QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Consecintele esuarii navei

Consecintele esuarii navei


La prima vedere, luand cazul in general, avarierea corpului navei prin esuare este mai putin grava decat o avarie la corp intr-o zona cu adancimea apei mai mare decat inaltimea de constructie a navei.

Pericolul de scufundare a navei neexistand la esuare, cercetarea esuarii poate fi facuta la exterior in functie de conditiile meteorologice 'fara graba si cat mai amanuntit posibil'.
Dar factorii care trebuie avuti in vedere pentru evaluarea situatiei dupa ce nava a esuat sunt diferiti si au si alte aspecte.

Astfel, punerea imediata in stare de plutire a navei va reduce efortul la care poate fi expus corpul navei in punctul sau suprafata cu care se sprijina pe fundul apei sub efectele produse de cresterea sau scaderea mareei sau inrautatirea conditiilor meteorologice (fortele taietoare, momentele incovoietoare, cuplurile si momentele de torsionare etc ).

Daca nava esuata usor este un tanc petrolier, in caz de fisurarea bordului sau spargerea unui tanc, marfa din tancul spart nu se va scurge in cantitati mari deoarece prin plutire corpul navei nu este supus puternic fortelor si momentelor enumerate mai sus cum este supus in cazul unei esuari grele.

Dar daca tancul este grav avariat, este un aspect, dezesuarea nu este indicata pentru a nu mari riscul extinderii avariei si prin aceasta pericolul de pierdere a navei.

Aceasta situatie prezinta un al doilea aspect: ramanerea tancului esuat poate mari riscul poluarii marine. Esuarea producandu-se in apropierea coastei produce pagube imense statului riveran respectiv, pagube constand in distrugerea mediului marin si a plajelor.

Alta consecinta a esuarii este distrugerea marfii transportate, in cazul cand exista gaura de apa. Pe timpul punerii unei nave pe uscat, avariile la corp pot aparea, in orice parte a operei vii, insa cel mai frecvent la fundul navei si la gurna.

Avariile produse in partea inferioara a bordajului operei vii nu sunt atat de periculoase pentru nava atata timp cat apa de mare n-a reusit sa se raspandeasca mai sus de spatiul dublului fund, cu conditia ca bordajul dublului fund sa ramana intact.Cele mai periculoase sunt avariile la opera vie produse la gurna si deasupra acesteia sau in bordajul dublului fund si varanga, in cazul unor avarii produse simultan. Prin fisurile rezultate in urma avariilor produse, apa  de mare se infiltreaza in santinele magaziilor de marfuri, compartimentele masinii etc.

Navele maritime moderne se proiecteaza si se construiesc in asa fel, incat nava sa-si pastreze flotabilitatea chiar in cazul cand au fost inundate toate compartimentele dublului fund sau doua compartimente interioare alaturate ce sunt despartite de pereti etansi verticali.

Avariile produse corpului navei pot fi diferite: gauri de dimensiuni mari si forme variate,cu marginile rupturii spre interior; fisuri mari si mici in bordaj; ruperea placilor din bordaj in locurile de imbinare (sudura); forfecarea niturilor etc.

Daca dupa ce s-a facut tot ceea ce este posibil pentru cercetarea, astuparea gaurii de apa si evacuarea apei din compartimentul avariat nu au fost obtinute rezultate pozitive, iar scoaterea navei de pe uscat este imposibila atata timp cat exista aceste avarii, comandantul navei este obligat sa ceara ajutor din afara, comunicand in acelasi timp situatia reala a navei.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }