QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Caiet de instructiuni privind protectia (securitatea) personala pe caile ferateCaiet de instructiuni privind protectia (securitatea) personala pe caile ferate


Va trebui sa stiti anumite lucruri despre infrastructura cailor ferate pentru a aplica regulile in mod adecvat si sigur din aceasta carte. Acesata sectiune va asigura lucrurile de baza. Chiar daca este o zona foarte ocupata sau cu mai multe cai ferate sau una putin circulata (folosita), fiecare sectiune de cale ferata este unica si are propiile pericole.


1.1.Dispunerea (pozitionarea) cailor


O linie de circulatie este acea linie folosita de trenuri pentru a se deplasa dintr-un loc in altul. Fiecare linie are un nume, de exemplu Up Main sau Down Goods, si o limita de viteza. Detaliile se gasesc intr-un document numit Anexa . .


Poza de mai jos prezinta o cale ferata cu doua linii - una pentru fiecare directie. Trenurile care circula dinspre camera (n.t. - adica dinspre punctul de unde este luata vederea) pe linia din stanga - in acest caz numita Down Main = Dinspre Londra de Persoane - si spre camera, pe partea dreapta - Up Main = Catre Londra, de Persoane. Aici limita de viteza este de 75 mile/ora.. . . . . . . . . . poza

Uneori trenurile pot circula in ambele directii pe o singura linie. Aceasta este ori o linie bi-directionala ori, daca este singura cale ferata, o linie singulara. Pozele de mai jos arata linia Huddersfield Down/Up = linia Dinspre/ Catre Londra. Aici limita de viteza depinde de tipul trenului care circula - ori 35 mph ori 50 mph - dar intotdeauna trebuie sa presupui ca trenul se apropie cu o viteza mai mare.


Unele cai ferate aglomerate au si cate patru linii sau mai multe. In poza de mai jos, cele doua linii de la stanga - liniile Catre si Dinspre Londra circulatie de decongestionare (Relief - de usurare, de echilibrare) - au limita de viteza 100 mph. Cele din drepta sunt Catre si Dinspre Londra de Persoane cu trenuri carora li se permite viteza de 125 mph.

. . . . . . . . . . . . . . .poza

Daca o linie a fost blocata din anumite motive, trenurile pot fi autorizate sa circule pe o alta linie deschisa pentru orice directie, cunoscuta ca singura linie deschisa circulatiei.


Macazele si trecerile sunt folosite de trenuri pentru a trece de pe o linie pe alta. In general macazele sunt operate dint-o cutie de semnalizare si au un numar de identificare scris pe ele.


In pozele de mai jos camera priveste in directia de circulatie a trenurilor. Macazele de pe stanga sunt fata in fata - permit trenurilor sa paraseasca linia - in timp ce in dreapta acestea se "taraie" impreuna - permitand trenurilor sa se apropie. Limita de viteza uneori poate fi diferita in zonele de jonctiune, dar nu intotdeauna.

. . . . . . . . . . . ..poza

In apropierea statiilor (garilor) dispunerea cailor poate fi complexa cu multe linii, deseori bi-directionala, precum si macazuri si treceri.


Exista sute de linii laterale in reteaua de cale ferata precum si depouri si garaje. Sunt folosite pentru depozitarea trenurilor si a altor vehicule specifice cailor ferate cand acestea nu sunt folosite. Secundarele, depourile si garajele nu sunt linii de circulatie si nu sunt prezentate (prinse) in sectiunea Anexa.


Stalpii "de mile" sunt plasati dea lungul liniei - de obicei la fiecare sfert de mila - pentru a ajuta la identificarea locatiei.


1.2. Terminologie

Poza de mai jos prezinta termenii folositi pentru a descrii componentele liniei ferate:

sinele de circulatie sunt cele doua linii pe care circula rotile trenului

traversele sustin sinele si la mentin la distanta corecta una fata de alta

suruburile de strangere tin sinele pe traverse

balastul mentine sinele in loc


In acest curs, cand distanta este data fata de "cea mai apropiata linie", masuratoarea se face de la cea mai apropiata sina a acelei linii.


Aceasta poza (pag.11) arata termenii folositi pentru a descrie zonele caii ferate:


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. poza


cess = zona de-a lungul caii ferate

four foot = 4 picioare este spatiun dintre sinele unei linii

six foot = 6 picioare spatiul dintre o pereche de linii daca ele se afla la distanta normala una fata de cealalta


Uneori, daca sunt 3 sau mai multe linii, este asigurat si un spatiu mai mare intre doua dintre linii. Acesta este cunoscut sub numele de Ten Foot = 10 picioare sau deschidere.


Atentie, acestia sunt doar niste termini nu masuratori.


On or near the line si Lineside (Pe sau in apropierea caii ferate si in afara liniei)


Prezentarea de mai jos arata doi termini importanti.

Te afli "pe sau in apropierea liniei " si in pericol daca:

esti pe linie

esti in limita a 3 metri (10 picioare) de o linie si nu se afla nici un gard permanent sau structura intre tine si linie

executi lucrari de inginerie sau tehnice pe o platforma stationara in limita a 1,25 m (4 picioare) fata de marginea sa


Aceste zone sunt prezentate in galben

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Poza


Te afli in afara liniei daca:

te afli la limita caii ferate dar nu pe sau in apropierea acesteea

poti fi vazut de mecanicul unui tren care se apropie


Aceste zone sunt in albastru. Nu te afli in afara liniei daca esti pe o platforma stationara.


Pozitiile de siguranta


Pozitia de siguranta este locul unde este sigur sa stai cand trece un tren.


Te afli in pozitie de siguranta daca esti la cel purin 2m (6 picioare si 6 inci) fata de cea mai apropiata sina pe care s-ar putea apropia un tren. In orice caz daca limita de viteza nu este mai mare de 100 mph, distanta poate fi redusa la 1,25m (4 picioare).


Ruta (traseu) autorizata


Ruta autorizata asigura accesul la sau de la locul de munca. Acestea sunt de obicei in zona depourilor, garilor si a posturilor de semnalizare si variaza in ceea ce priveste prezentarea, constructia acestora - unele sunt adevarate trotuare, altele sunt doar niste carari . detalii gasiti in documentul numit Anexa de Pericole.


1.3. Semnale


Majoritatea sinelor au si sistem pentru a tine sub control trenurile. In general semnalele sunt operate dintr-o cutie de semnalizare si au un numar de identificare scris pe ele.

Semnalele sunt de obicei atasate stalpilor dea lungul caii ferate dar se pot gasi de asemenea si pancarte suspendate sau direct pe pamant. Semnalele moderne tind sa foloseasca lumini colorate dar unele linii inca mai au semnale semaforizate.


Fiecare culoare are un anumit "aspect" Acestea sunt prezentate mai jos:


. . . . . . . . . . . . . . . . .. poza


Aspect rosu galben dublu galben verde


O culoare aprinsa in rosu a semnalului inseamna ca exista un pericol.


Un semnal semaforizat rosu care se afla in pozitie orizontala insemna "pericol"


. . . . . . . . . . poza


In mod normal trenurile vor opri la semnalul de pericol, dar in unele situatii, acestea pot fi autorizate sa treaca de semnale.


Unele semnale sunt automate sau semi-automate si nu pot mereu fi puse in pozitia de pericol de catre impiegat. Acestea sunt identificate prin semnele de mai jos

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. pozaUn semnal automat poate avea un intrerupator pe stalpul de semnalizare care se poate folosi in caz de pericol, se numeste buton de schimbare pozitie stalp de semnal (SPRS)

Se opereaza cu o cheie speciala.


Atentie, unele semnalizari colorate nu au culoarea rosie asa ca trenurile nu vor opri. Acelasi lucru si la semnalele semaforizate cu galben. Acestea se numesc semnalizari de distanta.


1.4 Liniile electrificate


Unele trenuri functioneaza pe baza de electricitate din conductorul de curent  de deasupra liniilor sau din cablurile dea lungul liniilor. Electricitatea este controlata din camera de control electric.


Echipamentul electric de linie (OLE)

Echipamentul electric al liniei, cunoscut ca OLE, asigura trenurilor un tensiune de 25000 volti curent alternativ, unde tramvaiele si metrourile folosesc pana la 1500 volti curent continu. Fiecare structura are afisat un numar. In poza de mai jos, componentele sub tensiune sunt marcate cu rosu.

. . . . . . . . .poza


Puteti merge "pe sau in apropierea liniei CF" care are OLE numai daca Cardul Sentinel al vostru cuprinde calificarea "PTS AC".


Intotdeauna presupuneti ca OLE sau orice vine in contact cu aceasta , este in functiune si extrem de periculos. Asigurati-va ca voi sau ceea ce carati nu ajung la mai putin de 2,75 m fata de un OLE in functiune sau fata de echipamentul electrificat al unui acoperis de tren, precum pantograful.


Fiecare structura OLE are un cablu de conectare la sina. Este cunoscut sub numele de legatura la pamant. Impamantarile sunt foarte periculoase daca sunt deconectate, desprinse. Nu le atingeti niciodata. Raportati acest lucru la Operatorul de Control electric (ECO) imediat.

. . . . . . . . .poza

In stanga o impamantare, deasupra un pantograph.


In unele situatii se poate lucra la mai putin de 2,75 m fata de un OLE in functiune dar numai daca s-a aprobat anterior un sistem special de lucru in siguranta.


Sinele conductoare


O sina conductoare, deseori numita a treia sina, asigura trenurilor pana l a750 volti curent continuu. In poza de mai jos, partile in functiune au fost colorate in rosu.

. . . . . . . . . . . . .poza


La liniile folosite de trenurile Metroului Londonez, exista o alta sina conductoare in spatiu de 4 picioare. Aceasta deseori numita a patra sina. Iarasi, in poza de mai jos, sinele conductoare  sunt marcate in rosu.

. . . . . . . . . . . ..poza


Intotdeauna considerati sina conductoare alimentata electric si extrem de periculoasa. Asigurati-va ca atunci cand executati orice lucrare, nu le atingeti pe acestea sau echipamentul electrificat al trenului, precum papucul colector.


. . . . . . . . . . poza - papucul colector


Lucrul poate fi desfasurat numai la 30 cm fata de sina conductoare in functiune daca se folosesc sculele specifice izolate, valuri izolatoare si treceri, si PPE.


Atentie la lichide - acestea devin conducatoare de curent daca sunt in contact cu sina conductoare. Pastrati zona fara balti, ape.


1.5. Telefoane


Exista multe telefoane pe calea ferata. Majoritatea trec direct prin cutiile de control al semnalizarilor.


Cele mai obisnuite sun telefoanele din afara liniei, plasate de obicei langa macaze, si telefoanele de pe stalpii de semnalizare (SPT). Acestea sunt identificate prin semen precum cele de mai jos:


. . . . . post telephonic in afara liniei . . . . . . Stalp de semnalizare cu telefon


Si alte semne mai pot fi afisate pe posturile telefonice CF.


. . . . . . . . . .poza

Telefon la camera de control electric . . .telefoane generale CF (deseori se gasesc la trecerile la nivel)


1.6. Acces limitat


In unele parti ale CF, spatiul dintre sine si cel mai apropiat perete sau structura este foarte stramt. Acestea sunt zonele cu acces limitat. Semnul de mai jos inseamna ca nu exista pozitie de siguranta pe acea parte a CF pe lungimea structurii din spatele semnului (care incepe dincolo de semn).

. . . . . . . . . . . . . . . ..poza


Un refugiu este locul unde esti in siguranta cand trece un tren. Acestea pot fi construite peste un taluz sau taiate in peretele unui viaduct, decupaj sau tunel.

. . . . . . . . . . . . . . ..poza


Tunelele pot fi foarte periculoase si oamenii nu au voie sa lucreze in majoritatea tunelelor cand circula trenurile. Daca ti se permite accesul in acestea, asigura-te ca stii unde sunt cele mai apropiate pozitii de siguranta, de obicei un refugiu.


Semnul de mai jos inseamna ca nu exista nici o pozitie de siguranta sau refugiu pe aceasta parte a caii dar sunt pe cealalta parte.

. . . . . . . . . . . . . ..poza

Semnul =Nu exista acces in siguranta cand trec trenurile=

Acest semn vorbeste de la sine - zona dincolo de locul unde este plasat este prea periculoasa pentru oameni la trecerea trenurilor. Poti trece de acesta numai in caz de urgenta sau daca trenurile au fost oprite.

. . . . . . . . . . . . . poza


Unele telefoane CF sunt in zone cu acces limitat si pot fi folosite numai in caz de urgenta. Ele sunt identificate prin semnele de mai jos plasate pe cutia telefonului:

. . . . . . . . . . . . . ..poza

Sau semnele de mai jos plasate la o semnalizare

. . . . . . . . . . . . ..poza


2. Esti apt pentru munca?


2.1. Aptitudini medicale

Din cauza posibilelor pericole este important ca toti cei care lucreaza la CF sa fie apti d.p.d.v. medical. In concluzie, vi s-ar putea cere sa faceti un examen medical sau o examinare a ochilor.


Informati permanent angajatorul despre medicatia pe care o luati sau alte conditii care ar putea afecta siguranta personala pe CF. Asigurati-va ca lucrati incadrandu-va in conditiile impuse pe motive medicale. Daca vi se cere sa faceti ceva ce nu aveti voie, explicati de ce nu aveti voie.


Este important sa fiti in stare a vedea foarte clar cand lucrati la CF, asa ca daca aveti nevoie de ochelari sau lentile de contact, asigurati-va ca ii purtati.


2.2. Alcoolul si medicamentele


Alcoolul si medicamentele pot afecta coordonarea, concentrarea, viteza de reactie si judecata, si oricine lucreaza la CF sub influenta acestora isi risca siguranta. Este inacceptabila aceasta atitudine si nu va fi tolerata.


Aveti grija sa indepliniti politica angajatorului referitoare la alcool si medicamente.


Nu trebuie sa veniti la munca dupa ce ati consumat droguri sau medicamente ilegale, orice medicatie care ar putea afecta siguranta sau daca recent ati consumat bauturi alcoolice. Nu consumati alcool sau droguri ilegale in timpul serviciului sau sa luati cu voi acestea la munca.


3. Sentinel este modul de organizare al Retelei CF de a se asigura ca oamenii care lucreaza pe sau in apropierea CF sunt competenti si apti medical. O brosura care cuprinde organizarea Sentinel este disponibila la sponsorul vostru.


Daca aveti un card de securitate Sentinel puteti merge pe sau in apropierea CF numai daca il aveti cu voi si daca este valid. Pentru a fi valid:

trebuie sa aveti verificarea medicala si PTS actualizate

trebuie sa aveti un sponsor si sa lucrati pentu acesta


Intotdeauna

respectati politica ref la alcool si droguri a Retelei CF

purtati echipamentul de protectie personala specificat

lucrati cu atentie si respectati regulile de protectie CF

faceti doar lucrarile pentru care sunteti competent, si, acolo unde este necesar, daca sunteti calificat

raportati orice accident, incident sau preocupari in ceea ce priveste securitatea imediat

cooperati cu oricine efectueaza investigatii, verificari sau inspectii

participati la verificari medicale, cursuri sau evaluari cand vi se cere

raportati sponsorului toate orele lucrate


Niciodata

nu lucrati ore in exces sau in schimburi unul dupa altul

nu incercati sa folositi cardul Sentinel ca si card de credit sau de calatorie.


Daca nu respectati aceste reguli cardul Sentinel vi se va retrage.


Atentie, nu ai card nu ai serviciu.


4.1. Tinerea sub control a accesului


Calea ferata este un loc periculos, desemnat pentru trenuri nu pentru oameni. Tineti-va departe de CF, daca nu trebuie neaparat sa fiti acolo.


Chiar daca aveti dreptul sa mergeti pe linie, delicventii nu au voie - sunt un pericol pentru ei insisi si pentru CF. Asa ca tineti portile de acces inchise, chiar si daca lucrati nu va va lua decat cateva minute. Asigurati-va ca portile de trecere -traversare pentru lucratori sunt inchise si barierele coborate. Daca gasiti un gard de protectie stricat incercati sa-l reparati.


Raportati problemele legate de garduri, porti sau bariere la Controlul Operatiilor.


4.2. PPE (Echipament personal de protectie) si purtarea acestuia


Angajatorul trebuie sa va dea orice echipament este necesar pentru lucru si sa va explice cum se foloseste. Pastrati-l curat, verificati-l daca este stricat si raportati defectele. PPE va poate proteja doar daca il purtati corect - asa ca asigurati-va ca asa este.


Acestea sunt cerintele minime pentru PPE cand va aflati "pe sau in apropierea CF" sau in zona CF.


Pe o ruta de acces autorizata trebuie sa purtati o minivetsa de cel putin clasa I de mare vizibilitate (HV). Numarul clasei este de obicei imprimat pe eticheta si depinde de cantitatea de material portocaliu si banda reflectorizanta.

. . . . . . . . poza - minivesta aclasa I

In alte parti este cerut a se purta pantofi de protectie aprobati, casca de protectie si imbracaminte HV (Visibilitate Mare) pe partea superioara a corpului. Imbracamintea trebuie sa fie cel putin de clasa 2, precum o vesta intreaga sau jacheta.

. . . . . . .poze - pantofi protectie, casca, vesta clasa II


Pantalonii HV sau salopete sunt preferati dar nu obligatorii.


Exista si exceptii de la aceste regului - angajatorul vostru ar trebui sa va informeze despre cele care vi se aplica.


In functie de activitatea sau de regulile santierului, trebuie sa purtati si alte obiecte precum protectii urechi, ochelari, manusi sau altele.

. . . . . . . . . . Poza - echipament de protectie full preferat


Echipamentul de lucru este imbracamintea pe care o purtati in mod normal la lucru. Respectati politica angajatorului referitoare la aceasta daca exista. Asigurati-va ca purtati echipament potrivit pentru activitatea, locatia sau conditiile respective. Pantalonii de lungime maxima sunt obligatorii pentru a va ajuta in protectia fata de vegetatia din zona CF si fata de alunecari, impiedicari sau caderi.


Ochelarii sunt permisi in conditii de luminozitate puternica. Dar nu folositi ochelari colorati daca activitatea pe care o faceti necesita sa distingeti culorile.Si atentie la lentilele care reactioneaza la schimbarea la lumina - acestea nu reactioneaza intotdeauna pe cat de rapid trebuie daca se face intuneric dintr-o data.


4.3. Folosirea vehiculelor langa linie


Autovehiculele pot fi un adevarat pericol pentru trenuri daca sunt folosite in apropierea liniei fara a fi foarte atenti. Daca sunteti soferul -

nu lasati nici o parte a vehiculului sa fie la mai putin de 2 m de oricare dintre linii pe care se poate apropia un tren.

Porniti luminile de avarie si, in intuneric sau conditii de vizibilitate redusa, folositi luminile faza lunga.

Intoarceti vehiculul numai intr-un punct accesibil si mentineti spatele masinii cat mai departe de linie

Asigurati-va ca toate luminile rosii sunt oprite cand vehiculul este parcat.


4.4. Protectia personala - notiuni de baza


Fiti pregatiti! Nu mergeti pe sau in apropiere CF daca nu cunosteti clar pericolele din locatia unde mergeti pentru a fi in siguranta. Amintiti-va ca siguranta personala este responsabilitatea d-voastra. Trebuie sa stiti:

punctele autorizate de acces

limita de viteza si directia normala de circulatie a trenurilor pe fiecare linie

daca exista zone unde oamenii nu au voie sa mearga in timp ce trec trenurile

daca exista alte pericole in locatie care ar putea afecta siguranta


Aceste informatii se gasesc in Sectiunea Anexa si in Brosura de Pericole sau pot fi obtinute de la seful sau supervisorul vostru.


4.4. Raportarea nelamuririlor, problemelor


Daca exista probleme ref la siguranta, nu tineti pentru voi.


Luati masuri imediat daca vedeti pe cineva actionand intr-un mod care reprezinta pericol pentru ei insisi sau pentru CF. Daca puteti vorbi cu persoana respectiva si o puteti opri, faceti acest lucru. Daca nu, raportati-i pe acestia la supraveghetorul sau impiegatul de miscare - la oricare dintre acestia ajungeti mai rapid.


Exista 3 moduri de a raporta aceste nelamuriri, probleme. Primul pas ar trebui sa-i spuneti supraveghetorului sau sponsorului. Daca acest lucru nu este posibil, ori contactati CIRAS - serviciul de raportare confidentiala a CF - sau linia de ajutor a NCCA (Agentia de Control al Competentei).


Oricare ar fi problema, daca siguranta este in pericol, nu o ignorati. In industrie exista o procedura numita "protectia muncii" - care iti da dreptul sa refui lucrul pana cand problemele de securitate sunt rezolvate in mod adecvat. Exista pentru protejarea d-voastra asa ca, daca este necesar, nu va fie teama sa va folositi de ea.


4.5. Mersul singur


Daca nu exista ruta autorizata, puteti merge singur pe sau in apropierea CF pentru a ajunge sau a pleca de la locul de munca. Dar trebuie sa fii la cel putin 20m distanta de oricine altcineva pentru a evita sa fiti distrasi.


Folositi o ruta autorizata sau o "carare" adecvata daca exista una. Altfel, trebuie sa mergeti in "CESS" zona din afara CF sau, daca este nevoie, in zona "four-foot". Pe cat posibil, cu fata catre directia de unde ar putea sa vina trenul si incercati sa stati in pozitii sigure.


Continuati sa va uitati sau sa fiti atenti sa auziti trenurile tot timpul - priviti la fiecare 5 secunde si ceva. Nu presupuneti niciodata ca sunteti in siguranta doar pentru ca semnalizarea la pericol este inchisa sau trecera la nivel cu CF este deschisa traficului auto.

. . . . . . . . . . . ..poza

Atentie, trenurile se pot apropia din directia opusa daca este o singura linie deschisa traficului sau daca linia este preluata pentru a permite efectuarea unor lucrari de inginerie.


In locatiile listate in Anexa, este prezentat un sistem de avertizare operat (declansat) de trenuri (TOWS). Folositi-l daca stiti cum. Cand sistemul este pornit, sirenele de pe calea ferata scot niste sunete la fiecare cateva secunde pentru a confirma ca functioneaza cum trebuie - numit ton de siguranta. Cand sunt detectate trenuri care se apropie de catre sistem atunci un semnal, sunet continuu se aude.

. . . . . . . . . . . . . poza


Nu va lasati distrasi. Opriti-va telefonul mobil daca nu aveti nevoie de el din motive de siguranta. Daca trebuie sa-l folositi, asigurati-va ca sunteti intr-o pozitie de siguranta.

Nu exista pozitii de siguranta intr-o zona cu acces limitat - asa ca nu intrati in aceea zona daca se apropie vreun tren. Acestea sunt locuri periculoase si ar trebui evitate.


4.6. Cand se apropie un tren


Cand se apropie un tren trebuie sa mergi in pozitia de siguranta imediat si sa fii acolo cu cel putin 10 secunde inainte de a trece trenul.


Mecanicul va trage sirena. Ridicati un brat deasupra capului pentru a arata ca ati auzit avertismentul. Daca auzuti o serie de fluieraturi scurte, trenul s-ar putea misca din directia gresita.


Nu presupuneti niciodata ca stiti pe ce linie vine trenul, mai ales daca sunt macaze in zona. Mentineti privirea la trenul care vine goana cand acesta trece sau sunteti siguri ca nu prezinta pericol pentru voi. Inainte de a parasi pozitia de siguranta, asigurati-va ca nu se apropie alte trenuri fara sa le vedeti.


Daca se apropie un tren si din diverse motive nu puteti ajunge in pozitiile de siguranta, intindeti-va jos DAR NU IN ZONA DE 4 PICIOARE. Strangeti hainele pe langa corp.


4.7. Traversarea liniei

Daca trebuie sa traversati linia, folositi un podet, tunel sau trecere la nivel daca exista. Altfel, asigurati-va ca nu se apropie nici un tren apoi traversati direct fara a calca pe sine sau pe traverse.

. . . . . . . . . . . . .poze

Aveti mare grija in zona macazelor - se pot misca si prinde piciorul.

In zonele laterale sau in zonele de lucru de inginerie, aveti mare grija cand traversati linia in apropierea trenurilor oprite sau a vehiculelor oprite pe linie. Acestea se pot misca fara avertisment sau pot masca alte trenuri care se apropie pe linia din spatele lor. Fiti atenti si traversati numai dupa ce v-ati asigurat ca nu vin si alte trenuri.

. . . . . . . . . . . . poze

Pe liniile cu sina conductoare, gasiti un loc unde nu este sina conductoare. Daca nu se poate altfel traversati pasind peste ambele linii dintr-o data - niciodata sa nu puneti piciorul intre ele.


Si daca este posibil, traversati prin locul unde este asigurata margine de protectie.

. . . . . . . . . . . . . . .poza


5.1. COSS-ul

Daca faceti parte dintr-un grup care urmeaza sa mearga sau sa lucreze pe sau in apropiere CF, un COSS (controlor de securitate a muncii) va fi desemnat pentru a stabili "sistemul de protectie"

Scopul sistemului de protectie este de a se asigura ca nimeni nu este pus in pericol de catre trenuri sau echipamentul electrificat. La fel ca si lucrul in sine, acesta va acoperi mersul la si de la santier si daca este necesar, stabilirea echipamentului de protectie si a liniei care trebuie blocata.


COSS-ul poarta o banderola albastra pe bratul stang sau un ecuson pe piept cu "COSS" scris cu litere albe


COSS-ul va sta cu grupul pana la sfarsitul lucrului si toata lumea paraseste linia. Bineinteles ca pot fi inlocuiti de un alt COSS in acest caz anuntandu-va cine este noul COSS.


5.2.Persoana responsabila

In timp ce COSS-ul este responsabil cu securitatea echipei, persoana responsabila se asigura ca lucrul este efectuat asa cum trebuie, respectand regulile adecvate si conform cerintelor standard.


Este atributia lor sa confirme ca un COSS este desemnat si ca un sistem de securitate potrivit a fost stabilit inainte de a permite inceperea lucrului - acest lucru este important daca activitatea respectiva ar afecta securitatea trenurilor.


In practica, daca persoana responsabila are calificare de COSS, cele doua roluri pot fi indeplinite de aceeasi persoana.


5.3. Sistemul de securitate

Exista doua posibilitati pentru sistemul de securitate - o zona verde si o zona rosie.


Zonele verzi

Intr-o zona verde nu exista circulatie a trenurilor cu exceptia, posibila, a trenurilor de inginerie sau a statiilor mobile care nu se misca cu viteza mai mare decat mersul normal la pas.


Exista 3 zone verzi de diferite tipuri, listate in ordinea preferintelor


Zona verde protejata

In zona verde protejata toate liniile din zona de lucru sunt blocate circulatiei.

. . . . . . . . . poza


Zona verde imprejmuita

In zona verde imprejmuita este pus un gard temporar intre zona de lucru si cea mai apropiata linie. Exista trei tipuri de imprejmuiri - bara de protectie, plase de plastic sau benzi de protectie.


Bara de protectie se poate pozitiona nu la mai putin de 1.25 m (4 pic)fata de cea mai apropiata linie deschisa. Dar daca trenurile au voie sa circule cu mai mult de 100 mph pe acea linie, atunci distanta va creste la 2 m (6 pic si 6 inci).

. . . . . . . ..poza - ex de zone verzi imprejmuite cu bare metalice (in stanga) pe linia blocata si in zona CESS (in dreapta)


Plasele de plastic denumite netlon, si benzile de protectie pot fi pozitionate nu la mai putin de 1.25 m (4 pic) fata de cea mai apropiata linie deschisa. Dar daca trenurile au voie sa circule cu mai mult de 40 mph pe acea linie, atunci distanta va creste la 2 m (6 pic si 6 inci).

. . . . . . . . . . poza - ex de zone verzi imprejmuite folosind plasa de plastic (in stanga) sau banda de protectie in zona CESS (in dreapta).


Zona verde separata

In zona verde separate, uneori cunoscuta si ca zona verde ne-imprejmuita, este asigurat un spatiu intre zona de lucru si cea mai apropiata linie deschisa.


Spatiul trebuie sa fie la cel putin 2 m daca sunt mai multi de 2 oameni in grup si exista un paznic de santier desemnat.

. . . . . ..poza - ex de zona verde ne-ingradita pe linie si cu paznic de santier


Atributia unui paznic este sa avertizeze pe oricine sta in spatiul dintre marginea zonei verzi si cea mai apropiata linie deschisa.


Acestia poarta o banderola alba pe bratul stang sau un ecuson pe piept cu "SITE WARDEN (Paznic santier)" cu litere albastre.


Spatiul trebuie sa fie cel putin de 2m daca grupul este format din tine si COSS.

. . . . . poza - ex. de zona verde ne-ingradita pe zona CESS cu doar doua personae in grup


Spatiul trebuie sa fie cel putin de 3m daca grupul este format din mai mult de doua persoane dar nu exista paznic de santier.

. . . . . poza - ex. de zona verde ne-ingradita pe o linie blocata intre doua linii deschise.Zonele rosii

In zonele rosii veti fi avertizati cand se apropie trenul. COSS-ul se va asigura mai inainte foarte bine ca  dupa avertizare veti ajunge in pozitiile de siguranta cu cel putin 10 secunde inainte sa treaca trenul.


Exista 5 metode de avertizare, listate in ordinea prioritatii


Sistemul de avertizare automata pe CF (ATWS

Cu ATWS trenurile care se apropie sunt detectate de sistemul de semnalizare sau de echipamentul atasat la caile ferate. Semnul de avertizare este dat prin semnale luminoase de pe marginea liniei si sirene si/sau sistem de avertizare a personalului.


Sistem de avertizare a trenurilor manevrate (TOWS)


Cu TOWS, trenurile care se apropie sunt detectate de sistemul de semnalizare. Avertismentul este dat de sirenele laterale ale liniei.

. . . . . . .poza - ex. de intrerupator TOWS; ex de sirena de avertizare TOWS


Sistem de avertizare cu ajutorul Lookout (ag de semnalizare) (LOWS)


Cu LOWS trenurile care se apropie sunt detectate de un agent de semnalizare. Avertismentul este dat prin semnale luminoase si sirena si sau sistem de avertizare a personalului.

. . . . . . poze multe - ex de echipament avertizare ATWS si LOWS


Pee Wee


Cu Pee Wee trenurile care se apropie sunt detectate de agentul de semnalizare. Avertismentul se da de o sirena.

. . . . . ..poza


Agenti de semnalizare asistenta tehnica

In cazul agentilor de semnalizare fara suport tehnic, avertismentul se da cu o goarna, fluier, atingere sau alt dispozitiv special sau echipament zgomotos.

. . . . . ..poza - cu goarna, cu fluier, prin atingere


Agentul de semnalizare poarta o banderola alba pe bratul stang sau ecuson la piept cu "LOOKOUT" scris cu rosu.


5.4. Informarea

Inainte de a merge catre locul de munca sau de a incepe lucrul, COSS-ul va va:

prezenta calificarea COSS de pe cardul lor Sentinel

va verifica daca sunt la zi cardul vostru Sentinel, verificarea medicala, PTS sau alte calificari relevante, si va vor spune:

natura si localizarea activitatii

punctele de acces autorizate si rutele autorizate catre locul de munca

limitele zonei de lucru si cum sunt delimitate

liniile CF si limitele de viteza maxima cu care circula trenurile si directiile din care circula

care linii au fost blocate si care raman deschise

cel mai bun mod de a contacta impiegatul de miscare, serviciile de urgenta si, daca este necesar, operatorul de control electric.

Informatii despre pericolele din zona de lucru, precum echipamentul electric, impamantarile sau conditiile precare din zona CESS

Metoda de lucru in zonele verzi sau rosii, atat ref la activitatea in sine cat si la modul de acces la locul de munca si inapoi.


Pentru lucrul in zona verde COSS va va spune si:

limitele de siguranta ale zonei verzi si cum sunt definite

acolo unde exista, cine este paznicul de zona si care este metoda de avertizare


Pentru lucrul in zona rosie, COSS va va spune:

unde sunt pozitiile de sigurantaacolo unde exista, cine sunt agentii de semnalizare ai zonei si cei pentru atingere, si unde sunt pozitionati


Pe liniile electrificate, trebuie sa consideri OLE sau sinele conductoare a fi in functiune si periculoase, cu exceptia cand COSS va spune ca echipamentul electric a fost izolat si

limitele in care este sigur sa lucrezi

daca mai exista vreun echipament electric in apropiere care este in functiune si periculos, si unde este acesta

daca trenuri ne-electrice sau statii de lucru se pot apropia pe liniile isolate.


Apoi veti fi rugati sa confirmati ca ati inteles sistemul de securitate prin semnarea in formularul COSS-ului si trecerea numarului de ecuson Sentinel si functiei d-voastra in zona de lucru.


6.1. Mentinerea sistemului de securitate


COSS stabileste un sistem de securitate pentru a se asigura ca nu sunteti pusi in pericol de trenuri sau echipamente electrice - dar acesta va functiona numai daca veti respecta instructiunile COSS si veti indeplini regulile pentru siguranta pe CF.


Daca aveti nelamuriri asupra sistemului de securitate, opriti lucrul, asiguta-te ca esti intr-o pozitie de siguranta apoi informeaza-l pe COSS.

. . . . . . . poza


Executi doar lucrari care sunt de competenta ta si, daca este necesar, daca esti calificat sa le faci. Niciodata nu trebuie sa faci ceva ce crezi ca nu este sigur sau este impotriva regulilor, chiar daca esti sub tensiune de a executa acel lucru.


Lucrul in zona verde


Intotdeauna stati in limita zonei verzi.

Daca a fost ridicat un gardut, nu va sprijiniti pe el sau nu sprijiniti altceva de el.

Daca a fost desemnat un paznic al zonei, nu-i distrageti atentia. Daca credeti ca nu o sa-l auziti cand va avertizeaza, atunci informati-l pe COSS depre aceasta.

Daca paznicul de zona da un avertisment asigura-te ca esti inca in zona verde sau misca-te intr-acolo daca nu esti in zona verde. Daca nu te intorci imediat in zona verde, paznicul va emite o serie de fluieraturi scurte cu fluieul sau goarna.


Lucrul in zona rosie


Cand se da avertismentul de apropiere a unui tren, opriti lucrul imediat si, daca nu sunteti deja acolo, mergeti catre o pozitie de siguranta.

Daca este dat de un agent de semnalizare, ridicati bratul deasupra capului pentru a arata ca ati auzit avertismentul. Daca nu va duceti imediat in pozitia de siguranta, agentul de semnalizare va emite o serie de fluieraturi scurte cu fluierul sau goarna.

Nu-l distrageti niciodata pe Agent. Daca credeti ca a-ti putea sa nu auziti avertizarea, asigurati-va ca sunteti in pozitie de siguranta si apoi anuntati COSS-ul.

Dupa trecerea trenului, nu parasiti pozitia de siguranta pana cand nu va spune COSS-ul.


6.2. Scule si materiale


Daca sculele si materialele sunt lasate pe jos in timp ce trece un tren, acestea trebuie sa fie la cel putin 2m fata de linie, cu exceptia cand sansa de a fi trase de curentul trenului nu exista.

Sculele si materiale sunt un pericol pentru oameni si trenuri - asigurati-va ca acestea nu cauzeaza obstructionari. Cand lucrul s-a terminat, indepartati de pe calea ferata sau securizatile adecvat astfel incat sa nu poata fi folosite de vandali. Atentie cand folositi echipament metallic. Daca fac legatura intre 2 sine in functiune ar putea pune in pericol semnalele. Pot de asemenea sa interactioneze cu semnalizarile echipamentelor de la trecerile la nivel. Pe liniile electrificate ati putea suferi un soc electric.


6.3. Schimbarea sistemului de securitate


Uneori COSS-ul necesita schimbarea sistemului de securitate, poate din cauza mutarii zonei de lucru sau schimbarii conditiilor meteo.

Daca se intampla, COSS-ul va opri lucrul si va va asigura in pozitii de securitate. Apoi el va schimba sistemul de securitate si se va asigura ca ati inteles noile aranjamente inainte de a va permite reinceperea lucrului.


6.4. Calatorind in cabina unui tren


Conducerea unui tren necesita concentrare totala asa ca in cabina de conducere a trenului accesul altor persoane este interzis.

Ca detinator al PTS, puteti merge in cabina daca:

aveti permisul necesar ptr cabina

activati ca mecanic

ati fost autorizat sa va descurcati intr-o situatie de urgenta

ati fost autorizat de PICOP (persoana responsabila cu posesia) sau ES (supervisorul ingineriei) sa dati instructiuni ingineresti unui mecanic de tren despre deplasarea trenului.


Inchideti-va telefonul mobil si asigurati-va ca nu distrageti mecanicul.


6.5. Pericole generale


Atata timp cat bunul simt se aplica, nu exista motive pentru care lucrul sa afecteze siguranta ta sau a trenurilor - chiar trebuie sa te asiguri ca asa este. Sunt multe lucruri la care trebuie sa ai grija.


Incercati sa evitati ridicarea, ravasirea balstului - poate afecta trecerea trenurilor si semnalizarile sau echipamentele de trecere la nivel. Asigurati-va ca pietrele iesite sunt indepartate din straturi si de sub vehiculele de lucru inainte de a parasi zonele de lucru. Incercati sa evitati strangerea materialelor in jurul traseelor cablurilor sau a declnsarilor de incendii. Mai ales daca sunt inflamabile.


Asigurati-va ca lanturile, curelele si prelatele sunt securizate. Stati la o parte de sine, cabluri sau fire cand sunt in functiune.


Mergeti numai cu vehicule sau trailere proiectate pentru a transporta oameni - nu vagonete. Nu va urcati sau coboriti dintr-un vehicul in miscare decat daca este proiectat sa mearga cu viteza de deplasare mica si numai daca este sigura miscarea. Nu stati pe un vehicul daca se misca, decat daca nu exista riscul de a cade. Daca totusi stai pe acesta, stai cu fata la directia de mers.


Asigurati-va ca semnele de avertizare si marcare nu sunt blocate.


7. Comunicarea corecta

7.1. O abordare structurata


Este vital ca toate mesajele sa fie bine intelese de ambele parti - aceasta insemnand comunicare precisa si clara. Regulile din aceasta sectiune va vor ajuta - asigurati-va ca le aplicati ori de cate ori transmiteti informatii importante indifferent ca sunt prin telefon, radio sau fata in fata.


Alfabetul fonetic este folosit ptr a spune pe litere cuvinte dificile si nume precum si pentru a va sigura ca fiecare litera este inteleasa correct.

A

Alpha

Q

Quebec

B

Bravo

R

Romeo

C

Charlie

S

Sierra

D

Delta

T

Tango

E

Echo

U

Uniform

F

Foxtrot

V

Victor

G

Golf

W

Whisky

H

Hotel

X

X-ray

I

India

Y

Yankee

J

Juliet

Z

Zulu

K

KiloL

LimaM

MikeN

NovemberO

OscarP

Papa
De exemplu orasul Euxton va fi pronuntat ca " echo uniform x-ray tango oscar November".


Numerele pot de asemenea fi o problema asa ca e bine daca le delimitati una cate una. De exemplu, 205 ar putea fi "two zero five". Zero este forma corecta in care se pronunta cifra 0.


Exista de asemenea cateva fraze standard pe care va trebui sa le folositi:


"Acesta este un apel de urgenta" - In caz de urgenta, acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l spuneti la telefon sau statie cand vi se raspunde. Il informeaza pe celalalt ca vor trebui sa ia niste masuri immediate pentru a preveni moartea, ranirea sau stricaciunile.


"Spune din nou de la . " - Vrei ca cealalta persoan sa repete mesajul de la un punct anume


"Repeta ce-am spus" - Vrei ca cealalta persoana sa repete mesajul


"Linie blocata" - Exista un blocaj pe linie


Va trebui sa folositi urmatoarele fraze cand comunicati prin statie care permite doar cate unei persoane sa vorbeasca pe rand.


"Spune care este mesajul" - Adica esti pregatit sa primesti mesajul celuilalt.


"Negativ" - Nu sau incorect


"Corectare" - adica ai facut o greseala si acum o vei corecta


"Ignora, nu lua in considerare" - vrei ca cealalta persoana sa ignore ultima conversatie.


"Terminat" - mesajul tau este complet si acum astepti un raspuns.


"out, inchid" - Mesajul este complet si tu nu astepti raspuns.


Una din cele doua personae implicate in conversatie va avea responsabilitatea de a "conduce convorbirea". Aceasta va ajuta la transmiterea informatiilor clar si précis si sa inteleaga ce se cere. De exemplu:


Operatorul de control electric (ECO)


oricine

Impiegatul de miscare

Oricine cu exceptia ECO

Persoana responsabila de posesie (PICOP)

Oricine cu exceptia ECO sau impiegat

Inspectorul cu protectia

COSS

COSS

Agentul de semnalizare/ paznicul de zona si oricine din grup

Agentul care stabileste ruta

Operatorul de macaze

Operator masini

Mecanicul trenului

Manevrantul

Mecanicul trenului


7.2. Clarificare

Daca transmiti un mesaj despre securitate asigura-te ca vorbesti cu cine trebuie. Ambele persoane trebuie sa spuna cine sunt, care este rolul lor si de unde vorbesc. De exemplu:


" Eu sunt Derek Pilling - Sunt COSS la Reteaua CF, sun la punctul de semnal MP 140"


Este important sa vorbesti clar si sa eviti prea multu "umm" sau "err". Daca nu intelegeti ceva, poate ca persoana de la celalalt capat are un accent strain, atunci cereti-i sa repete.


Convorbirile telefonice sau radio se pot intrerupe. Poate fi de ajutor daca vorbiti un pic mai incet decat in mod normal. Nu tipati - sunetul se va distorsiona.

Vezi ca microfonul sa fie in dreptul gurii dar nu prea aprope de ea.

Incearca sa protejezi receptorul daca bate vantul.


Daca folositi o statie radio, apasati complet butonul "transmit" inainte de a incepe sa vorbiti si nu-i dati drumul decat cand terminati. La unele telefoane trebuie sa apasati "press to talk - apasa ptr vorbit".


Inainte de a termina conversatia si a lua vreo masura, persoana cu functie de conducre trebuie sa se asigure ca erorile de transmitere au fost corectate si ca ambele persoane stiu ce va urma sa se intample.


Daca tu ai primit mesajul repeta-l pentru a confirma ca ai inteles corect. Cere-i celeilalte persoane numarul de radio sau telefon.


7.3. Apelurile de urgenta


Cand vietile sunt in pericol, timpul este esential, presiunea este mare si precizia este totul. Iata cum se poate desfasura un apel de urgenta tipic:


Incepeti prin a capta atentia persoanei de la celalalt capat spunand:

"Acesta este un apel de urgenta"


Asigurati-va ca vorbiti cu persoana care trebuie, de obicei impiegatul sau ECO -

"Sunteti impiegatul?


Spuneti-i cine sunteti, ce faceti si unde va aflati


"Eu sunt Michael Middleton - sunt manevrant de cf pentru Reteaua de CF si va sun de la intersectia, imbinarea Shapton East"


Descrieti problema

"Am gasit o persoana intinsa intre sine pe linia dinspre Londra de Marfuri, la 300 de yarzi dincolo de stalpul de semnal SH 120. Este ranit grav si nu-l pot muta."


Spune-le ce masuri trebuie luate

"Am nevoie sa opriti trenurile pe linia de marfuri dinspre Londra si sa trimiteti o ambulanta aici."


Asigura-te ca cealalta persoana repeta mesajul - este vital ca acela sa inteleaga corect totul. Impiegatul sau ECO va va spune ce au facut, ce se va intampla dupa aceea si ce vor ei ca tu sa faci in continuare. Da-le numarul de telefon sau statie pentru a te putea contacta.


8. Situatii de urgenta


Ca persoana care lucrezi in CF, pot exista situatii in care trebuie sa iei masuri pentru a preveni moartea, ranirea sau deterioararea.


Dar orice ai face nu trebuie sa te pui tu in pericol.


8.1. Pericole pentru trenuri


Trebuie facut apel de urgenta catre impiegat imediat ce vedeti sau aflati despre ceva ce ar putea pune in pericol trenurile.


La un tren in deplasare, problemele posibile includ si:

o usa care nu este inchisa corect

o incarcatura care nu este legata bine.

Un incendiu sau o axa incinsa

Nu are faruri aprinse in fata sau in spate

Mecanicul sau paznicul care arata un steag rosu sau o lumina rosie

Mecanicul care repeta o serie de fluieraturi lungi ale sirenei

Farurile care lumineaza intermitent ale trenului


Alte probleme mai cuprind:

o defectiune a liniei

o semnalizare colorata care nu arata unul dintre aspecte (una dintre culori)

un incendiu, inundatie sau blocaj

un animal mare aflat in limita CF


Daca apare una din aceste situatii, va trebui probabil sa opriti trenul si sa anuntati serviciile de urgenta.


Impiegatul nu trebuie neaparat informat depre un blocaj pe care il puteti indeparta in siguranta.


8.2. Oprirea unui tren


In caz de urgenta puteti opri un tren facand semnalul de pericol cu mana. Evident ca acest semnal trebuie sa fie vizibil pentru mecanicul trenului.


Pe timp de zi, tineti un steag rosu sau ridicati ambele maini deasupra capului.

. . . . . . . .poze

Pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate redusa, aprindeti o lumina rosie sau agitati cu putere orice sursa de lumina.

. . . . . . . ..poza


Daca se poate, incercati sa dati semnalul de mana in asa fel incat sa nu opriti si alte trenuri care s-ar apropia.


8.3. Protejarea liniei

Daca o linie devine nesigura, mecanicul oricarui tren care se apropie trebuie alertat despre pericol inainte - acest lucru inseamna protejarea liniei.


Daca aveti un caz, primul pas este sa conectati un sunt de scurtcircuitare intre cele doua sine. La multe linii acest lucru va declansa cel mai apropiat semnal de avertizare de pericol care se apropie. Daca exista si o sina conductoare, se prinde mai intai suntul pe sina cea mai departata de sina conductoare.

. . . . . . . . . . . . poze


Apoi mergeti 2 km catre trenul care se apropie ( 1 ¼ mile) si plasati 3 capse pocnitoare pe linie la distanta de 20 m intre ele (20 yarzi).

. . . . . . . . . . .. poze


Capsa pocnitoare este un disc galben care se plaseaza deasupra liniei. Aceasta explodeaza cand trece trenul peste ea pentru a-l atentiona pe mecanic ca linia de mai in fata este blocata si sa aplice franarea de urgenta.


Aveti grija, capsule trebuie manevrate cu atentie. Dupa ce le plasati pe sina, stati la cel putin 30 m de ea. Asigurati-va ca nu mai este nimeni pe langa ele.


Poate exista un numar de lucruri pe care puteti sa le intalniti de-a lungul celor 2 km pe care ii parcurgeti (1 ¼ mile).


Daca vedeti ca se apropie un tren, plasati capsule pe linie drept in fata si prezentati semnalul de pericol cu bratele. Aveti grija sa nu va puneti chiar voi in pericol.


Daca ajungeti la o cutie de semnal sau la un telefon de linie si nu ati putut sa raportati urgenta, plasati 3 capse pe linie si contactati impiegatul.


Daca impiegatul va spune ca linia este in acest moment protejata de semnalizari, nu trebuie sa continuati sa mai mergeti cei 2 km.

. . . . . . poza

Daca primul stalp de semnalizare la care ajungeti are un post de pornire a semnalului si aveti cheie, setati semnalul in pozitie de pericol, plasati 3 capse pe linie si anuntati impiegatul.

. . . . . . . ..poza

Daca ajungeti la un tunnel, plasati 3 capse pe linie la intrarea in tunel. Apoi, daca distanat de 2 km este in tunnel, mergeti in celelalt capat si mai plasati inca 3 capse pe linie.

. . . . . ..poza


Daca ajungeti la o imbinare de linii si trenul s-ar putea apropia din mai multe directii, plasati 3 capse pe linie dinaintea macazelor. Apoi decideti din care directie ar putea sa vina mai intai trenul. Mergrti in directia aceea si puneti 3 capse la distanata de 2 km fata de blocaj. Dupa aceea, mergeti inapoi si plasati capse si pe celelalte linii.

. . . . . . . poza


Dupa plasare capselor, afisati semnalul cu mainele care reprezinta pericol fata de trenurile care se apropie dar asigurati-va ca sunteti cu spatele la capse pentru a evita explozia.


Ramaneti pe pozitie ana cand altcineva va va tine locul sau pana cand linia va fi protejata intr-un alt fel.


Cand nu mai este necesara protectia din partea d-vostra, indepartati capsele si clipsul de scurtcircuitare. Anuntati impiegatul. Predati suntul de scurtcircuitare supraveghetorului - acestea pot fi folosite o singura data.


Daca ati folosit un post de semnalizare de pericol si l-ati pus manual in pozitie de pericol, cereti permisiunea impiegatului inainte de a-l repune pe automat.


8.4. Incidente pe liniile electrificate


Un apel de urgenta trebuie sa se faca catre ECO imediat daca vedeti sau luati la cunostinta despre ceva ce necsita oprirea electricitatii.


Posibilele probleme includ:

deraiere

o persoana in contact cu echipamentul electric

un incendiu al trenului, vehiculelor CF sau zonei CF

defectiuni la OLE sau la sina conductoare


Explicati de ce este necesara oprirea electricitatii pe liniile cu OLE, dati numarul celei mai apropiate structuri OLE. Mentineti contactul cu ECO pana cand acesta va spune ca masura sa luati.


Salvare de urgenta pe liniile cu OLE

Nu va apropiati de victima in timp ce OLE este sub tensiune daca:

victima este in contact cu OLE

victima este la 1 m de OLE

daca o parte din victima este deasupra OLE

Trebuie sa asteptati pana cand ECO a "aranjat" izolarea de urgenta si v-a asigurat ca curentul a fost oprit. Chiar si atunci, mai poate exista tensiune reziduala asa ca acoperiti-va mainile cu ceva uscat si ne-conductor inainte de a atinge persoana - imbracaminte uscata de ex.


Daca nu se poate opri curentul imediat, puteti incerca salvarea dar numai daca victima este la cel putin 1 m de orice OLE in functiune, sau orice altceva in contact cu acesta, si nici unul dintre voi nu depaseste aceasta distanta in timpul salvarii.


Salvare de urgenta pe liniile cu sina conductoare


Daca cineva este in contact cu sina conductoare, nu trebuie atinsi pana cand ECO nu se asigura ca electricitatea nu a fost oprita - izolare de urgenta.


Daca nu este posibil sa se opresca curentul imediat, puteti incerca sa-l salvati dar numai daca va acoperiti mainile cu, si stati pe, ceva uscat si izolat inainte de a atinge persoana.

Nu folositi niciodata cev ametalic sau ud.


8.5. Securitatea


Calea ferata este poasibil sa fie tinta terorista. Angajatorul vostru se va asigura ca ati intele snormele de securitate si aranjamantele referitoare la incendii la locurile de munca. Dar puteti contribui prin pastrarea lucrurilor personale cu voi si fiind pregatiti pentru orice eventualitate in caz ca va pare cineva sau ceva suspicios.


Daca gasiti ceva ce va produce suspiciuni, anuntati politia imediat si scoateti oamenii din zona. Nu atingeti obiectele respective.


Anuntati impiegatul daca cumva poate afecta siguranta trenurilor. In cazul uneu gari, anuntati persona responsabila. In tren, aranjati ca trenul sa fie oprit si acolo unde sunt pasageri sa coboare in siguranta.


Nu mergeti inapoi in zona pana cand politistul desemnat nu va spune ca este sigur sa va intoarceti.


Daca vedeti pe cineva ca se comporta suspicios, incercati sa aflati daca au voie sa fie acolo. Daca nu puteti afla, anuntati politia si persoanele responsabile.


8.6. Incendiile


Dac descoperiti un incendiu, dati alarma imediat si scoateti oamenii din zona. Luptati cu focul numai daca sunteti in siguranta a o face si aveti cale libera sa scapati daca cumva focul se extinde.


Daca vedeti un incendiu pe sau in apropierea CF, anunatti impiegatul.


Unele sectiuni de CF au un risk de foc si voi trebuie sa aveti mai multa grija in acele zone. Acestea sunt identificate prin semnele de mai jos:


. . . . . .poze

Inceputul zonei cu risk de incendiu

Sfarsitul zonei cu risk de incendiu


8.7. Liniile alimentate electric

Daca vedeti cabluri de alimentare cu current electric care au cazut pe linie sau aproape de linie, anuntati impiegatul si controlorul operatiilor imediat.


Nu mergeti la mai putin de 5 metri de cablurile cazute sau fata de orice este in contact cu acestea

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }