare a biletului bianco, se anexeaza la biletul anulat, care se inainteaza Serviciului de colectare, contabilizare si control venituri regional, atasat la cont.

Daca legitimatia de calatorie a fost folosita partial iar restituirea se cere intr-o statie din parcurs din valoarea legitimatiei de calatorie se scade pretul aferent parcursului efectuat pentru care se emite bilet bianco cu plata iar diferenta se da calatorului din incasarile statiei.


La legitimatii cu pret variabil


- Pe fiecare parte componenta a legitimatiei la care se face restituirea, precum si biletele de control, se aplica stampila anulat si se face celelalte mentiuni prevazute de prezentele norme, anexindu-se - impreuna cu eventualele cereri de restituire - la contul respectiv, cu exceptia matcii, care ramane la carnet.

Daca restituirea se face in aceasi zi, inainte de inchiderea situatiei zilnice a casei, in dreptul pozitiei respective din cont se taie cu o linie suma si se scrie 'Anulat'.

Daca restituirea se face in alta zi, legitimatia anulata se trece in cont pe randul imediat urmator ultimei legitimatii inregistrate (emise) in ziua cand s-a facut restituirea, iar suma se incercuieste, scazandu-se din sumele incasate si contate in ziua respectiva. In coloana 'Total zilnic' se trec totalul net. In coloana 'Statia de destinatie' se scrie 'Restituit act nr. . ”, iar in coloanele statistice cifrele prestatiilor respective se trec incercuite, ele scazandu-se din totalul prestatiilor.

Pentru retinerea comisionului, a valorii tichetelor pentru rezervarea locurilor si a biletelor de control anulate, se emite bilet bianco care se completeaza asa cum s-a aratat mai sus pentru legitimatiile cu pret fix.

In cazul in care restituirea se face de alta casa din aceasi statie sau de o casa din parcurs, se procedeaza la fel ca pentru legitimatiile cu pret fix.

Daca se renunta la abonamente in conditiile prevazute in T.L.C., pe abonamentul propriu-zis si pe cuponul de control se aplica stampila 'Anulat' si se fac celelalte mentiuni de anulare prevazute in prezentele norme.

Inregistrarea in cont a acestor abonamente se face asa cum s-a aratat mai sus pentru celelalte legitimatii cu pret variabil.

Pentru retinerea de 10 % prevazuta in T.L.C. se emite bilet bianco in care trebuie sa se arate ce reprezinta suma incasata si numarul abonamentului anulat.

Pe abonamentul anulat in aceste conditii se trece numarul biletului bianco cu care s-a incasat suma de 10 %.

Predarea la unitatile de colectare a deseurilor a biletelor de carton si a celorlalte legitimatii de calatorie anulate se face conform dispozitiei Anexei VII din prezentele norme.

6.3. La terminarea turei de serviciu, casierul este obligat sa stabileasca incasarile zilnice din trafcul local de calatori pentru toate legitimatiile de calatorie vandute din ziua respectiva folosind concentratorul operatiilor zilnice, pe care-l completeaza asa cum s-a aratat la Capitolul III, punctul 4.3. din prezentele norme.

Totalul general al incasarilor pentru ziua respectiva, din concentrator, se inscrie in C.C.L., la pozitia intitulata 'Trafic local calatori', in coloana zilei.

La finele lunii, dupa incheierea conturilor, se intocmeste in dublu exemplar recapitulatia generala potrivit dispozitiilor Capitolului III, punctul 4.1. din prezentele norme. In recapitulatie se inscriu toate conturile intocmite pentru traficul local de calatori, in afara de contul biletelor de calatori in grup creditate, care se trimite prin Serviciul Colectare, Contabilizare si Control Venituri la Directia Colectare, Contabilizare si Control Venituri fara a se intocmi o recapitulatie generala separata.

In dreptul conturilor respective se trec totalurile lor lunare, in coloana 'Totalul contului', dupa care se face totalul general al pozitiei respective din C.C.L.


7. CONTAREA SUPLIMENTELOR DE PAT IN TRAFIC LOCAL


7.1. In traficul local se folosesc doua feluri de suplimente de pat si anume: suplimente de pat in carnete si suplimente de pat din carton.

Emiterea suplimentelor de pat se face de agentiile de voiaj, de statiile autorizate si in tren de conductorii vagoanelor de dormit.

7.2. Evidentierea sumelor incasate din vanzarea suplimentelor de pat si urmarirea depozitului acestora se face de agentiile de voiaj si de statiile autorizate in urmatoarele conturi:

- Suplimentele de pat in carnete se inregistreaza in contul suplimentelor de pat din carnete trafic local, folosindu-se formularul “Contul imprimatelor cu pret variabil”. Contul se intocmeste in doua exemplare, dupa sistemul aratat la Capitolul IV, punctul 4.1. al acestor norme.

- Suplimente de pat din carton se inregistreaza in contul suplimentelor de pat cu pret fix si in trafic local, folosindu-se formularul “Contul legitimatiilor cu pret fix”, care se intituleaza cu denumirea de mai sus. Contul se intocmeste lunar, in dublu exemplar, evidentierea incasarii tarifelor efectuandu-se dupa sistemul aratat la Capitolul IV, punctul 2, al acestor norme.

Completarea conturilor se face cu toate datele cerute de formular.

7.3. Stabilirea totalului zilnic al sumelor incasate din vanzarea suplimentelor de pat in traficul local se face in concentratorul operatiilor zilnice, care se completeaza conform Capitolului III, punctul 4.3. al acdestor norme.

La finele lunii se intocmeste, in dublu exemplar, recapitulatia generala – in capul careia se trece numarul si denumirea pozitiei din C.C.L. In recapitulatie se inscrie pe cate un rand fiecare cont in parte, cu denumirea si totalul lui lunar.

Prin adunarea sumelor din coloana “Totalul contului” se stabileste totalul lunar al incasarilor din vanzarea suplimentelor de pat.

In C.C.L. sumele incasate din vanzarea suplimentelor de pat se inregistreaza la pozitia “Suplimente pat trafic local”.

7.4. La finele lunii, agentiile de voiaj si statiile autorizate inainteaza la Serviciul de contabilitate si verificarea veniturilor regional originalul recapitulatiei generale intocmite pentru pozitia “Suplimente pat trafic local” impreuna cu contul original al suplimentelor de pat din carton si contul original al suplimentelor de pat in carnete avand anexate matcile acestor suplimente, precum si suplimentele anulate.

Pentru justificarea depozitelor, conturile se intocmesc si in cazul cand in cursul lunii nu s-au emis suplimente de pat.

7.5. Aprovizionarea conductorilor de la vagoanele de dormit cu suplimente de pat, bilete de calatorie eliberate in tren si chitante diverse incasari, varsarea sumelor incasate de acestia, inscrierea incasarilor in conturile de gestiune, concentrarea lunara a incasarilor si stabilirea incasarilor zilnice in vederea inregistrarii lor in C.C.L. se fac dupa normele de la punctul 5, al acestui capitol.

loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }