QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Vederea spatiala (stereoscopica)

VEDEREA SPATIALA (STEREOSCOPICA)

Vederea umana este preponderent binoculara. Campul vizual este spatiul exterior, vazut de doi ochi imobili. Campul vizual uman este deservit in cea mai mare parte de ambii ochi - vedere binoculara si doar o parte din campurile temporale (externe) de catre un singur ochi.
Vederea spatiala este rezultatul pozitiei centrate convergent a celor doi ochi. In acest fel se realizeaza examinarea stereoscopica a obiectului privit cu cei doi ochi; mai intervin miscarile acestora si capului, ce obtin informatii spatiale si asupra distantelor. Faptul ca ochii se afla la o distanta de aproximativ 10 cm. unul de altul face ca imaginea din mediu la nivelul ambelor retine sa fie relativ diferita. Analiza corticala a acestei informatii provenite de la ambele retine constituie premiza vederii spatiale.
Un rol important in vederea spatiala il are distana dintre obiectul privit si ochi. Cu cat aceasta distanta este mai mare cu atat aprecierea profunzimilor este mai dificila. Limita de apreciere corecta se afla la aproximativ 150 m. Peste aceasta limita o informatie corecta poate fi obtinuta doar cu ajutorul instrumentelor (binoclu, luneta etc.). Din acest motiv pilotii au nevoie de experienta la aprecierea distantelor mari (venirea la aterizare, observarea orizontului) mai ales ca o serie de factori pot influenta acest proces.
Principalii factori sunt:
1. Marimea aparenta a obiectelor
Pilotul trebuie sa cunoasca marimea reala a obiectelor; ordonarea lor in functie de acest parametru contribuie la identificarea lor. Acesta deoarece apar erori de apreciere a marimii avioanelor ce zboara din sens contrar, mai ales daca tipul de aeronava nu a fost recunoscut sau a fost confundat.
Deosebit de important este unghiul de observare a acestor aeronave. Daca obiectul apare in afara unui unghi de 5 fata de vederea centrala, pot interveni greseli de evaluare atat asupra distantei dar mai ales a marimii lui (mai mic decat in realitate).
2. Miscarea relativa
Daca subiectul se deplaseaza intr-un mediu imobil sau invers, el sta pe loc si obiectele din mediu se afla in miscare, apare senzatia ca obiectele aflate la departare se deplaseaza mai incet dect cele aflate in imediata apropiere a ochilor. In cazul unui avion ce se deplaseaza cu aceeasi viteza ca si al observatorului si aflat a distanta medie pot apare mici greseli de apreciere asupra directiei si marimii vitezei.
Lipsa reperelor in campul vizual
Zborul intr-un spatiu ,,vidat" de contururi si repere (deasupra marii, a unei suprafete acoperite cu zapada, cer perfect senin etc.) poate produce erori de apreciere a distantelor. Datorita ,,miopiei spatiului vid" aceste distante sunt scurtate comparativ cu realitatea, focalizarea imaginii realizandu-se la aproximativ 1-1,75 m, ca urmare a relaxarii ochiului. Din aceeasi cauza intervine perceptia gresita a marimii obiectulul care apare mai mic si deci mai indepartat. Un exemplu tipic este "diferenta" de marime a Lunii.Aceasta apare mai mica pe cer (deci intr-un spatiu fara puncte de reper) decat deasupra orizontului.
4. Lumina si umbra
Intr-un mediu cu contraste (lumina - umbra) aprecierea dimensiunilor spatiului este mult mai facila. Invers, pe un cer acoperit, orice obiect va fi perceput mai aproape decat in realitate.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }