QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

GirocompasulGirocompasul


Girocompasul sau compasul giroscopic serveste la determinarea directiei nord adevarat, folosind proprietatile mecanice ale giroscopului.

Giroscopul este constituit, in principial, dintr-un tor si un sistem de suspensie cardanica. Torul este capabil sa execute o miscare de rotatie rapida in jurul axei sale de simetrie, cu frecari minime, practic considerate neglijabile. Axa principala a unui giroscop cu doua grade de libertate si un grad de libertate limitat in orizont, instalat pe o platforma fixa la uscat, tinde sa se orienteze in meridianul locului, sub influenta rotatiei Pamantului ; extremitatea axei principale, de unde rotatia torului se vede in sens direct, se orienteaza spre nord.Acelasi girocompas instalat la bordul navei aflata in navigatie prezinta o comportare diferita. Miscarile la care nava este supusa (miscarea navei intr-un anumit drum, cu o anumita viteza, cresterea sau reducerea vitezei, schimbarile de drum, ruliul si tangajul etc.), genereaza o serie de erori care fac ca directia nord girocompas sa  difere de directia nord adevarat printr-un unghi care poarta numele de corectie girocompas.

Girocompasul se amplaseaza la bord intr-un loc ferit de vibratii, temperaturi ridicate sau variatii mari de temperatura si cat mai aproape de  intersectia axei longitudinale de ruliu cu axa transversala de tangaj.

Pentru a pune la dispozitia ofiterilor de marina informatia referitoare la directia nord giro, la bordul navei se instaleaza in diverse locuri impuse de necesitatile conducerii navei repetitoare ale compasului giroscopic. Denumirea lor este data de functia pe care o indeplinesc la bord : repetitor de drum, instalat in timonerie, langa timona, pentru guvernarea navei ; repetitoare pentru relevmente, instalate de regula in borduri sau pe puntea de comanda etc.

Un repetitor al compasului giroscopic are ca element principal o roza gradata de la 0 la 359 , actionata cu ajutorul unor selsine care asigura concordanta prezentarii drumului giro urmat de nava fata de o linie de credinta marcata pe habitaclul repetitorului.Corectia girocompasului


Corectia girocompasului Dg) este, asa cum prezentam mai sus, unghiul format intre directia nord adevarat si directia nord girocompas ; ea este data de relatiile :

Dg = Ra - Rg

Dg = Da - Dg


La un girocompas in stare normala de functionare, la latitudini frecvente navigatiei, corectia girocompasului are valori mici si se compune din :

deviatia girocompasului (dg) care variaza in functie de viteza navei, drum si latitudinea locului si se corecteaza prin calcul folosind tabela de deviatie a girocompasului sau automat printr-un corector al girocompasului ;

eroarea constanta A a girocompasului, care poate fi exprimata astfel:

A = Dg - dgRelatii pentru convertirea drumurilor si relevmentelor:


relatii intre Da si Dg:

Da = Dg + Dg

Dg = Da - Dg


relatii intre Ra si Rg:

Ra = Rg + Dg

Rg = Ra - Dg


relatii intre Rp, Dg si Rg:

Rg = Rp + Dg

Rp = Rg - Dg

Dg = Rg - RpNu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }